Ku është Peru një përshkrim i shkurtër i republikës

Një raport mbi temën e Perusë do t'ju tregojë shkurtimisht shumë informacione të dobishme për një shtet të vendosur në Amerikën e Jugut.

përmbajtja

 1. Mesazhi "Peru" sipas gjeografisë
 2. Klima e Perusë
 3. Flora dhe fauna e Perusë
 4. Pamjet e Perusë
 5. Fakte interesante rreth Perusë

Mesazhi "Peru" sipas gjeografisë

Peruja është një vend në Amerikën e Jugut që kufizohet me Ekuadorin në veriperëndim, me Kolumbinë në veri, me Brazilin në lindje dhe me Bolivinë dhe Kilin në juglindje. Peruja lahet nga Oqeani Paqësor.

Sipërfaqja e Perusë është 1,285,216 km2 .

Kryeqyteti i Perusë është Lima

Popullsia - 32.553.697 njerëz

Shteti është i ndarë në 25 departamente. Kreu i Perusë është presidenti. Pushteti legjislativ është në duart e Kongresit Kushtetues Demokratik.

Vendi është i ndarë në 3 zona: Kosta (zona bregdetare), Sierra (zona malore), Selva (zona e pyllëzuar).

Peruja është e dominuar nga terreni malor në bregun e Paqësorit. Ultësirat bregdetare dominohen nga një klimë e thatë. Vargmalet malore të Andeve shtrihen në të gjithë vendin nga veriu në jug, duke zënë 27% të territorit të vendit.Në perëndim, ka një rrip fushash të ngushta të shkretëtirës bregdetare. Në lindje të vendit ndodhet ultësira e Amazonës, e cila kthehet pa probleme në një fushë kodrinore në jug.

Mesazhi "Peru" sipas gjeografisëNë Peru, ka të dy vullkane aktive - Misti dhe Soliman, dhe ato të zhdukura - Coropuna, Ausangate, Huascaran. Vendi ka një liqen të madh të rrjedhës së brendshme - Titicaca. Shumica e lumenjve derdhen në Amazon. Tokat e Perusë në rajonin e Kostës dhe Andeve janë jopjellore. Në lindje dhe veri mbizotërojnë tokat malore-stepë dhe në pjesën juglindore të vendit mbizotërojnë tokat tipike për gjysmë shkretëtira.

Në republikë ka shumë minerale. Ari, argjendi, bakri, minerali i hekurit, merkuri, tungsteni dhe mangani janë nxjerrë këtu. Ka edhe depozita qymyri dhe miniera kripe. Pema kinchona ka një vlerë të veçantë si burim i kininës.

Klima e Perusë

Në bregdet, temperatura mesatare është + 14 ° С ... + 27 ° С. Reshjet mesatare janë 3000 mm në vit. Malësitë dhe Sierra janë me diell, të freskët dhe të thatë. Temperatura këtu është e ulët - + 9 ° С ... + 18 ° С. Sezoni i shirave bie midis dhjetorit dhe majit. Xhungla është e lagësht dhe e nxehtë (+25 ... +28°C). Peruja shpesh vuan nga mjegulla e dendur e lagësht, madje edhe në dimër.

Flora dhe fauna e Perusë

Në jug, bimësia është formuar nga shkurre lepidofilum, barëra të shkurtër dhe barëra pupla rezistente ndaj thatësirës, ​​kaktus, bishtajore, pemë gjethegjerë gjetherënëse, sofër, kedri, shkurre të ulëta dhe barëra të forta.

Bota e kafshëve është më e pakët. Vendi është i banuar nga puma, jaguar, llama, antengrënësi, majmunët, përtacia, llamat, chinchilla, tapiri, armadillo, zogjtë, krokodili, gjarpërinjtë, insektet dhe hardhucat. Në ishuj, mbretëria e ujit është e pasur me karkaleca, molusqe, açuge dhe troftë.

Pamjet e Perusë

"Qyteti i humbur" Machu Picchu, Pisac, Titicaca, kompleksi arkeologjik i Luginës së Piramidave të Tucume, rrënojat e kryeqytetit të perandorisë antike të Chimu - Chan Chan, shandani i Andeve, Rezerva Pacaya Samiria, Colca Kanioni, Liqeni Yarinacocha, Ollantaytambo, Gadishulli Paracas, Shkretëtira Nazca, Caral , varri i sundimtarit të Sipanit, minierat e kripës Salinas de Maras, shtegu Inca.

Fakte interesante rreth Perusë

 • Peruja është shtëpia e domates, avokados dhe patateve.
 • Vendi është shtëpia e universitetit më të vjetër në Amerikë - San Marcos, i cili u ndërtua në 1551.
 • Peruanët ishin të parët në botë që zbutën dhe zbutën llamën.
 • Tërheqja kryesore e Perusë është Machu Picchu. Ky është një qytet antik i Inkasve.
 • Republika ka kanionin më të thellë në botë - Cotahuasi.
 • Në vend që nga koha e Inkasve, ka mbetur e vetmja urë e varur prej bari.
 • Në Peru, mund të provoni një koktej të gjallë bretkose.
 • Këtu është qyteti më i lartë në botë - La Rinconada.

Shpresojmë që mesazhi për Perunë t'ju ndihmoi të përgatiteni për mësimin. Dhe mund të shtoni një mesazh për Perunë përmes formularit të komenteve më poshtë.

Brenda vendit, nga perëndimi në lindje, dallohen tre zona të mëdha natyrore: 1) Kosta - shkretëtira bregdetare, 2) Sierra - malësitë e Andeve dhe 3) Selva - shpatet lindore të Andeve dhe fushat ngjitur me Pellgu i Amazonës.

Selva përfshin pjesën e poshtme të shpateve lindore të Andeve dhe fushat e sheshta të pellgut të Amazonës ngjitur me to. Kjo zonë zë më shumë se gjysmën e sipërfaqes totale të vendit. Fusha është e mbuluar me pyje tropikale të dendura dhe të larta shiu, dhe mjeti i vetëm i komunikimit këtu janë lumenjtë e mëdhenj - Ucayali, rrjedha e sipërme e Amazonës, e cila këtu mban emrin Marañon dhe Napo. Qendra kryesore ekonomike e rajonit është Iquitos, e vendosur në lumë. Amazon; kjo është pika më e lartë që mund të arrijnë avulloret e lumenjve me tërheqje më shumë se 4 m.

Malësitë e Andeve. Kushtet klimatike dhe mbulesa bimore e maleve variojnë në varësi të lartësisë absolute. Temperaturat mesatare bien me rreth 1.7°C çdo 450 m ngritje. Bora e përhershme dhe akullnajat mbulojnë majat mbi 5000 m e.s.l., dhe bujqësia është e mundur deri në 4400 m a.s.l. Temperaturat mesatare në Cusco (3380 m mbi nivelin e detit) luhaten me kalimin e viteve nga 8 në 11 ° C, ngricat shpesh ndodhin gjatë natës. Në shpatet e hapura lindore, reshjet vjetore i kalojnë 2500 mm, në pellgjet e mbyllura janë shumë më pak, duke arritur, për shembull, në Cuzco, 810 mm.

Sasia e reshjeve zvogëlohet me shpejtësi drejt jugut, gjë që ndikon shumë në natyrën e bimësisë. Në veri dhe lindje të vendit, pjesa e mesme e shpateve të Andeve është e mbuluar me një pyll të dendur malor subtropikal, i cili gradualisht ia lëshon vendin një lloji pyjor më të butë me lartësi, të quajtur ceja de la montaña ("vetullat e malit" ), ose thjesht “seja”. Ndër speciet e saj, pema cinchona, burimi i kininës, ka vlerën më të madhe. Në jug, bimësia alpine formohet kryesisht nga bari i puplave rezistent ndaj thatësirës, ​​bari i shkurtër dhe shkurre rrëshinore lepidophyllum (ky komunitet quhet "tola"). Pjesët e poshtme dhe të poshtme të shpateve të luginave të mbyllura të thata janë të zëna nga kaktusët, bishtajoret gjemba dhe gjethegjerë gjethegjerë, ndërsa pjesa e sipërme e shpateve është e mbuluar nga "sekha".

Sipas një vlerësimi të vitit 2003, popullsia e Perusë ishte 28.40 milion. Deri në vitin 2003, popullsia u rrit mesatarisht me 1.61% në vit. Pritet që deri në vitin 2005 popullsia të jetë afërsisht 28,659 mijë njerëz. Shkalla e lindjeve llogaritet në 22,81 për 1000 banorë dhe shkalla e vdekshmërisë në 5,69 vdekje për 1000 banorë Jetëgjatësia mesatare në Peru është 68,45 për burrat dhe 73,43 për gratë. Dikur një vend me mbizotërim rural, ai u urbanizua shpejt, kështu që në vitin 1997 më shumë se 70% e banorëve të tij jetonin në qytete. Përafërsisht 60% e popullsisë është e përqendruar në zonën bregdetare, e cila përbën vetëm 11% të territorit të Perusë; pikërisht këtu ndodhen qendrat kryesore të jetës politike dhe ekonomike të vendit. Rreth 30% e peruanëve jetojnë në male, 10% në Selva të Amazonës.

Selva. Në zonën e pyjeve tropikale të lagështa, temperatura është e lartë gjatë gjithë vitit dhe bien shira të dendur. Në Iquitos, temperatura mesatare e muajit më të ftohtë është 23°C dhe më e nxehta është vetëm 26°C, me një reshje vjetore prej 2615 mm. Bimësia natyrore përfaqësohet nga pyjet e shiut tropikal me kërcell të lartë, nën tendën e të cilit një hije e dendur praktikisht nuk lejon që shtresa e tokës të zhvillohet. Nga mijëra lloje pemësh, acajou (sofër) dhe cedrela kanë rëndësinë më të madhe ekonomike. Barërat rriten në zona me drenazh të dobët, ndërsa barërat e ngurtë dhe shkurret e ulëta rriten në toka të lirshme ranore dhe shpate shkëmbore.

Klima e Perusë

Selva ka një faunë tropikale që përfshin shumë lloje zogjsh, zvarranikësh dhe gjitarësh, ndërsa Andet dominohen nga llamat, alpakat, vicuñas dhe guanacos. Ndër brejtësit e malësive dallohen viscacha dhe chinchilla. Në ujërat e ftohta që rrethojnë shkretëtirën bregdetare, planktoni i bollshëm siguron ushqim për shumë lloje peshqish të gjahut, duke përfshirë ton, bonito, peshk shpatë, skumbri, kërpudhat dhe levrekun. Peshqit e detit ushqehen me miliona zogj vendas, duke përfshirë pelikanë, kormorantë dhe bobi. Folezojnë në ishujt shkëmborë dhe feçet e tyre, të cilat ruhen mirë në një klimë të thatë, përdoren si pleh - të ashtuquajturat. guano. Bilanci i brishtë ekologjik i komuniteteve bregdetare shqetësohet periodikisht nga depërtimi i ujërave të ngrohta ekuatoriale që shtyjnë rrymën peruane. Ky fenomen quhet El Niño. Ajo shkakton migrimin e planktonit dhe peshkut, si rezultat, shumë zogj vdesin nga uria. Në të njëjtën kohë, re të mëdha formohen mbi oqean, duke derdhur shi mbi shkretëtirë.
Peruja ka spikatur gjithmonë për pasurinë e saj të mineraleve, veçanërisht arit, argjendit, minierave të bakrit, rezervave të mineralit të hekurit, merkurit, tungstenit dhe manganit. Ka miniera kripe, depozita qymyri. Rezervat e Guanos janë varfëruar.
Temperatura mesatare në bregdetin e Perusë varion nga + 14°C deri në +27°C, me reshje deri në 3000 mm në vit, ndërsa në malësi ose në sierra është zakonisht e freskët, me diell dhe e thatë për pjesën më të madhe të vitit. . Temperatura mesatare këtu varion nga + 9°С në +18°С. Nga dhjetori deri në maj në Sierra, sezoni i shirave, reshjet bien nga 700 në 1000 mm në vit. Xhungla është e nxehtë dhe e lagësht, +25-28°C. Lima vuan nga garua, një mjegull e dendur dhe e lagësht që mbështjell të gjithë qytetin edhe në dimër.

Të gjithë artikujt: Artikujt e Gjeografisë:

Gjeografia e Perusë: relievi, klima, flora dhe fauna, popullsia

Peruja është një shtet në Amerikën e Jugut. Kufizohet me Ekuadorin në veriperëndim, me Kolumbinë në veri, me Brazilin në lindje dhe me Bolivinë dhe Kilin në juglindje. Në perëndim lahet nga Oqeani Paqësor. Sipërfaqja - 1,285,220 sq. km. Gjatësia totale e kufirit është 5536 km (gjatësia e kufijve me Bolivinë është 900 km, me Brazilin - 1560 km, me Kilin - 160 km, me Kolumbinë - 1496 km, me Ekuadorin - 1420 km). Gjatësia e vijës bregdetare: 2414 km.

Sipas kushteve natyrore, Peruja ndahet në tre zona: bregdetare (Costa) - 12% e territorit, malore (Sierra) - 27%, e pyllëzuar (Selva) - 61% e territorit. Ato ndahen në rajone: pjesa veriore e Kostës formohet nga shkretëtira Sechura; pjesët qendrore dhe jugore shtrihen në një shirit të ngushtë të thatë (deri në 80 km) midis Kordilerës Bregdetare dhe oqeanit; vendi malor fillon me Condor Cordillera.
Rreth 90% e popullsisë i përkasin zyrtarisht Kishës Katolike Romake, megjithëse shumica ndjekin vetëm shërbesat e rastit ose nuk kryejnë fare rituale dhe janë më të përkushtuar ndaj besimeve tradicionale popullore. Kleri katolik merr një pagesë të vogël vjetore nga shteti. Në vitin 1979, u nënshkrua një konkordat midis Vatikanit dhe qeverisë peruane, e cila siguroi ndarjen e kishës nga shteti dhe shpalli lirinë e fesë. Kohët e fundit, numri i protestantëve, ungjillorëve dhe pentekostalëve është rritur, por ata përbëjnë jo më shumë se 6% të popullsisë.

Burimi — https://i2.wp.com/i2.wp.com/www.gecont.ru/

Malësitë e Andeve - Sierra. Andet peruane, me gjerësi 320 km, zënë më shumë se një të tretën e sipërfaqes së vendit; majat e tyre arrijnë një lartësi prej 5500 m mbi nivelin e detit. Vargmalet e shumta malore shtrihen afërsisht nga veriperëndimi në juglindje. Dhjetë maja ngrihen mbi 6100 m, dhe më e larta prej tyre - Huascaran - arrin 6768 m. Në pjesën jugore ka vullkane, më i famshmi prej tyre është Misti Cone (5822 m) që ngrihet mbi qytetin e Arequipa. Shpatet lindore të Andeve, mbi të cilat bien shira të dendur, shpërndahen nga luginat e lumenjve të prera thellë dhe formojnë një grumbull kaotik kreshtash të mprehta, të alternuara me kanione deri në 3000 m të thella; disa degë të mëdha të lumit Amazon burojnë këtu. Ky rajon me reliev të prerë dhe thellësisht të prerë paraqet vështirësinë më të madhe në kalimin e Andeve. Indianët jetojnë këtu duke përdorur rripa të ngushtë toke pjellore për të korrat në fundet e luginave të lumenjve dhe në pjesët e poshtme të shpateve. Në kufirin e Perusë dhe Bolivisë, rreth 3812 m mbi nivelin e detit, ndodhet një liqen alpin Titicaca; ky është më i madhi nga liqenet alpine me një sipërfaqe prej 8446 km2. km, 59% e sipërfaqes së saj ujore ndodhet në Peru.

Cordillera perëndimore (lartësia mbi 6 mijë m) është e mbushur me vullkane: aktiv - Soliman (6117 m), Misti (5821 m), etj.; i zhdukur - Huaskaran (6768 m), Koropuna (6425 m), Ausangate (6384 m), etj.

 

Shkretëtira bregdetare - Kosta, e shtrirë në një rrip të ngushtë të prerë përgjatë gjithë bregdetit peruan (për 2270 km), është vazhdimi verior i shkretëtirës Kiliane Atacama. Në veri, midis qyteteve Piura dhe Chiclayo, shkretëtira zë një ultësirë ​​të gjerë, sipërfaqja e së cilës është e zënë kryesisht nga dunat e lëvizshme të rërës. Më në jug, në pjesën nga Chiclayo në Pisco, shpatet e pjerrëta të Andeve ngrihen në vetë oqeanin. Pranë Piskos, disa avuj aluvialë të bashkuar formojnë një ultësirë ​​të ngushtë me formë të çrregullt, në disa vende të ndarë nga shkurret malore. Edhe më në jug, pranë bregut, ngrihet një varg malor i ulët, që arrin rreth 900 m mbi nivelin e detit. Në lindje të tij shtrihet një sipërfaqe shkëmbore thellësisht e prerë, duke u ngritur gradualisht deri në këmbët e Andeve. Pjesa më e madhe e Kostës është aq e thatë sa nga 52 lumenjtë që rrjedhin në perëndim nga shpatet e Andeve, vetëm 10 bartin ujërat e tyre në oqean. Bregdeti është rajoni ekonomikisht më i rëndësishëm i Perusë. 40 oazat e rajonit prodhojnë shumicën e kulturave bujqësore më të rëndësishme, përfshirë ato për eksport. Në bregdet ka gjithashtu një numër qytetesh të mëdha - Lima, Callao, Chiclayo dhe Trujillo.

Ndarja administrative-territoriale e Perusë: 25 departamente. Kryeqyteti i Perusë është Lima. Kreu i shtetit është presidenti. Organi legjislativ i Perusë është Kongresi Kushtetues Demokratik.

Popullsia e Perusë

Artikuj të tjerë

LAJME BOTËRORE

Fauna e Perusë

Qytetet peruane po zgjerohen me shpejtësi pasi kolonët dhe refugjatët nga malësitë vendosen në periferi të Limës dhe qendrave të tjera. Aty ndërtojnë strehimore, ndërtojnë shtëpi dhe formojnë të ashtuquajturat “qytetet e reja”. Qyteti më i madh i Perusë - Lima, kryeqyteti i vendit dhe qendra e tij administrative, financiare dhe kulturore, ka një popullsi (sipas një vlerësimi të vitit 1997) prej 5,659 mijë njerëz. Qytete të mëdha janë edhe Arequipa (634 mijë njerëz) në jug të vendit; Trujillo (532 mijë), Callao (515 mijë), Chiclayo (426 mijë), Piura (324 mijë) dhe Chimbote (296 mijë) në pjesën veriore dhe qendrore të bregdetit; Cuzco (275 mijë) në jug të rajonit malor të Andeve; dhe Iquitos (269,000) në Amazonën e sipërme (të gjitha vlerësimet e mësipërme të popullsisë së qyteteve, me përjashtim të Limës, janë dhënë për vitin 1993).

Etnia dhe gjuha. Rreth njëqind fise indiane jetojnë në pyjet tropikale të Perusë lindore. Këto fise, praktikisht të izoluara nga pjesa tjetër e popullsisë, flasin dialekte lokale dhe e fitojnë jetesën e tyre nga gjuetia, peshkimi dhe bujqësia. Një grup tjetër indigjen përfshin indianët Keçua dhe Aymara. Shumë prej tyre u shpërngulën në kryeqytetin e vendit - Lima dhe qytete të tjera në bregdet, veçanërisht pasi shpërtheu një luftë guerile në male në vitin 1980, por shumica vazhdojnë të jetojnë në Ande, duke u marrë me bujqësi dhe blegtori. Pjesa tjetër e popullsisë përbëhet nga kreolët - pasardhës të bardhë të evropianëve, kryesisht spanjollë, të cilët praktikisht dominuan vendin deri në vitet 1970; mestizos - pasardhës të martesave të përziera të evropianëve dhe indianëve, të cilët përbëjnë pjesën më të madhe të klasës së mesme,

Shkretëtirë bregdetare. Është shumë e thatë dhe e freskët në bregun e oqeanit për shkak të Rrymës së ftohtë Peruane (Rryma Humboldt) që kalon afër. Flladet e detit mbajnë temperaturën mesatare 6°C nën normën gjerësore. Në Lima, ajo varion nga 16 në 23 ° C. Reshjet vjetore statistikore këtu janë 50 mm, por në disa vite nuk bie fare shi. Në dimër (nga qershori deri në tetor) qielli mbulohet vazhdimisht me re, mjegullat bregdetare janë të shpeshta. Në këtë kohë të vitit, ultësirat e Andeve janë të mbuluara nga një mjegull e lagësht, e quajtur në vend "garua". Garua stimulon rritjen e barërave të ulëta dhe kalimtareve, të cilat së bashku përbëjnë një komunitet të quajtur "loma" dhe përdoren si kullota.

Një republikë malore në bregun e Paqësorit të Amerikës së Jugut. Ultësirat e ngushta bregdetare kanë një klimë të thatë. Nga veriu në jug, 3 vargmalet e Andeve shtrihen në të gjithë vendin - një zonë e prirur ndaj tërmeteve.
Pllajat dhe pllajat ndërmalore 3000-4000 m të larta në jug formojnë një pllajë të madhe gjysmë shkretëtirë - Punu. Këtu, në jug, bie në sy depresioni ndërmalor Altiplano me liqenin Titicaca në lartësi të madhe (Peruja zotëron vetëm pjesën perëndimore të liqenit). Në pjesën veriore të Kostës ka shumë lumenj të shkurtër që derdhen në oqean (Pyura, Santa, Tumbes, Chira). Në Pune bie në sy pellgu i rrjedhës së brendshme të liqenit Titika-ka. Shumica e lumenjve Sierra dhe Selva janë pjesë e sistemit të lumit Amazon, burimi kryesor i tij është lumi Maran-on, së bashku me degët e tij Huallaga dhe Ucayali.

Tokat e Kostës dhe shpatet perëndimore të Andeve janë jopjellore. Në rajonin malor në veri dhe lindje, mbizotërojnë tokat malore-stepë, në juglindje - karakteristike për gjysmë shkretëtira.

Fauna e Kostës në tokë është e pakët. Nga përfaqësuesit e botës shtazore, në territorin e Perusë jetojnë jaguar, puma, llama, majmunët, antengrënësi, përtaci, tapiri, chinchilla, armadillo, krokodili, një numër i madh zogjsh, gjarpërinjsh, hardhucash dhe insektesh. zogjtë e detit janë të shumtë në ishuj dhe mbretëria e ujit është e pasur (moluskë, karkaleca, lloje të ndryshme peshqish, veçanërisht açuge). Në Sierra, ka përfaqësues të gjinisë së llamas - guanaco dhe vicuña, shumë zogj. Liqeni Titicaca ka shumë peshq (veçanërisht troftë). Pekaries, tapirët, antengrënësit, shumë majmunë, veçanërisht shumë zogj (tucans, papagall, hummingbirds), zvarranikët dhe insektet gjenden në Selva.

Relievi dhe mineralet

Në perëndim të Perusë, përgjatë bregut të Oqeanit Paqësor, ekziston një rrip i ngushtë i fushave bregdetare të shkretëtirës (Costa). Në lindje - brezi malor i Andeve (Sierra). Në lindje - nizma Amazonian. (Selva), duke kaluar në jug në ultësirën (Montagna).

Numrat e telefonit dhe adresat e dobishme

Këshilla

Përpara se të udhëtoni në Peru, rekomandohet të bëni disa vaksina parandaluese (për shembull, kundër etheve të verdha, etheve të pantallonave, malaries, hepatitit A dhe tërbimit).

Peruja ndodhet në perëndim të Amerikës së Jugut. Peruja kufizohet me Kolumbinë dhe Ekuadorin në veri, Brazilin në lindje, Bolivinë në juglindje dhe Kilin në jug. Në perëndim, vendi lahet nga ujërat e Oqeanit Paqësor. Sipërfaqja totale - 1,285,216 sq. km, dhe gjatësia e përgjithshme e kufirit shtetëror është 5536 km.

Shumica e lumenjve peruan e kanë origjinën në malet e Andeve. Ato derdhen në Oqeanin Paqësor, në liqenin Titicaca dhe janë gjithashtu degë të lumit Amazon.

Administrativisht, vendi është i ndarë në 25 rajone dhe një provincë me qendër në Lima. Rajonet ndahen më tej në rrethe.

Gjithashtu shumë interesante janë Festivali i Vallëzimit Marinera në La Libertad, Festivali i Pranverës në Trujillo dhe festivali i verës i La Vendimina.

Ilaçi

Në perëndim ka një fushë të ngushtë bregdetare, në lindje ka një zonë të sheshtë të mbuluar me pyje tropikale (xhungël), dhe pjesa tjetër e vendit është e pushtuar nga sistemi malor i Andeve. Maja më e lartë lokale është mali Huascaran, lartësia e të cilit arrin 6768 metra.

Pijet alkoolike tradicionale janë Pisco (vodka tradicionale peruane), Chicha de jora (pije alkoolike tradicionale e misrit), vera dhe birra.

Lima është kryeqyteti i Perusë. Më shumë se 8 milionë njerëz jetojnë tani në këtë qytet. Lima u themelua nga spanjollët në 1535.

Çdo vit, më shumë se 2.5 mijë turistë vizitojnë Perunë, dhe për shumicën dërrmuese të tyre bëhet një pushim i mrekullueshëm. Megjithatë, Peruja është një vend i varfër, kështu që vjedhjet e vogla nuk janë një dukuri e rrallë atje. Prandaj, rekomandojmë që turistët të respektojnë masa të arsyeshme sigurie.

Orari zyrtar

Monedha e Perusë

Në shkurt, për shembull, ka një festë në Puno për nder të Virgjëreshës së Bekuar të La Candelaria, në prill ka festa në të gjithë vendin për nder të së Premtes së Mirë dhe Pashkëve, në korrik ka një festë në Paucartambo për nder të Virgjëresha e El Carmen, dhe në tetor në Lima - Festa e Zotit të Mrekullive.

 • Katedralja e Santo Domingo në Lima

Në perëndim, vendi lahet nga ujërat e Oqeanit Paqësor. Gjatësia e bregut të detit është 2414 km. Temperatura mesatare e detit pranë bregdetit është nga +14C në +19C.

Në zonat malore theksi vihet tek gatimet me mish. Pjata tradicionale e peruanëve në mal është "Pachamanca" (mish i pjekur në lëngun e tij në një vrimë në tokë, i kalitur me erëza). Një mish i tillë shpesh shërbehet me patate.

 • Qendra Fetare Inka Sacsayhuaman
 • Kryeqyteti i Perandorisë Inka Cusco

Pijet tradicionale joalkoolike janë çaji me gjethe koka (nuk është drogë, ndonjëherë pihet i ftohtë, por më shpesh i nxehtë), çaji bimor ose frutash "Emoliente", një pije "Chicha morada" nga misri vjollcë me sheqer dhe erëza.

Qytetet më të mëdha janë Lima, Arequipa, Callao, Trujillo, Chiclayo, Iquitos dhe Piura.

Turistët në Peru janë duke pritur për shumë pamje interesante. Këto janë, për shembull, liqeni relikt Titicaca, pallatet dhe kishat mesjetare, petroglifet në shkretëtirën Nazca, kështjellat dhe qytetet e Inkasve, tempujt e periudhës para-Inca dhe shumë më tepër. Top 10 atraksionet më interesante peruane, sipas mendimit tonë, mund të përfshijnë sa vijon:

informacion të shkurtër

Konsullata e Nderit e Republikës së Perusë në Ukrainë:
Kodi Postar: 04070, Kiev, rr. Naberezhno-Khreshchatytska, 25
Т: (044) 425-24-20

Kapitali

 • Kalaja e Inkave Pisac

Partitë kryesore politike janë Bashkimi për Perunë, Partia Peruane Aprista, Partia e Unitetit Kombëtar dhe Aleanca për të Ardhmen.

Lumenjtë dhe liqenet

Bankat:
Hënë-Premte: 09:00-18:00 (shumica e bankave mbyllen për pushim nga ora 13:00 deri në 15:00) e
shtunë: 09:00-12:00

Ambasada e Ukrainës në Peru:
Calle Juan Dellepiani № 470, San Isidro, Lima, Peru
Т: (8 10 511) 264 28
84 Email: Adresa juaj e emailit mbrohet nga spambotet e padëshiruara. Javascript duhet të aktivizohet në shfletuesin tuaj për të parë adresën.

Kuzhina

Bakshishi në Peru nuk është i detyrueshëm. Megjithatë, në restorantet dhe hotelet prestigjioze bakshishi është zakonisht 10% e faturës. Shoferët e taksive nuk presin bakshish.

Viza

Burimet e shumicës së lumenjve peruan fillojnë në malet e Andeve. Ato derdhen në Oqeanin Paqësor, në liqenin Titicaca ose janë degë të Amazonës. Lumenjtë më të gjatë lokalë janë Ucayali (1,771 km), Marañon (1,414 km), Putumayo (1,380 km), Zhavari (1,184 km) dhe Huallaga (1,138 km).

Feja

Tërmetet ndodhin mjaft shpesh në Peru, megjithatë, shumica e tyre nuk janë shkatërruese.

Kur blini mallra, mbani fatura - ato do të jenë të dobishme për ju në doganë kur të largoheni nga vendi. Për eksportin e objekteve të arkeologjisë, artit dhe historisë kërkohet një leje e veçantë nga autoritetet përkatëse.

 • Skulptura megalitike në pllajën e Marcahuasi

Gjeografia e Perusë

Pas Kievit për 8 orë. Ato. nëse, për shembull, në Kiev është ora 13:00, atëherë në Lima është 05:00.

Qytetet dhe vendpushimet

Klima dhe moti

Territori i Perusë është i ndarë gjeografikisht në tre rajone - malor, xhungël dhe rajon bregdetar. Kuzhina peruane mund të ndahet në të njëjtat linja.

Në juglindje, afër kufirit me Bolivinë, ndodhet një liqen malor Titicaca me ujë të ëmbël. Sipërfaqja e saj është 8300 m2. km.

Shumica e banorëve të këtij vendi janë katolikë.

Ndalohet importimi i drogës, armëve të zjarrit dhe municionit, ushqimeve të pakonservuara. Sallami, proshuta dhe djathi mund të importohen vetëm me certifikatë të lëshuar nga prodhuesi. Kur importoni mace dhe qen, ata duhet të kenë një certifikatë veterinare ndërkombëtare.

Sipas Kushtetutës, Peruja është një republikë presidenciale, e kryesuar nga një President i zgjedhur për 5 vjet. Presidenti vepron si kreu i shtetit dhe kreu i qeverisë. Funksionet e tij përfshijnë edhe emërimin e Kryeministrit.

Gjatë verës peruane (nëntor-mars) bie shi shumë shpesh. Temperatura është më e lartë se në verë, por mund të jetë shumë e ftohtë gjatë natës. Stinat më të paparashikueshme janë pranvera (prill-maj) dhe vjeshta (tetor).

Turistët në Peru blejnë punime artizanale, bizhuteri, rroba (pulovra, kapele, shalle) prej leshi alpaka, qilima, shah druri me figura të inkave dhe konkuistadorëve, vodka tradicionale peruane pisko.

Parlamenti vendor me një dhomë quhet Kongres, ai përbëhet nga 130 deputetë, të zgjedhur gjithashtu për 5 vjet.

Sol i ri është monedha zyrtare në Peru. Emërtimi i saj ndërkombëtar është PEN. Një sol i ri = 100 centim. Shumë hotele, restorante dhe dyqane pranojnë dollarë amerikanë për pagesë. Të gjitha kartat kryesore të kreditit përdoren në qytete.

 • Petroglifet në shkretëtirën Nazca

Kultura e Perusë

Gjuha zyrtare e Perusë

Shumë besojnë se plazhi më i mirë peruan është Punta Sal, i vendosur në veri të vendit afër kufirit me Ekuadorin. Një tjetër plazh popullor lokal është Mancora. Të dy këto plazhe paraqesin mundësi të shkëlqyera për sporte ujore, veçanërisht për surfing.

 • Qyteti i shenjtë i Inkas Machu Picchu

Koha

Numrat e urgjencës
105 - Policia
116 - Zjarrfikësja
117 - Ambulanca

Turistëve në Peru u ofrohet gjithashtu një numër i madh turne ekskursionesh historike dhe ekologjike. Gjatë këtyre turneve turistike, turistët vizitojnë fshatrat e indianëve vendas, shohin komplekset e lashta arkeologjike indiane, vëzhgojnë kafshë dhe zogj unikë, njihen me stilin e jetës së banorëve vendas dhe provojnë pjatat tradicionale indiane.

 • Rrënojat e qytetit të lashtë indian të Chan Chan

Më 24 qershor, peruanët festojnë solsticin veror Inti Raimi, i cili i ka rrënjët në traditën inkas.

Vendpushimet peruane të plazhit nuk janë aq të famshëm sa resortet në Ekuador dhe Kolumbi, për shembull, por ky vend ka disa plazhe shumë të bukura të rrethuara nga Andet. Vendpushimet më të njohura të plazheve lokale janë Picasmayo, Chicama, Paracas, La Pimentel, Tumbesa, Trujillo dhe Lima. Koha më e mirë për t'u çlodhur në plazhet peruane është janar-mars.

Ukrainasit që duan të udhëtojnë në Peru deri në 3 muaj nuk kanë nevojë për vizë.

Në malet peruane ka shumë banja termale terapeutike, të cilat vizitohen me kënaqësi nga mijëra turistë.

Peruja ka disa gjuhë zyrtare - spanjisht dhe gjuhët e indianëve vendas (ku ata jetojnë në mënyrë kompakte).

Siguria

 • Liqeni Titicaca

Kufizimet doganore

Me interes të madh për turistët janë parqet dhe rezervat kombëtare peruane - Rezerva e Biosferës Manu, rezerva ekologjike në Batan Grande, si dhe parqet kombëtare të Bahuaha Sonone dhe Maididi.

Në kuzhinën e xhunglës peruane, theksi vihet te perimet, frutat dhe mishi. Në rajonin e xhunglës, peruanët hanë një sasi të madhe frutash çdo ditë, duke përfshirë frutin Camu Camu, i cili është i pasur me vitaminë C.

 • Qendra fetare e periudhës para-Inka Pachacamac

Në Peru, turistët do të shohin tokën e lashtë të inkave, tempujt e periudhës para-Inca, pyllin e Amazonës, majat e mbuluara me borë të Andeve, liqenin relikt Titicaca, petroglifet misterioze në shkretëtirën Nazca, muzetë në Lima. , të cilin vendasit e quajnë "Qyteti i Mbretërve", si dhe kondorët që fluturojnë në mënyrë madhështore mbi kanionin Colca. Në këtë vend të lashtë, ka edhe plazhe të mira në Oqeanin Paqësor.

Struktura shtetërore

Kultura e Perusë u formua nën ndikimin e traditave të indianëve vendas dhe spanjollëve. Traditat dhe zakonet e shumë grupeve etnike bashkëjetojnë në këtë vend. Si në çdo vend tjetër në Amerikën e Jugut, Peruja ka një numër të madh festash, festash dhe festash, shumica e të cilave, natyrisht, janë të një natyre fetare.

Dyqanet:
Hënë-Sht.: 09:00-17:00/18:00
Disa banka janë të hapura edhe të dielave, por vetëm deri në drekë.

Detet dhe oqeanet e Perusë

Nuk ka kufizime për importin dhe eksportin e valutës vendase dhe të huaj, por duhet të deklarohen shuma që kalojnë 10,000 dollarë.

Koha më e mirë për të vizituar këtë vend është dimri peruan (qershor-shtator), kur ka pak reshje.

Klima në Peru është e ndryshme, duke filluar nga subtropikale dhe tropikale në alpine në Ande. Janë Andet, si dhe Rryma Humboldt, ato që kanë një ndikim vendimtar në klimën lokale.

Suvenire/Blerje

Në zonat bregdetare mbizotërojnë ushqimet me peshk dhe ushqim deti. Pjata tradicionale atje është "Ceviche", e cila është peshku i marinuar në lëng limoni ose lime me koriandër, hudhër dhe qepë. Një peshk i tillë shërbehet me misër, patate ose alga deti.

Pamjet e Perusë

Tensioni i rrjetit 220 V, 60 Hz. Në shumicën e hoteleve, tensioni është 110 V. Prizat e sheshta me dy kunja janë të zakonshme, por prizat e rrumbullakëta me dy kunja janë gjithashtu të zakonshme.

Sol i ri peruan (PEN) / Euro (EUR)
f
Administrativisht, vendi është i ndarë në 24 departamente dhe 1 provincë kushtetuese të Callao.

Nuk ka kufizime për importin dhe eksportin e monedhës vendase. Importi i valutës së huaj nuk është i kufizuar, eksporti është i kufizuar në sasinë e importuar më parë. Pranimet për këmbimin e valutës së huaj në kripë duhet të paraqiten në shkëmbimin e kthimit. 25 dhjetor - Krishtlindje.

Qytetarët e Rusisë për një udhëtim në Peru deri në 90 ditë, nëse qëllimi i vizitës është turizmi, nuk kërkohet vizë. Gjithashtu, hyrja pa viza ofrohet për qytetarët e Ukrainës, Bjellorusisë, Moldavisë, Bolivisë, Izraelit, Qipros.

1 Nëntori është Dita e Gjithë Shenjtorëve.

Liqeni Titicaca është liqeni më i madh në Amerikën e Jugut (gjatësia mbi 194 km, gjerësia 65 km, thellësia deri në 304 m) dhe rezervuari më i madh alpin i lundrueshëm në botë (sipërfaqja 8287 km katrore).
Rekomandohet të kërkoni sa më shumë fatura të vogla kur shkëmbeni valutë - në brendësi të vendit dhe shpesh në qytetet e mëdha të periferisë, pronarët e dyqaneve, kamarierët dhe shoferët e taksive refuzojnë të pranojnë fatura të mëdha me pretekstin e mungesës së ndryshim. Në supermarketet e mëdha në Lima, kur blini në një faturë në para, dy çmime janë rrahur - në dollarë amerikanë dhe në kripëra. Një çek i tillë mund të paguhet në dollarë, por ndryshimi do të jepet në thembra me kursin bankar (një mënyrë e mirë për të shkëmbyer valutë pa komision).

Koha:
1 janar - Viti i Ri.
Kanioni Colca është renditur në Librin e Rekordeve Guinness si më i thelli në botë.
10 PEN = 3,59 USD

Pirja e duhanit: Nuk
d
rekomandohet mbajtja e shumave të mëdha parash, rrobat dhe sendet personale nuk duhet të lihen pa mbikëqyrje, si dhe rekomandohet të përmbahen nga vizitat në zonat e lagjeve të varfëra. Ju nuk duhet të lini para dhe bizhuteri në dhomë (hotelet nuk janë përgjegjës për sigurinë e gjërave në dhoma) - për këto qëllime, kasaforta speciale ofrohen te administratori i hotelit. Kini kujdes kur përdorni ATM - ka raste të grabitjes ose vjedhjes së xhepave pranë tyre (hajdutët spiunojnë kodin PIN të futur dhe vjedhin kartën). Në përgjithësi, niveli i krimit të dhunshëm është i ulët.

Pini vetëm ujë në shishe dhe qumësht të pasterizuar.

Dollari amerikan ka praktikisht qarkullim të lirë. Megjithatë, ekziston një normë dukshëm e nënvlerësuar për disa seri kartëmonedhash të emetimeve të vjetra, dhe në disa vende ata refuzojnë të pranojnë për pagesë kartëmonedha të reja, por të thërrmuara.

Klima:
Në rrjedhat e Sierrës nga një liqen i vogël akullnajor Lauricocha buron lumi më i bollshëm në botë - Amazon.

 • Zona kohore: 8 orë

Kryeqyteti:
8 orë pas Moskës.

 • Kryeqyteti: Lima


Lima mund të gjeni suvenire nga të gjitha zonat. Nga Cusco dhe Machu Picchu mund të sillni produkte leshi të thurura, qeramikë, bizhuteri argjendi, produkte druri me gdhendje artistike, gëzof, maska. Traditat e thurjes lokale janë përcjellë në Puno dhe rreth liqenit Titicaca nga brezi në brez, kështu që këtu mund të mbështeteni në blerjen e tekstileve dhe produkteve të leshta cilësore. Këto zona të Perusë janë gjithashtu të famshme për prodhimin e instrumenteve muzikore origjinale. Në Arequipa mund të blini rripa, artikuj shkrimi, mobilje metalike, si dhe suvenire prej guri. Në Amazonë - enë balte me modele gjeometrike, rroba të zbukuruara, si dhe suvenire dhe sende shtëpiake të bëra nga materiale vendase.

Hyrja:
Përafërsisht 27.5 milionë njerëz, nga të cilët 45% janë Keçua dhe Aymara, 37% Mestizo, 15% evropianë dhe rreth 3% aziatikë. Sierra dhe Selva janë të banuara nga fise indiane që i përkasin grupeve të ndryshme gjuhësore, ka më shumë se 700 fise dhe grupe të mëdha fisnore, numri i saktë i të cilave nuk dihet.

Popullsia:
h
Spanjisht dhe Keçua (shteti), Aymara dhe gjuhë të tjera të grupeve indiane. Në brendësi, veçanërisht në selva dhe në male, pothuajse të gjithë e kuptojnë spanjishten, por shumë pak njerëz e flasin shpesh. Në sektorin e turizmit, anglishtja kuptohet më së shumti, në provinca është pothuajse e pamundur të gjesh një peruan që e flet atë.

Rregullat doganore:
Sol i ri peruan (PEN) / Dollar Amerikan (USD)
29 qershori është Dita e Shën Pjetrit dhe Palit.
28 dhe 29 korrik - Dita e Pavarësisë.

Peruja

Kripë e re (përcaktimi ndërkombëtar - PEN, brenda vendit - S /), nominalisht e barabartë me 100 centime. Në qarkullim ka kartëmonedha në prerje 10, 20, 50, 100 dhe 200 sol, si dhe monedha 1, 2 dhe 5 sol, 5, 10, 20 dhe 50 centime.
Shteti në pjesën perëndimore të Amerikës së Jugut. Kufizohet me Ekuadorin dhe Kolumbinë në veri, Brazilin dhe Bolivinë në lindje, dhe Kilin në jug.

Paratë:
Shumica dërrmuese e peruanëve e konsiderojnë veten pasues të krishterimit katolik romak.

Gjeografia:
Qyteti më i madh në botë prej balte është Chan Chan (kryeqyteti antik i shtetit Chimu, shekujt XI-XV pas Krishtit). Sipërfaqja e saj është rreth 75 metra katrorë. km.

Shkëmbimi i valutës:
Komunikimi celular po zhvillohet shumë intensivisht, por deri më tani mbulon vetëm zonat përreth kryeqytetit, qytetet kryesore dhe përgjatë autostradave kryesore.

1 maji është dita e punëtorëve.

Gjuhe:

Këshillimi :
Ndryshon shumë në varësi të rajonit: në Lima - i lagësht, me një temperaturë mesatare vjetore të ajrit prej + 18-19 ° C, në malësi - e thatë dhe mjaft e butë. Sezoni i thatë zgjat nga maji deri në tetor, sezoni i shirave nga nëntori deri në prill. Pjesët më veriore të bregdetit krenohen me mot me diell gjatë gjithë vitit (rreth +35°C në verë). Xhunglat e Perusë kanë një klimë të lagësht tropikale.

republikë presidenciale. Kreu i shtetit dhe i qeverisë është presidenti, i cili zgjidhet për një mandat 5-vjeçar.
Sacsayhuaman është një nga strukturat guri më kolosale në botë - pesha e bllokut më të madh, nga i cili përbëhen muret e kësaj strukture, arrin 360 tonë.
Kodi telefonik ndërkombëtar i Perusë është 51, kodi i telefonimit ndërkombëtar në dalje është 00.

Suvenire nga Peruja:

Mjekësia:
8 Tetori - Dita e Betejës së Angamos.
10 PEN = 2.58 EUR

Bakshishët (afërsisht 10% e kostos) në bare, restorante, parukeri, hotele janë përfshirë tashmë në faturë. Nuk është e nevojshme të jepni bakshish nga shoferët e taksive - zakonisht kostoja e udhëtimit është dakorduar paraprakisht. Udhërrëfyesit lokalë zakonisht marrin një bakshish prej 3-5 dollarë amerikanë në ditë. Tregtia pranohet në tregje dhe në objekte të vogla private.

Lima.

Valuta mund të këmbehet në shumë zyra këmbimi (“casas de cambio”), hotele (komision i lartë), dyqane dhe banka. Preferenca u jepet dollarëve amerikanë, monedha e vendeve të tjera mund të këmbehet vetëm në bankat e mëdha të kryeqytetit. Kartëmonedhat e dëmtuara dhe të rrënuara shpesh nuk pranohen për këmbim. Duhet të ruani faturën e këmbimit valutor përpara se të largoheni nga vendi - ai do të përdoret për të kthyer këmbimin e kripës së pashpenzuar në valutë të huaj.

Peruja është një nga vendet më interesante në botë. Këtu janë përqendruar monumente të shumta të periudhës para-evropiane - kulturat e Kilki, Lurche, Nazca, Mochica, Chavan, Chan-Chan, Chimu, Tiahuanco dhe, natyrisht, Inca. Natyra e mahnitshme - Andet e mëdha dhe "ferri i gjelbër" i luginës së Amazonës, dunat e rërës së bregut të Paqësorit dhe liqeni-deti relikt i Titicaca, petroglifet misterioze Nazca dhe shkretëtirat e larta malore - e gjithë kjo është e përqendruar në një
dterritor relativisht i vogël i këtij vendi.

Kursi i përafërt i këmbimit
prill-maj - e Premte e Mirë dhe Pashkë.
30 gusht - Santa Rosa, Dita e Trëndafilit të Shenjtë të Lima, patronazhi i kryeqytetit peruan.

Feja:

Energjia elektrike: Rekomandohet sigurimi shëndetësor ndërkombëtar.

Vaksinimi kundër etheve të verdha rekomandohet (10 ditë para udhëtimit) në rast të vizitës në rajonin e Selvës dhe zona me lartësi nën 2300 metra mbi nivelin e detit. Rekomandohet profilaksia e malaries. Një certifikatë vaksinimi kundër etheve të verdha kërkohet kur fluturoni nga Peruja në Venezuelë, Kosta Rika, El Salvador, Panama, Argentiua (rajonet Salta, Jujuy, Corrientes, Chaco, Misiones, Formosa). Dhe gjithashtu kur fluturoni nga këto vende në Peru.

Komunikimi dhe komunikimi:
1 USD = 2,79 PEN
8 Dhjetor - Immaculate Conception.
Sistemi i telekomunikacionit në Peru është relativisht modern dhe vazhdon të zhvillohet me shpejtësi. Ju mund të telefononi jashtë vendit nga pothuajse çdo telefon me pagesë (në kryeqytet ato ndodhen pranë bankave, dyqaneve dhe vendeve të tjera të mbushura me njerëz), nga një hotel (15% më i shtrenjtë).

Fluturimi: nga 17 orë + koha për lidhje (në varësi të orarit të linjës ajrore)

Peruja në shikim të parë është një vend tipik i Andeve, ku majat e larta të mbuluara me borë dhe shkëmbinjtë e zhveshur të vullkaneve të lashta bashkëjetojnë me zonat e gjelbra të Selvës. Megjithatë, me gjithë ngjashmëritë e tij me shtetet e tjera të rajonit, është një nga vendet më të larmishme të kontinentit për nga natyra. Natyra e kësaj toke është mjaft e kundërta - këtu mund të gjeni zona pa jetë të një shkretëtirë pa ujë, dhe "mbulesa e gjelbër" e pyjeve me gjelbërim të përhershëm, dhe liqeneve transparente malore dhe peizazheve madhështore vullkanike.

Nuk rekomandohet të fotografoni indianët dhe fëmijët e tyre pa leje paraprake. Banorët e qytetit zakonisht nuk duan të fotografohen falas dhe kërkojnë 1 kripë për çdo foto.

Siguria:

Kur udhëtoni në pellgun e Amazonës, duhet të merrni masa kundër etheve të verdha (vaksinimi), të kujdeseni për pilulat e malaries, repelentët, kremrat kundër diellit dhe veshjet sportive, dhe në rast kafshimi dhe shenjash sëmundjeje (ethe, marramendje, dhimbje koke dhe tharje të gojës). , duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

1 EUR = 3,87 PEN
Personave mbi 18 vjeç lejohet importi pa doganë deri në 400 cigare ose 50 puro, deri në 3 shishe (kapaciteti i përgjithshëm deri në 2,5 litra) pije të forta alkoolike, si dhe një sasi e arsyeshme parfumi. për përdorim personal dhe deri në 2 kg ushqim. Dhuratat dhe sendet personale që kanë paketim origjinal të paprekur importohen në sasi që nuk i kalojnë 300 dollarët në vlerë. Kur importoni salcice, sallam, proshutë ose djathë, kërkohet një certifikatë vlefshmërie nga prodhuesi.

 • Valuta: Sol peruan

,

Pushimet zyrtare dhe fundjavat në Brazil:
Në tetor 2006, në vend u miratua një ligj kundër duhanit, sipas të cilit ndalohet pirja e duhanit në vende publike, ndërsa në restorante, bare dhe klube nate pirja e duhanit lejohet vetëm në dhoma të veçanta të izoluara nga jo. konsumatorët duhanpirës, ​​sipërfaqja e cila nuk duhet të jetë më e vogël se 100 m2.

 • Gjuha: Spanjisht dhe Keçua

Sipërfaqja e përgjithshme
e vendit është 1.28 milion metra katrorë. km (një nga vendet më të mëdha në Amerikën Latine).

Shumica e objekteve interesante ndodhen në malësi, shmangia e përdorimit të kafesë, cigareve dhe alkoolit, ushqimi i lehtë, shëtitjet aktive paraprake në lartësi disi më të ulëta dhe përdorimi i çajit nga gjethet e kokas (nuk ka të bëjë me drogën) kontribuojnë në aklimatizimi.

Ndalohet importi i ushqimeve jo të konservuara, armëve dhe barnave. Ndalohet importimi dhe eksportimi i objekteve dhe sendeve me vlerë historike, artistike ose arkeologjike pa leje të posaçme. Kërkohet një leje e veçantë për të importuar pajisje profesionale për fotografi, filma ose video. Lejohet eksportimi i produkteve të leshit dhe lëkurës, bizhuterive, suvenireve, ndërsa duhet të paraqitet një çek (“boleta”) nga dyqani ku janë blerë këto produkte. Kur eksportoni artikuj lesh, kërkohet një faturë dhe një vulë eksporti.

Sistemi politik:


0 replies on “Ku është Peru një përshkrim i shkurtër i republikës”

Ich empfehle Ihnen, die Webseite zu besuchen, auf der viele Artikel in dieser Frage gibt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *