Lumenjtë kryesorë të Polonisë dhe liqenet e famshëm, të cilat

Ky liqen, i famshëm në rajonin Bieszczady, tërheq të gjithë dashamirët e sporteve ujore. Mund të bëni shëtitje me varkë, të merrni me qira një kanoe, pedale ose varkë me vela. Në stinë, është e vështirë të gjesh një vend të lirë në brigjet e lagunës. Mbi rezervuarin, i krijuar në fillim të viteve 1960, ka disa vendpushime të njohura, duke përfshirë Solina, Myczkowce dhe Polańczyk. Liqeni Solina është liqeni më i bukur në Poloni. Vija komplekse bregdetare, brigjet e thepisura shkëmbore, fauna dhe flora e pasur dhe disa destinacione turistike i japin këtij vendi një aromë unike.

Ky liqen simpatik në Voivodeship Pomeranian ndahet nga Deti Baltik nga një hell me rërë. Rezervuari ndodhet brenda zonës së mbrojtur të Parkut Kombëtar Slovinsky. Bregu verior i liqenit është Pështyma Lebskaya me rërë në lëvizje.

Liqeni Hańcza ndodhet në territorin e Suwalskiego Parku Krajobrazowego dhe mbrohet plotësisht si një rezervë natyrore. Me një sipërfaqe prej 304 ha, është një nga liqenet më të mëdhenj në rajonin e Suwalki.

Liqeni Drawsko

Ky liqen polak, siç sugjeron edhe emri, ndodhet në zonën e Liqeneve Drawskie (West Pomeranian Voivodeship). Ky vend krenohet me dymbëdhjetë ishuj, më i madhi prej të cilëve është Bielawa (ishulli i pestë më i madh në Poloni).

Liqeni dhe zonat përreth formojnë një rezervë natyrore, e cila është pjesë e parkut të peizazhit të rrethit të liqenit Iława, i vendosur në kufirin e rajoneve Warmian-Masurian dhe Pomeranian.

Ky është një nga liqenet më të njohura dhe më të bukura në Warmia dhe Mazury. Është gjithashtu rezervuari i tretë më i madh në zonën e Liqenit të Madh Masurian (vija bregdetare e tij është 35 km e gjatë).

Peizazhe të bukura, kushte të shkëlqyera për rekreacion aktiv në ujë dhe relaksim larg ngutjes dhe nxitimit - Liqenet polake janë një ide e shkëlqyer për një fundjavë. Përveç pamjeve fantastike dhe paqes së shenjtë, shumë prej këtyre vendeve mburren me cilësi të shkëlqyer të ujit. Cilat liqene në Poloni ia vlen të vizitohen?

Liqeni Śniardwy, për shkak të formës së fundit, është shumë i cekët dhe shkëmbor në shumë vende, është një sfidë për të apasionuarit pas lundrimit. Sidoqoftë, kjo definitivisht nuk do t'i trembë dashamirët e këtij sporti - rruga popullore Masuriane të çon nëpër liqen. Ka vende në liqen si Popielno, Niedźwiedzi Róg, Nowe Guty, Zdęgowo dhe Łuknajno.

Liqeni Śniardwy

Liqeni Ukiel ndodhet në rrethin e liqenit Olsztyn, në veriperëndim të Olsztyn. Ai është liqeni më i madh, më i thellë dhe - kur shikojmë formën e tij - liqeni më "shtrembër" - prandaj emri i zakonshëm - Liqeni Krzywe.

Liqeni Hańcza

Liqeni Łebsko

Łebsko është një liqen i cekët, që e bën atë një vend të sigurt për të mësuar rrëshqitje në ajër dhe kitesurfing. Në sezonin e verës, pasagjerët lundrojnë në liqen (duke filluar nga skela në Rybka). Lundrimet kalojnë në Muzeun e Raketave në Rybka (ish zonë kërkimore dhe eksperimentale) dhe në Muzeun e fshatit Słowińska në Kluki.

Në veri, Niegocin lidhet me liqenin Kisajno, ndërsa në pjesën lindore ndodhet ishulli Grajewska Kępa, i quajtur "Ishulli i Dashurisë". Ky emër bisedor lidhet me një legjendë për një ndjenjë të pakënaqur midis vajzës së një peshkatari që jeton në ishull dhe një të riu nga kontinenti. Rreth liqenit ka edhe shumë resorte dhe vende tërheqëse turistike, si: Giżycko, Wilkasy, Rydzewo, Grajwo, Bystry dhe Strzelce. Gjatë stinës së verës, këto vende janë shumë të njohura.

Liqeni Jasne (Czyste)

Ky liqen polak nganjëherë quhet "Deti Bieszczady". Niveli i ujit në liqen shpesh ndryshon sepse detyra kryesore e tij është të mbajë luginën e Sanit nga përmbytjet. Në vitin 1960, këtu u krijua një digë gjigante - brenda saj ka një hidrocentral, i cili ia vlen të vizitohet.

Jeziorak ka vijën bregdetare më të gjatë në Poloni - 27.5 metra. Bregdeti perëndimor dhe pjesa qendrore e bregdetit lindor janë ngjitur me komplekse të mëdha pyjore. Skajet e mbetura janë të mbuluara me fusha, livadhe dhe pyje të vegjël.

Ky është liqeni më i thellë në Poloni dhe në të gjithë Evropën Qendrore (thellësia e tij arrin 108.5 metra). Ujërat e këtij rezervuari janë shumë të pastra - dukshmëria është nga 3 deri në 6 metra (në varësi të stinës). Ky është një vend i njohur në mesin e entuziastëve të zhytjes.

Ky liqen është një nga më të pastërt në vend. Gjithashtu ka transparencë të lartë uji (deri në 5 m). Liqeni Piaseczno, i vendosur në rrethin e liqenit Łęczycko-Włodawskim (në Voivodeship Lubelskim), është një vendpushim popullor - në sezonin e lartë ka një numër të madh pushuesish.

Liqeni Jeziorak

Śniardwy, i quajtur perla e Distriktit të Liqenit të Madh Masurian, është liqeni më i madh polak (113.4 km²). I gjithë territori i këtij rezervuari është pjesë e Parkut të Peizazhit Masurian.

Liqeni Solińskie

Territori i Parkut të Peizazhit të Liqeneve Iława përfshin dy liqene - Liqenin Jasne (Czyste) dhe Liqenin Jeziorak, i cili u përmend më lart, mbi të cilin shtrihet qyteti i Iława. Rezervuari lidhet me Ostródą dhe Kanałem Elbląskim. Ka disa ishuj në pjesën qendrore të liqenit (më të mëdhenjtë janë Wielki Ostrów dhe Wielki Bukowiec).

Por edhe ky vend ka sekretet e tij. Në fund të liqenit është një aeroplan i fundosur gjerman Junkers i rrëzuar gjatë Luftës së Dytë Botërore - aktualisht rrënojat e makinës janë një objekt kërkimi për zhytësit.

Liqeni Niegocin

Liqeni Jasne, i njohur gjithashtu si Czyste, është një vend unik në hartën e Warmia dhe Mazury. Ndodhet në rrethin e liqenit të Iława dhe ia detyron emrin e tij ujit jashtëzakonisht të pastër (drita arrin një thellësi prej 14-15 m).

Liqeni Piaseczno

Drawsko është gjithashtu liqeni i dytë pas Hańcza-s për sa i përket thellësisë në Poloni. Për më tepër, ai i përket grupit të liqeneve më të pastër në Voivodeship Pomeranian Perëndimor. 

Megjithëse liqenet në Poloni mbulojnë më pak se një për qind të vendit, padyshim që ka shumë për të zgjedhur dhe ku të pushoni. Ne paraqesim një udhëzues për 10 liqenet më të bukur, sipas mendimit tonë, në Poloni.

Liqeni Ukiel

Në verë, ajo bëhet një qendër rekreative për banorët dhe turistët. Vendi më i njohur është plazhi i qytetit në pjesën jugore të liqenit. Edhe pse brigjet e liqenit janë kryesisht të larta dhe të pjerrëta, ka qasje të mirë në ujë pothuajse nga të gjitha drejtimet.

Polonia është një vend i mahnitshëm evropian me një shtresë të pasur historike dhe arkitekturë të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, mos harroni për pasurinë natyrore që ndodhet në territorin e këtij shteti të mrekullueshëm: lumenj dhe liqene të mëdhenj të Polonisë, ujëvara, male, shpella dhe shumë më tepër.

Sot do t'i kushtojmë vëmendje burimeve natyrore ujore që tërheqin shikimet admiruese të turistëve dhe janë krenaria e banorëve vendas. Do të zbulojmë se cilët lumenj në Poloni konsiderohen më të mëdhenjtë dhe cilët liqene janë më të thellët.

Lumi më i gjatë

Lumi më i gjatë në Poloni është Vistula, i cili është rreth 1047 kilometra (ose 651 milje) i gjatë. Sipërfaqja e përgjithshme e saj është 194,424 km 2 (ose 75,068 milje katrore).

 • Beldany Origjina e Odras është në Republikën fqinje Çeke, dhe zona e mbuluar në Poloni është rreth 750 kilometra. Në gjatësi, ai shkon menjëherë pas Vistula dhe ka disa degë të mëdha: Nasa, Nysa Luzhitsk dhe Bubr. Emri do të thotë ujë ose rrymë. Një herë e një kohë, ajo ishte pjesë e një prej rrugëve më të famshme tregtare evropiane, e cila quhej Rruga e Qelibarit. Odra, si Vistula, derdhet në Detin Baltik, por është dukshëm inferior ndaj tij në madhësi.

  Vistula dhe Odra nuk janë lumenjtë e vetëm të mëdhenj në Poloni, ka edhe Neisse, Warta dhe disa të tjerë. Megjithatë, gjatësia totale dhe pellgjet e mëdha të dy të parëve padyshim i dallojnë ato nga pjesa tjetër.

  Lumenjtë e Polonisë nuk janë të vetmit me përmasa të mëdha. Vlen të përmenden disa liqene që mund të mburren me thellësinë, gjerësinë dhe gjatësinë e tyre.

  Liqeni më i madh

  Titulli i më i madhi i takon me të drejtë Liqenit Sniardwy. Ndodhet në anën e liqeneve Masurian në veri-lindje të vendit dhe është pjesë e drejtpërdrejtë e këtij sistemi ujor. Zona e Śniardwy është 113.4 kilometra katrorë dhe thellësia është 23.4 metra. Liqeni shërben gjithashtu si vendndodhja e tetë ishujve të mëdhenj.

   

  Lumi Charna-Khancha dhe liqeni Wigry

  1 Liqeni Sniardwy - liqeni më i madh dhe më i pastër në Poloni, i përket liqeneve Masuriane, ka 8 ishuj. Ai është kudo i rrethuar nga gëmusha kallamishtesh, gjë që krijon kushte të favorshme për vendosjen e një shumëllojshmërie të gjerë të llojeve të shpendëve.

   

  Një liqen në bregun Slovinsky si pjesë e Parkut Kombëtar Slovinsky. Stone Island ndodhet në liqen, me një sipërfaqe prej 0,6 hektarësh. Liqeni Gardno është i ndarë nga deti me duna deri në 40 metra të larta.

 • Dombe

  Odra është lumi i dytë më i gjatë në Poloni.

  28-08-2015, 21:08

Polonia është një vend i mahnitshëm evropian me një shtresë të pasur historike dhe arkitekturë të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, mos harroni për pasurinë natyrore që ndodhet në territorin e këtij shteti të mrekullueshëm: lumenj dhe liqene të mëdhenj të Polonisë, ujëvara, male, shpella dhe shumë më tepër.

Sot do t'i kushtojmë vëmendje burimeve natyrore ujore që tërheqin shikimet admiruese të turistëve dhe janë krenaria e banorëve vendas. Do të zbulojmë se cilët lumenj në Poloni konsiderohen më të mëdhenjtë dhe cilët liqene janë më të thellët.

Lumi më i gjatë

Lumi më i gjatë në Poloni është Vistula, i cili është rreth 1047 kilometra (ose 651 milje) i gjatë. Sipërfaqja e përgjithshme e saj është 194,424 km 2 (ose 75,068 milje katrore).

Polonia është një vend i mahnitshëm evropian me një shtresë të pasur historike dhe arkitekturë të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, mos harroni për pasurinë natyrore që ndodhet në territorin e këtij shteti të mrekullueshëm: lumenj dhe liqene të mëdhenj të Polonisë, ujëvara, male, shpella dhe shumë më tepër.

Sot do t'i kushtojmë vëmendje burimeve natyrore ujore që tërheqin shikimet admiruese të turistëve dhe janë krenaria e banorëve vendas. Do të zbulojmë se cilët lumenj në Poloni konsiderohen më të mëdhenjtë dhe cilët liqene janë më të thellët.

Lumi më i gjatë

Lumenjtë e Polonisë

Lumi më i gjatë në Poloni është Vistula, i cili është rreth 1047 kilometra (ose 651 milje) i gjatë. Sipërfaqja e përgjithshme e saj është 194,424 km 2 (ose 75,068 milje katrore). Vistula është aq e madhe sa që disa nga degët e saj janë në tre vende fqinje: Bjellorusi, Sllovaki dhe Ukrainë. Megjithatë, pjesa më e madhe e lumit, përkatësisht 168,699 kilometra 2 (65,135 milje katrore), shtrihet brenda kufijve të Polonisë, duke e ndarë atë në dysh.

Lumenjtë dhe liqenet e tjerë në Poloni nuk mund të konkurrojnë për nga madhësia me Vistula, kështu që me të drejtë renditet i pari ndër gjigantët. Ai rrjedh nëpër një numër qytetesh të mëdha polake, duke përfshirë Krakovin dhe Varshavën, dhe është gjithashtu lumi më i gjatë që derdhet në Detin Baltik.

Odra është lumi i dytë më i gjatë në Poloni.

Lumenjtë kryesorë të Polonisë

Origjina e Odras është në Republikën fqinje Çeke, dhe zona e mbuluar në Poloni është rreth 750 kilometra. Në gjatësi, ai shkon menjëherë pas Vistula dhe ka disa degë të mëdha: Nasa, Nysa Luzhitsk dhe Bubr. Emri i lumit Odra do të thotë ujë ose rrymë. Një herë e një kohë, ajo ishte pjesë e një prej rrugëve më të famshme tregtare evropiane, e cila quhej Rruga e Qelibarit. Odra, si Vistula, derdhet në Detin Baltik, por është dukshëm inferior ndaj tij në madhësi.

Vistula dhe Odra nuk janë lumenjtë e vetëm të mëdhenj në Poloni, ka edhe Neisse, Western Bug, Warta dhe disa të tjerë. Megjithatë, gjatësia totale dhe pellgjet e mëdha të dy të parëve padyshim i dallojnë ato nga pjesa tjetër.

Lumenjtë e Polonisë nuk janë të vetmit me përmasa të mëdha. Vlen të përmenden disa liqene që mund të mburren me thellësinë, gjerësinë dhe gjatësinë e tyre.

Liqeni më i madh

Lumenjtë dhe liqenet e Polonisë

Titulli i më i madhi i takon me të drejtë Liqenit Sniardwy. Ndodhet në anën e liqeneve Masurian në veri-lindje të vendit dhe është pjesë e drejtpërdrejtë e këtij sistemi ujor. Zona e Śniardwy është 113.4 kilometra katrorë dhe thellësia është 23.4 metra. Liqeni shërben gjithashtu si vendndodhja e tetë ishujve të mëdhenj.

Si pjesë e Liqeneve Masurian, Śniardwy, së bashku me zona të tjera ujore aty pranë, ndodhet në Parkun e Peizazhit Masurian. Shkencëtarët nga e gjithë bota vijnë në liqen për të kaluar kohë duke studiuar zogjtë në një zonë të veçantë të mbrojtur.

Liqeni i thellë Hança dhe liqeni i gjatë Jeziorak

Liqeni Hancha ndodhet në territorin e rajonit verior Suwalki, së bashku me 160 liqene të tjerë. Hancza është liqeni më i thellë jo vetëm në Poloni, por edhe në të gjithë ultësirën evropiane. Thellësia e saj është mbresëlënëse 108.5 metra dhe sipërfaqja arrin 304.4 hektarë. Hancha ka statusin e një rezervati, domethënë një rezervat natyror i mbrojtur nga shteti. Mund të ngatërrohet lehtësisht me një liqen malor për shkak të ujit të pastër kristal dhe mungesës së ndonjë bimësie nënujore në fund. Ndryshe nga rezervuarët tipikë të vendosur në ultësira, plazhet e Hançës janë shkëmbore.

Sa i përket liqenit Jeziorak, ai ndodhet në veri-lindje të Polonisë, brenda kufijve të rrethit të liqenit Ilavsky. Në gjatësi arrin 27.45 kilometra, dhe për nga sipërfaqja zë vetëm vendin e gjashtë.

Lumi Charna-Khancha dhe liqeni Wigry

Lumenjtë dhe liqenet kryesore në Poloni

Vlen gjithashtu të përmendet lumi Czarna-Hancha (të mos ngatërrohet me liqenin Hancha) së bashku me liqenin Wigry, të cilët me të drejtë janë dy objektet natyrore më të vlefshme të rajonit të Pyllit Augustow.

Lumenjtë dhe liqenet e tjerë janë një pjesë integrale e Charna-Khanch. Kështu, për shembull, është një degë e lumit Neman dhe takohet me liqenin Wigry. Gjatësia e saj është rreth 147 kilometra. I gjithë seksioni i Charna-Khancha para se të derdhet në liqen është një rrjedhë e pandalshme e rrymës së trazuar, që të kujton një lumë malor. Duke u larguar nga Wigry, ky përrua transformohet plotësisht: uji i egër qetësohet dhe nuk ndryshon më nga një lumë tipik fushor. Lumi është shumë i popullarizuar nga udhëtarët aktivë dhe njerëzit ekstremë që duan kajak.

Dimensionet e liqenit Wigry janë 2187 hektarë, dhe thellësia maksimale e regjistruar është 73 metra. Brigje të pjerrëta e rrethojnë atë nga të gjitha anët, dhe pyje të dendura shtrihen në afërsi. Wigry është një vend i preferuar për turistët nga e gjithë bota. Në një nga brigjet ndodhet një manastir i lashtë i shekullit të 15-të, i cili dikur shërbente si strehë për murgjit vetmitar.

Të dy burimet natyrore, lumi dhe liqeni, shtrihen në një zonë të mbrojtur, e njohur gjithashtu si Parku Kombëtar Viger. Është themeluar në vitin 1989 dhe sipërfaqja e saj zë mbi 15 mijë hektarë.

Polonia është një vend i mahnitshëm evropian me një shtresë të pasur historike dhe arkitekturë të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, mos harroni për pasurinë natyrore që ndodhet në territorin e këtij shteti të mrekullueshëm: lumenj dhe liqene të mëdhenj të Polonisë, ujëvara, male, shpella dhe shumë më tepër.

Sot do t'i kushtojmë vëmendje burimeve natyrore ujore që tërheqin shikimet admiruese të turistëve dhe janë krenaria e banorëve vendas. Do të zbulojmë se cilët lumenj në Poloni konsiderohen më të mëdhenjtë dhe cilët liqene janë më të thellët.

Lumi më i gjatë

Lumenjtë e Polonisë

Lumi më i gjatë në Poloni është Vistula, i cili është rreth 1047 kilometra (ose 651 milje) i gjatë. Sipërfaqja e përgjithshme e saj është 194,424 km 2 (ose 75,068 milje katrore). Vistula është aq e madhe sa që disa nga degët e saj janë në tre vende fqinje: Bjellorusi, Sllovaki dhe Ukrainë. Megjithatë, pjesa më e madhe e lumit, përkatësisht 168,699 kilometra 2 (65,135 milje katrore), shtrihet brenda kufijve të Polonisë, duke e ndarë atë në dysh.

Lumenjtë dhe liqenet e tjerë në Poloni nuk mund të konkurrojnë për nga madhësia me Vistula, kështu që me të drejtë renditet i pari ndër gjigantët. Ai rrjedh nëpër një numër qytetesh të mëdha polake, duke përfshirë Krakovin dhe Varshavën, dhe është gjithashtu lumi më i gjatë që derdhet në Detin Baltik.

Odra është lumi i dytë më i gjatë në Poloni.

Lumenjtë kryesorë të Polonisë

Origjina e Odras është në Republikën fqinje Çeke, dhe zona e mbuluar në Poloni është rreth 750 kilometra. Në gjatësi, ai shkon menjëherë pas Vistula dhe ka disa degë të mëdha: Nasa, Nysa Luzhitsk dhe Bubr. Emri i lumit Odra do të thotë ujë ose rrymë. Një herë e një kohë, ajo ishte pjesë e një prej rrugëve më të famshme tregtare evropiane, e cila quhej Rruga e Qelibarit. Odra, si Vistula, derdhet në Detin Baltik, por është dukshëm inferior ndaj tij në madhësi.

Vistula dhe Odra nuk janë lumenjtë e vetëm të mëdhenj në Poloni, ka edhe Neisse, Western Bug, Warta dhe disa të tjerë. Megjithatë, gjatësia totale dhe pellgjet e mëdha të dy të parëve padyshim i dallojnë ato nga pjesa tjetër.

Lumenjtë e Polonisë nuk janë të vetmit me përmasa të mëdha. Vlen të përmenden disa liqene që mund të mburren me thellësinë, gjerësinë dhe gjatësinë e tyre.

Liqeni më i madh

Lumenjtë dhe liqenet e Polonisë

Titulli i më i madhi i takon me të drejtë Liqenit Sniardwy. Ndodhet në anën e liqeneve Masurian në veri-lindje të vendit dhe është pjesë e drejtpërdrejtë e këtij sistemi ujor. Zona e Śniardwy është 113.4 kilometra katrorë dhe thellësia është 23.4 metra. Liqeni shërben gjithashtu si vendndodhja e tetë ishujve të mëdhenj.

Si pjesë e Liqeneve Masurian, Śniardwy, së bashku me zona të tjera ujore aty pranë, ndodhet në Parkun e Peizazhit Masurian. Shkencëtarët nga e gjithë bota vijnë në liqen për të kaluar kohë duke studiuar zogjtë në një zonë të veçantë të mbrojtur.

Liqeni i thellë Hança dhe liqeni i gjatë Jeziorak

Liqeni Hancha ndodhet në territorin e rajonit verior Suwalki, së bashku me 160 liqene të tjerë. Hancza është liqeni më i thellë jo vetëm në Poloni, por edhe në të gjithë ultësirën evropiane. Thellësia e saj është mbresëlënëse 108.5 metra dhe sipërfaqja arrin 304.4 hektarë. Hancha ka statusin e një rezervati, domethënë një rezervat natyror i mbrojtur nga shteti. Mund të ngatërrohet lehtësisht me një liqen malor për shkak të ujit të pastër kristal dhe mungesës së ndonjë bimësie nënujore në fund. Ndryshe nga rezervuarët tipikë të vendosur në ultësira, plazhet e Hançës janë shkëmbore.

Sa i përket liqenit Jeziorak, ai ndodhet në veri-lindje të Polonisë, brenda kufijve të rrethit të liqenit Ilavsky. Në gjatësi arrin 27.45 kilometra, dhe për nga sipërfaqja zë vetëm vendin e gjashtë.

Lumi Charna-Khancha dhe liqeni Wigry

Lumenjtë dhe liqenet kryesore në Poloni

Vlen gjithashtu të përmendet lumi Czarna-Hancha (të mos ngatërrohet me liqenin Hancha) së bashku me liqenin Wigry, të cilët me të drejtë janë dy objektet natyrore më të vlefshme të rajonit të Pyllit Augustow.

Lumenjtë dhe liqenet e tjerë janë një pjesë integrale e Charna-Khanch. Kështu, për shembull, është një degë e lumit Neman dhe takohet me liqenin Wigry. Gjatësia e saj është rreth 147 kilometra. I gjithë seksioni i Charna-Khancha para se të derdhet në liqen është një rrjedhë e pandalshme e rrymës së trazuar, që të kujton një lumë malor. Duke u larguar nga Wigry, ky përrua transformohet plotësisht: uji i egër qetësohet dhe nuk ndryshon më nga një lumë tipik fushor. Lumi është shumë i popullarizuar nga udhëtarët aktivë dhe njerëzit ekstremë që duan kajak.

Dimensionet e liqenit Wigry janë 2187 hektarë, dhe thellësia maksimale e regjistruar është 73 metra. Brigje të pjerrëta e rrethojnë atë nga të gjitha anët, dhe pyje të dendura shtrihen në afërsi. Wigry është një vend i preferuar për turistët nga e gjithë bota. Në një nga brigjet ndodhet një manastir i lashtë i shekullit të 15-të, i cili dikur shërbente si strehë për murgjit vetmitar.

Të dy burimet natyrore, lumi dhe liqeni, shtrihen në një zonë të mbrojtur, e njohur gjithashtu si Parku Kombëtar Viger. Është themeluar në vitin 1989 dhe sipërfaqja e saj zë mbi 15 mijë hektarë.

Lumenjtë e mëdhenj të Polonisë dhe liqenet e famshëm që ju lënë pa frymë Natyra, natyra

Polonia është një vend i mahnitshëm evropian me një shtresë të pasur historike dhe arkitekturë të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, mos harroni për pasurinë natyrore që ndodhet në territorin e këtij shteti të mrekullueshëm: lumenj dhe liqene të mëdhenj të Polonisë, ujëvara, male, shpella dhe shumë më tepër.

Sot do t'i kushtojmë vëmendje burimeve natyrore ujore që tërheqin shikimet admiruese të turistëve dhe janë krenaria e banorëve vendas. Do të zbulojmë se cilët lumenj në Poloni konsiderohen më të mëdhenjtë dhe cilët liqene janë më të thellët.

Lumi më i gjatë

Lumenjtë e mëdhenj të Polonisë dhe liqenet e famshëm që ju lënë pa frymë Natyra, natyra

Lumi më i gjatë në Poloni është Vistula, i cili është rreth 1047 kilometra (ose 651 milje) i gjatë. Sipërfaqja e përgjithshme e saj është 194,424 km2 (ose 75,068 milje katrore). Vistula është aq e madhe sa që disa nga degët e saj janë në tre vende fqinje: Bjellorusi, Sllovaki dhe Ukrainë. E megjithatë pjesa më e madhe e lumit, përkatësisht 168,699 kilometrat e tij2 (65,135 milje katrore), shtrihet brenda kufijve të Polonisë, duke e ndarë atë në dysh.

Lumenjtë dhe liqenet e tjerë në Poloni nuk mund të konkurrojnë për nga madhësia me Vistula, kështu që me të drejtë renditet i pari ndër gjigantët. Ai rrjedh nëpër një numër qytetesh të mëdha polake, duke përfshirë Krakovin dhe Varshavën, dhe është gjithashtu lumi më i gjatë që derdhet në Detin Baltik.

Odra është lumi i dytë më i gjatë në Poloni.

Lumenjtë e mëdhenj të Polonisë dhe liqenet e famshëm që ju lënë pa frymë Natyra, natyra

Origjina e Odras është në Republikën fqinje Çeke, dhe zona e mbuluar në Poloni është rreth 750 kilometra. Në gjatësi, ai shkon menjëherë pas Vistula dhe ka disa degë të mëdha: Nasa, Nysa Luzhitsk dhe Bubr. Emri i lumit Odra do të thotë ujë ose rrymë. Një herë e një kohë, ajo ishte pjesë e një prej rrugëve më të famshme tregtare evropiane, e cila quhej Rruga e Qelibarit. Odra, si Vistula, derdhet në Detin Baltik, por është dukshëm inferior ndaj tij në madhësi.

Vistula dhe Odra nuk janë lumenjtë e vetëm të mëdhenj në Poloni, ka edhe Neisse, Western Bug, Warta dhe disa të tjerë. Megjithatë, gjatësia totale dhe pellgjet e mëdha të dy të parëve padyshim i dallojnë ato nga pjesa tjetër.

Lumenjtë e Polonisë nuk janë të vetmit me përmasa të mëdha. Vlen të përmenden disa liqene që mund të mburren me thellësinë, gjerësinë dhe gjatësinë e tyre.

Liqeni më i madh

Lumenjtë e mëdhenj të Polonisë dhe liqenet e famshëm që ju lënë pa frymë Natyra, natyra

Titulli i më i madhi i takon me të drejtë Liqenit Sniardwy. Ndodhet në anën e liqeneve Masurian në veri-lindje të vendit dhe është pjesë e drejtpërdrejtë e këtij sistemi ujor. Zona e Śniardwy është 113.4 kilometra katrorë dhe thellësia është 23.4 metra. Liqeni shërben gjithashtu si vendndodhja e tetë ishujve të mëdhenj.

Si pjesë e Liqeneve Masurian, Śniardwy, së bashku me zona të tjera ujore aty pranë, ndodhet në Parkun e Peizazhit Masurian. Shkencëtarët nga e gjithë bota vijnë në liqen për të kaluar kohë duke studiuar zogjtë në një zonë të veçantë të mbrojtur.

Liqeni i thellë Hança dhe liqeni i gjatë Jeziorak

Liqeni Hancha ndodhet në territorin e rajonit verior Suwalki, së bashku me 160 liqene të tjerë. Hancza është liqeni më i thellë jo vetëm në Poloni, por edhe në të gjithë ultësirën evropiane. Thellësia e saj është mbresëlënëse 108.5 metra dhe sipërfaqja arrin 304.4 hektarë. Hancha ka statusin e një rezervati, domethënë një rezervat natyror i mbrojtur nga shteti. Mund të ngatërrohet lehtësisht me një liqen malor për shkak të ujit të pastër kristal dhe mungesës së ndonjë bimësie nënujore në fund. Ndryshe nga rezervuarët tipikë të vendosur në ultësira, plazhet e Hançës janë shkëmbore.

Sa i përket liqenit Jeziorak, ai ndodhet në veri-lindje të Polonisë, brenda kufijve të rrethit të liqenit Ilavsky. Në gjatësi arrin 27.45 kilometra, dhe për nga sipërfaqja zë vetëm vendin e gjashtë.

Lumi Charna-Khancha dhe liqeni Wigry

Lumenjtë e mëdhenj të Polonisë dhe liqenet e famshëm që ju lënë pa frymë Natyra, natyra

Vlen gjithashtu të përmendet lumi Czarna-Hancha (të mos ngatërrohet me liqenin Hancha) së bashku me liqenin Wigry, të cilët me të drejtë janë dy objektet natyrore më të vlefshme të rajonit të Pyllit Augustow.

Lumenjtë dhe liqenet e tjerë janë një pjesë integrale e Charna-Khanch. Kështu, për shembull, është një degë e lumit Neman dhe takohet me liqenin Wigry. Gjatësia e saj është rreth 147 kilometra. I gjithë seksioni i Charna-Khancha para se të derdhet në liqen është një rrjedhë e pandalshme e rrymës së trazuar, që të kujton një lumë malor. Duke u larguar nga Wigry, ky përrua transformohet plotësisht: uji i egër qetësohet dhe nuk ndryshon më nga një lumë tipik fushor. Lumi është shumë i popullarizuar nga udhëtarët aktivë dhe njerëzit ekstremë që duan kajak.

Dimensionet e liqenit Wigry janë 2187 hektarë, dhe thellësia maksimale e regjistruar është 73 metra. Brigje të pjerrëta e rrethojnë atë nga të gjitha anët, dhe pyje të dendura shtrihen në afërsi. Wigry është një vend i preferuar për turistët nga e gjithë bota. Në një nga brigjet ndodhet një manastir i lashtë i shekullit të 15-të, i cili dikur shërbente si strehë për murgjit vetmitar.

Të dy burimet natyrore, lumi dhe liqeni, shtrihen në një zonë të mbrojtur, e njohur gjithashtu si Parku Kombëtar Viger. Është themeluar në vitin 1989 dhe sipërfaqja e saj zë mbi 15 mijë hektarë.

Liqenet e Polonisë: më i madhi, i famshëm dhe më i thellë

Polonia i përket vendeve evropiane të pasura me liqene. Shumica janë grupuar në pjesën veriore të vendit në Masuria dhe Pomerania dhe ofrojnë kushte të shkëlqyera për t'u çlodhur pranë ujit dhe për të praktikuar një shumëllojshmëri të gjerë të sporteve ujore. Këtu është një listë e liqeneve më të njohura në Poloni.

Liqeni më i madh në Poloni

Liqenet e Polonisë: më i madhi, i famshëm dhe më i thellë

Śniardwy është më i madhi për sa i përket zonës midis liqeneve polake. Sistemi ujor mbulon një sipërfaqe prej 113.4 km² dhe është vërtet i madh. Ndodhet në Voivodeship Warmian-Masurian, në zonat e Mrągowo dhe Pisz, në Tokën e Liqeneve të Mëdha Masuriane, në pellgun e lumit Pisa. Liqeni me origjinë akullnajore. Pasqyra e ujit ndodhet në një lartësi prej 116 metrash mbi nivelin e detit. Në shumë vende, fundi i cekët është i mbushur me gurë të paqëndrueshëm, duke krijuar një rrezik për lundrimin.

Liqenet e mëdha të Polonisë

Mamry është një nga liqenet më të mëdhenj në Poloni. Sipërfaqja e saj është pak më shumë se 100 kilometra katrorë. Ndodhet gjithashtu në të ashtuquajturën zonë të Liqeneve Masuriane. Fundi është i larmishëm me gropa dhe gropa të shumta, pjesa veriore është dukshëm më e thellë. Padyshim që ia vlen ta shihni me sytë tuaj.

Lebsko është një liqen bregdetar, i treti më i madh në republikë. Ndodhet në Voivodeshipin Pomeranian dhe i përket Parkut Kombëtar Słowiński. Madhësia është rreth 71 kilometra katrorë. Thellësia mesatare është pak më shumë se 1.6 metra. Në afërsi të rezervuarit ka shumë rezerva strikte, ndaj nuk përdoret masivisht si vend për sporte ujore.

Dobier. Ndodhet në Voivodeshipin e Pomeranisë Perëndimore, brenda kufijve të Szczecin. Sipërfaqja e tij është 54.08 kilometra katrorë, që e bën atë liqenin e katërt më të madh në Poloni. Tiparet karakteristike janë thellësia e cekët dhe vija bregdetare e zhvilluar mirë. Ka disa ishuj të vegjël me një sipërfaqe totale prej 1389 hektarësh. Për më tepër, ky është i vetmi liqen në Poloni që lejon hyrjen e anijeve.

Medve. Me një sipërfaqe prej 35 km2, ajo zuri vendin e pestë për nga niveli i ujërave nëntokësore. Liqeni shtrihet në lartësinë 14 m mbi nivelin e detit, dhe thellësia maksimale e tij është 43,8 m.Vija bregdetare është rreth 39 km (gjerësia maksimale 3,2 km), brigjet nuk janë të ndotura, në pjesën jugore janë kënetore.

Jeziorak është rezervuari më i gjatë në Poloni. Sipërfaqja është 32 kilometra katrorë. Thellësia mesatare është rreth 4 metra, thellësia maksimale arrin 13 metra.

Liqeni më i thellë në Poloni

Liqenet e Polonisë: më i madhi, i famshëm dhe më i thellë

Hança. Sipas vlerësimeve të ndryshme, thellësia e këtij rezervuari varion nga 106 m deri në 113 m. Megjithatë, vlera më e zakonshme është 108.5 m. Ky rezultat e bën atë liqenin më të thellë në Ultësirën e Evropës Qendrore.

Liqeni mbrohet nga Parku i Peizazhit Suwalki, por nuk është i kufizuar vetëm për turistët. Për më tepër, ju mund të notoni në të. Një thellësi mesatare prej 36 metrash dhe uji i pastër kristal ofrojnë shikueshmëri shumë të mirë për të apasionuarit pas nënujore.

Liqeni më i njohur në Poloni

Morskie Oko është liqeni më i madh, më i famshëm dhe i bukur në Tatras. Ndodhet në një lartësi prej 1395 m mbi nivelin e detit, dhe i rrethuar nga maja malesh.

Burimi

webmandry.com

Polonia me të drejtë mund të quhet vendi i liqeneve blu, mbase asnjë vend tjetër evropian nuk ka në territorin e tij kaq shumë qoshe piktoreske dhe të pastra të natyrës, në të cilat shtrihen liqene të mëdhenj dhe të vegjël, shumë prej të cilëve nuk janë vetëm me vlerë kombëtare, por edhe globale. .

01

Rrethi i Liqenit Masurian është një sistem unik ujor që bashkon rreth 2 mijë liqene (më të mëdhenjtë janë Sniardvy, Mamry, Niegocin), 12 kanale, 8 lumenj dhe 3 brava. Pikërisht në këtë rajon unik liqenor, të rrethuar nga pyje të virgjër, ndodhet rezervati i famshëm "Belovezhskaya Pushcha".

001

1 Liqeni Sniardwy - liqeni më i madh dhe më i pastër në Poloni, i përket liqeneve Masuriane, ka 8 ishuj. Ai është kudo i rrethuar nga gëmusha kallamishtesh, gjë që krijon kushte të favorshme për vendosjen e një shumëllojshmërie të gjerë të llojeve të shpendëve.

002

2 Liqeni Mamry - ka një sipërfaqe prej më shumë se 100 kilometra katrorë, 33 ishuj, një thellësi maksimale 40 metra, është gjithashtu pjesë e Liqeneve Masurian. Në shekullin e 17-të, liqeni u ngrit disa metra, duke përmbytur fshatrat prusiane (shtëpitë, kishat dhe një varrezë kaluan nën ujë).

003

3 Liqeni Niegocin, i treti më i madhi i liqeneve Masuriane, është një destinacion shumë i njohur turistik. Tramvajet e lumenjve, varkat, jahtet kalojnë përgjatë sipërfaqes së ujit, madje ka edhe një urë të madhe lëvizëse. Përreth, ka shumë hotele dhe hotele.

Përveç rrethit të liqenit Masurian, ka shumë liqene të tjerë po aq të bukur dhe mahnitës në Poloni.

004

4 Liqeni Goplo ndodhet pranë qytetit të Gniezno. Rezervuari, i cili dikur u formua për shkak të lëvizjes së akullnajës, ka një thellësi mesatare prej 3,5 - 5 metra, dhe një thellësi maksimale rreth 17 metra, një gjatësi prej 37 kilometrash, kudo i rrethuar nga livadhe, fusha dhe pyje.

005

5 Liqeni i Maltës është një rezervuar artificial në Poznań. Banorët vendas dhe turistë të shumtë pushojnë në mënyrë aktive në liqen gjatë gjithë vitit, mbahen ngjarje të ndryshme sportive dhe argëtuese.

006

6 Morskie Oko është liqeni më i madh, më i famshëm dhe i bukur në Tatras. Ndodhet në një lartësi prej 1395 m. Gazetarët e The Wall Street Journal e njohën atë si një nga pesë liqenet më të bukur në botë.

Wesele goralskie / Morskie Oko

Video: Morskie Oko — Czarny Staw

Burimi

Liqenet e Polonisë

Liqenet e Polonisë

Turistët që preferojnë të eksplorojnë jetën e egër sigurisht që duan të dinë nëse ka liqene në Poloni. Përgjigja e pyetjes është se ka, dhe në një sasi të pabesueshme. Në këtë vend ka liqene të mëdhenj dhe të vegjël që ofrojnë një shumëllojshmëri rekreacioni.

Liqenet kryesore të Polonisë

Në hartë, liqenet e Polonisë janë të përqendruara në pjesën veriore të vendit. Lista e liqeneve më të famshëm dhe më të vizituar përfshin si më poshtë:

 1. Morskie Oko në Poloni është rezervuari më i bukur malor, sipas turistëve. Ndodhet pranë vendpushimit të Zakopane në një lartësi prej 1395 m, në luginën e Rybii Stream (Tatras). Besohet se dikur ishte e lidhur me Detin Mesdhe, prej nga vjen emri.
  Liqeni Morskie Oko
 2. Liqenet Masurian në Poloni, ku rekreacioni është thjesht i mrekullueshëm, bashkuan rreth 2 mijë rezervuarë, 12 kanale, 8 lumenj dhe 3 bravë. Ato janë të vendosura në territorin e rezervës natyrore Belovezhskaya Pushcha.
  Liqenet Masuriane në Poloni
 3. Liqeni Śniardwy në Poloni është pjesë e një sistemi të mëparshëm ujor. Është liqeni më i madh në Poloni me 8 ishuj. Kallamishtet rreth tij kanë zgjedhur një shumëllojshmëri të gjerë të llojeve të shpendëve.
  Liqeni Sniardwy në Poloni
 4. Liqeni Mamry në Poloni është gjithashtu pjesë e sistemit ujor Masurian. Sipërfaqja e saj është 100 m2. km, dhe thellësia është 40 m Në shek. niveli i ujit në të u rrit, për shkak të së cilës ndërtesat që qëndronin në breg u përmbytën plotësisht.
  Liqeni Mamry në Poloni
 5. Niegocin renditet i treti në listën e liqeneve më të mëdhenj në Poloni. Infrastruktura turistike këtu është e zhvilluar mirë. Tramvajet e lumenjve, jahtet rrëshqasin përgjatë sipërfaqes së ujit, madje ka edhe një urë lëvizëse.
  Liqeni Niegocin
 6. Goplo pranë qytetit të Gniezno u formua për shkak të lëvizjes së akullnajës. Ajo është e rrethuar nga pyje, fusha dhe livadhe.
  Liqeni Goplo
 7. Liqeni i Maltës u krijua artificialisht në Poznań. Këtu gjatë gjithë vitit mund të relaksoheni, të merrni pjesë në aktivitete sportive dhe rekreative.
  Liqeni i Maltës
 8. Ros, pjesë e sistemit ujor Masurian, shërben si vend foleje për lloje të ndryshme rosash dhe çafkash. Ka një ishull të zgjatur në liqen.
  Liqeni Ros
 9. Liqeni Elk me brigje të ulëta dhe pa pemë është shumë i popullarizuar në mesin e vendasve. Ju mund të vlerësoni bukurinë e rezervuarit nga argjinatura e qytetit Elk, që ndodhet në bregun e tij.
  Liqeni i Elk
 10. Liqeni Żarnowiec ndodhet në veri të Polonisë. Është i famshëm për termocentralin e tij të papërfunduar bërthamor. Rezervuari tërheq turistët me peshkim sportiv. Këtu mund të vizitoni pasurinë Bykhovo.
  liqeni Żarnowiec
 11. Liqenet me shumë ngjyra në Poloni ndodhen në Parkun Kombëtar të Rudavës. Ata janë quajtur kështu për ngjyrën e pazakontë të ujit: vjollcë, blu dhe jeshile. Një hije e tillë origjinale u mor për shkak të minierave të bakrit dhe hekurit në shekujt 18 dhe 19.
  Liqene shumëngjyrëshe në Poloni
 12. Liqeni i Bardhë në Poloni ndodhet afër Wlodawa-s dhe dallohet nga një zonë rekreative e peizazhuar në mënyrë perfekte. Këtu mund të shkoni për peshkim ose thjesht të bëni një shëtitje, të bëni një xhiro me biçikletë.
  Liqeni i Bardhë në Poloni
 13. Liqenet Kashubian në Poloni janë pasuria natyrore e vendit. Ato përbëhen nga 14 rezervuarë, gjatësia totale e të cilave është më shumë se 40 km. Një nga rrugët më të mira të kajakut shkon përgjatë tyre.
  Liqenet Kashubian në Poloni

Gjera per te bere?

Pushimet në Poloni në liqene gjatë verës janë shumë mundësi për turistët. Mund të bëni një piknik në plazh ose të kënaqeni me aktivitetet ujore. Nga aktivitetet aktive, skijimi në ujë dhe rrëshqitja në ajër janë të njohura, të cilat pothuajse nuk dallohen nga deti.

Nëse jeni të interesuar të peshkoni në Poloni në liqene, së pari duhet të njiheni me rregullat dhe të merrni një licencë, pasi ligji rregullon rreptësisht normën ditore të peshkut të kapur. Pas kësaj, ju mund të shkoni në Liqenet Masuriane, të cilat janë shtëpia e mustakëve, krapit dhe llojeve të tjera të peshkut. Nuk ka rëndësi se cilin vend të zgjidhni, liqenet jugore të Polonisë apo bregdeti baltik, gjithmonë do të sigurohet një pushim i mirë.

Burimi

Liqenet e Polonisë

Liqenet e Polonisë

Beldany

  Liqeni në Poloni, i formuar nga akullnaja e fundit. Sipërfaqja e ujit - 9,44 km², gjatësia - 12,5 km, gjerësia - 2,4 km (minimumi - rreth 200 m), thellësia mesatare - rreth 10 m, maksimumi - 46 m. ​​Liqeni ndodhet në rrethin e liqenit Masurian, rrjedh lumi - Krutynia, një degë e Pizës. Sipërfaqja e liqenit po zvogëlohet vazhdimisht, në vitet 1950 ishte rreth 12 km². Procesi i eutrofikimit po zhvillohet në mënyrë aktive edhe në Beldany.

Liqeni Gardno
në bregun Slovinsky si pjesë e Parkut Kombëtar Slovinsky. Stone Island ndodhet në liqen, me një sipërfaqe prej 0,6 hektarësh. Liqeni Gardno është i ndarë nga deti me duna deri në 40 metra të larta.

Liqeni Dombie
në Voivodeship Pomeranian Perëndimor. I katërti më i madhi në Poloni dhe më i madhi në voivodeship. Me origjinë akullnajore. Sipërfaqja e pasqyrës së ujit është 56 km². Thellësia mesatare është 3,5 m, maksimumi 8 m, gjatësia e liqenit është 15 km, dhe gjerësia maksimale 7,5 km. Liqeni ka një vijë bregdetare të zhvilluar mirë. Ajo gjithashtu mund të ndahet qartë në një pjesë të madhe veriore dhe një të vogël jugore. Ka më shumë se dhjetë ishuj në liqen me një sipërfaqe totale prej 1389 hektarësh. Në breg të liqenit ndodhet qyteti Szczecin dhe disa fshatra të tjerë të vegjël. Në liqenin Dombe ka një qendër sportive dhe rekreative.

Liqeni Drwiecie Një liqen
në sistemin e liqeneve Masuriane në Voivodeship Warmian-Masurian të Polonisë. Liqeni përbëhet nga dy degë të ngushta: njëra - 12 km e gjatë shkon nga lindja në perëndim, dhe e dyta, e cila shtrihet në veriperëndim, është e gjatë 5 km.

Liqeni Druzno
në Poloni. Sipërfaqja e ujëmbledhësit është 1084 km², sipërfaqja e ujit është 18 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit nga 13 në 28 km². Liqeni ndodhet në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian pranë qytetit të Elbląg. Lumi Elblag rrjedh nga Druzno, duke lidhur liqenin me Gjirin e Kaliningradit.

Liqeni Jeziorak
në Poloni, në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian. Është liqeni i gjashtë më i madh në vend. Pjesë e Liqeneve Masuriane.

Liqeni Żarnowiec
Një liqen i vogël në veri të Polonisë, i vendosur në malin Żarnowiec pranë bregut Słowiński të Detit Baltik.

Liqeni Kamionkowskie
Një liqen i vogël brenda qytetit të Varshavës në periferi të parkut Skaryszewski në zonën e Pragës të Poludne. Liqeni Kamionkovskoe u shfaq në vendin e shtratit të lumit të vjetër Vistula. Në fillim të shekullit të 20-të, liqeni kishte një lidhje të drejtpërdrejtë ujore me lumin. Më vonë u nda prej tij për shkak të nevojave të portit të Pragës.

Krasnoye
Ozero në rrethin Nesterovsky të rajonit të Kaliningradit të Rusisë dhe në provincën Warmia-Mazury të Polonisë. Liqeni ndodhet në pyllin Romintenska, pranë qytetit polak të Goldap. Liqeni përshkohet nga kufiri ruso-polak, pjesa më e madhe e sipërfaqes ujore të liqenit i përket Polonisë.

Liqeni Lebskoe Një liqen
në Poloni. Ndodhet në bregun e Detit Baltik në Voivodeship Pomeranian. Sipërfaqja është 71,42 km², thellësia deri në 6,3 m, thellësia mesatare 2-3 m, është e gjatë 16,3 km dhe e gjerë 7,6 km. Brigjet janë të sheshta, moçalore; i ndarë nga deti me një hell ranore. Përmes liqenit kalon lumi Leba. Lidhur me një kanal me detin.

Liqenet Masuriane
Grup i shumtë liqenesh në veri-lindje të Polonisë, deri në vitin 1945 në territorin e Prusisë. Sipërfaqja e përgjithshme është 310 km². Në lidhje me relievin e Polonisë verilindore, është zakon të përdoret termi Rrethi i Liqenit Masurian, dhe në lidhje me hidrografinë e rajonit, termi Liqene Masuriane.

Malta
Një rezervuar artificial i krijuar në Poznan, Poloni, në vitin 1952. Jo larg ishullit Tumsky në Poznań, lumi Tsybina u bllokua nga një digë dhe në vitin 1952 këtu u formua një liqen i madh prej 0,64 km katrore, i cili u emërua Maltansky. Emri lidhet me Urdhrin e Maltës, i cili pati një ndikim të madh në qytet për shkak të funksionimit të Kishës së Shën Gjonit të Jeruzalemit në rrugën e Varshavës.


Liqeni i Mamrit . Është një nga liqenet Masuriane. Ndodhet në veri-lindje të Polonisë, në Voivodeship Warmian-Masurian. Sipërfaqja është 104 km², thellësia deri në 40 m, thellësia mesatare është 11 m. Në liqen ka 33 ishuj. Nga liqeni rrjedh lumi Shalevka.

Liqeni Narje
në Poloni, në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian, u formua nga akullnaja e fundit. Pjesë e Liqeneve Masuriane. Sipërfaqja e ujit është 12.6 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit. Thellësia më e madhe është 45 m. Gjatësia maksimale është 10.4 kilometra.

Liqeni Niegocin
në Poloni, në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian. Sipërfaqja e ujit është 26.04 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit. Ndodhet në një lartësi prej 116 m mbi nivelin e detit. Thellësia më e madhe është 39,7 m Vija bregdetare është e zhvilluar mirë dhe ka një gjatësi rreth 35 km.

Liqeni Nidzkie
në Poloni, i formuar nga akullnaja e fundit. Ndodhet në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian. Pjesë e Liqeneve Masuriane. Sipërfaqja e ujit është 18.31 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit. Thellësia më e madhe është 23.7 m. Gjatësia maksimale është 23 kilometra.

Liqeni Ros
në Poloni, në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian. Sipërfaqja e ujit është 18.88 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit. Ndodhet në një lartësi prej 115 m mbi nivelin e detit. Thellësia më e madhe është 31.8 m. Gjatësia maksimale është 11.4 kilometra.

Liqeni Selment Wielki
në Poloni, i formuar nga akullnaja e fundit. Ndodhet në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian. Pjesë e Liqeneve Masuriane. Sipërfaqja e ujit është 12.73 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit. Thellësia më e madhe është 22 m. Gjatësia maksimale është 11.6 kilometra. Liqeni ka 3 ishuj.

Śniardwy
Liqeni më i madh në Poloni. Pjesë e Liqeneve Masuriane. Sipërfaqja - 113,8 km², thellësia deri në 23 m.

Talty Një
liqen në Poloni, në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian, u formua nga akullnaja e fundit. Sipërfaqja e ujit është 18.36 km², por mund të ndryshojë në varësi të sezonit. Ndodhet në një lartësi prej 115 m mbi nivelin e detit. Thellësia më e madhe është 44 m. Gjatësia maksimale është 12,4 kilometra.

 • Liqeni Elk Një
  liqen në Poviat Elk në Poloni. Brigjet janë kryesisht të ulëta dhe pa pemë. Ngushtimi e ndan liqenin në dy pjesë: veriore dhe jugore. Në ishullin, i cili lidhet me ura dhe një rrugë me kontinentin, ndodhet një kështjellë e Rendit Teutonik.

Burimi

Liqenet e Polonisë

Liqeni Nidzke

Liqeni Nidzkie ndodhet në Voivodeshipin Warmian-Masurian të Polonisë, në një rajon të famshëm për liqenet e tij të pastër kristal, ajrin e pastër dhe shumë ishuj të vegjël.

Liqeni i Mamrit

Liqeni Mamry ndodhet në pjesën verilindore të Polonisë, në territorin e Voivodeship Warmian-Masurian.

Liqeni Ros

Liqeni Ros ndodhet në Voivodeshipin Warmian-Masurian, në Poloninë verilindore.

Liqeni i Elk

Liqeni Elk ndodhet në rrethin Elk të Voivodeship Warmian-Masurian të Polonisë.

liqeni Żarnowiec

Liqeni Żarnowiec ndodhet në veri të Polonisë, në territorin e qarkut Wejherovo të Voivodeship Pomeranian.

Liqeni Sniardwy

Liqeni Sniardwy ndodhet në veri-lindje të Polonisë, në Voivodeship Warmian-Masurian.

Liqeni Niegocin

Liqeni Niegocin ndodhet në veri-lindje të Polonisë, në Voivodeship Warmian-Masurian.

Liqenet në botë

Liqeni AlbuferaLiqeni Albufera, Valencia, Spanja
Liqeni Alster në HamburgLiqeni Alster në Hamburg, Hamburg, Gjermani
liqeni i CyrihutLiqeni i Cyrihut, Cyrih, Zvicër
Liqeni i AchititLiqeni Achit, Ulaanbaatar, Mongoli
Liqeni ManyaraLiqeni Manyara, Manyara, Tanzania
Parku Kombëtar i Liqenit NakuruLiqeni Nakuru Parku Kombëtar, Nakuru, Kenia
Liqeni ManzherokLiqeni Manzherokskoe, Gorno-
Liqeni MondseeAltajsk , Rusia, Mongolia, , Mondsee, Austri
Liqeni i HevizitLiqeni Heviz, Heviz, Hungaria
Liqeni BerchikulLiqeni Berchikul, Kemerovo, Rusi
Liqeni Doe OtavaLiqeni Dhow Otava, Otava, Kanada
liqeni i ziLiqeni i Zi, Kazan, Rusi
Liqeni Laguna de la CochaLiqeni Laguna de la Cocha, Bogotá, Kolumbi
Liqeni ValdaiLiqeni Valdai, Valdai, Rusi
Liqeni KogolymlorLiqeni Kogolymlor, Khanty -Mansiy , Rusia
MunozeroMunozero, Murmansk, Rusia
Liqeni KlistervatnLiqeni Klistervatn, Murmansk, Rusia
Liqeni i LupçesLiqeni Lupche, Murmansk, Rusi
Liqeni i BardhëLiqeni Beloe, Cheboksary,
Gjysmëhëna e liqenitLiqeni i Gjysmëhënës së Rusisë, San Luis Potosi, Meksikë

Burimi


0 replies on “Lumenjtë kryesorë të Polonisë dhe liqenet e famshëm, të cilat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *