Traditat interesante të popullit ukrainas për fëmijët

Traditat e popullit ukrainas janë të pasura dhe të ndryshme. Ato janë gjithmonë të mbushura me zakone interesante që kanë kaluar nëpër shekuj. Vlen të përmendet se të rinjtë ukrainas adoptojnë këto tradita, në të cilat mund të shihet lidhja e tyre shpirtërore me paraardhësit e tyre. Në shumicën e zakoneve, ju mund të shihni ndërthurjen e besimeve pagane dhe të krishtera.

Krishtlindjet

traditat e popullit ukrainas

Shumë tradita të popullit ukrainas janë të lidhura me besimet dhe festimet fetare. Gjatë sezonit të Krishtlindjeve në Ukrainë, zakoni i këngës është i përhapur. Këto ditë fëmijët shkojnë nga një shtëpi në tjetrën. Ata u urojnë paqe dhe prosperitet të gjithë pronarëve, këndojnë këngë Krishtlindjesh dhe shpërndajnë elb dhe grurë në dysheme si simbole lumturie dhe prosperiteti.

Këto janë tradita shumë të këndshme të popullit ukrainas për fëmijët, sepse pronarët në këmbim duhet t'i trajtojnë bujarisht me ëmbëlsirat, ëmbëlsirat dhe madje të japin monedha. Besohet se nëse kjo nuk bëhet, atëherë nuk do të ketë fat në shtëpi.

Natën e Krishtlindjes

traditat interesante të popullit ukrainas

Tradita të tjera të popullit ukrainas shoqërohen me tryezën festive në prag të Krishtlindjes. Kjo është Mbrëmja e Shenjtë, e cila festohet në prag të Krishtlindjes. Në këtë ditë, festa festive duhet të përbëhet domosdoshmërisht nga 12 pjata kreshmore. Kjo do të thotë, përputhet saktësisht me numrin e apostujve, të cilët konsiderohen dishepujt dhe ndihmësit kryesorë të Jezu Krishtit.

Prandaj, sipas traditave dhe zakoneve të popullit ukrainas, në tryezë vihet bukë e sapopjekur, petë, kutya dhe uzvar. Pronarët fshehin monedha të vogla në dumplings. Besohet se kushdo që gjen një dhuratë të tillë do të ketë një vit shumë të suksesshëm përpara. Për fëmijët, kërkimi i një monedhe të çmuar në dumplings është e ngjashme me një ndjenjë mrekullie dhe një surprizë të pazakontë. Traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2 janë material tërheqës mbi të cilin mund të diskutoni tiparet e jetës së paraardhësve tuaj.

Dhe kjo nuk është e gjitha. Mund të kujtohet diduha, simboli kombëtar i të korrave, i cili ruhet me kujdes nga koha e prodhimit të barit deri në Krishtlindje. Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, është e nevojshme të theksohet zakoni për t'i dhënë atij një vend nderi në ditët e Krishtlindjeve. Didukh duket si një figurinë njerëzore, në të cilën futen kërcell të kulturave të ndryshme të drithërave, për shembull, thekër, tërshërë, grurë, si dhe sanë aromatik. Gjatë festës, pjesëmarrësit e festës këndojnë këngët e Krishtlindjeve, kujtojnë se si shkoi viti dhe diskutojnë se si ta bëjnë tjetrin edhe më të suksesshëm.

Java e petullave

traditat e popullit ukrainas për fëmijët

Në prag të Kreshmës, është në traditën e popullit ukrainas të festojë Maslenitsa. Ky është një zakon pagan që festojnë sot edhe familjet ortodokse. Kisha gjithashtu e favorizon atë.

Thelbi i kësaj feste është të largoni dimrin dhe të mirëprisni pranverën. Prandaj, java e Shrovetide dallohet nga festa veçanërisht të ndritshme, sepse pasohet nga agjërimi më i ashpër në krishterim. Përpara se të vijnë shtatë javët e kufizimeve të rrepta të ushqimit, njerëzit përpiqen të hanë sa për të ngrënë. Çdo ditë është zakon të gatuani petulla, të shkoni për të vizituar miqtë dhe familjen.

Shumë tradita të popullit ukrainas janë përshtatur posaçërisht për fëmijët. Për shembull, kjo vlen për petullat. Ato janë një atribut i detyrueshëm i Shrovetide, i cili është shumë i popullarizuar tek fëmijët, sepse petullat përgatiten si të ëmbla, ashtu edhe me reçel, dhe me mbushje. Me një fjalë, për çdo shije. Pancake simbolizon diellin, për të cilin njerëzit dëshironin aq shumë gjatë dimrit të gjatë. Ajo sjell ngrohtësi dhe humor pranveror, i cili mungon aq shumë.

Siç e keni vënë re tashmë, traditat e popullit ukrainas në stilin shkencor janë të ngjashme me ato të rusëve dhe bjellorusëve. Nëse flasim për Shrovetide, atëherë zakoni kryesor këto ditë është përgatitja e pellgjeve me gjizë.

Në fund të javës së Shrovetide, është zakon që të gjithë të shkojnë në festa masive. Përveç kësaj, atëherë festohet e diela e faljes. Në këtë ditë, është zakon të duroni me të gjithë, të kërkoni falje nga të afërmit, miqtë dhe madje edhe të huajt.

Pashke

traditat dhe zakonet e popullit ukrainas

Festa kryesore ortodokse, Pashkët, festohet edhe në Ukrainë. Festimet zhvillohen në një ditë pranvere, kur ju mund të shijoni verën e ardhshme me qetësi.

Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, ekziston kjo: të mos flesh natën e Pashkëve. Në vend të kësaj, të gjithë besimtarët ortodoksë shkojnë në shërbimin gjatë gjithë natës në kishë. Si zakonisht, ata marrin me vete shporta të bukura, në të cilat vendosin pjatat më të mira për shenjtërimin e tyre. Dhe kur kthehen në shtëpi, organizojnë një festë të vërtetë, sepse pikërisht në Pashkë përfundon agjërimi më i rreptë i krishterë shtatëjavor.

Në të njëjtën kohë, ekziston një traditë tjetër në Ukrainë: sado e pasur të jetë tryeza festive, është e nevojshme të filloni festën me bukën e Pashkëve. Ajo ka një formë të veçantë dhe shpesh bëhet e ëmbël dhe me glazurë.

Në një takim, të njohurit përshëndesin njëri-tjetrin me frazën: "Krishti u ringjall!". Pasi të keni dëgjuar një apel të tillë, është e nevojshme të përgjigjeni: "Me të vërtetë, Ai u ringjall!".

Solstici veror

traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2

Pushimi i Ivan Kupala është një shembull tjetër i zakoneve dhe traditave pagane të pranishme në jetën e njerëzve modernë. Ajo festohet në ditën e solsticit të verës. Kjo festë shoqërohet me një numër të madh ritualesh që lidhen me zjarrin, ujin dhe barishte të ndryshme.

Më të dëshpëruarit në këtë natë organizojnë kërcimin mbi zjarr. Në mesnatë, është zakon të shkosh në pyll në kërkim të një fieri të lulëzuar, megjithëse shumë besojnë se kjo bimë nuk lulëzon kurrë. Sidoqoftë, disa besojnë se nëse ende gjendet një fier i tillë, sigurisht që do të tregojë rrugën drejt thesarit.

Vajzat ukrainase në festën e Ivan Kupala thurin kurora me lule të egra dhe i notojnë në ujë. Ky zakon është veçanërisht i zakonshëm tek të pamartuarit. Besohet se vajza do të gjejë lumturinë familjare në breg, në të cilën do të gozhdohet kurora e saj.

Është gjithashtu zakon të shkosh në fushë para agimit dhe të flasësh bar për shëndetin e të afërmve dhe miqve. Pikërisht në kurora të këtij bari, të rinjtë dhe të rejat hidhen mbi zjarr.

Traditat e mblesërisë

Familja luan një rol të madh në jetën e ukrainasve. Prandaj, të gjitha traditat që lidhen me të janë menduar veçanërisht mirë.

Çdo ceremoni martese fillon me mblesëri. Sipas zakonit të lashtë, përfaqësuesit e dhëndrit vijnë në shtëpinë e nuses për të organizuar një martesë të ardhshme. Si rregull, mes tyre ka njerëz të moshuar dhe të respektuar, shpesh këta janë pleq fshati, nëse rasti ndodh në fshat. Vajza e jep përgjigjen duke u sjellë mysafirëve një peshqir (që do të thotë se ajo është dakord) ose një kungull, që simbolizon refuzimin.

Dasma

traditat e popullit ukrainas në një stil shkencor

Pak ditë para vetë festës, familja e nuses tradicionalisht pjek bukë ceremoniale - një bukë.

Në mëngjesin e ditës së dasmës, dhëndri mbërrin në shtëpinë e gruas së tij të ardhshme për ta paguar atë. Si rregull, shpërblesa është simbolike. Shpesh, dhëndrit i kërkohet të kryejë disa detyra për të marrë të zgjedhurin e tij ose për të demonstruar se e njeh mirë atë.

Më pas çifti kurorëzohet në kishë dhe është zakon që martesën ta festojnë në shtëpinë e dhëndrit. Pas një darke solemne, gruaja e re zgjidh gërshetin dhe vendos një shall, që do të thotë statusi i saj i martuar. Këto janë disa nga traditat e popullit ukrainas.

Të gjitha këto rituale u kryen nga ukrainasit gjatë vitit për hir të veprimit kryesor, apogjeut të vitit të korrjes - "pjekjes". Pjekja është një festë e përfundimit të të korrave. Ai është i pasur jo vetëm në këngë e lojëra, por edhe në rituale arkaike. Në të kaluarën, këto ditë u bëheshin shumë sakrifica perëndive dhe shpirtrave të fushës, sot një flijim i tillë konsiderohet si "mjekra e Shpëtimtarit" (emrat e tjerë janë "thëllëza", mjekra e Volosit, "mjekra e Ilya"). Veshët e fundit të pangjeshur lidhen në një tufë dhe lihen në fushë, ndonjëherë duke e përkulur në tokë.

Shrovetide Gjatë javës gatuam petulla, petulla, pimë vodka, shkuam për të vizituar njëri-tjetrin. Në Maslenitsa, djem dhe vajza tërhoqën zvarrë një kuvertë si ndëshkim për të mos u martuar në vjeshtë: ata lidhën një kuvertë ose fjongo me ta dhe kërkuan një shpërblim.

Faleminderit

për vëmendjen tuaj!

Pashkë Në Pashkë piqeshin dhe bekoheshin ëmbëlsirat e Pashkëve, lyheshin e lyheshin vezët e Pashkëve, mbusheshin salsiçet dhe përgatiteshin pjata të tjera për agjërimin. Dhe në mbrëmje ata ndezën zjarret e Pashkëve - besohej se ata trembin shpirtrat e këqij. Në ditët e festave, në sheshin afër kishës zhvilloheshin festa popullore, të cilat zgjasin tre ditë. Këto ditë të gjithë u lejuan të bien këmbanat e kishës

Kryerja e ritualeve duhej të siguronte mirëqenien dhe lumturinë në shtëpi, të korrat e larta dhe pjellorinë e bagëtive. Ritet duhej të mbronin familjen nga çdo e keqe. Shumë zakone dhe rituale ukrainase ishin të lidhura me festat kalendarike.

Kryerja e ritualeve duhej të siguronte mirëqenien dhe lumturinë në shtëpi, të korrat e larta dhe pjellorinë e bagëtive. Ritet duhej të mbronin familjen nga çdo e keqe. Shumë zakone dhe rituale ukrainase ishin të lidhura me festat kalendarike.

Në Ukrainë, gjatë bujarisë mes mummers ishin Vasil dhe Malanka

Në prag të mënyrës së lashtë (nga stralli dhe stralli) bëheshin zjarre. Besohej se këto zjarre kishin fuqi shëruese, ata hidheshin mbi to në mënyrë që të pastroheshin nga mëkatet dhe të shëroheshin nga sëmundjet. Në Kupala, ata hamendësuan shumë "për të ardhmen", për shembull, në kurora, ata mblodhën barishte që supozohej të bëheshin amuletë nga shpirtrat e këqij.

Karoling ishte një atribut i detyrueshëm i festave të Krishtlindjeve. Në Krishtlindje, grupe këngëtarësh shkonin nëpër oborre, këndonin këngë, uronin mbarësi dhe shëndet për të gjithë anëtarët e familjes, secili prej të cilëve duhej të kishte një këngë të veçantë lavdëruese. Nëse në familje kishte një fëmijë të vogël që nuk filloi të fliste për një kohë të gjatë, atëherë një fëmije të tillë i jepej ujë për të pirë nga një zile rituale. Dhe vajzat, për shembull, duhej t'i jepnin secilës këngë me mollë dhe arra.

Karoling ishte një atribut i detyrueshëm i festave të Krishtlindjeve. Në Krishtlindje, grupe këngëtarësh shkonin nëpër oborre, këndonin këngë, uronin mbarësi dhe shëndet për të gjithë anëtarët e familjes, secili prej të cilëve duhej të kishte një këngë të veçantë lavdëruese. Nëse në familje kishte një fëmijë të vogël që nuk filloi të fliste për një kohë të gjatë, atëherë një fëmije të tillë i jepej ujë për të pirë nga një zile rituale. Dhe vajzat, për shembull, duhej t'i jepnin secilës këngë me mollë dhe arra.

 

Java e petullave

Gjatë javës gatuam petulla, petulla, pimë vodka, shkuam të vizitonim njëri-tjetrin. Në Maslenitsa, djem dhe vajza tërhoqën zvarrë një kuvertë si ndëshkim për të mos u martuar në vjeshtë: ata lidhën një kuvertë ose fjongo me ta dhe kërkuan një shpërblim.

Mbrëmjen para Krishtlindjes, përgatitja për darkën gala u kthye në një ritual të vërtetë. Sipas ukrainasve, të gjitha sendet që lidhen me tryezën ceremoniale fituan fuqi të mrekullueshme. Prandaj, në mënyrë që të korrat e ardhshme të jenë të pasura, në vendin më të nderuar nën ikona, i zoti i shtëpisë vendosi "didukh" - një tufë rituale thekre ose gruri, e zbukuruar me lule të egra të thara.

Në prag të mënyrës së lashtë (nga stralli dhe stralli) bëheshin zjarre. Besohej se këto zjarre kishin fuqi shëruese, ata hidheshin mbi to në mënyrë që të pastroheshin nga mëkatet dhe të shëroheshin nga sëmundjet. Në Kupala, ata hamendësuan shumë "për të ardhmen", për shembull, në kurora, ata mblodhën barishte që supozohej të bëheshin amuletë nga shpirtrat e këqij.

 

Ngarje dhie

Thelbi i ritit ishte interpretimi i këngës "Ku ecën dhia, atje do të lindë jetë ..." me refrenin "Oh-hoo, dhi", ku të korrat e ardhshme vizatohen në imazhe hiperbolike (" aty ku është bri dhisë, ka një kashtë”, “ku është bishti i dhisë ka jetë në shkurre,” etj.). Kënga u shoqërua me një vallëzim pantomimi: në fillim, dhia u përkul pronarëve, më pas kërceu dhe ngacmonte vajzat e reja, përkëdhelte fëmijët e vegjël, pastaj, si rregull, ajo "vdiq", ajo u trajtua pa sukses dhe vetëm pasi mori një copë yndyrë, ajo "ringjalli". Riti simbolizonte ciklin e kohës dhe rilindjen e natyrës.

 

Mbrëmjen para Krishtlindjes, përgatitja për darkën gala u kthye në një ritual të vërtetë. Sipas ukrainasve, të gjitha sendet që lidhen me tryezën ceremoniale fituan fuqi të mrekullueshme. Prandaj, në mënyrë që të korrat e ardhshme të jenë të pasura, në vendin më të nderuar nën ikona, i zoti i shtëpisë vendosi "didukh" - një tufë rituale thekre ose gruri, e zbukuruar me lule të egra të thara.

Drejtimi i një dhie Thelbi i ritit ishte interpretimi i këngës "Ku ecën një dhi, atje do të lindë jeta ..." me refrenin "Oh-hoo, një dhi", ku të korrat e ardhshme vizatohen në imazhe hiperbolike. ("ku një dhi me bri është një kashtë", "ku një bisht dhie - ka jetë në një shkurre, "etj.). Kënga u shoqërua me një vallëzim pantomimi: në fillim, dhia u përkul pronarëve, më pas kërceu dhe ngacmonte vajzat e reja, përkëdhelte fëmijët e vegjël, pastaj, si rregull, ajo "vdiq", ajo u trajtua pa sukses dhe vetëm pasi mori një copë yndyrë, ajo "ringjalli". Riti simbolizonte ciklin e kohës dhe rilindjen e natyrës.

Pashke

Në Pashkë piqeshin dhe bekoheshin ëmbëlsirat e Pashkëve, lyheshin e lyheshin vezët e Pashkëve, mbusheshin salsiçet dhe përgatiteshin pjata të tjera për agjërimin. Dhe në mbrëmje ata ndezën zjarret e Pashkëve - besohej se ata trembin shpirtrat e këqij. Në ditët e festave, në sheshin afër kishës zhvilloheshin festa popullore, të cilat zgjasin tre ditë. Këto ditë të gjithë u lejuan të bien këmbanat e kishës

Në Melanka, në ekonominë fshatare, kryheshin ritualet e "magjisë ekonomike": për herë të parë, kuajt e rinj dhe qetë u mbrehën për t'i mësuar ata të punojnë. Në disa vende në këtë ditë kapeshin harabela dhe hidheshin në zjarr dhe hiri që rezulton u shtohej farave të destinuara për mbjellje. Besohej se në këtë mënyrë ishte e mundur të mbroheshin fushat nga zogjtë. Në rajonin e Kharkiv, turneu festiv i oborreve filloi në mëngjes, kur djemtë dhe vajzat veçmas shkonin nëpër oborre me urime dhe urime ("melankovali"). Në mbrëmje, vajzat e rritura kryen një ceremoni të ngjashme ("bujare"), duke kënduar.

Nata e Vjetër e Vitit të Ri Sipas kalendarit të kishës, kjo është edhe dita e përkujtimit të Shën Melanisë / Malanka / Atributet kryesore të natës së Vitit të Ri midis ukrainasve në fillim të shekullit të 20-të ishin: një tryezë e pasur festive, bujaria, pasuria. -Tregimi, veshja, lojërat dhe argëtimi. Ritet e ditës ngjajnë me ritet e natës së Krishtlindjes. Emri “bujar” lidhet me zakonin e përgatitjes së një tryeze të pasur të shpejtë, në ndryshim nga Mbrëmja e Shenjtë.

Interpretuar nga Kiseleva Olga Ivanovna,

Nxënës i grupit ZDO-3-13 SBEI HE RK "KIPU"

Në Melanka, në ekonominë fshatare, kryheshin ritualet e "magjisë ekonomike": për herë të parë, kuajt e rinj dhe qetë u mbrehën për t'i mësuar ata të punojnë. Në disa vende në këtë ditë kapeshin harabela dhe hidheshin në zjarr dhe hiri që rezulton u shtohej farave të destinuara për mbjellje. Besohej se në këtë mënyrë ishte e mundur të mbroheshin fushat nga zogjtë. Në rajonin e Kharkiv, turneu festiv i oborreve filloi në mëngjes, kur djemtë dhe vajzat veçmas shkonin nëpër oborre me urime dhe urime ("melankovali"). Në mbrëmje, vajzat e rritura kryen një ceremoni të ngjashme ("bujare"), duke kënduar.

 

Natën e Vjetër të Vitit të Ri

Sipas kalendarit kishtar, kjo është edhe dita e përkujtimit të Shën Melanisë / Malanka /

Atributet kryesore të natës së Vitit të Ri midis ukrainasve në fillim të shekullit të 20-të ishin: një tryezë e pasur festive, bujaria, tregimi i fatit, veshja, lojërat dhe argëtimi.

Ritet e ditës ngjajnë me ritet e natës së Krishtlindjes. Emri “bujar” lidhet me zakonin e përgatitjes së një tryeze të pasur të shpejtë, në ndryshim nga Mbrëmja e Shenjtë.

Për një kohë të gjatë, jeta e ukrainasve shoqërohej me rituale të ndryshme që lidhen me punën, jetën familjare dhe festat kalendarike. Ritualet popullore shërbenin si rutinë e pashkruar e jetës së fermerëve.

KRISHTLINDJE

KRISHTLINDJE

Në Ukrainë, gjatë bujarisë mes mummers ishin Vasil dhe Malanka

Performuar nga Kiseleva Olga Ivanovna, Studente e grupit ZDO-3-13 të Institucionit Arsimor Buxhetor Shtetëror të Arsimit të Lartë të Republikës së Kazakistanit "KIPU"

PAGËZIMI

Në pagëzim, të gjithë anëtarët e familjes, si dhe shtëpia, oborri, pusi dhe gjithë bagëtia u spërkatën me ujë të shenjtëruar. Besohej se uji i shenjtëruar për Pagëzim kishte fuqi të mrekullueshme.

 

Për një kohë të gjatë, jeta e ukrainasve shoqërohej me rituale të ndryshme që lidhen me punën, jetën familjare dhe festat kalendarike. Ritualet popullore shërbenin si rutinë e pashkruar e jetës së fermerëve.

PAGËZIMI Në Pagëzimin, të gjithë anëtarët e familjes, si dhe shtëpinë, oborrin, pusin dhe gjithë bagëtinë, u spërkatën me ujë të shenjtëruar. Besohej se uji i shenjtëruar për Pagëzim kishte fuqi të mrekullueshme.

Triniteti

Në fillim të muajit maj, vajza dhe të reja morën pjesë në një rit të veçantë të mbledhjes së bimëve mjekësore. “Green Holidays” (Triniteti) shënonte fundin e pranverës dhe fillimin e verës. Këto ditë, shtëpia dhe ndërtesat ishin domosdoshmërisht të zbukuruara me degë jeshile.

Faleminderit per vemendjen!

Të gjitha këto rituale u kryen nga ukrainasit gjatë vitit për hir të veprimit kryesor, apogjeut të vitit të korrjes - "pjekjes". "Obzhinki" - një festë e përfundimit të korrjes. Ai është i pasur jo vetëm në këngë e lojëra, por edhe në rituale arkaike. Në të kaluarën, këto ditë u bëheshin shumë sakrifica perëndive dhe shpirtrave të fushës, sot një flijim i tillë konsiderohet si "mjekra e Shpëtimtarit" (emrat e tjerë janë "thëllëza", mjekra e Volosit, "mjekra e Ilya"). Veshët e fundit të pangjeshur lidhen në një tufë dhe lihen në fushë, ndonjëherë duke e përkulur në tokë.

Triniteti Në fillim të muajit maj, vajza dhe të reja morën pjesë në një rit të veçantë të mbledhjes së bimëve mjekësore. “Green Holidays” (Triniteti) shënonte fundin e pranverës dhe fillimin e verës. Këto ditë, shtëpia dhe ndërtesat ishin domosdoshmërisht të zbukuruara me degë jeshile.

Traditat e popullit ukrainas janë të pasura dhe të ndryshme. Ato janë gjithmonë të mbushura me zakone interesante që kanë kaluar nëpër shekuj. Vlen të përmendet se të rinjtë ukrainas adoptojnë këto tradita, në të cilat mund të shihet lidhja e tyre shpirtërore me paraardhësit e tyre. Në shumicën e zakoneve, ju mund të shihni ndërthurjen e besimeve pagane dhe të krishtera.

Krishtlindjet

traditat e popullit ukrainas

Shumë tradita të popullit ukrainas janë të lidhura me besimet dhe festimet fetare. Gjatë sezonit të Krishtlindjeve në Ukrainë, zakoni i këngës është i përhapur. Këto ditë fëmijët shkojnë nga një shtëpi në tjetrën. Ata u urojnë paqe dhe prosperitet të gjithë pronarëve, këndojnë këngë Krishtlindjesh dhe shpërndajnë elb dhe grurë në dysheme si simbole lumturie dhe prosperiteti.

Këto janë tradita shumë të këndshme të popullit ukrainas për fëmijët, sepse pronarët në këmbim duhet t'i trajtojnë bujarisht me ëmbëlsirat, ëmbëlsirat dhe madje të japin monedha. Besohet se nëse kjo nuk bëhet, atëherë nuk do të ketë fat në shtëpi.

Natën e Krishtlindjes

traditat interesante të popullit ukrainas

Tradita të tjera të popullit ukrainas shoqërohen me tryezën festive në prag të Krishtlindjes. Kjo është Mbrëmja e Shenjtë, e cila festohet në prag të Krishtlindjes. Në këtë ditë, festa festive duhet të përbëhet domosdoshmërisht nga 12 pjata kreshmore. Kjo do të thotë, përputhet saktësisht me numrin e apostujve, të cilët konsiderohen dishepujt dhe ndihmësit kryesorë të Jezu Krishtit.

Prandaj, sipas traditave dhe zakoneve të popullit ukrainas, në tryezë vihet bukë e sapopjekur, petë, kutya dhe uzvar. Pronarët fshehin monedha të vogla në dumplings. Besohet se kushdo që gjen një dhuratë të tillë do të ketë një vit shumë të suksesshëm përpara. Për fëmijët, kërkimi i një monedhe të çmuar në dumplings është e ngjashme me një ndjenjë mrekullie dhe një surprizë të pazakontë. Traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2 janë material tërheqës mbi të cilin mund të diskutoni tiparet e jetës së paraardhësve tuaj.

Dhe kjo nuk është e gjitha. Mund të kujtohet diduha, simboli kombëtar i të korrave, i cili ruhet me kujdes nga koha e prodhimit të barit deri në Krishtlindje. Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, është e nevojshme të theksohet zakoni për t'i dhënë atij një vend nderi në ditët e Krishtlindjeve. Didukh duket si një figurinë njerëzore, në të cilën futen kërcell të kulturave të ndryshme të drithërave, për shembull, thekër, tërshërë, grurë, si dhe sanë aromatik. Gjatë festës, pjesëmarrësit e festës këndojnë këngët e Krishtlindjeve, kujtojnë se si shkoi viti dhe diskutojnë se si ta bëjnë tjetrin edhe më të suksesshëm.

Java e petullave

traditat e popullit ukrainas për fëmijët

Në prag të Kreshmës, është në traditën e popullit ukrainas të festojë Maslenitsa. Ky është një zakon pagan që festojnë sot edhe familjet ortodokse. Kisha gjithashtu e favorizon atë.

Thelbi i kësaj feste është të largoni dimrin dhe të mirëprisni pranverën. Prandaj, java e Shrovetide dallohet nga festa veçanërisht të ndritshme, sepse pasohet nga agjërimi më i ashpër në krishterim. Përpara se të vijnë shtatë javët e kufizimeve të rrepta të ushqimit, njerëzit përpiqen të hanë sa për të ngrënë. Çdo ditë është zakon të gatuani petulla, të shkoni për të vizituar miqtë dhe familjen.

Shumë tradita të popullit ukrainas janë përshtatur posaçërisht për fëmijët. Për shembull, kjo vlen për petullat. Ato janë një atribut i detyrueshëm i Shrovetide, i cili është shumë i popullarizuar tek fëmijët, sepse petullat përgatiten si të ëmbla, ashtu edhe me reçel, dhe me mbushje. Me një fjalë, për çdo shije. Pancake simbolizon diellin, për të cilin njerëzit dëshironin aq shumë gjatë dimrit të gjatë. Ajo sjell ngrohtësi dhe humor pranveror, i cili mungon aq shumë.

Siç e keni vënë re tashmë, traditat e popullit ukrainas në stilin shkencor janë të ngjashme me ato të rusëve dhe bjellorusëve. Nëse flasim për Shrovetide, atëherë zakoni kryesor këto ditë është përgatitja e pellgjeve me gjizë.

Në fund të javës së Shrovetide, është zakon që të gjithë të shkojnë në festa masive. Përveç kësaj, atëherë festohet e diela e faljes. Në këtë ditë, është zakon të duroni me të gjithë, të kërkoni falje nga të afërmit, miqtë dhe madje edhe të huajt.

Pashke

traditat dhe zakonet e popullit ukrainas

Festa kryesore ortodokse, Pashkët, festohet edhe në Ukrainë. Festimet zhvillohen në një ditë pranvere, kur ju mund të shijoni verën e ardhshme me qetësi.

Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, ekziston kjo: të mos flesh natën e Pashkëve. Në vend të kësaj, të gjithë besimtarët ortodoksë shkojnë në shërbimin gjatë gjithë natës në kishë. Si zakonisht, ata marrin me vete shporta të bukura, në të cilat vendosin pjatat më të mira për shenjtërimin e tyre. Dhe kur kthehen në shtëpi, organizojnë një festë të vërtetë, sepse pikërisht në Pashkë përfundon agjërimi më i rreptë i krishterë shtatëjavor.

Në të njëjtën kohë, ekziston një traditë tjetër në Ukrainë: sado e pasur të jetë tryeza festive, është e nevojshme të filloni festën me bukën e Pashkëve. Ajo ka një formë të veçantë dhe shpesh bëhet e ëmbël dhe me glazurë.

Në një takim, të njohurit përshëndesin njëri-tjetrin me frazën: "Krishti u ringjall!". Pasi të keni dëgjuar një apel të tillë, është e nevojshme të përgjigjeni: "Me të vërtetë, Ai u ringjall!".

Solstici veror

traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2

Pushimi i Ivan Kupala është një shembull tjetër i zakoneve dhe traditave pagane të pranishme në jetën e njerëzve modernë. Ajo festohet në ditën e solsticit të verës. Kjo festë shoqërohet me një numër të madh ritualesh që lidhen me zjarrin, ujin dhe barishte të ndryshme.

Më të dëshpëruarit në këtë natë organizojnë kërcimin mbi zjarr. Në mesnatë, është zakon të shkosh në pyll në kërkim të një fieri të lulëzuar, megjithëse shumë besojnë se kjo bimë nuk lulëzon kurrë. Sidoqoftë, disa besojnë se nëse ende gjendet një fier i tillë, sigurisht që do të tregojë rrugën drejt thesarit.

Vajzat ukrainase në festën e Ivan Kupala thurin kurora me lule të egra dhe i notojnë në ujë. Ky zakon është veçanërisht i zakonshëm tek të pamartuarit. Besohet se vajza do të gjejë lumturinë familjare në breg, në të cilën do të gozhdohet kurora e saj.

Është gjithashtu zakon të shkosh në fushë para agimit dhe të flasësh bar për shëndetin e të afërmve dhe miqve. Pikërisht në kurora të këtij bari, të rinjtë dhe të rejat hidhen mbi zjarr.

Traditat e mblesërisë

Familja luan një rol të madh në jetën e ukrainasve. Prandaj, të gjitha traditat që lidhen me të janë menduar veçanërisht mirë.

Çdo ceremoni martese fillon me mblesëri. Sipas zakonit të lashtë, përfaqësuesit e dhëndrit vijnë në shtëpinë e nuses për të organizuar një martesë të ardhshme. Si rregull, mes tyre ka njerëz të moshuar dhe të respektuar, shpesh këta janë pleq fshati, nëse rasti ndodh në fshat. Vajza e jep përgjigjen duke u sjellë mysafirëve një peshqir (që do të thotë se ajo është dakord) ose një kungull, që simbolizon refuzimin.

Dasma

traditat e popullit ukrainas në një stil shkencor

Pak ditë para vetë festës, familja e nuses tradicionalisht pjek bukë ceremoniale - një bukë.

Në mëngjesin e ditës së dasmës, dhëndri mbërrin në shtëpinë e gruas së tij të ardhshme për ta paguar atë. Si rregull, shpërblesa është simbolike. Shpesh, dhëndrit i kërkohet të kryejë disa detyra për të marrë të zgjedhurin e tij ose për të demonstruar se e njeh mirë atë.

Më pas çifti kurorëzohet në kishë dhe është zakon që martesën ta festojnë në shtëpinë e dhëndrit. Pas një darke solemne, gruaja e re zgjidh gërshetin dhe vendos një shall, që do të thotë statusi i saj i martuar. Këto janë disa nga traditat e popullit ukrainas.

- Shkrimtarë dhe poetë të famshëm kanë lindur në Ukrainë, për shembull : Nikolai Gogol, Taras Shevchenko, Lesya Ukrainka.

1. Shumë vende të ndryshme në botë,

Kapërceni gjumin tuaj

fusha arsimore Zhvillimi i të folurit

4. Dhe nga pagjumësia, kam thurur lulekuqe dhe mëtrik - simbol i jetës së përjetshme.

1. E kam thurur yardhe në kurorën time - një simbol i mosbindjes. Dhe kamomili sjell shëndet, mirësi dhe butësi.

I. Aktivitete edukative të përbashkëta të të rriturit dhe fëmijëve në momente të ndjeshme

5. Mjedër - një simbol i sinqeritetit, sinqeritetit, rozë - një simbol i prosperitetit.

Shiriti kafe e çelur është një simbol i tokës mëmë.

Gjyshja-Iriqi, këmba kockore.

Gjethet e argjendta të plepit.

8.3 për edukimin, tolerancën, miqësinë midis kombeve, respektimin e traditave popullore të vendeve të tjera. Shprehni gatishmërinë për të ndihmuar miqtë

2021

3.1 Analiza dhe introspeksioni i aktiviteteve të fëmijëve Djema, na tregoni ku keni qenë sot?

PËRMBLEDHJE MËSIMORE

- Dhe gjithashtu Ukraina është këngë e bukur popullore.

- Vijat blu dhe të verdha në flamurin e Ukrainës nënkuptojnë një qiell pa re dhe grurë të verdhë në fushë.

Zhvillimi i të folurit : tregimi për popullin ukrainas, tregimi i poezive

- Dhe gjithashtu besohej se kurorat kanë një lloj fuqie magjike që mund të mbrojë nga çdo fatkeqësi.

2.2 Fëmija me ftesë të mësuesit Mësimi i lojërave të reja tradicionale

- Të gjithë i njohin enët kombëtare të Ukrainës: borscht, dumplings, proshutë, dumplings!

1.1 Tregohet ngjarja (ekskursion, ekspozitë, etj., lloji i aktivitetit (lexim, artistik dhe krijues, etj.) Në një shëtitje, duke luajtur lojën "iriq gjyshja"

Lojë "iriq gjyshja"

Ajo quhet Ukrainë!

4. Portokallia është simbol i bukës, dhe vjollca është simbol i mençurisë së njeriut,

1. Tema edukative

2. Dhe unë - grupe kulpër, hops, lule misri - simbole të bukurisë, shëndetit dhe forcës.

Në Ukrainë ka zakone dhe tradita të ndryshme. Një prej tyre është festimi i Ivan Kupala.

Në muzikën e qetë, fëmijët qëndrojnë në një rreth, përshëndesin njëri-tjetrin me një poezi.

Doli në verandë

të zhvillojë ndjenjat njohëse dhe emocionale, aftësitë shqisore, kujtesën, vëmendjen, të menduarit tek fëmijët; Të tregojë aftësi në aktrim në lojërat popullore

II. Veprimtaria e pavarur e fëmijëve në veprimtari të lirë

FUSHA ARSIMORE (ZHVILLIMI I FJALËS)

Nuk do ajër. Një dridhje e vogël

Lojë (lojëra, moment loje) ;

- Poeti i madh rus Alexander Sergeevich Pushkin i kushtoi rreshtat e mëposhtëm Ukrainës:

2.1 Vetë fëmija flet për traditat dhe zakonet e popullit ukrainas nga fotografitë

- Peshqiri është një atribut i detyrueshëm i çdo feste.

- Ukraina është një vend në të cilin jetojnë njerëz të kombësive të ndryshme : ukrainas, rusë, bjellorusë, moldavë, tatarë, bullgarë, hebrenj dhe të tjerë.

- Fqinjët e Ukrainës janë Rusia, Bjellorusia, Polonia, Sllovakia, Hungaria, Moldavia.

Fëmijët jetojnë dhe bëjnë miq në to.

II. Pjesa kryesore :

2. Oh, sa e bukur është Ukraina!

2.1 Aktualizimi i njohurive të fituara më parë Ne do t'ju tregojmë për popullin ukrainas, traditat dhe kulturën e tyre.

Nr. Organizativ dhe metodologjik

Krijimi dhe zgjidhja e një situate problemore Shqyrtimi i një problemi në një situatë loje

Hëna është e qetë nga lart

8.2 Edukative

Hëngri një burrë.

- Lumi më i madh në Ukrainë është Dnieper.

SHEMBULL PROCEDURA E ORËS MËSIMORE

Çfarë luajtën?

Tingëllon kënga

6. Dhe gjithashtu thurja një mëtrik - një simbol i jetës dhe i pavdekësisë. Dhe mallow është një simbol i besimit, shpresës dhe dashurisë.

3. Veprimtaritë e fëmijëve

Dhe "Gjyshja-Yozhka" thotë : Më dhemb barku.

I. paraqitje

Vështirësitë Mënyrat për të kapërcyer

Do të shkojmë me avion. Ju lutemi blini biletat tuaja dhe zini vendet tuaja.

Përgatiti: Korshunova Julia Aleksandrovna

4.1 Metoda dhe teknika të përgjithshme pedagogjike Verbale (shpjegim, pyetje-përgjigje) ;

Fletëpalosje : kurorë, glob

aktivitetet Traditat dhe zakonet e popullit ukrainas

Dhe me çfarë do të udhëtojmë?

Materialet e nevojshme për mësimin Mjetet mësimore teknike : magnetofon, laptop.

Komunikues (kontribuojnë në zhvillimin e shprehjes intonacionale të fjalës, motorike (kryerja e lëvizjeve në përputhje me tekstin gjatë lojës, muzikore (shoqërimi muzikor i mësimit, lojë (lojë celulare "gjyshja iriq" )

3. Dhe unë enda një pavdekësi - një simbol i përkushtimit dhe shëndetit.

1. Dhe kurorat i zbukuruam edhe me fjongo!

Nr. Praktikat kulturore/

INFORMACION ORGANIZATIV DHE METODOLOGJIK

-Përgjigjet e fëmijëve

10. Organizimi i mjedisit për zhvillimin e orëve (veprimtaritë edukative)

III. Pjesa e fundit

-Vajza, sa lule morëm në një kurorë? (12)

6. Grupmosha Grupi përgatitor 6-7 vjeç

8.1 kontribuojnë në formimin e ideve për vendin - Ukrainën, traditat e saj, zakonet, gjuhën, veshjen kombëtare, mënyrën e jetesës.

Dhe pastaj ai thotë.

- fëmija mban dhe hap letrën.

Përmbledhje e aktiviteteve të drejtpërdrejta edukative në grupin përgatitor "Traditat dhe zakonet e popullit ukrainas"

Institucion autonom arsimor parashkollor komunal

(Dalja e grupit të vajzave)

11. Përgatitja për veprimtari edukative në klasë gjatë momenteve të ndjeshme

Orenburgu

- Çfarë është Ukraina?

“Kopshti i tipit të përgjithshëm zhvillimor me prioritet realizimin e aktiviteteve për zhvillimin fizik të fëmijëve nr.66”

Qielli është transparent. Yjet po shkëlqejnë.

Gjatë gjithë jetës së tij, peshqiri ishte pranë njerëzve :

Grupmosha : Grupi përgatitor nr.5

E drejta. Duhet të ketë 12 lule në një kurorë ukrainase, secila prej tyre është një hajmali!

mbi të mysafirëve u shërbehej bukë dhe kripë, dhe kjo nënkuptonte mikpritjen e madhe të mikpritësve.

3. Blu, blu - simbole të qiellit dhe ujit, ato japin forcë dhe shëndet,

1.3 Vendosja e qëllimeve Djema, çfarë do të bëjmë tani?

përgjigjet e fëmijëve

TEMA : "Traditat dhe zakonet e popullit ukrainas" .

Përmbledhje e aktiviteteve të drejtpërdrejta edukative në grupin përgatitor "Traditat dhe zakonet e popullit ukrainas"

Për këtë lojë na duhet një fshesë ose një fshesë, sepse çfarë lloj "Gjyshe-Iriqi" mund të jetë pa fshesë. Fëmijët qëndrojnë në një rreth, "Gjyshja-Iriqi" qëndron në mes të rrethit. Fëmijët fillojnë të ngacmojnë "Gjyshja-Iriqi" :

ZHVILLIMI I MËTEJSHËM I TEMËS

Materiali i shfaqjes : pamje, kostume, produkte të pjekura, kukulla, aeroplan, kurorë

- Ukraina është një shtet i pavarur. Kryeqyteti i Ukrainës është qyteti i Kievit.

5. Dhe që të kishte paqe në shtëpi, thurja marigoldë.

- Dhe stema përshkruan treshen e Princit Vladimir, i cili pagëzoi Rusinë.

Dielli po shkëlqen, qielli është blu.

1.2 Motivimi për aktivitetet e fëmijëve Djema, sot postieri na solli një letër në kutinë postare.

Përshëndetje, të dashur djema, ne, banorët e një vendi tjetër, ju ftojmë ta vizitoni. Djema, ku mund të shkojmë me not?

8. Detyrat

— A e dini se kurora ukrainase është një nga amuletat e veçanta?

Në livadhe aty-këtu

aktivitetet e fëmijëve/

Korshunova Julia

Kostumi tradicional kombëtar ukrainas është qëndisje e ndritshme, e bukur, lule dhe shirita.

7. Qëllimi Për të mësuar traditat dhe zakonet e popullit ukrainas

Mbi Kishën e Bardhë shkëlqen ... (Fragment nga poezia "Poltava" )

3. Ukrainë, Ukrainë-

Praktike (zgjidhja e shembujve për një biletë) ;

2.2 Aktiviteti i pavarur i fëmijëve Babka-Yozhka

Shënim i përmbajtjes së aktiviteteve

një peshqir iu dhurua njerëzve të dashur për një udhëtim të mbarë, lumturi dhe një kthim të shpejtë.

-Çdo komb, çdo popull ka traditat e veta dhe kostumin e tij kombëtar.

Rezultatet e planifikuara

9. Vështirësitë e mundshme të fëmijëve dhe mënyrat për t'i kapërcyer ato

Lojë : lojë tradicionale "iriq gjyshja"

me peshqirë erdhi tek nëna për të uruar fëmijën e porsalindur;

- Përgjigjet e fëmijëve.

Dhe tokë e bekuar!

Çfarë lexuan, kënduan, vizatuan, dëgjuan, vëzhguan etj. në kontekstin e temës së mësimit Kërcen sipas një kënge ukrainase, luajtën lojën "gjyshja iriq"

Fushat e saj të gjera

Pas këtyre fjalëve, ajo fillon të rrotullojë fshesën në një rreth mbi tokë dhe fëmijët duhet të kërcejnë në mënyrë që "Gjyshja-Iriqi" të mos i godasë me fshesë. Të cilin "Babka-Yozhka" e prek me një fshesë, ajo e vesh një fshesë dhe e çon në kasollen e saj. Ata luajnë derisa "Gjyshja-Yozhka" t'i kapë të gjithë lojtarët, dhe pastaj të gjithë hipin në një fshesë së bashku. Ekziston një version tjetër i lojës : këdo që "Gjyshe-Iriqi" prek me një fshesë, ai bëhet "Gjyshe-Iriqi" dhe loja fillon nga e para.

Në fqinjësi me Rusinë, vendi -

Livadhet, pyjet, kodrat e saj

Shënim i përmbajtjes së informacionit

Natë e qetë ukrainase.

Kthimi në shtëpi

Vizuale (foto të popullit ukrainas, flamur, produkte buke, kukull).

5. Integrimi i zonave arsimore

Keni një ide për vendin e Ukrainës. Ata i njohin traditat dhe zakonet e njerëzve.

Lulëkuqet e kuqe po lulëzojnë!

4. Metoda dhe teknika për zbatimin e përmbajtjes së orës së mësimit

Nr. Shënim i përmbajtjes së skenës

Çfarë keni mësuar?

Ajo ndezi sobën, gatua këmbën e saj,

2. Dominuese

2. Fjongot e verdha janë simbol i diellit, ato jeshile të lehta simbol i bukurisë dhe rinisë.

Dhe gjithashtu peshqirë.

Zhvillimi kognitiv : zgjidhja e shembujve për të marrë bileta

Traditat e popullit ukrainas janë të pasura dhe të ndryshme. Ato janë gjithmonë të mbushura me zakone interesante që kanë kaluar nëpër shekuj. Vlen të përmendet se të rinjtë ukrainas adoptojnë këto tradita, në të cilat mund të shihet lidhja e tyre shpirtërore me paraardhësit e tyre. Në shumicën e zakoneve, ju mund të shihni ndërthurjen e besimeve pagane dhe të krishtera.

Krishtlindjet

traditat e popullit ukrainas

Shumë tradita të popullit ukrainas janë të lidhura me besimet dhe festimet fetare. Gjatë sezonit të Krishtlindjeve në Ukrainë, zakoni i këngës është i përhapur. Këto ditë fëmijët shkojnë nga një shtëpi në tjetrën. Ata u urojnë paqe dhe prosperitet të gjithë pronarëve, këndojnë këngë Krishtlindjesh dhe shpërndajnë elb dhe grurë në dysheme si simbole lumturie dhe prosperiteti.

Këto janë tradita shumë të këndshme të popullit ukrainas për fëmijët, sepse pronarët në këmbim duhet t'i trajtojnë bujarisht me ëmbëlsirat, ëmbëlsirat dhe madje të japin monedha. Besohet se nëse kjo nuk bëhet, atëherë nuk do të ketë fat në shtëpi.

Natën e Krishtlindjes

traditat interesante të popullit ukrainas

Tradita të tjera të popullit ukrainas shoqërohen me tryezën festive në prag të Krishtlindjes. Kjo është Mbrëmja e Shenjtë, e cila festohet në prag të Krishtlindjes. Në këtë ditë, festa festive duhet të përbëhet domosdoshmërisht nga 12 pjata kreshmore. Kjo do të thotë, përputhet saktësisht me numrin e apostujve, të cilët konsiderohen dishepujt dhe ndihmësit kryesorë të Jezu Krishtit.

Prandaj, sipas traditave dhe zakoneve të popullit ukrainas, në tryezë vihet bukë e sapopjekur, petë, kutya dhe uzvar. Pronarët fshehin monedha të vogla në dumplings. Besohet se kushdo që gjen një dhuratë të tillë do të ketë një vit shumë të suksesshëm përpara. Për fëmijët, kërkimi i një monedhe të çmuar në dumplings është e ngjashme me një ndjenjë mrekullie dhe një surprizë të pazakontë. Traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2 janë material tërheqës mbi të cilin mund të diskutoni tiparet e jetës së paraardhësve tuaj.

Dhe kjo nuk është e gjitha. Mund të kujtohet diduha, simboli kombëtar i të korrave, i cili ruhet me kujdes nga koha e prodhimit të barit deri në Krishtlindje. Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, është e nevojshme të theksohet zakoni për t'i dhënë atij një vend nderi në ditët e Krishtlindjeve. Didukh duket si një figurinë njerëzore, në të cilën futen kërcell të kulturave të ndryshme të drithërave, për shembull, thekër, tërshërë, grurë, si dhe sanë aromatik. Gjatë festës, pjesëmarrësit e festës këndojnë këngët e Krishtlindjeve, kujtojnë se si shkoi viti dhe diskutojnë se si ta bëjnë tjetrin edhe më të suksesshëm.

Java e petullave

traditat e popullit ukrainas për fëmijët

Në prag të Kreshmës, është në traditën e popullit ukrainas të festojë Maslenitsa. Ky është një zakon pagan që festojnë sot edhe familjet ortodokse. Kisha gjithashtu e favorizon atë.

Thelbi i kësaj feste është të largoni dimrin dhe të mirëprisni pranverën. Prandaj, java e Shrovetide dallohet nga festa veçanërisht të ndritshme, sepse pasohet nga agjërimi më i ashpër në krishterim. Përpara se të vijnë shtatë javët e kufizimeve të rrepta të ushqimit, njerëzit përpiqen të hanë sa për të ngrënë. Çdo ditë është zakon të gatuani petulla, të shkoni për të vizituar miqtë dhe familjen.

Shumë tradita të popullit ukrainas janë përshtatur posaçërisht për fëmijët. Për shembull, kjo vlen për petullat. Ato janë një atribut i detyrueshëm i Shrovetide, i cili është shumë i popullarizuar tek fëmijët, sepse petullat përgatiten si të ëmbla, ashtu edhe me reçel, dhe me mbushje. Me një fjalë, për çdo shije. Pancake simbolizon diellin, për të cilin njerëzit dëshironin aq shumë gjatë dimrit të gjatë. Ajo sjell ngrohtësi dhe humor pranveror, i cili mungon aq shumë.

Siç e keni vënë re tashmë, traditat e popullit ukrainas në stilin shkencor janë të ngjashme me ato të rusëve dhe bjellorusëve. Nëse flasim për Shrovetide, atëherë zakoni kryesor këto ditë është përgatitja e pellgjeve me gjizë.

Në fund të javës së Shrovetide, është zakon që të gjithë të shkojnë në festa masive. Përveç kësaj, atëherë festohet e diela e faljes. Në këtë ditë, është zakon të duroni me të gjithë, të kërkoni falje nga të afërmit, miqtë dhe madje edhe të huajt.

Pashke

traditat dhe zakonet e popullit ukrainas

Festa kryesore ortodokse, Pashkët, festohet edhe në Ukrainë. Festimet zhvillohen në një ditë pranvere, kur ju mund të shijoni verën e ardhshme me qetësi.

Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, ekziston kjo: të mos flesh natën e Pashkëve. Në vend të kësaj, të gjithë besimtarët ortodoksë shkojnë në shërbimin gjatë gjithë natës në kishë. Si zakonisht, ata marrin me vete shporta të bukura, në të cilat vendosin pjatat më të mira për shenjtërimin e tyre. Dhe kur kthehen në shtëpi, organizojnë një festë të vërtetë, sepse pikërisht në Pashkë përfundon agjërimi më i rreptë i krishterë shtatëjavor.

Në të njëjtën kohë, ekziston një traditë tjetër në Ukrainë: sado e pasur të jetë tryeza festive, është e nevojshme të filloni festën me bukën e Pashkëve. Ajo ka një formë të veçantë dhe shpesh bëhet e ëmbël dhe me glazurë.

Në një takim, të njohurit përshëndesin njëri-tjetrin me frazën: "Krishti u ringjall!". Pasi të keni dëgjuar një apel të tillë, është e nevojshme të përgjigjeni: "Me të vërtetë, Ai u ringjall!".

Solstici veror

traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2

Pushimi i Ivan Kupala është një shembull tjetër i zakoneve dhe traditave pagane të pranishme në jetën e njerëzve modernë. Ajo festohet në ditën e solsticit të verës. Kjo festë shoqërohet me një numër të madh ritualesh që lidhen me zjarrin, ujin dhe barishte të ndryshme.

Më të dëshpëruarit në këtë natë organizojnë kërcimin mbi zjarr. Në mesnatë, është zakon të shkosh në pyll në kërkim të një fieri të lulëzuar, megjithëse shumë besojnë se kjo bimë nuk lulëzon kurrë. Sidoqoftë, disa besojnë se nëse ende gjendet një fier i tillë, sigurisht që do të tregojë rrugën drejt thesarit.

Vajzat ukrainase në festën e Ivan Kupala thurin kurora me lule të egra dhe i notojnë në ujë. Ky zakon është veçanërisht i zakonshëm tek të pamartuarit. Besohet se vajza do të gjejë lumturinë familjare në breg, në të cilën do të gozhdohet kurora e saj.

Është gjithashtu zakon të shkosh në fushë para agimit dhe të flasësh bar për shëndetin e të afërmve dhe miqve. Pikërisht në kurora të këtij bari, të rinjtë dhe të rejat hidhen mbi zjarr.

Traditat e mblesërisë

Familja luan një rol të madh në jetën e ukrainasve. Prandaj, të gjitha traditat që lidhen me të janë menduar veçanërisht mirë.

Çdo ceremoni martese fillon me mblesëri. Sipas zakonit të lashtë, përfaqësuesit e dhëndrit vijnë në shtëpinë e nuses për të organizuar një martesë të ardhshme. Si rregull, mes tyre ka njerëz të moshuar dhe të respektuar, shpesh këta janë pleq fshati, nëse rasti ndodh në fshat. Vajza e jep përgjigjen duke u sjellë mysafirëve një peshqir (që do të thotë se ajo është dakord) ose një kungull, që simbolizon refuzimin.

Dasma

traditat e popullit ukrainas në një stil shkencor

Pak ditë para vetë festës, familja e nuses tradicionalisht pjek bukë ceremoniale - një bukë.

Në mëngjesin e ditës së dasmës, dhëndri mbërrin në shtëpinë e gruas së tij të ardhshme për ta paguar atë. Si rregull, shpërblesa është simbolike. Shpesh, dhëndrit i kërkohet të kryejë disa detyra për të marrë të zgjedhurin e tij ose për të demonstruar se e njeh mirë atë.

Më pas çifti kurorëzohet në kishë dhe është zakon që martesën ta festojnë në shtëpinë e dhëndrit. Pas një darke solemne, gruaja e re zgjidh gërshetin dhe vendos një shall, që do të thotë statusi i saj i martuar. Këto janë disa nga traditat e popullit ukrainas.

Traditat e popullit ukrainas janë të pasura dhe të ndryshme. Ato janë gjithmonë të mbushura me zakone interesante që kanë kaluar nëpër shekuj. Vlen të përmendet se të rinjtë ukrainas adoptojnë këto tradita, në të cilat mund të shihet lidhja e tyre shpirtërore me paraardhësit e tyre. Në shumicën e zakoneve, ju mund të shihni ndërthurjen e besimeve pagane dhe të krishtera.

Krishtlindjet

traditat e popullit ukrainas

Shumë tradita të popullit ukrainas janë të lidhura me besimet dhe festimet fetare. Gjatë sezonit të Krishtlindjeve në Ukrainë, zakoni i këngës është i përhapur. Këto ditë fëmijët shkojnë nga një shtëpi në tjetrën. Ata u urojnë paqe dhe prosperitet të gjithë pronarëve, këndojnë këngë Krishtlindjesh dhe shpërndajnë elb dhe grurë në dysheme si simbole lumturie dhe prosperiteti.

Këto janë tradita shumë të këndshme të popullit ukrainas për fëmijët, sepse pronarët në këmbim duhet t'i trajtojnë bujarisht me ëmbëlsirat, ëmbëlsirat dhe madje të japin monedha. Besohet se nëse kjo nuk bëhet, atëherë nuk do të ketë fat në shtëpi.

Natën e Krishtlindjes

traditat interesante të popullit ukrainas

Tradita të tjera të popullit ukrainas shoqërohen me tryezën festive në prag të Krishtlindjes. Kjo është Mbrëmja e Shenjtë, e cila festohet në prag të Krishtlindjes. Në këtë ditë, festa festive duhet të përbëhet domosdoshmërisht nga 12 pjata kreshmore. Kjo do të thotë, përputhet saktësisht me numrin e apostujve, të cilët konsiderohen dishepujt dhe ndihmësit kryesorë të Jezu Krishtit.

Prandaj, sipas traditave dhe zakoneve të popullit ukrainas, në tryezë vihet bukë e sapopjekur, petë, kutya dhe uzvar. Pronarët fshehin monedha të vogla në dumplings. Besohet se kushdo që gjen një dhuratë të tillë do të ketë një vit shumë të suksesshëm përpara. Për fëmijët, kërkimi i një monedhe të çmuar në dumplings është e ngjashme me një ndjenjë mrekullie dhe një surprizë të pazakontë. Traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2 janë material tërheqës mbi të cilin mund të diskutoni tiparet e jetës së paraardhësve tuaj.

Dhe kjo nuk është e gjitha. Mund të kujtohet diduha, simboli kombëtar i të korrave, i cili ruhet me kujdes nga koha e prodhimit të barit deri në Krishtlindje. Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, është e nevojshme të theksohet zakoni për t'i dhënë atij një vend nderi në ditët e Krishtlindjeve. Didukh duket si një figurinë njerëzore, në të cilën futen kërcell të kulturave të ndryshme të drithërave, për shembull, thekër, tërshërë, grurë, si dhe sanë aromatik. Gjatë festës, pjesëmarrësit e festës këndojnë këngët e Krishtlindjeve, kujtojnë se si shkoi viti dhe diskutojnë se si ta bëjnë tjetrin edhe më të suksesshëm.

Java e petullave

traditat e popullit ukrainas për fëmijët

Në prag të Kreshmës, është në traditën e popullit ukrainas të festojë Maslenitsa. Ky është një zakon pagan që festojnë sot edhe familjet ortodokse. Kisha gjithashtu e favorizon atë.

Thelbi i kësaj feste është të largoni dimrin dhe të mirëprisni pranverën. Prandaj, java e Shrovetide dallohet nga festa veçanërisht të ndritshme, sepse pasohet nga agjërimi më i ashpër në krishterim. Përpara se të vijnë shtatë javët e kufizimeve të rrepta të ushqimit, njerëzit përpiqen të hanë sa për të ngrënë. Çdo ditë është zakon të gatuani petulla, të shkoni për të vizituar miqtë dhe familjen.

Shumë tradita të popullit ukrainas janë përshtatur posaçërisht për fëmijët. Për shembull, kjo vlen për petullat. Ato janë një atribut i detyrueshëm i Shrovetide, i cili është shumë i popullarizuar tek fëmijët, sepse petullat përgatiten si të ëmbla, ashtu edhe me reçel, dhe me mbushje. Me një fjalë, për çdo shije. Pancake simbolizon diellin, për të cilin njerëzit dëshironin aq shumë gjatë dimrit të gjatë. Ajo sjell ngrohtësi dhe humor pranveror, i cili mungon aq shumë.

Siç e keni vënë re tashmë, traditat e popullit ukrainas në stilin shkencor janë të ngjashme me ato të rusëve dhe bjellorusëve. Nëse flasim për Shrovetide, atëherë zakoni kryesor këto ditë është përgatitja e pellgjeve me gjizë.

Në fund të javës së Shrovetide, është zakon që të gjithë të shkojnë në festa masive. Përveç kësaj, atëherë festohet e diela e faljes. Në këtë ditë, është zakon të duroni me të gjithë, të kërkoni falje nga të afërmit, miqtë dhe madje edhe të huajt.

Pashke

traditat dhe zakonet e popullit ukrainas

Festa kryesore ortodokse, Pashkët, festohet edhe në Ukrainë. Festimet zhvillohen në një ditë pranvere, kur ju mund të shijoni verën e ardhshme me qetësi.

Ndër traditat interesante të popullit ukrainas, ekziston kjo: të mos flesh natën e Pashkëve. Në vend të kësaj, të gjithë besimtarët ortodoksë shkojnë në shërbimin gjatë gjithë natës në kishë. Si zakonisht, ata marrin me vete shporta të bukura, në të cilat vendosin pjatat më të mira për shenjtërimin e tyre. Dhe kur kthehen në shtëpi, organizojnë një festë të vërtetë, sepse pikërisht në Pashkë përfundon agjërimi më i rreptë i krishterë shtatëjavor.

Në të njëjtën kohë, ekziston një traditë tjetër në Ukrainë: sado e pasur të jetë tryeza festive, është e nevojshme të filloni festën me bukën e Pashkëve. Ajo ka një formë të veçantë dhe shpesh bëhet e ëmbël dhe me glazurë.

Në një takim, të njohurit përshëndesin njëri-tjetrin me frazën: "Krishti u ringjall!". Pasi të keni dëgjuar një apel të tillë, është e nevojshme të përgjigjeni: "Me të vërtetë, Ai u ringjall!".

Solstici veror

traditat interesante të popullit ukrainas për klasën 2

Pushimi i Ivan Kupala është një shembull tjetër i zakoneve dhe traditave pagane të pranishme në jetën e njerëzve modernë. Ajo festohet në ditën e solsticit të verës. Kjo festë shoqërohet me një numër të madh ritualesh që lidhen me zjarrin, ujin dhe barishte të ndryshme.

Më të dëshpëruarit në këtë natë organizojnë kërcimin mbi zjarr. Në mesnatë, është zakon të shkosh në pyll në kërkim të një fieri të lulëzuar, megjithëse shumë besojnë se kjo bimë nuk lulëzon kurrë. Sidoqoftë, disa besojnë se nëse ende gjendet një fier i tillë, sigurisht që do të tregojë rrugën drejt thesarit.

Vajzat ukrainase në festën e Ivan Kupala thurin kurora me lule të egra dhe i notojnë në ujë. Ky zakon është veçanërisht i zakonshëm tek të pamartuarit. Besohet se vajza do të gjejë lumturinë familjare në breg, në të cilën do të gozhdohet kurora e saj.

Është gjithashtu zakon të shkosh në fushë para agimit dhe të flasësh bar për shëndetin e të afërmve dhe miqve. Pikërisht në kurora të këtij bari, të rinjtë dhe të rejat hidhen mbi zjarr.

Traditat e mblesërisë

Familja luan një rol të madh në jetën e ukrainasve. Prandaj, të gjitha traditat që lidhen me të janë menduar veçanërisht mirë.

Çdo ceremoni martese fillon me mblesëri. Sipas zakonit të lashtë, përfaqësuesit e dhëndrit vijnë në shtëpinë e nuses për të organizuar një martesë të ardhshme. Si rregull, mes tyre ka njerëz të moshuar dhe të respektuar, shpesh këta janë pleq fshati, nëse rasti ndodh në fshat. Vajza e jep përgjigjen duke u sjellë mysafirëve një peshqir (që do të thotë se ajo është dakord) ose një kungull, që simbolizon refuzimin.

Dasma

traditat e popullit ukrainas në një stil shkencor

Pak ditë para vetë festës, familja e nuses tradicionalisht pjek bukë ceremoniale - një bukë.

Në mëngjesin e ditës së dasmës, dhëndri mbërrin në shtëpinë e gruas së tij të ardhshme për ta paguar atë. Si rregull, shpërblesa është simbolike. Shpesh, dhëndrit i kërkohet të kryejë disa detyra për të marrë të zgjedhurin e tij ose për të demonstruar se e njeh mirë atë.

Më pas çifti kurorëzohet në kishë dhe është zakon që martesën ta festojnë në shtëpinë e dhëndrit. Pas një darke solemne, gruaja e re zgjidh gërshetin dhe vendos një shall, që do të thotë statusi i saj i martuar. Këto janë disa nga traditat e popullit ukrainas.


0 replies on “Traditat interesante të popullit ukrainas për fëmijët”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *