Muzeu i Kajros

 

Muzeu Egjiptian i Kajros

Ky çmim është nderimi më i lartë që u jepet çdo vit kompanive që janë më të mirat nga më të mirat në Tripadvisor, marrin komente të shkëlqyera nga udhëtarët dhe janë në 1% të kompanive më të mira në botë.

 

 

aty pranë

 

 • Sadat • 4 min në këmbë

 

 

 

Dmitri

Shën Petersburg, Rusi133 kontribute

nëntor 2021 • Për dy

Ndërtesa është e vogël, shumë ekspozita nuk janë të nënshkruara dhe shumë nga letrat me informacione janë të ndotura ose të rrudhura. Pikërisht atje në sallë po punojnë për restaurim - prandaj pluhuri dhe papastërtia në dritare.
Sigurisht, sa i përket vlerës së eksponateve, nuk është gjithçka keq, por ka shumë kaos. Vlen të presësh për zhvendosjen e plotë të muzeut në Giza, duhet të jetë mirë atje.

Kamerat dhe GoPro as nuk mund të futen brenda

 

Publikuar më 16 nëntor 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

nëntor 2021

Një vizitë në këtë muze duhet të jetë e detyrueshme për studentët që studiojnë historinë e Egjiptit të Lashtë. Më mirë të shohësh një herë sesa të dëgjosh njëqind herë.

Publikuar më 16 nëntor 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

tetor 2021

Muze i madh për një egjiptolog. Ata ndërtojnë një muze të ri pranë piramidave dhe gradualisht transportojnë gjithçka atje. Duhet vizituar kur vizitoni Kajron.

Publikuar më 8 nëntor 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

tetor 2021

Unë isha në tetor me një udhërrëfyes Ekaterina (nëna është ruse, babai është egjiptian). Ai flet shumë mirë rusisht, na dha kufje dhe ne dëgjuam gjithçka në turmë, nuk na mungonte asgjë. Tregon shumë interesante. Ekspozitat janë të gjitha origjinale, gjithçka është marrë nga varret. I goditur veçanërisht nga "dhoma e artë". Interesante, e gjerë dhe informuese. Ju duhet më shumë kohë për të vizituar se sa japin në ekskursionet e organizuara.

Publikuar më 25 tetor 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

tetor 2021

Nëse jeni të interesuar për historinë e Egjiptit të lashtë, ju jeni këtu! Shumë ekspozita interesante të periudhave të ndryshme historike të Egjiptit të lashtë, duke përfshirë mumiet, një bust të Nefertitit, statujat e sfinksave, statujat e faraonëve nga granit i zi i famshëm dhe aq i dashur prej tyre.

Publikuar më 19 tetor 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

gusht 2021 • Me miqtë

08.07 Ishte pjesë e turit, Super Kajro,
Ekspozita e pasur, padyshim që ia vlen të vizitohet!
Mund të bëni fotografi vetëm me telefonin tuaj pa blic.
I vetmi vend ku ndalohet të fotografoni është në sallën ku ndodhet maska ​​e artë e Tutankhamunit, ka një roje, është më mirë të mos e bëni këtë!
Është më mirë të bëni një turne me një guidë, do të jetë shumë më interesante dhe e kuptueshme!
Sigurisht, jo të gjithë e panë atë, por ne arritëm të shihnim ekspozitat kryesore dhe historinë e tyre.
Informacioni është shkruar në arabisht dhe anglisht.
Ekspozitat janë të ruajtura mirë!
Unë rekomandoj, nuk do të pendoheni!

Publikuar më 12 gusht 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

Mars 2021 • Me miqtë

Muzeu Egjiptian (Muzeu i Kajros) është muzeu më i vjetër arkeologjik në Lindjen e Mesme dhe strehon koleksionin më të madh në botë të antikiteteve faraonike.

Në vitin 2021, muzeu do të zëvendësohet nga Muzeu i ri i Madh Egjiptian në Giza. Do të jetë muzeu më i madh në botë kushtuar kulturës së lashtë egjiptiane.

 

Publikuar më 14 maj 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

mars 2021

Fatkeqësisht, kur ishim në Egjipt në mars 2021, ekspozitat e Muzeut të Kajros u transportuan në një ndërtesë të re, kështu që gjysma e muzeut ishte tashmë bosh, kishte kuti, rafte, mungonin shumë ekspozita ... Por pas lëvizjes , jam i sigurt qe do te jete perla e qytetit!

Publikuar më 6 Prill 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

Annanom

Odessa, Ukrainë1 340 kontribute

mars 2021

Pra, ndalesa e parë: Muzeu Egjiptian, gjithashtu Muzeu Kombëtar Egjiptian - depoja më e madhe në botë e artit të lashtë egjiptian, e vendosur në Kajro në Sheshin Tahrir. Koleksioni përfshin rreth 160 mijë ekspozita nga të gjitha periudhat historike të Egjiptit të lashtë.

Nuk duhet ngatërruar me Muzeun e Madh Egjiptian, i njohur gjithashtu si Muzeu i Gizës, muzeu më i madh arkeologjik në Giza, i cili ishte planifikuar të hapej që në vitin 2020, por nuk u hap kurrë. Ky është pjesë e një masterplani të ri për qytetin, 2 km nga Piramidat e Gizës, me një sipërfaqe të planifikuar prej 50 hektarësh. Këtu do të mblidhet një koleksion i plotë (5000) i antikiteteve të Tutankhamenit nga Muzeu i Kajros, ku koleksioni nuk prezantohet i plotë për shkak të mungesës së hapësirës.

Prandaj, në Muzeun Egjiptian tani nuk do t'i shihni të gjitha ekspozitat, por edhe në Muzeun e Madh Egjiptian, pasi ai ende nuk është i hapur.

Siç kuptuam nga ajo që pamë, gjëja kryesore është të shkosh në Muze jo në orën e pikut të të gjithë autobusëve, përndryshe udhëtimi nëpër muze me soditjen e ekspozitave antike në heshtje, me të cilat mund të mësoheshe më herët në të tjerat. muzeumet, do të kthehen në një proces vrapimi drejt vendit të lirë dhe përpjekjes për të dëgjuar udhërrëfyesin tuaj në zhurmën e zërave të huaj.

Para fillimit të ekskursionit në Muze, të gjithëve do t'u jepet një mini radio stacion me kufje për t'u akorduar me valën e guidës së transmetuesit dhe për të mos humbur asnjë fjalë. Kjo është shumë e përshtatshme dhe e mirë nëse radio funksionon - në rastin tonë, gjysma e turistëve kishin probleme teknike, dhe ne humbëm rreth gjysmë ore. Pjesa tjetër ishte e gjitha sharm.

Ka diçka për të parë, për të mos përmendur maskën e artë funerale të Tutankhamenit, qerren e praruar, kolltukun, shtratin, llambat dhe bizhuteritë e tjera të çmuara, rrobat, materialet e shkrimit apo gjyshen e tij Tia.

Gjithçka është mbresëlënëse dhe koha fluturon pa u vënë re.

Në thesarin, ku ndodhet maska ​​funerale e Tutankhamunit, fotografimi është i ndaluar, ndryshe nga i gjithë territori i Muzeut.

Më vete, në sfondin e mumieve njerëzore, ekspozimi me mumiet e kafshëve nga gjarpërinjtë te krokodilët është tronditës.

Dhe meqenëse nuk patëm mundësinë të vizitonim tempullin mortor të Hatshepsut në Deir el-Bahri - tempullin mortor të faraonit të dinastisë XVIII Hatshepsut - tani ata nuk mbajnë turistë, kështu që ne ishim të kënaqur që patëm mundësinë të merrnim u njoh me ekspozitën kushtuar Hatshepsut - faraonit femër në këtë turne të shpejtë vrapues që të lë pa frymë. Mbretëria e Re e Egjiptit të Lashtë nga Dinastia e 18-të. Para hyrjes, ajo mbante të njëjtin emër, i cili nuk u ndryshua me hyrjen në fron. Ajo mbante titujt "Gruaja e Madhe e Mbretit" dhe "Gruaja e Zotit Amun". Pasi mori titullin e faraonit, Hatshepsut filloi të përshkruhet në një mbulesë koke me kasolle me një ureus, me një mjekër të rreme.

 

Publikuar më 12 mars 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


 

mars 2021

një vend që duhet parë, një koleksion i jashtëzakonshëm antikash! është për të ardhur keq që kaluam vetëm disa orë në këtë muze të mahnitshëm, nevojiten ditë, nëse jo muaj. Ju mund të mësoni një histori të tërë për çdo ekspozitë (nga kujt i përkiste, si supozohet se u krijua, deri në mënyrën se si u gjet dhe më vonë përfundoi në muze). Në Mars 2021, nuk ka shumë vizitorë në mëngjes, ka një mundësi për të parë gjithçka, dhe disa për të prekur :)) Është e pamundur të qëndroni indiferent nëse jeni të paktën pak të interesuar për historinë e Egjiptit të lashtë…

Publikuar më 9 mars 2021

Ky rishikim pasqyron opinionin subjektiv të një anëtari të komunitetit të Tripadvisor dhe jo qëndrimin zyrtar të Tripadvisor LLC. Tripadvisor kontrollon komentet.

 


Duke shfaqur rezultate

njëmbëdhjetë

-

njëzet

nga

4 274

 

 

statuja e faraonit

 • epoka e Mbretërisë së Lashtë, të Mesme dhe të Re;
 • Mumja e Ramses II - një nga faraonët më të mëdhenj të Egjiptit të lashtë.

Ekspozitat më të dukshme janë bizhuteritë, sarkofagët, statujat e lashta, mumiet, papiruset, maskat funerale. Kjo është gjithçka me të cilën shumica e njerëzve e lidhin Egjiptin e Lashtë.

 • Nga viti 1878 deri në 1881, Muzeu Bulak u mbyll për riparime, pasi u dëmtua rëndë nga përmbytjet. Disa ekspozita u humbën dhe u dëmtuan.

Historia e Muzeut të Kajros

Vlerat muzeale

 • papirus dhe monedha;
 • mumiet dhe sarkofagët;

Muzeu ruan historinë e Egjiptit

Muzeu i Kajros në Egjipt

Bodrumi në Muzeun e Kajros përdoret si depo. Ata ruajnë objekte që nuk janë ekspozuar në publik.

Në vitin 1983, autoritetet egjiptiane njohën ndërtesën e Muzeut të Kajros si një vlerë arkitekturore dhe e transferuan atë nën mbrojtjen e Ministrisë së Antikiteteve.

Ekspozitë me vlerë

përmbajtja

 • 1 Historia e Muzeut të Kajros
 • 2 Koleksione të Muzeut të Kajros
  • 2.1 Departamentet dhe sallat e muzeut
  • 2.2 Ekspozita të dukshme
 • 3 Video: çfarë të shikoni

ekspozita të famshme

Departamentet e Muzeut të Kajros janë të dedikuara për:

Sarkofagët

Muzeu i ri i Kajros u projektua nga Marcel Durnon. Ndërtesa dykatëshe është projektuar në stilin neoklasik beauzare. Dallohet nga një fasadë e kuqe lakonike, në të cilën në të bardhën me kontrast dallohen: një portal me kolona jonike; dy skulptura femra që përfaqësojnë Egjiptin e Sipërm dhe të Poshtëm; skulptura e kokës së perëndeshës Hathor.

Dritaret e mëdha dhe tavanet e larta ofrojnë shumë dritë natyrale për të shfaqur më mirë thesaret e muzeut.

Video: çfarë të shihni

 • Përmbajtja e varrit të Tutankhamenit, duke përfshirë maskën e famshme funerale.
 • Maska kartoni të veshura me fletë ari të gjetura në mumiet e Yui dhe Tui (gjatë mbretërimit të Amenhotep III).

statujat e muzeut egjiptian

 • Në vitin 1891, koleksionet e muzeut u transferuan në pallatin e sundimtarit egjiptian Ismail Pasha në Giza. Atje ata zunë një krah të veçantë të ndërtesës.

Muzeu Egjiptian i Kajros

Departamentet dhe sallat e muzeut

Koleksionet e mbledhura në Muzeun e Kajros do të interesojnë si njohësit e vërtetë të artefakteve antike, ashtu edhe ata që sapo do të prekin historinë e qytetërimit të lashtë.

Muzeu i Kajros hapi solemnisht dyert e tij për vizitorët në vitin 1902. Në vitet 1970, infrastruktura filloi të zhvillohej në mënyrë aktive në territorin ngjitur me muzeun - u shfaqën rrugë të reja, ndërtesa komunale, një stacion metroje dhe objekte turistike.

 • Në vitin 1900, një ndërtesë e re muzeu u ndërtua në Kajro, ku të gjitha ekspozitat u dërguan në 5000 kuti.

Salla e mamive

 • Palette Narmer - projektuar për fërkimin e bojrave rituale. Përshkruan kalimin e Egjiptit të Sipërm dhe të Poshtëm nën sundimin e faraonit Narmer. Përmban disa nga mbishkrimet më të hershme hieroglife të zbuluara ndonjëherë nga studiuesit.
 • Zogu Saqqara është një figurë prej druri me origjinë të panjohur. Sipas një versioni, është një objekt kulti, sipas një tjetër, është një model i një avioni të lashtë.
 • periudha paradinastike;

 

Fakt interesant! Muzeu i Kajros është ndërtuar në një sipërfaqe prej 13600 m2. m, është muzeu i parë kombëtar në Lindjen e Mesme.

Në vitin 2012 u zbatua projekti i rikonstruksionit të muzeut - u ndërruan dritaret, u forcuan masat e sigurisë, u lyer fasada dhe u rregullua zona përreth.

Zonimi i menduar i hapësirës ju lejon të lëvizni lehtësisht nga një ekspozitë në tjetrën.

 • Periudha greko-romake.

Muzeu i Kajros në Egjipt është depoja më e madhe në botë e objekteve të lashta egjiptiane.Koleksionet e saj përfshijnë më shumë se 160,000 ekspozita, që mbulojnë historinë e disa mijëvjeçarëve - nga periudha paradinastike (10,000-3200 pes) deri në periudhën helenistike (305-30 pes).

sallat e muzeut

Koleksionet e Muzeut të Kajros

Megjithatë, jo më pak interesante janë koleksionet e monedhave, sendeve shtëpiake dhe ritualeve, stelet me hieroglife të stampuara dhe vizatime.

Sallat e muzeut

Ekspozitat në dispozicion të vizitorëve të Muzeut të Kajros zënë dy kate: në katin e parë ka 51 salla me ekspozita muzeale, në të dytin - 56 salla.

Egjiptologia Auguste Mariette nuk mund të qëndronte indiferente ndaj këtij problemi. Duke dashur të ndalojë plaçkitjen dhe të shpëtojë objekte të çmuara, ai themeloi dhe drejtoi Shërbimin Egjiptian të Antikiteteve, dhe më vonë një muze në rrethin Bulak të Kajros.

Koleksionet e Muzeut të Kajros ofrojnë një mundësi unike për të prekur historinë e pasur të të gjithë Egjiptit të Lashtë dhe rajoneve të tij individuale.

Muzeu i Kajros strehon shumë objekte unike të njohura në të gjithë botën.

Ekspozitat

Të gjitha objektet janë të klasifikuara, të grupuara sipas departamenteve dhe të renditura sipas rendit kronologjik.

Në shekullin e 19-të Egjipti u bë një qendër tërheqëse për hajdutët dhe grabitësit e varreve. Ata plaçkitën në mënyrë të përsëritur depozitën e parë të vendit të vlerave të lashta egjiptiane, vendet arkeologjike. Në ato vite, shumë artefakte me vlerë u çuan jashtë vendit.

 • thesari i Tutankhamenit;
 • Statuja e Keopsit, rreth 7.5 cm e lartë, është imazhi i vetëm tredimensional i sundimtarit të lashtë egjiptian. Është interesante që në fillim shkencëtarët gjetën "trupin" e figurinës dhe vetëm pas 3 javësh - "kokën" e saj.

   Koleksioni i tij është unik. Duke kaluar sallë në sallë, vizitori bën një udhëtim të paharrueshëm në botën misterioze të qytetërimit të lashtë, djepin e kulturës njerëzore, duke goditur në bollëkun dhe madhështinë e veprave të tij të bëra nga njeriu. Ekspozitat janë renditur në mënyrë tematike dhe kronologjike. Në katin e parë ndodhen kryevepra të skulpturës prej guri prej guri gëlqeror, bazalt, graniti nga koha paradinastike deri në atë greko-romake. Midis tyre është statuja e famshme e faraonit Khafre, ndërtuesi i piramidës së dytë më të madhe në Giza, e bërë nga dioriti jeshil i errët me vena të lehta, një përbërje skulpturore e faraonit Mycerinus, e paraqitur e rrethuar nga perëndesha.

Statuja e faraonit Khafre

   Kryevepra e padyshimtë e koleksionit janë thesaret e Tutankhamun, të cilat u bënë sensacion në fillim të shekullit të 20-të. Nuk bie në sy as bollëku i arit, megjithëse vetëm maska ​​e Tutankhamunit peshon njëmbëdhjetë kilogramë, por cilësia më e lartë e punimeve të bizhuterive me metal fisnik, gurë të çmuar dhe drurë më të çmuar. Bizhuteritë e Tutankhamenit, duke përfshirë gjerdanet e gjera prej ari të zbukuruara me bruz, lazuli dhe koralet, vathët masivë, kraharorët me skena mitologjike, nuk kanë të barabarta. Mobiljet janë bërë me elegancë të veçantë, madje edhe arkat e stërmëdha me ar, brenda të cilave ishte vendosur sarkofagu, kënaqen me finesën e punimit të tyre. Plot lirizëm është skena në pjesën e pasme të karriges së Tutankhamenit, ku shfaqet një çift i dashuruar sundimtarësh të rinj të një vendi të gjerë.

Maska e artë e Tutankhamenit

   Dy burrat të cilëve bota u detyrohet krijimin e Muzeut të Kajros, i cili ruante veprat e mjeshtrave të mëdhenj të antikitetit, nuk u takuan kurrë. Njëri prej tyre, Mohammed Ali, sundimtari i Egjiptit në gjysmën e parë të shekullit të 19-të, shqiptar me origjinë, i cili mësoi të lexojë dhe të shkruajë në një moshë mjaft të pjekur, në vitin 1835 me dekretin e tij ndaloi eksportimin e monumenteve antike nga vend pa leje të posaçme nga qeveria. Tjetri është francezi Auguste Mariette, i cili në vitin 1850 mbërriti me varkë në Aleksandri me synimin për të marrë dorëshkrime kishtare kopte dhe siriane, duke mos ditur se jo shumë kohë më parë patriarku koptik kishte ndaluar eksportimin e këtyre gjërave të rralla nga vendi.

   Një sallë e veçantë i kushtohet thesareve të mbretëreshës Heteferes, nënës së faraonit Keops, i cili ndërtoi piramidën më të famshme. Midis tyre janë një kolltuk, një shtrat i madh, një barelë e mbuluar me fletë ari, një arkivol i zbukuruar me gurë të futur në formën e krahëve të fluturës, me njëzet byzylykë argjendi. Ka gjithashtu sarkofagë masivë të epokave të ndryshme të bëra nga graniti kuq e zi, varkat e faraonëve të bëra nga drurë të çmuar dhe sfinks graniti të faraonëve. Në një dhomë të veçantë ka kolosët e faraonit heretik Akhenaten dhe statujat e gruas së tij Nefertiti, fama dhe bukuria e së cilës mund të rivalizohen vetëm nga Xhokonda e Leonardo da Vinçit. Këtu është një listë jo e plotë e asaj që një vizitor mund të shohë në katin e parë të ekspozitës.


   Mariette vdiq në 1881, sarkofagu me trupin e tij u varros në kopshtin e Muzeut Bulak. Dhjetë vjet më vonë, koleksioni do të zhvendoset në Giza, në rezidencën e vjetër të Khedive Ismail, sarkofagu i Marietës do të pasojë atje dhe vetëm në vitin 1902 do të realizohet përfundimisht ëndrra e tij për të krijuar një muze në qendër të kryeqytetit, Kajro. Ndërtesa u ndërtua në sheshin El Tahrir nga një arkitekt francez. Në kopshtin e muzeut të ri, Mariette do të gjejë vendin e saj të fundit të pushimit, mbi sarkofagun e tij prej mermeri, që ndodhet në anën e majtë të hyrjes, statuja e tij prej bronzi do të ngrihet në rritje të plotë, me një kostum tradicional egjiptian të fundit të shekullit të 19-të, në një fes osman në kokë. Përreth janë bustet e egjiptologëve më të mëdhenj në botë, mes tyre është një portret skulpturor i shkencëtarit të shquar rus të fillimit të shekullit të njëzetë, V. S. Golenishchev. Kopshti gjithashtu ekspozon gjetjet e Marietta - sfinksi i Thutmose III nga graniti i kuq, obelisku i Ramsesit II dhe vepra të tjera të artit monumental. Një holl i madh, rreth njëqind dhoma të vendosura në dy kate, njëqind e pesëdhjetë mijë ekspozita dhe tridhjetë mijë artikuj në depo që mbulojnë historinë pesë mijë vjeçare të Egjiptit të Lashtë - kjo është ajo që është Muzeu i Kajros.

   Bollëku i objekteve unike të artit, që nxjerrin energji mahnitëse imazhesh, që nga momenti i hapjes së varrit, lindën shumë mistere, fantazi dhe legjenda. Një analizë me rreze X e mumjes së Tutankhamun, e kryer kohët e fundit, tregoi një marrëdhënie të padyshimtë me faraonin reformator Akhenaten, i cili ishte babai i tij. U vërtetua edhe shkaku i vdekjes së Tutankhamen - një rënie nga një karrocë gjatë një gjueti, si rezultat i së cilës u mor një thyerje e hapur e patellës dhe ndodhi një shpërthim i virusit të malaries në trup. Edhe me nivelin e lartë të zhvillimit të mjekësisë së lashtë egjiptiane, nuk ishte e mundur të shpëtohej faraoni, ai vdiq në moshën 18 vjeçare.

   Grupi skulpturor i çiftit të martuar të Princit Rahotep dhe gruas së tij Nofret i bërë me gur gëlqeror të pikturuar është i mrekullueshëm në bukurinë dhe hollësinë e tij të ekzekutimit. Statuja prej druri e Kaaper, e quajtur "Kryetari i fshatit", është mahnitëse: në kohën e zbulimit, punëtorët e Marietta u mahnitën nga ngjashmëria e tipareve të statujës me fytyrën e kryetarit të fshatit të tyre.

   Në një dhomë të veçantë, ku ruhet një temperaturë dhe lagështi e veçantë, mbahen mumiet e shumë faraonëve të famshëm të Egjiptit. Ato u gjetën në nekropolin e Qurnës në vitin 1871 nga vëllezërit Abd el-Rasul, të cilët për shumë vite e ruajtën sekretin e zbulimit të tyre dhe përfituan nga tregtia e thesarit. Herë pas here, nën mbulesën e natës, ato nxirreshin nga arka dhe shiteshin në tregun e zi. Një sherr mes vëllezërve për ndarjen e plaçkës ndihmoi në ndalimin e grabitjes. Mumjet, të fshehura me kujdes nga priftërinjtë, u ngritën në sipërfaqe pas mijëvjeçarëve dhe u ngarkuan urgjentisht në një anije që u nis në veri për t'i dorëzuar gjetjet në Muzeun e Kajros. Gjatë gjithë rrugës së anijes përgjatë të dy brigjeve të Nilit, kishte banorë të fshatrave përreth. Burrat gjuanin armët e tyre, duke përshëndetur paraardhësit e tyre të famshëm, dhe gratë, sikur të kishin prejardhje nga relievet dhe papiruset e lashta egjiptiane,

   Marietta pushtoi Egjiptin, magnetizmi i imazheve të lashta e pushtoi plotësisht dhe ai filloi gërmimet në Saqqara. Zbulimet e papritura e përthithën atë aq shumë sa Mariette harron qëllimin fillestar të udhëtimit të tij, por ai e di mirë se të gjitha artefaktet e marra me kaq vështirësi duhet të ruhen për bashkëkohësit dhe pasardhësit. Për ta bërë këtë, ju duhet të kontrolloni gërmimet në vazhdim dhe të gjeni një vend për të ruajtur dhe shfaqur atë që u gjet. Kështu lindi Shërbimi i Antikiteteve Egjiptiane dhe Muzeu i Kajros, që ekzistojnë edhe sot e kësaj dite, të cilin Mariette e drejtoi në 1858.

   Ndërtesa e parë e muzeut ndodhej në lagjen Bulak, në brigjet e Nilit., në shtëpinë ku Mariette u vendos me familjen e tij. Atje ai hapi katër salla ekspozitash të antikiteteve egjiptiane. Numri i gjetjeve me vlerë, duke përfshirë bizhuteri ari, ishte vazhdimisht në rritje. Duhej një godinë e re për t'i akomoduar, por si gjithmonë u shfaqën vështirësi financiare. Me gjithë përpjekjet e mëdha të Marietës, e cila kishte një dashuri vetëmohuese për Egjiptin, vendosmërinë dhe diplomacinë e tij, kjo çështje nuk mund të zgjidhej dhe ndërtesa e vjetër u kërcënua nga përmbytjet e përvitshme të Nilit. Mariette fitoi dashurinë dhe respektin e sundimtarëve të Egjiptit, ai ishte i ftuar në ceremoninë solemne të hapjes së Kanalit të Suezit, shkroi historinë që formoi bazën e libretit të operës së famshme Aida, iu dha titulli Pasha, por deri vdekjen e tij ai kurrë nuk pa një ndërtesë të re.

Mariette Auguste

   Në mesin e mijëvjeçarit III para Krishtit. në muret e piramidave të faraonëve shkruheshin fjalët: “O faraon, nuk u largove të vdekur, u largove gjallë”. Autori i këtij teksti as që dyshoi se çfarë vazhdimësie të jetës i pret pronarët e piramidave dhe varreve. Dhe megjithëse emrat e atyre që ndërtuan, skalitën dhe krijuan për faraonët e tyre janë zhdukur në vorbullën e historisë, shpirti i Egjiptit të Lashtë rri pezull brenda mureve të Muzeut të Kajros. Këtu mund të ndjeni fuqinë e madhe shpirtërore të qytetërimit të lashtë, dashurinë për vendin tuaj, një fenomen i ndryshëm nga kulturat e tjera të shtetit.

   Të paçmueshme janë kupat e argjendit dhe elektrumit në formën e një luleje ose me motive floreale të gjetura në varrin e Undjedbauenjed, komandantit Psusennes I, enët për libacione rituale, figurina të arta të perëndeshave, maska ​​të arta funerale të faraonëve. Dy sarkofagë prej argjendi, që vlerësohej veçanërisht në Egjipt, janë unikë, sepse faraoni, sipas dëshmisë së sundimtarëve të vendeve fqinje, kishte nën këmbë aq ar sa rërë, ndërsa kishte vetëm pak sende argjendi. Një sarkofag 185 centimetra i gjatë i përket Psusennes I. Maska e faraonit është e zbukuruar me ar, e cila i jep vëllim dhe hijeshi fytyrës së tij. Në një tjetër pushoi faraoni Sheshonku II. Gjatësia e sarkofagut të tij është 190 centimetra, në vend të maskës funerale është koka e një skifteri hyjnor.

Një nga sallat e Muzeut të Kajros

   Ata që, pasi shqyrtojnë koleksionin e Tutankhamunit, vendosin të shkojnë në dhomën tjetër, ku janë thesaret e faraonëve nga dinastia e 21-të egjiptiane (shek. XI-X para Krishtit) deri në kohën romake, i pret një mrekulli tjetër. Nëse koleksioni i Tutankhamun ishte i destinuar të udhëtonte gjysmën e botës, duke kënaqur njerëzit e moshave dhe kombësive të ndryshme, atëherë sendet e arit dhe argjendit të gjetura në Tanis janë shumë më pak të njohura. Më mbresëlënëse janë thesaret nga varrimi i faraonit Psusennes I, i cili sundoi nga viti 1045-994 para Krishtit. e. Dhe bashkëpunëtorët e tij. Ndër kryeveprat e artit të bizhuterive janë varëse të gjera me varëse dhe gjokse ari të ngulitura me karnelian, lapis lazuli, feldspat jeshil dhe diaspër.

Adresa: Meret Basha, Qasr an Nil, Kajro

Sot, Muzeu Egjiptian strehon ekspozita unike që janë rreth pesë mijë vjet të vjetra. Këtu, vizitorët mund të shohin njëmbëdhjetë mumie faraonësh, sarkofagë, art dhe sende shtëpiake dhe shumë gjëra të tjera nga jeta e egjiptianëve të lashtë. Pa dyshim, të gjitha ekspozitat meritojnë vëmendje të madhe. Por ka, sigurisht, ato që janë veçanërisht të njohura me vizitorët. Me interes të madh është varri i Tutankhamenit, i gjetur në vitin 1922. Varrimi i Tutankhamun ishte i vetmi që nuk vuajti nga duart e grabitësve. Arkeologët kanë gjetur shumë gjëra dhe thesare të vlefshme që i përkisnin faraonit. Shumë prej tyre tani mund të shihen në Muzeun Egjiptian. Për shembull, këtu ruhen tre sarkofagë, njëri prej të cilëve është bërë tërësisht prej ari dhe peshon 110 kg.

Muzeu Egjiptian ka ekspozita unike që janë rreth pesë mijë vjet të vjetra. Këtu, vizitorët mund të shohin njëmbëdhjetë mumie faraonësh, sarkofagë, art dhe sende shtëpiake dhe shumë gjëra të tjera nga jeta e egjiptianëve të lashtë.

Në vitin 1835, qeveria e vendit u detyrua të krijonte Shërbimin e Antikiteteve Egjiptiane, pasi në atë kohë grabitja e varreve të faraonëve arriti një nivel të paparë. Shumë vendas jetonin vetëm nga tregtia e antikave në tregun e zi. Arkeologët shpesh nuk mund të bënin asgjë, sepse hajdutët po vëzhgonin me vigjilencë të gjitha gërmimet e reja. Gjithashtu, ekspozita të vlefshme eksportoheshin lirisht nga vendi, pasi nuk kishte ndalim zyrtar të eksportit.
Një mikroklimë e veçantë është krijuar në sallën e Muzeut Egjiptian, ku mbahen mumiet e faraonëve.

Kjo emergjencë tronditi shkencëtarin francez Auguste Mariette. Në vitin 1850, ai erdhi në Kajro me të vetmin qëllim që të ndalonte me çdo mjet grabitjen e vlerave historike. Ai arriti të themelojë Muzeun Egjiptian në Bulak, i cili më pas u zhvendos në Giza. Mariette ishte aq e përkushtuar ndaj profesionit të tij dhe Egjiptit, saqë edhe vdiq në atë vend. Në vitin 1902, të gjitha ekspozitat e muzeut u transferuan në Kajro, në një ndërtesë që u ndërtua nga arkitekti Marcel Dunon. Në oborrin e muzeut ndodhet një monument i egjiptologut të famshëm, dhe hiri i tij është i mbyllur në një sarkofag graniti.

Interesante është edhe ekspozimi i objekteve që lidhen me mbretërimin e faraonit Akhenaten. Amenhotep IV hyri në historinë e Egjiptit përmes reformave të tij. Ai urdhëroi popullin e tij të adhuronte vetëm një perëndi - Diellin-Aton, dhe jo shumë perëndi, siç ishte rasti gjatë mbretërimit të paraardhësve të tij. Për nder të diellit, ai madje mori një emër të ri për veten e tij - Akhenaten. Pas vdekjes së tij, priftërinjtë nxituan të kthehen në themelet e vjetra të jetës sa më shpejt të jetë e mundur dhe urdhëruan të shkatërronin gjithçka që lidhej me Akhenaten. Prandaj janë shumë pak monumente që lidhen me këtë periudhë kohore.
Për hir të ruajtjes së antikiteteve egjiptiane, shkencëtari francez Auguste Mariette refuzoi një punë shumë të paguar në Luvër dhe u nis për në Kajro.

 

Muzeu Egjiptian në Kajro (Kairo, Egjipt) - ekspozita, orët e hapjes, adresa, numrat e telefonit, faqja zyrtare e internetit.

 

 • Turne për Vitin e Ri në Egjipt
 • Udhëtime të minutës së fundit në Egjipt

 

Një nga vendet më interesante në Kajro konsiderohet të jetë Muzeu Egjiptian, i vendosur në Sheshin Tahrir. Ekziston një koleksion i madh i antikave egjiptiane me interes të madh. Është shumë e vështirë të shohësh më shumë se 150 mijë ekspozita në një ditë, por ia vlen të provosh. Nga rruga, ndërtesa e Muzeut Egjiptian nuk është gjithashtu e vogël dhe ka më shumë se 100 dhoma.


0 replies on “Muzeu i Kajros”

Nach meiner Meinung lassen Sie den Fehler zu. Es ich kann beweisen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden umgehen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *