Smirnov Ivan - biografia dhe krijimtaria

2011 Laureate e Çmimit Shtetëror të RME them. M. Shketan për rolin e Ozi Kuzit në filmin televiziv "Salika" (2010) bazuar në shfaqjen e S. Nikolaev

Artist i nderuar i Federatës Ruse (2007),

I. Smirnov është një aktor i gjithanshëm. Ai ka një sens të ngritur zhanri dhe stili, gjen ngjyra të veçanta për të krijuar imazhe në shfaqjet novatore për skenën Mari.

2009 Medalje Përkujtimore "Yivan Kyrla 1909-2009", 08.10.2009

Ndani lidhjen:

Laureat i Çmimit Shtetëror të RME-së. M. Shketana (2011)

Një moment historik i ndritshëm në biografinë krijuese të aktorit ishte roli i Podkolesin në shfaqjen e drejtuar nga V. Pekteev "Kaçe Pazar" (N. Gogol "Martesa", 1994). Kjo vepër mori një përgjigje në shtypin kombëtar.

1996 Laureate e Çmimit Shtetëror për Rininë. Olyka Ipay

Vepra e I. Smirnov në shfaqjen "Oh, lui modesh ..." ("Oh, marten po luan ...", vënë në skenë në 1996) u vlerësua shumë nga juria e Festivalit III Ndërkombëtar të Teatrove të Popujt Fino-Ugrikë (Yoshkar-Ola, 1997). Gazetarja e nderuar e RME Efimova N.A. shkroi si më poshtë për heroin e skenës Ivan Smirnov: “Me një kostum luksoz të bardhë me tre pjesë, me një kallam në dorë, ai doli nga errësira e krahëve, si një njeri nga një botë tjetër. Jo, jo thjesht një person, por një simbol. Një simbol i një mrekullie që vetëm Arti mund ta krijojë me një të vdekshëm të thjeshtë. Simboli i festës, i cili gjithmonë premton, dhe ndonjëherë i jep Madhërisë së Tij Teatrin.

Në vitin 2014, për shumë vite veprimtari të frytshme krijuese, aftësi të larta interpretuese dhe në lidhje me 95-vjetorin e Teatrit Kombëtar të Dramës Mari. M. Shketan Ivan Smirnov, Deputetja e Dumës Shtetërore të Asamblesë Federale të Federatës Ruse Larisa Nikolaevna Yakovleva shprehu mirënjohjen e saj.

Në vitet 1998-2012 I. Smirnov kombinoi punën në teatër me veprimtaritë mësimore (disiplina "Kultura e të folurit") në departamentin e popit të Kolegjit Republikan të Kulturës dhe Arteve Mari. I.S. Palantaya.

2007 Artist i nderuar i Federatës Ruse

Në vitin 2000, për nder të Ditës Ndërkombëtare të Teatrit, kreu i departamentit të FSB për Republikën e Mari El, N. Dolgopolov, i dha Ivan Smirnov një orë nominale.

I. Smirnov është një nga aktorët kryesorë të teatrit. Ai ka aftësi të shkëlqyera vokale, si fëmijë mësoi të luante fizarmonikën me butona në një shkollë muzikore, më vonë në vitin 1994, pa lënë punën në teatër, u diplomua në departamentin e vokalit të Kolegjit Muzikor. I.S. Palantaya. Aktualisht, ai është një nga këngëtarët më të njohur të popit Mari (repertori i tij përfshin më shumë se 100 këngë në gjuhën Mari). Muzikaliteti, aftësia për të zbuluar shpirtin e heroit në këngë u bë pikënisja në krijimin e një numri imazhesh skenike. Në komedinë e W. Shakespeare "Latkokymsho yÿd" ("Nata e Dymbëdhjetë", 1987), aktori luajti shkëlqyeshëm rolin e shakasë së mençur dhe ironike Feste, këngët dhe baladat e të cilit nën muzikën e kompozitorit T. Khrennikov magjepsën publikun.

Faleminderit dhe urime:

2001 Laureat i çmimit teatror Yivan Kyrli në kategorinë "Aktori më i mirë në rol dytësor" për interpretimin e rolit të kryetarit të fermës kolektive Shumelev në muzikalin e N. Arban "Kegezh Yod" ("Nata e verës", vënë në skenë në 2000)

Për një kontribut të madh në ruajtjen dhe zhvillimin e trashëgimisë kulturore të popullit Mari, në zhvillimin e marrëdhënieve ndërrajonale në Rusi dhe për nder të pranimit vullnetar të Bashkortostanit në Rusi, 90-vjetorit të Kongresit All-Mari, Administrata të Distriktit Mishkinsky të Republikës së Bashkortostanit Artistit të nderuar të Federatës Ruse, Artistit të Popullit të Republikës së Mari El I. Smirnov i dorëzoi një letër falënderimi.

1995 Artist i nderuar i Republikës së Mari El
2018 fitues i Festivalit XII Ndërkombëtar të Teatrove të Popujve Fino-Ugrikë "Mayatul" në nominimin "Për nder dhe dinjitet"

Në vitin 2011, I. Smirnov luajti rolin e Druzhkës në operën "Akpatyr" të Erik Sapaev (Teatri Shtetëror i Operas dhe Baletit Mari me emrin Erik Sapaev).

Artist i Popullit i Republikës së Mari El (1999),

2011 Certifikata e nderit e Sindikatës së Punëtorëve të Teatrit të Federatës Ruse e nënshkruar nga Kryetari i Sindikatës së Punëtorëve të Teatrit të Federatës Ruse Alexander Kalyagin "për talentin e madh, kontributin e madh personal në zhvillimin dhe prosperitetin e artit teatror profesional të Republika e Mari Elit dhe punë e patëmetë për të mirën e Teatrit Kombëtar të Dramës Mari. M. Shketana.
2012 Laureat i Çmimit të Teatrit Yivan Kyrli në nominimin "Aktori më i mirë" për rolin e Andrei Grigorievich Sarafanov në shfaqjen "Kugerge" ("Djali i madh", vënë në skenë në 2011)
2019 Medalje Përkujtimore e Ministrisë së Kulturës, Shtypit dhe Kombësive i Republikës së Mari El "Shërbimi i Popullit", kushtuar 100-vjetorit të Republikës së Mari El dhe kushtuar kujtimit të një figure publike dhe politike, kryetari i parë i Komitetit Ekzekutiv Rajonal Mari I.P. Petrova, 29 nëntor 2019

Në vitin 2010, për lavdërimin e tokës Toryalskaya dhe për nder të 25-vjetorit të veprimtarisë së tij krijuese, kryetari i komunitetit Novotoryalsky V.Naumov i dha I. Smirnov një letër falënderimi.

2008 Diplomë e Ministrisë së Kulturës, Shtypit dhe Çështjeve Etnike të Republikës së Mari El dhe degës rajonale Mari të Unionit të Punëtorëve të Teatrit të Rusisë pas rezultateve të sezonit 2007-2008. për kontributin e tij të madh në zhvillimin e artit teatror

Lindur më 2 korrik 1961 në fshatin Bolshoye Pyzakovo (Kugu Pyzak) të rrethit Novotoryalsky të RME. Në vitin 1978, pasi mbaroi shkollën e mesme, hyri në fakultetin e inxhinierisë pyjore të Institutit Politeknik Shtetëror Mari me emrin. M. Gorki. Pasi mbaroi dy kurse, në vitin 1980 hyri në departamentin e aktrimit të Institutit Shtetëror të Arteve Teatrore. A.V. Lunacharsky, në kursin e Artistit Popullor të RSFSR P.O. Khomsky (Studio III Kombëtare). Pas diplomimit në vitin 1985, ai u pranua në trupën e Teatrit Shtetëror të Dramës Mari. M. Shketana. Së shpejti ai u thirr për shërbimin ushtarak në radhët e Ushtrisë Sovjetike, në shkurt 1987 u kthye përsëri në teatër.

Çmimet dhe titujt:

1999 Artist i Popullit i Republikës së Mari El

Vepra e parë e madhe e I. Smirnov në teatër ishte roli i Mika në tragjikomedinë e M. Rybakov "Ergymlan Kuzyk" ("Paja për djalin", 1988). Aktori krijoi një imazh bindës të një njeriu që ka humbur rrënjët dhe nuk e kupton tragjedinë e kësaj ndarjeje.

Për zhvillimin e arteve interpretuese në fushën e artit pop dhe për nder të 10 vjetorit të departamentit "Arti i Varieteteve Muzikore" të Kolegjit Republikan të Kulturës dhe Arteve me emrin Palantai Kreu i rrethit urban "Qyteti i Yoshkar-Ola" L. Ozhiganov në emër të Asamblesë së deputetëve të rrethit urban "Qyteti i Yoshkar-Ola" dhe personalisht shprehu mirënjohjen e tij të thellë dhe mirënjohjen e sinqertë. Ai theksoi: “Me punën dhe talentin tuaj jepni një kontribut të denjë në sferën e kulturës dhe artit të Republikës dhe të vendit, në edukimin dhe edukimin e brezit të ri.

Në 1994, I. Smirnov mori pjesë në Konkursin I All-Russian. A. Mironova "Këndojnë artistët e teatrit të dramës" (Nizhny Novgorod).

1995 fitues i Festivalit II "Yoshkar-Ola teatrale" në nominimin "Roli më i mirë mbështetës mashkullor" për interpretimin e rolit të Karas në vaudeville bazuar në veprat e S. Chavain "Oksa tul" ("Shkëlqimi i monedhave")
fitues 2004 i çmimit të teatrit me emrin Yivan Kyrli në nominimin "Roli më i mirë mbështetës mashkullor" për interpretimin e rolit të tregtarit Vosmibratov në komedinë "Chodyra" të A. Ostrovsky ("Pylli", vënë në skenë në 2003)
1997 laureat i çmimit teatror emëruar pas Yyvan Kyrli në nominimin "Roli më i mirë mashkullor" për krijimin e imazhit të poetit dhe aktorit Yyvan Kyrli në dramën e A. Pudin "Oh, lui modesh ..." ("Oh, marten po luan ...", post. 1996)

1994 fitues i festivalit I "Yoshkar-Ola teatrale" në kategorinë "Roli më i mirë mashkullor" për interpretimin e rolit të Podkolesin në shfaqjen "Kaçe pazar" ("Martesa", vënë në skenë në 1994)
2010 Certifikatë nderi e Kuvendit të Shtetit. i Republikës së Mari Elit për shumë vite punë të ndërgjegjshme, kontribut të madh personal në zhvillimin e artit dhe kulturës teatrore të Republikës së Mari El

laureat i Çmimit Shtetëror për Rininë. Olyka Ipaya (1996),
2006 laureate e çmimit teatror me emrin Yivan Kyrli në nominimin "Episodi më i mirë" për interpretimin e saj si Andri në shfaqjen "Kache-vlak" ("Dhëndri") bazuar në shfaqjen e A. Volkov.

- Dhe si i trajtoi Ivan Nikolayevich studimet e tij - në shkollë? Ndihmove me detyrat e shtëpisë së matematikës?

 Performanca nga Ivan Smirnov me djalin e tij Ivan Smirnov Jr., Mosconcert, 13 nëntor 2018

Të ka rritur në ndonjë mënyrë?

Ivan: Epo. Ne - të gjithë fëmijët - studionim në një shkollë muzikore, sapo u pranua në familje. Disi erdhi natyrshëm. Dhe fillimisht nuk kam studiuar për kitarë, por disi kam ardhur më vonë, kam luajtur vetë dhe për veten time. Dhe babi, rezulton, e dëgjoi në fshehtësi. Dhe kur e kuptoi që isha gati, ai thjesht më çoi në grup - dhe menjëherë luajti një koncert në Kaliningrad. Ishte shumë e frikshme. Imagjinoni: Unë vij, nuk di ende asgjë dhe të gjithë më trajtojnë sikur kam qenë këtu me ta gjithë jetën time. Më kanë vënë një monitor dhe askush nuk shpjegon asgjë. Këtu më duhej të notoja.

"Më duket se imazhet e evokuara nga muzika e Ivan Smirnov... në diskun "Pushimet e Krimesë"... vijnë nga kujtesa e përjetshme e njerëzimit, një pishinë gjenetike të gjallë në një shkallë planetare, e cila u quajt nga Vernadsky "noosfera" . Përpara se të shfaqeni nga ana juaj: bregu i detit, një zinxhir gjurmësh këmbësh të zbathura në rërë, një erë e freskët aromatike, një plazh i braktisur me guralecë, klithma pulëbardhash, e qeshura e mbytur e dikujt, vezullimi i mijëra yjeve në një qiell nate prej kamoshi. ... ”(Roman Egorov,“ Versioni ynë ”, Nëntor 2018)

- Çfarë ju pëlqeu të lexoni?

Ivan Smirnov Jr.: Do të thosha se ai ishte një fenomen - jo vetëm në muzikën e kitarës, por në përgjithësi në artin botëror. Sepse ai kombinoi dhe ripunoi muzikën në përgjithësi, pa iu referuar zhanreve apo kombësisë, dhe në të njëjtën kohë mbartte "shpirtin rus" që i vunë në të nga të parët e tij.

Lyudmila Aleksandrovna Smirnova dhe Nikolai Nikolaevich Smirnov në fillim të viteve 1950.

Po karikaturat? Norstein, për shembull?

Ivan: Edukatori më i rëndësishëm është një shembull. Nuk ka nevojë për edukim. E shihni se babai po lexon se çfarë lloj filmi i pëlqen. Ai ishte një shembull pa vëmendje - kur e identifikon atë me veten, kjo botë ekziston thellë brenda shpirtit dhe ju përpiqeni në drejtimin e duhur.

- Ivan Nikolayevich një herë tha në një intervistë: "Në një kohë lexova shumë: "Shkallët", Sumarokov, Florensky, Boris Shiryaev, "Epoka e Argjendtë", Berdyaev, Rozanov, Nosov ... jo Nosov që ka "Krastravecat" ... çdo gjë, nga sa e lexova, gjithçka fluturoi, u shpërnda. Dhe unë u shkëputa nga librat. Kjo listë përmban më shumë literaturë filozofike. A keni lexuar libra fiction?

Ivan Smirnov me djemtë Mikhail dhe Ivan

- Siç tha Ivan Nikolaevich: "Muzika e mirë lind dhe muzika e keqe është shpikur".

Ivan Smirnov

Mikhail: Po, instrumenti ishte në një kazermë të ndërtuar për ndërtuesit e Moskës gjatë viteve të rindërtimit të kryeqytetit të pasluftës. Familja e gjyshit tim Nikolai Nikolayevich jetonte në këtë kazermë. Dhe thjesht imagjinoni: një kasolle, pajisje në korridorin e përbashkët dhe - një piano! Gjyshi ishte zyrtarisht një punonjës i zakonshëm, i pëlqente të mblidhte radio, por ai shkruante dhe luante shfaqjet e tij. Dhe ai gjithashtu kishte tre djem - Dmitry, Alexei dhe Ivan, babai im.

— Mendoni se arti dhe feja janë të lidhura?

Michael: Po, sigurisht.

- Ku e keni kaluar verën? Kompozimi “Long Lake” është fëmijëria e babait tuaj apo edhe e juaja?

Michael: Unë kam shtatë. Një më pak se babai im. Të moshuarit në Angli u rritën, kjo ndodhi. Vajza e madhe Sophia tani mëson anglisht në Rusi - psikologjia e mësimit të anglishtes, kështu quhet. Arseniy - barazon, do të bëjë animacion në Angli. Mitrofani u bë edhe muzikant. Jeton në Liverpool, luan në grupin e tij, megjithëse nuk fiton ende para me muzikë. Pjesa tjetër janë ende në shkollë dhe shkojnë në kishë.

Ivan Smirnov është baba i tetë fëmijëve: tre djem (Mikhail më i madh nga martesa e tij e parë) dhe pesë vajza. “Po më shtyjnë në përjetësi…” tha ai me gjysmë shaka për fëmijët e tij të rritur në një nga fjalimet dy muaj para vdekjes së tij. Tashmë fëmijët po flasin për babain e tyre, i cili u nda nga jeta më 15 nëntor 2018. "Babi" bisedoi me djemtë dhe kolegët e muzikantit Mikhail Smirnov dhe Ivan Smirnov Jr.

 

Mikhail: Por më duhej të kaloja vetë-edukimin. Babai shkoi këtë rrugë. Në moshën 12-vjeçare, në një kamp pionierësh, dëgjova kitarën për herë të parë dhe u dashurova. Ai i kërkoi nënës së tij në një letër që ta blinte - dhe ajo e bleu atë!

Një tempull në Konkovë i kushtohet stërgjyshit tim, ne ishim në shenjtërimin e tij në vitin 2014. Tempulli në emër të Dëshmorit të Shenjtë Vasil, Kryepriftit të Moskës.

- Pra, ju keni mësuar ende profesionalisht, keni një arsim?

- Si do ta përkufizonit kitaristin dhe kompozitorin Ivan Smirnov - i madh, i jashtëzakonshëm, i shkëlqyer?

Rrënjët: "vendi i dikujt në një vend tjetër"

- E di që Ivan Nikolaevich nuk kishte një arsim të përfunduar muzikor, por a kishte piano në shtëpi?

- Ndoshta, në një familje të madhe është më e lehtë të organizohet një gjendje e tillë e vetë-mjaftueshme?

— Në muzikë të drejtuar, të detyruar, të dërrmuar? A ju tërhoqi në ndonjë mënyrë kitara?

Mikhail: Dhe në një moment erdhi koha e tij, ai fitoi përvojë, lindi një dëshirë dhe ai filloi të krijojë muzikën e tij. Nga viti 1996 deri në 2002 - periudha e artë e punës së tij. “Gjyshi i karuselit” (të gjitha) është kulmi. Keshtu mendoj.

- Jeni grindur me babanë tuaj? Në adoleshencë, le të themi, mosha?

Mikhail: Një herë ai na uli në breg afër digës dhe tha që do të zhytej menjëherë dhe do të dilte në anën tjetër. Dhe ja ku jemi ulur ashtu, shikojmë, presim, sinqerisht ia ngul sytë nga ana tjetër, por ai ende nuk është aty. Dhe tani ne kemi filluar të shqetësohemi, shikojmë përreth, dhe ai është ulur prapa, duke përtypur një fije bari dhe duke qeshur ... Sytë tanë janë të tillë! "Si arritët këtu?" Dhe, siç doli më vonë, ai u zhyt në kallamishte dhe doli në mënyrë të padukshme jo shumë larg dhe na tha se notoi në bregun tjetër dhe më pas u kthye në tokë të thatë. Një butësi dhe humor i tillë ishin shumë karakteristikë për të. Ishte gjithmonë argëtuese dhe interesante me të.

Nga një intervistë me Ivan Smirnov, revista Egoist Generation, Nr. 3 (19), Mars 2003: "Me secilin fëmijë, fillon një fazë e re në zhvillimin e familjes ... <...> Fëmijët janë si një sferë qiellore që mbron nga rrezatimi ultravjollcë. E megjithatë është e pamundur të mos merret parasysh se ne kemi hyrë në jetë duke besuar. Ka edhe pikëpamje fetare që nuk mund të hidhen poshtë. Është e pamundur të jetosh dhe të mbështetesh në asgjë dhe të mos besosh në asgjë. E bëmë sepse e ndjenim dhe besuam se ishte ashtu siç duhej. Si në Ungjill: "Çfarë është tundim për hebrenjtë, për grekët - çmenduri". Një besimtar lind, por për një jobesimtar të lindë kështu do të thotë varfëri.

Materiali përdor fragmente nga artikujt dhe postimet e publikuara në internet, dhe fotografi nga arkivi familjar i familjes Smirnov, si dhe nga burime të hapura në internet.

- A kishte babi idhuj-muzikantë në perëndim?

Jo muzika: "babai ishte i lirë dhe lirinë u dha të tjerëve"

Ivan: Gjeneral (qesh) . Në verë ne jetonim në një fshat, në rajonin e Vladimir, të gjithë fëmijët, jo vetëm vëllezërit dhe motrat e mia, por edhe kushërinjtë, kushërinjtë e dytë. Babait i pëlqente shumë të mblidhte të gjithë ata që tashmë dinin të pedalonin dhe të ngasin biçikletat në ujë.

“Jo vetëm për ju.

Mikhail: Epo, në përgjithësi, mbaj mend që gjyshja ime tha këtë për të gjitha këto kërkesa sovjetike: "Duhet të takohemi disi në gjysmë të rrugës që të mund të jetojmë në paqe. Është më mirë të mos rëndojmë, të gjejmë një kompromis.” Kjo do të thotë, prindërit gjithmonë kanë shprehur mendimin e tyre, por kurrë nuk kanë bërë presion.

Ivan: Ky është guximi për të bërë gjithçka që u tha deri në zemërim. Edhe në koncert, sepse gjithmonë ka probleme që duhen kapërcyer.

Ivan: Po, unë dhe Misha luajmë së bashku, dhe Lesha është e angazhuar në investime. Por vajzat janë të lidhura edhe me muzikën: Olga u diplomua në Universitetin e Kulturës (fakulteti dirigjent dhe orkestral), ajo po rrit dy fëmijë. Tani fëmijët janë rritur, ka ardhur koha, ajo krijoi një kor me Verën, motrën e saj të vogël. Vera studion muzikë për pedagogji dhe mësuesi, ende nuk ka fëmijë. Lena është një artiste, ajo ka studiuar pikturë në Surikov, ajo ka një vajzë. Luda studioi në shkollën e mjekësisë, ajo ka tre fëmijë. Masha është një filologe, e diplomuar në Universitetin Shtetëror të Moskës, ajo ka një djalë.

Ivan Smirnov me nipërit e mbesat. Në total, Ivan Nikolaevich ka 17 nipër e mbesa

Mikhail: Atëherë gjithçka është disi më e lehtë - "Me ty", "Bro", "Vendi ku dielli e kalon natën". Por babai im besonte se kështu duhej të ishte - të bënte diçka të kuptueshme, më të thjeshtë dhe më të arritshme.

Michael: Nuk më pëlqen të flas kështu. Është e pamundur të ndash muzikën sipas linjave kombëtare - kështu Zoti nuk mund të quhet rus ose anglisht. Pra, muzika është një për të gjithë.

- Prandaj, "Pushimet e Krimesë"?

Ivan Smirnov me djalin e tij Ivan gjatë një shfaqjeje. Foto: Alexey Koshelev.

Ivan Smirnov

 

Gjithashtu ndonjëherë jam shumë besnike ndaj fëmijëve. Tani një zbavitje e tillë është vrazhdësi e paturpshme përreth. Fëmijëve duhet t'u thuhet patjetër për këtë: tërheqni vëmendjen e tyre ndaj asaj që është e poshtër dhe e papranueshme. Fëmijët eksplorojnë botën, kjo është e natyrshme dhe ju e kuptoni pse duan të zhyten në këtë baltë, të qëndrojnë atje, por është detyra jonë të paralajmërojmë se e gjithë kjo nuk duhet të merret me vete. Kurrsesi mos jini të pakujdesshëm. Dhe pastaj le të vendosin se çfarë të bëjnë. Dhe mos u shmangni nga Sakramentet.

Ivan: Babi bëri para të mira, por ndonjëherë ishte problematike të blije diçka me këto para. Ai tregonte, për shembull, se si rrinte në radhë për djathë dhe kërkonte t'i jepte më shumë se sa ata "në një dorë", sepse kishte shumë fëmijë. Dhe menjëherë shkaktoi një stuhi indinjate. Dhe kjo është e njëjta gjë - "prodhoni varfëri". Pastaj ai tregoi paratë dhe tha se mund të blinte. E megjithatë, qëndrimi ndaj një familjeje të madhe ka qenë gjithmonë i keq, i kujdesshëm.

Mikhail: Nuk ka muzikë në Rusi tani, mirë, ose nuk ka mjaft. E kam fjalën për atë në pamje të qartë. Ndoshta shiriti që na ka vendosur babai është shumë i lartë. Në një kuptim profesional, gjithçka duket të jetë mirë: ata mësuan të punojnë me tingullin, u shfaqën format. Dhe nuk ka muzikë.

Pas Liturgjisë së parë në Kishën e Hieromartirit Vasily Smirnov, dhjetor 2014

- Ivan Nikolayevich ka pesë vajza dhe tre djem. Dhe kush bën çfarë? Nga ana muzikore, jeni dy të vetmit nga djemtë?

Michael: Sigurisht! Unë jam Merzlyakovit* ( Shkollë akademike e muzikës në Konservatorin Shtetëror të Moskës me emrin P. I. Tchaikovsky, e vendosur në Merzlyakovskiy Lane - Përafërsisht red.) . Dhe ai studioi tashmë në periudha më pak të vështira - në vitet '90 pati një periudhë pasigurie. Mbërthimi u lirua, një rrymë e muzikës perëndimore të ndaluar më parë shpërtheu. Samizdati u shndërrua në libra - filloi të botohej filozofia fetare ruse. Ne pimë direkt me një gllënjkë - Florensky, Rozanov, Leontiev, Solovyov, Solzhenitsyn, Bunin - gjithçka që nuk ishte e kuqe.

Dhe pastaj, në përgjithësi, rrallë ishte e mundur të gjeje një mësues për njerëzit "jo-sovjetikë" - veçanërisht pas represioneve: i gjithë vendi u shkatërrua.

Ivan Smirnov në rininë e tij

Hieromartiri Vasily Smirnov një ditë para ekzekutimit, 1938.

Mikhail: Jo, nuk ka pasur mosmarrëveshje. Edhe pse ishte gjaknxehtë. Por nuk kishte zemërim në të. Nervoz - po.

- Çfarë lloj muzike ju pëlqen?

Ajo është në babanë e Dimitri Smirnov, dhe në Ivan Smirnov si artist. Si rregull, njerëz të tillë shkatërroheshin, sepse me dritën që dilte prej tyre, acaronin autoritetet sovjetike. Nëse e gjithë kjo do të ndodhte tani, nuk ka gjasa që xhaxhai dhe babai im të ishin të lirë. Është e mahnitshme që familja jonë u braktis. Sepse ne kemi lëvizur gjithmonë paralelisht me atë që po ndodh zyrtarisht në vend. Dhe kjo nuk është disidencë, ky është një reagim kaq i natyrshëm - ne jetuam vendin tonë në një vend tjetër ...

Më dukej se nuk ishte mjaft i vëmendshëm ndaj meje si njësi krijuese jashtë hapësirës së tij. Mund të them: "Epo, pse po këndon në anglisht?" Por kur doli albumi im, e dëgjova me kënaqësi.

Dhe babai - jo, ai duhej të ulej dhe të dëgjonte pa u hutuar. Ose mos dëgjoni. Nuk i pëlqente sfondi, ishte i mërzitur.

Michael: Jo. Kur duhej të punonte, ai mund të mbyllej, për shembull, në banjë.

Muzika: një për të gjithë

 

- Epo nuk e di. Nuk është thelbësore. Do të isha i lumtur, sigurisht. Por… Atdheu më i rëndësishëm është vendi në Kupë në Eukaristi.

Ivan: Kush është ky? Na vjen keq. Jo unë nuk e di.

Gjithçka që ishte tek babai dhe është në ne - e gjithë kjo "tjetërsi", "josovjetike" - ajo disi mbijetoi mrekullisht në këto kushte dhe ekzistonte më vete, ishte e ndryshme në lidhje me botën e kuqe, e cila u përhap si një oqean. kudo.

Kitaristi i madh rus - kështu e quajnë Ivan Smirnov. Në mesin e viteve '90, ai, i cili më parë kishte luajtur xhaz, rock dhe avangardë, iu përkushtua tërësisht kitarës akustike dhe filloi të krijonte hapësirën e tij muzikore. Së shpejti, djali i tij i madh, tastieristi Mikhail, u bë koleg i muzikantit unik inovativ, dhe dhjetë vjet më vonë, djali i vogël, kitaristi Ivan, iu bashkua atyre. Së bashku ata performuan në Rusi dhe Evropë, regjistruan partitura filmash, aranzhuan dhe kompozuan. Ashtu si shumë njerëz nga mjedisi krijues, jeta e tij ishte ndryshe, kishte ulje-ngritje, por në kujtesën e të afërmve, miqve dhe kolegëve, ai mbeti një krijues i ndritur dhe i thellë.

Kur u hapën arkivat e NKVD, mësuam se At Vasily ishte në një kohë rektor i kishës së Shën Nikollës Zayaitsky, dhe kur famullia u mbyll, ai shërbeu në kisha të ndryshme - për shembull, Gregori i Neocaesarea në Polyanka. Ai nuk mundi të largohej nga ministria, ndaj ndërpreu komunikimin me fëmijët me marrëveshje për t'u shpëtuar jetën. Mbesa e tij, motra e gjyshit tonë, Olga, kujtoi se Santa Claus erdhi në Vitin e Ri 1937, bisedoi me fëmijët, e mbajti në gjunjë. Dhe ajo njohu gjyshin e saj! Dhe pastaj u largua për t'u zhdukur përgjithmonë. Ai u pushkatua më 1 korrik 1938.

Ivan: Asgjë e re. Gjendja ishte shumë e ngjashme para revolucionit: kur njerëzit ia kthenin shpinën Zotit. Dhe e gjithë kjo filloi - vdekja, lufta, kampet, shtypjet.

Pse komunistët dhe fashistët shkatërruan familje të tëra, madje edhe fëmijë? Sepse gjithçka është në gjene - qëndrimi ndaj jetës, ndaj familjes, ndaj fëmijëve. Për Zotin, para së gjithash. Për ne, gjithçka ka të bëjë me këtë.

- Jo unë nuk mendoj kështu. Arti thjesht e rafinon shpirtin dhe e përgatit atë për perceptimin e shpirtërores. Por sfera shpirtërore është diçka krejtësisht tjetër. Aty nuk mund të kesh dëgjim, edukim. Por ka një jetë tjetër, një këngë tjetër, "një jetë e re". Ajo është nën ligje të ndryshme.

Mikhail: Menduam dhe ndjemë në të njëjtin drejtim - shijet janë të njëjta, aspiratat janë të njëjta, psikologjia. Dhe madje edhe fiziologjinë. Është në gjak.

Ivan: Oh, muzika po luante gjatë gjithë kohës në shtëpinë tonë! Gjithçka ishte e ngopur me të. Motra ime Masha dhe unë na pëlqente të vidhnim një kasetë nga babai dhe të dëgjonim fshehurazi - për disa arsye ishte më interesante (qesh) . Edhe pse askush nuk e ndaloi.

Mikhail: Por babi nuk shtypi, jo. Ai vetë ishte një njeri i lirë. Dhe u dha liri të tjerëve. Mund të thoshte se diçka nuk i pëlqente. Por mos e shtyni. Edhe kur u largova nga grupi në 2017, nuk pati konflikte. Thjesht ndjeva se ishte koha për të shkuar në rrugën time. Dhe babai im nuk ndërhyri.

- Mikhail, ata ju quajnë një multi-instrumentalist ...

- Epo, po! (qesh) Shumë ndryshe nga policët sovjetikë. Babai më pyeti se kush më pëlqen më shumë dhe unë tregova me gisht Harrison. Ai thotë: "Po, Harrison është më i sjellshmi, por më i rëndësishmi është ai me syze!" Ende e mbaj mend sa u trondita nga ajo që dëgjova. Ishte si të ishe në botën e çudirave. Ndërsa babi po bënte prova, unë dëgjoja dhe dëgjoja. Momente si kjo patën një ndikim të madh tek unë, mendoj. Në fakt dëgjuam shumë. Tom Waits, Sting, Miles Davis...

Michael, sa fëmijë ke?

- Ivan Nikolaevich tha që ne kemi një potencial kaq të fuqishëm në Rusi, por është keq me muzikën ...

A keni shkuar në mbledhjet e prindërve?

Por tani, a e ndjen? - Kishte një ftohje të besimit në vendin tonë…

Ivan: Sigurisht, lexo! Kishim një rast të tillë anekdotik. Në verë, xhaxhai ynë, At Dmitry, erdhi në fshat, u shtri në divan, ndjeu një libër, shikon, dhe ky është Elixirët e Satanit të Hoffmann. Ai: "Zot, ki mëshirë!" Merr një tjetër: Dr. Faustus nga Thomas Mann. Ai: "Zot, ki mëshirë!" Dhe e treta ishte, me sa duket, "Demonët" (qesh) .

Ivan: Babi shikonte Tarkovsky. Dhe unë jam me të. “Stalker”, “Solaris”, “Pasqyrë”... E mbaj mend këtë. Oh, dhe Andrey Rublev, me gjithë ato skena.

Mikhail: Nëse filloni një bisedë për këtë, atëherë duhet të shkoni nga rrënjët. Dhe rrënjët në familjen tonë - përgjatë vijës Smirnov - janë priftërore. Dhe megjithëse kjo traditë u ndërpre për një kohë të shkurtër, në brezin e stërgjyshit tonë, At Dmitry, vëllai i madh i babait tim, e rivendosi atë. Ai zbuloi gjithashtu dokumente për stërgjyshin tonë, At Vasili, i cili u qëllua në terrenin e stërvitjes në Butovo dhe tani është shenjtëruar si një martir i ri i shenjtë i Rusisë.

- Çfarë filmash shikoni? Apo e keni parë si fëmijë?

Michael: Si fëmijë? Unë nuk kam parë filma sovjetikë. Të gjitha këto "Ironi të fatit" dhe "Moska nuk beson në lot" - të gjitha kaluan.

Ivan: Këtu është Dostojevski. Dikush e konsideron atë depresive, por unë i rilexova të gjitha. Por tani lexova pak - nuk ka kohë.

Ivan: Matematika është nëna ime. Dhe babi më ndihmoi disi të bëja një ese mbi historinë, mora 4. Por në përgjithësi, notat në shkollë nuk ishin gjëja kryesore për të.

- Jo, nuk më kujtohet.

"A jeni ndjerë ndonjëherë sikur ju fëmijët po e shqetësonit atë?"

Ivan: Po, mund të përmend emra. Kitaristë Paco de Lucia, John McLaughlin, Jimi Hendrix, Jimmy Page. Dhe nëse fare në muzikë, atëherë Miles Davis, Charlie Parker, John Coltrane. Dhe klasikët janë vetëm rusë: Stravinsky, Mussorgsky.

Djemtë e Ivan Smirnov për babain e tyre, "tjetërsinë", muzikën dhe lirinë

Ivan: Po, ne nuk kemi shkuar në kopshte, nuk kemi njohur edukimin kolektiv, këto "deformime pedagogjike". Ne patëm një fëmijëri absolutisht të lumtur. Më e lumtura është falë mamit dhe babit. Mami nuk punonte, ajo ishte gjithmonë me ne.

Mikhail: Ai hyri në dhomë dhe menjëherë solli gëzim, të qeshura. Ishte mirë me të. Nuk kishim të tillë që ai të ulej për të dhënë mësim, për të biseduar. Ai erdhi në shtëpi, sikur të kishte ndodhur festa - një gëzim i tillë, e kuptoni?

- Dëshironi që të gjithë fëmijët të kthehen në vendlindje?

Të gjithë me flokë të gjatë?

Mikhail: Qëndrimi i Smirnovëve ndaj shkollës zyrtare është i veçantë. Babai kishte flokë relativisht të gjatë si fëmijë. Për këtë e qortonin gjatë gjithë kohës. Mësuesit thirrën gjyshen time disa herë - ajo premtoi, natyrisht, se do të bënte diçka për këtë, por ajo nuk bëri asgjë. Pastaj vendosëm të thërrisnim babanë e babait tim. Ai erdhi me flokë edhe më të gjatë se djali i tij. Jepini fund gjithë familjes (qesh) .

Por më pas gjithçka shkoi keq - ishte shumë e vështirë për babain tim të kombinohej me sistemin. Ajo ishte krejtësisht e huaj për të. Në shkollën e Revolucionit të Tetorit, ku babi "mësoi kitarën", mësuesi gjatë gjithë kohës këmbënguli që Ivan të priste flokët. Ai tha se koka duhet të marrë frymë dhe tregoi zverkun e rrudhur dhe të rrudhosur.

- Ai thjesht fliste për muzikën në përgjithësi: “Për mua ajo përbëhet nga ngjyrime. Tonet, pastaj ritmi - si frymëmarrja, pastaj tingulli - si thellësia dhe në fund - hapësira që mbushni ku të doni dhe diku e lini të lirë. Dhe duhet më shumë inat! Çfarë është ky inat?

Mikhail: Po, por… Kompozitori Stravinsky ose kompozitori McCartney janë dy gjëra të ndryshme. Unë nuk jam kompozitor në kuptimin akademik. Edhe pse kam aftësi për të shkruar muzikë orkestrale - shumë muzikë për filma dhe shfaqje televizive.

- A mbijetoi familja Smirnov në fund të fundit?

Që atëherë, të gjithë keni flokë të gjatë...

Mikhail: Në përgjithësi, unë mendoj se vdekja e tij e hershme ishte kryesisht për shkak të faktit se ai humbi forcën në luftën me këtë "përbindësh të kuq" - ai e hëngri atë, nuk e lejoi atë të bëhej një figurë në shkallë të gjerë për vendin, për Rusinë, siç e meritonte. Duket se komunistët janë larguar, por deti i vulgaritetit të derdhur prej tyre mbetet.

Dhe babai mori arsimin e tij fillor muzikor falë gjyshes sonë, nënës së tij. Ajo po kërkonte opsione, rregulloi që ai të merrte mësime piano në një qendër të caktuar rekreative, ku, nga një aksident i çuditshëm, Vladimir Dashkevich doli të ishte mësuesi i tij (ishte ai që shkroi muzikën për Sherlock Holmes).

Përkundër faktit se më duhej të punoja shumë, të shkoja shpesh në turne, babai ishte një baba i vërtetë - ai dha kaq shumë dashuri! Tani që kjo rrjedhë është ndalur, ju e kuptoni shumë mirë. Babi është, natyrisht, brenda, nuk ka shkuar askund, por kjo afërsi e gjallë, e prekshme nuk është më dhe nuk do të jetë më.

Ivan: Babi tha: një shtet brenda një shteti. Ne jetuam në botën tonë. Siç thotë At Dmitry: burri, gruaja dhe fëmijët janë gjithashtu një trinitet, një kishë e tillë në shtëpi.

Mikhail: Një muzikant duhet të jetë një multi-instrumentalist. Nëse profili im është, le të themi, piano, atëherë aktiviteti im është i kufizuar në muzikë akademike ose xhaz. Dhe unë e dua folklorin. Kështu, u ngrit një interes për goditjet. Dhe pastaj në grupin e babait tim u desh - të mos mbillja orkestrën! dhe luani fizarmonikën. Muzikanti është i detyruar të bëjë zë edhe nga një gotë bosh (qesh) .

Nga një intervistë me Ivan Smirnov, gazeta Kaluga Vest, 10 nëntor 2010:

Familja: "Babi erdhi - dhe sikur festa ndodhi"

Michael: Më pëlqen shumë. Të ndryshme. Koncerte të ndryshme sjellin gëzime të ndryshme. Në përgjithësi jam më shumë dashamirës i muzikës sesa interpretuese. Unë nuk e fik muzikën - duhet të luajë, e dëgjoj gjithmonë në shtëpi. Më mban në këmbë - profesionale. Rrugës dëgjoja, por me kalimin e moshës kam frikë. Vëmendja është e shpërndarë. Dhe tani ka më shumë makina se sa njerëz, mendoj. Ndaloi prandaj.

Mikhail Smirnov në fëmijëri

- Një madhësi i përshtatet të gjithëve?

Ivan: Ose kërko që të heshtim. Unë do të them për veten time (kam tre fëmijë), kur jeni gjatë gjithë kohës me një shaka: tani dikush shpërthen dhe kërkon diçka, atëherë është shumë më produktive të punosh. Në kaosin e fëmijëve, bëra marrëveshjet e mia më të mira - dhe shumë shpejt - kjo kontribuon!

Mikhail: Mbaj mend që gjatë verës më solli të gjitha llojet e muzikës në kaseta në fshat - atëherë isha adoleshent. Dhe në shtëpi, që të mos i ndërhyja në studimet e tij, ai më luajti një lloj disku dhe më la vetëm në dhomë. Sapo solla vinilin e albumit të bardhë të Beatles, tregova skedat - ishte sikur të isha në një përrallë: babai im atëherë kishte flokë të gjatë deri në bërryla, të cilat askush tjetër nuk i kishte. Dhe në foto - një tokë magjike.

Nëse ndodh përsëri, është e frikshme.

Ivan: Jo, ishte e pamundur të grindesh me të. Edhe kur punonim bashkë. Edhe pse kërkonte saktësi absolute në muzikë, ai ishte shumë kërkues në këtë. Mund të them: "Unë i kushtova më shumë se një vit kësaj, dhe ju luani kaq rastësisht!" Dhe duke qenë se ai ishte një autoritet për ne, ne duhej të përpiqeshim të përputheshim.

Ivan: Zoti na ruajt, sigurisht! Babi ishte një person shumë patriot dhe përjetoi me dhimbje të gjitha ngjarjet që lidhen me vendin tonë. Për shembull, ne ndoqëm nga afër ngjarjet e Krimesë. Ne kemi shumë të bëjmë me Krimenë. Mami dhe babi u takuan në Koktebel. Ne shkonim shpesh atje si fëmijë.

Mikhail: Mund të thuash këtë: ne u detyruam të bëheshim pjesë e festivalit Grushinsky - kultura e bardëve është e huaj për ne. Por dikush tha: Aty mblidhen 300 mijë njerëz, të gjithë me kitarë. Dhe shkuam për të shitur albumin. Babai shkoi për të, por nuk ishte e jona. Megjithatë, një kitarë për një bard nuk është ajo që është një kitarë për një muzikant. Sidomos për një muzikant si Ivan. Ai ishte një perfeksionist në tingull, donte që kitara të tingëllonte si një orkestër. Ne gjithmonë kishim vetëm një kontroll të zërit (rregullimi i zërit) zgjati tre orë.

"Epo, ju nuk mund t'i merrni fëmijët e mëdhenj për dore në kishë ...

Ivan Smirnov me djalin e tij Mikhail gjatë një fjalimi

Ivan Smirnov në Festivalin Grushinsky, 2003

Jeni edhe kompozitor?

Nga një intervistë me Ivan Smirnov, revista Egoist Generation, Nr. 3 (19), Mars 2003: "Unë e kuptoj që Vera e mori plotësisht: Unë shkova në turne dhe asaj iu desh pothuajse të zvarritej në maternitet, natën , kur ujërat tashmë janë tërhequr. Pelena, sëmundje, studim - gjithçka është mbi supet e saj. Fëmijët janë një institucion! Si mund të punonte ajo dhe pse? Sigurisht, sot shumë njerëz mendojnë ndryshe, dhe gratë më së shumti përpiqen të bëjnë karrierë, të dëshmojnë diçka. Por më parë nuk kishte raste, mundësi dhe perspektiva të tilla si tani. Ndoshta, jam një relike e një kohe tjetër: nuk pranoj gra për të cilat paraja dhe karriera janë të parat ... "

“... E megjithatë ne jemi njerëz kaq tepër të lumtur saqë e njihnim Ivanin, Muzikën e tij, saqë ai e krijoi atë - të ndritshme, të thellë, të pastër, hyjnore, duke i mbushur të gjithë me lumturi. Muzika që na ka mbetur” (Olga Gusinskaya, Facebook).

A është kryesisht muzikë perëndimore?

Ivan: Po, ka një album të tillë. Por atje, në përgjithësi, muzika për filmin. Nuk ka politikë atje. Nuk do të doja të prekja fare politikën këtu.

- Kitara në përgjithësi lidhet me gjëra të thjeshta - një zjarr, një tendë, shëtitje. E kishit këtë?

Ivan: Kitarë sovjetike, por ai e donte shumë atë. Vërtetë, atëherë vëllezërit bënë çmos - ata vendosën të bënin një prerje në kasë për të - mirë, në përgjithësi, ata shkatërruan instrumentin. Ai luajti në mbrëmjet e shkollës në një grup, dhe më pas me Vladimir Kuzmin, me Eduard Artemyev dhe me Alexei Kozlov në Arsenal. Domethënë, ai kishte përvojën e të luajturit si rock ashtu edhe xhaz.

"Shumë u përpoqën të përshkruanin muzikën e Ivan Smirnov, por thjesht duhet ta dëgjoni atë. Stili i shkrirjes (në anglisht "aliazh", "bashkim") nënkupton jo vetëm një zotërim virtuoz të instrumentit, stilit, një njohuri të plotë të karakteristikave të kulturave të ndryshme, por më e rëndësishmja, një vetëdije të pafrenuar. Muzikanti nuk luan me gishtat e tij, por me zemrën e tij. Ivan Smirnov është një person me densitet të lartë ekzistencial, i lidhur me botën me një mijë fije. Me një mentalitet të thellë "rus", Ivan është një njeri i botës, që thith përshtypjet dhe i përkthen ato në notacion muzikor". (Zhanna Ermolova, "Triumfi i Virutoza", gazeta Kaluga "Vest").

Mikhail: Ju as nuk keni nevojë të mbani dorezën - nuk shkon, kështu që nuk është koha, do të shkojë më vonë. Është fëmija juaj! Kjo do të thotë se ai kupton gjithçka saktë.

Ivan Smirnov me djemtë Mikhail dhe Ivan

Tre breza të Smirnovëve në Kishën e Hieromartirit Vasily Smirnov

Lëreni zjarrin të ndizet

Fli, e dashura ime

Në ditën e lulëzimit të dhunshëm të pranverës

Ne kemi një punë të shkëlqyer ...

Unë po shkruaj, por nuk mund ta imagjinoj

Dhe ne ecim nëpër rrugët e shkreta

Dhe unë bëj thirrje për një jetë të mëshirshme.

Poezitë e Ivan Alekseevich u përkthyen në gjuhët gjeorgjiane, ukrainase, bjelloruse, chuvash. Vetë poeti punoi shumë në fushën e përkthimeve, në vitin 1969 u botua një përmbledhje e përkthimeve të tij "Dashuria është ndryshe", në 1978 - "Të tund duart". Ivan Alekseevich iu dha Urdhri i Miqësisë së Popujve. Sigurisht, shumë nga poezitë e poetit i kushtohen të dashurve të tij. Familja e Ivan Alekseevich ishte e mrekullueshme, gruaja e tij Zoya Nikolaevna ishte shoqëruesja besnike e poetit për shumë vite. Djali Mikhail Ivanovich jeton në Rybinsk, familja e nipit të tij është gjithashtu atje. Vajza Irina Ivanovna jetonte me babanë e saj, mbesat e tij Larisa, Katya dhe stërmbesat Alina, Polina, Lusha dhe Aglaya kujtojnë gjyshin e tyre me mirënjohje.

Ai është i mbuluar me borë deri në bel.

Rreth jastëkut.

Kryqi i mjerë, i pashpresë i shërbëtorit

Mendjet e një familjeje të talentuar,

Zemra ime është shkruar këtu.

Gruaja ime është e artë

Fli, bukuroshja ime

Dukej se ishte një person i shquar

Në Konkursin Gjith-Rus të Poezisë Patriotike Ushtarake, kushtuar 60-vjetorit të Fitores së Madhe, Ivan Alekseevich u bë laureat i Çmimit Lermontov. Në 2005, I.A. Smirnov iu dha M.A. Sholokhov, i hedhur për njëqindvjetorin e tij. Në janar 2007, bashkatdhetarit tonë iu dha një medalje për 60 vjetorin e çlirimit të Bjellorusisë. Në 2006, 2007 u botuan dy koleksione të reja të Ivan Alekseevich - "Muzgu" dhe "Poezi".

Dhe në datat e zeza - të pikëlluar,

Kladovo u bë e përgjumur,

Madhështia juaj krenare?

I.A. Smirnov, Gjermani, 1945

Tema e lavdërimit të njerëzve të zakonshëm ka qenë gjithmonë e rëndësishme për Ivan Alekseevich.

"Nata e gjatë e dimrit"

Dhe ai nuk na rezistoi.

Biblioteka Qendrore. M.Yu.Lermontov. Librat e përvjetorit të shkrimtarëve të Yaroslavl në 2016: 25 vjet (2016) nga botimi i koleksionit të poezive "I përkulem tokës" nga I. A. Smirnov (1991)

Poezitë e I.A. Smirnov për tokën e tij të lindjes derdhen në poezi për Rusinë ("Për ty zemra ime, Rusi!", "Amëdheu", "Ros", etj.)

Vepra e Ivan Alekseevich "përshkohet me një ndjenjë dashurie për tokën e tij të lindjes, një ndjenjë uniteti me fatin e saj të madh". Poeti e vizaton fjalën poetike “në larminë dhe nuancat më të pasura të fjalës popullore, që hyri në vargjet e shumë poezive të tij, të shndërruara nga një dhunti poetike”. (Nga urimet e I.A. Smirnov për 60 vjetorin e komitetit të rrethit Poshekhonsky të CPSU). Ivan Alekseevich shkroi shumë poezi të mrekullueshme. “Çdo varg i tij ngrohet nga ngrohtësia e një zemre të trazuar, një varg jo boshe, jo mendjelehtë, por që gjendet sipas atyre ligjeve të thjeshtësisë, që ndoshta janë më të vështirat në të gjitha sekretet e poezisë. Poezitë e tij nuk kanë efekt, por ato gjithmonë mbajnë një ngarkesë semantike, "thotë për poetin Yuri Suryaninov, drejtor i shtëpisë botuese "Volga e Epërme".

Përkulje e ulët, emër.

Është rritur - me kërkesë të gjyqtarëve të mirë

Ajo do të shkonte në shkollë - porositën njerëzit

Ivan Alekseevich i kushtoi shumë poezi tokës së tij të lindjes, një cikël të veçantë poezish - për Vollgën. Duke e parë një herë si një nxënëse katërmbëdhjetëvjeçare, ai ra në dashuri me të për gjithë jetën.

Pas luftës, jeta ishte në lulëzim të plotë. Ivan Alekseevich ishte gjithmonë në mes të gjërave, ai punoi shumë dhe me frytshmëri. Pas demobilizimit, ai punoi në gazetën me tirazh të madh "Metalist" të uzinës së makinave shtypëse në Rybinsk, studioi në shkollën e partisë në Gorky (Nizhny Novgorod), botoi gazetën "Shcherbakovskaya Pravda" ("Rybinskaya Pravda"), ishte Redaktori i parë i pasluftës i gazetës rinore rajonale "Stalinskaya Smena" (tani Yunost), për rreth dhjetë vjet ai punoi në gazetën Severny Rabochiy. Në vitin 1962, Ivan Alekseevich u pranua në Unionin e Shkrimtarëve të Rusisë dhe BRSS, ai studioi në Moskë për dy vjet në kurse të larta letrare. Nga viti 1964 deri në 1981, Ivan Alekseevich ishte sekretari ekzekutiv i organizatës rajonale të shkrimtarëve. Për shkrimtarët Yaroslavl, kjo periudhë doli të jetë e frytshme - Ivan Alekseevich dha një kontribut të madh në forcimin e organizatës së shkrimtarëve, në zhvillimin e forcave të saj të reja krijuese. I.A. Smirnov kombinoi krijimtarinë me punën e madhe sociale - ai ishte një deputet popullor i këshillave të qytetit Rybinsk dhe Yaroslavl, një anëtar i byrosë së komitetit të qytetit Rybinsk të CPSU, një anëtar kandidat i komitetit rajonal të partisë, një anëtar i auditimit komiteti i Unionit të Shkrimtarëve të Rusisë, anëtar i bordit redaktues të revistës Volga. Në kohët sovjetike, ai u botua në revistat "Moska", "Bashkëkohësi ynë", "Ylli", "Volga" dhe të tjera. Gjashtë libra me poezi u botuan në shtëpitë botuese të kryeqytetit "Shkrimtari Modern", "Rusia Sovjetike", "Bashkëkohore", në Shtëpinë Botuese Ushtarake, dhjetë koleksione me poezi dhe tre proza ​​(historia letrare lokale) - në Yaroslavl, tre - në Chuvashia (kryesisht përkthime). Në vitet e pasluftës iu dha Urdhri i Miqësisë së Popujve, Distinktivi i Nderit, medalja Për Punë të guximshme. Në përkujtim të 100-vjetorit të lindjes së V.I. Leninit.

Ajo u rrit si jetime pothuajse që nga lindja.

... Dhe rrethet përgjatë Shekhon -

Shkolla amtare! Tempulli ynë origjinal

Hiq kapelen para saj.

Ivan Alekseevich nuk arriti të përfundonte arsimin e tij shtatëvjeçar - pikëllimi e ra në moshë shumë të re, nëna e poetit, Smirnova Lukerya Ivanovna, vdiq kur ai ishte në vitin e dymbëdhjetë.

Djali dhe vajza hynë në të.

Në çdo metër ka mina

Unë jam gjithashtu një gjuetar thesari.

Unë kam lindur në Poshekhonye

Nëse ka një parajsë, atëherë mami

Lumë blu e errët!

Uniteti i Rusisë

"Kladovo"

Reichstag ishte kutia e fundit gjermane e tabletave,

Si mund ta kaloj vargun me vërtetësi

Mësuesi im i parë është në anën e largët

Dhe mos u plakni deri në vdekje!

"Para fitores", 1944

Smirnov I.A. // Harta letrare e rajonit të Yaroslavl. Poshekhonsky MR: [faqja e internetit]. URL: https://i0.wp.com/sites.google.com/site/literaturnaakarta/home/posehonskij-mr/smirnov-ia

Emri për ju: Ros!

"Gjuetarët e thesarit"

Këndoni bashkatdhetarët e mi!

Unë jam duke kërkuar për një qilar fjalësh -

dallëndyshja ime! Mbesa ime!

"Zonja Katya"

Mbajtja e foshnjës për grub,

"Ku është kufiri i moshës"

Këtu boshti i nëntë u ndez nga zjarri.

Kultivuesit dhe kopshtarët e lirit,

Që nga vitet e luftës, të vejat kanë sunduar këtu ...

Një miqësi e madhe e lidhi poetin me mësuesit dhe studentët e shkollës Voshchikovo: kishte korrespondencë të vazhdueshme, Ivan Alekseevich vinte shpesh për të vizituar Voshchikovo. Fëmijët dhe mësuesit erdhën në daçën e tij në fshatin Cheryomushki dhe Yaroslavl. Në tokën Voshchikovo, poeti festoi 75 vjetorin e tij (1996) dhe 80 vjetorin (janar 2001), erdhi në prill 2002 pas hapjes së një shkolle të re, më 9 maj 2005 mori pjesë në një tubim kushtuar 65 vjetorit të Fitores, në Tetor 2007 ai solli në shkollë koleksionin e tij të ri Poezi. “Duke lexuar poezitë e tij, kupton sesi poeti e ndjen me delikatesë jetën në të gjitha manifestimet e saj. Me gjuhën e bukur ruse të krijimeve të tij, ai e bën lexuesin të ndihet i trishtuar dhe i lumtur, të përjetojë ankth dhe ngritje shpirtërore. Ivan Alekseevich Smirnov është krenaria letrare e popullit Yaroslavl dhe vepra e tij është trashëgimia jonë.(Gazeta "Smirnov", mars 2006). Ivan Alekseevich vdiq më 22 janar 2014, një ditë pas ditëlindjes së tij të 93-të.

Nëna, duke u lutur, e mbajti me dorëheqje.

Pas vdekjes së nënës së tij, dymbëdhjetë vjeçari Vanya u pranua nga tezja e tij, Marya Ivanovna. Djali “mbarti dru zjarri dhe ujë në shtëpi, sanë për bagëtinë dhe ushqeu djalin e hallës së tij. Sapo dimri filloi të qetësohej, tezja punësoi nipin e saj si bari në një fshat fqinj. Më duhej të lija shkollën ..." (Nga kujtimet e I.A. Smirnov). Por drejtori i Ivanovo ShKM (tani shkolla Arefinsky e rajonit të Rybinsk) Chikalev Vladimir Nikitich ndërhyri në fatin e Ivan Alekseevich: "Shkolla do t'ju ndihmojë. Do të japim bukë dhe do të porosisim çizme në punishte.” Kështu që nxënësi i klasës së gjashtë u kthye në shkollë. Isha unë…” (Nga kujtimet e I.A. Smirnov). Pasi la shkollën, Ivan Alekseevich vazhdoi studimet në Shkollën Pedagogjike Rybinsk, pas së cilës u largua për të dhënë mësim në Altai. Atje, Ivan Alekseevich u thirr në Ushtrinë e Kuqe, shërbeu për gjashtë vjet, katër prej tyre në front. Eci në rrugët e zjarrta të luftës deri në Berlin. Ai pa shumë në frontin e vdekjes, ai vetë e shikoi vdekjen në sy, por mbeti i gjallë. Mori pjesë në beteja në Kaukazin e Veriut, në Krime, në Bjellorusi, Lituani, Gjermani. Shërbeu në artileri, fillimisht në fushë, pastaj në antiajror.

Më pëlqen të të kujtoj

Mami vdiq e re.

Këtu nuk filloi!

Ngritja e dy niveleve

Në pjesën e përparme, Ivan Alekseevich shkroi shumë poezi, të cilat u botuan në faqet e gazetave të divizionit dhe ushtrisë. Në shumë prej tyre shprehet një ndjenjë e një patriotizmi të thellë (“Shi”, “Yjet e gushtit”, “Para fitores”, “Gjuajtja e fundit u qëllua në Berlin”, “Sheshupa”, etj.)

Të dish se si piu trishtimi i ndarjes,

Një vend i përgatitur në parajsë

Dhe me emër dhe patronim,

Në një natë të ftohtë janari...

Literatura për jetën dhe veprën e Smirnova I.A.:

Jetë, nuk do të jesh njerkë në të ardhmen,

i shkathët nga natyra,

(Bazuar në veprën "Jeta dhe vepra e Ivan Alekseevich Smirnov" nga Anna Bojko)

Me një zog me fat në dorë

Ajo ia kushtoi jetën Zotit.

Mësuesit tuaj të diplomuar -

"Zemra ime është e shkruar këtu"

Dhimbja ime, dashuria ime.

"Ros"

Secili e do dhe lavdëron të tijën.

"Hi dhe hiri"

Shugina Tatyana Alekseevna, drejtuese e shtëpisë-muzeut shkollor të vëllezërve Korolev

"Unë kam lindur në Poshekhonye"

"Shkolla Voshchikovskaya"

Ros, Rusi, e dashur Rusi,

Baza ime fillestare.

Gjithçka po trashej me një mjegull fatale.

Esin A. Këngëtarja e tokës amtare (Ivan Smirnov) // Lajme rurale. - 1998. - 4 korrik.

E shtëna e fundit u qëllua në Berlin.

Poshekhonie është një temë e veçantë. "Poshekhonye është toka e punëtorëve të palodhur", siç e quan poeti. Poezia e tij "Kam lindur në Poshekhonye" është bërë një lloj karte vizite për rajonin.

Gjithsesi, unë do të shkoj në Berlin,

"Gjuetarët e thesarit"

"Gjuajtja e fundit u qëllua në Berlin"

Inspektoni Rajhstagun e mundur.

ngjashëm me agimin,

Victoria Sotskova. “... Unë kam lindur në Poshekhonye. Pa të, dhe unë, jo - unë ". 27.05.2014: [faqja e internetit]. URL: https://i0.wp.com/www.sotscova.ru/view_events.php?team=poet_ivan_smirnov_%E2%80%A6ya_rodilsya_v_poshehone_bez_ne

Të pasurit u morën si shërbëtore.

Ne jemi akullnaja e tokës së babait tonë,

Njerëzit janë një thesar i vërtetë:

Nuk ka qoshe! ..

Lodra të fshehura,

Kështu që çdo fjalë - nga rruga,

Më ke magjepsur përgjithmonë.

Poeti, prozatori, publicisti i famshëm Yaroslavl Ivan Alekseevich Smirnov lindi në 20 janar 1921 në fermën e mullirit të gjyshit të tij Ivan Trifonovich afër fshatit Yakushovo, rrethi Poshekhonsky. Shumë vite më vonë, Ivan Alekseevich kujtoi atë kohë të largët të fëmijërisë së tij në poezinë "Në burim":

        Smirnov Ivan Alekseevich

“Mentori im i parë i shkollës ishte Lev Evdokimovich Vikentiev. Mbaj mend fjalët e tij të preferuara, me të cilat ai iu drejtua nxënësve budallenj të klasës së parë: "Oh, ju, zogjtë e mi, me gojë të verdhë ..." Komisar Lev Evdokimovich Vikentiev vdiq një vdekje heroike. Më thanë që fashistët e dogjën ... ”(Nga kujtimet e I.A. Smirnov.)

Në Keshtom, një lumë modest.

Nëna e poetes Lukerya Ivanovna Smirnova E vuajtur nga zemra dhe vepra,

Në gjysmën e syrit blu të botës!

Për më shumë se pesëdhjetë vjet poeti jetoi në Yaroslavl, imazhi i qytetit të madh këndohet në shumë nga poezitë e tij.

Me kompozitorin N. Grunsky

Dhe zjarri tërbohet si ferr,

Milkmaids dhe tanët, kladovsky,

Çmimet e tij - Urdhri i Luftës Patriotike të shkallës së 2-të, medaljet "Për mbrojtjen e Kaukazit", "Për kapjen e Berlinit", "Për kapjen e Koenigsberg", "Për guximin", "Për meritë ushtarake". - tregoni me elokuencë për atë epokë të jetës së poetit.

Njerëz të mirë, por unë dua

Se unë kam lindur në të një herë

Zambaku i luginës pranë përroit.

Yaroslavl është më i dashur për mua se të gjithë:

Dhe gjatë ditëve të javës, dhe në një festë të gëzuar,

Pa të, unë nuk jam unë.

Gëzimi im i përjetshëm!

Shkolla ime Voshchikovskaya,

Kladova është e lodhur, bie në gjumë,

Vollga, Vollga, kënga mrekulli,

Kasolle u ngroh në një mënyrë të zezë,

Kështu që në këngën time Kladovo,

Në një betejë të pabarabartë ai uli kokën.

Unë e konsideroj veten me fat

Fajtori i fatkeqësive ngriti një flamur të bardhë,

Nga viti 1928 deri në 1932, Ivan Alekseevich studioi në shkollën Voshchikov. Ai e kujton atë me shumë dashuri në poezitë e tij ("Për ty zemra ime, Rusi", "Hi dhe hiri", "Shkolla Voshchikovskaya")

Nuk mund të mendoj për një më të bukur

Ros - pa nxitim, stepë,

"Ku mund të marr ar për të gjithë?"

"E dhënë"

Gjyshi im, mulli i lindur,

Ndoshta ka qytete më të bukura

Lidhje të dobishme:

Në vitet 1925-1926. Gjyshi i Ivan Alekseevich bleu një shtëpi dhe një mulli në fshatin Kladovo në një përrua që derdhet në Ukhra dhe e zhvendosi familjen e tij atje. Ivan Alekseevich shkroi shumë poezi për Kladovën, për atë kohë të largët të fëmijërisë, për "pishat" e tij të preferuara ("Kladovo", "Pylli Barsky", "... Një tufë është transferuar prej kohësh në fshat", " Palyushka”, etj.).

Unë ende do të arrij Fitoren!...

Bayushki - bayushki,

Ushtarë në njësitë raketore.

Unë besoj me një shpirt punëtor:

E thjeshtë si buka dhe bakri;


0 replies on “Smirnov Ivan - biografia dhe krijimtaria”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *