Cila është mënyra më e mirë për të shpjeguar se çfarë është shkrirja?

Cila është mënyra më e mirë për të shpjeguar se çfarë është shkrirja?

Rëndësia e njollave të shkrira

3 Marsi konsiderohet data më e hershme për shfaqjen e njollave të shkrira në zonën e mesme klimatike. Është e trishtueshme që pranvera e hershme refuzon kategorikisht të përparojë, dhe shkurti "ngjitet në tokë me dhëmbë" dhe nuk dëshiron të largohet fare. Në këtë kohë, njerëzit tashmë janë lodhur nga erërat e ftohta dhe ngricat, dhe ata reagojnë me ekstazë të dhunshme ndaj njollave të para të shkrira. Ata e dinë shumë mirë se çfarë është shkrirja, megjithëse nuk e quajnë këtë fenomen "zyrtarisht". Kjo do të thotë që shumë shpejt do të keni mundësi të ecni pa kapele, të tundni një shall të panevojshëm, të ecni me një pallto të hapur dhe të mos shqetësoheni për faktin se buzët do të plasariten nga i ftohti. Në këtë kohë, kafshët gjithashtu fillojnë të gëzohen: zogjtë fillojnë këngë të reja, macet fillojnë të demonstrojnë hundën e tyre në rrugë me kënaqësi, dhe qentë bëhen lozonjarë dhe akoma më dashamirës. Njollat ​​e shkrira janë shenja e parë dhe më e dallueshme e ardhjes së pranverës.

Rreth fjalëve dhe mungesës së shpresës

Njollat ​​e shkrira shfaqen në fillim të pranverës, kur ngricat ende nuk janë larguar plotësisht dhe fryma e ngrohtë e marsit tashmë ka filluar të ndihet. Konkretisht, gjatë kësaj periudhe, tashmë është e gatshme të ndërrojë veshjet e dobëta dimërore me ato demi-sezonale. Çdo person që jeton në një rajon me klimë të butë e di se çfarë është shkrirja, por shpesh nuk e di se si quhet "shkencërisht".

Natyrisht, zonat e shkrira nuk janë vetëm në dëborë. Çdo zonë e lokalizuar e shkrirë nga ngrica, akulli ose ngrica quhet gjithashtu e tillë. Për shembull, kur një person merr frymë në një gotë të ngrirë, një rreth i tillë i shkrirë mund të formohet në sipërfaqen e tij. Të gjithë e kuptojnë që në rini se çfarë është shkrirja, por të gjithë i japin emra këtij fenomeni vetëm nga autori. E njëjta fjalë "arnë e shkrirë" mund të gjendet vetëm në poezitë e klasikëve rusë, por sigurisht jo në fjalimin e përditshëm të rinisë moderne. Fjala tingëllon pak e modës së vjetër. Ndoshta shumë shpejt ata do ta ndryshojnë atë në homologun e tij në anglisht dhe do të fillojnë ta përdorin intensivisht, dhe fjala "patch e shkrirë" do të zhytet në harresë. Mbetet të supozohet se bashkëkohësit nuk do ta fshijnë këtë fjalë nga gjuha ruse përgjithmonë, pasi jo vetëm që tingëllon shkëlqyeshëm,

 

Pranvera përrallore dhe emra shumëngjyrëshe

Kuptimi i disa fjalëve është i qartë të paktën afërsisht tashmë falë tingullit të tyre, dhe kjo mund të thuhet për fjalën "arnë e shkrirë". Kuptimi leksikor i fjalës merret me mend vetëm me një shikim në rrënjën e saj "tal", e cila në vetvete lidhet te një person me pranverën dhe ngrohtësinë. Mund të bëhet një analogji me metaforën e fshirë "zemra është shkrirë". Siç e kuptojnë të gjithë, ky proces nënkupton një përfundim pozitiv të situatës, pasi një person kujton ankesat, i lë të shkojnë dhe kthen faqen e jetës. Mund të nënkuptojë gjithashtu se një person është bërë emocional ose ka ndjerë simpati për dikë. Kështu natyra në fillim të pranverës i pëlqen të emocionohet dhe të mbulojë tokën me njolla të shkrira. Nëse një fëmijë i vogël ju pyet se çfarë është shkrirja, mund t'i thoni se kjo pranverë po del nga poshtë një batanije dëbore për të mbuluar tokën me bar të gjelbër,

Rezulton se shkrirja është një zonë e vogël e shkrirë nga bora, në shumicën e rasteve rreth pemëve. Kjo zonë spikat ashpër në sfondin e peizazhit ende dimëror, pasi bora e shkrirë ekspozon tokën e zezë të lagësht. Kur ka njolla të shkrira, mund të hidhni me siguri shallin e leshtë të gjyshes në një raft të largët dhe të zbërtheni pallton e dimrit me kujdes dhe shumë ngadalë. Ky fenomen vërehet kudo ku bie bora: në fusha, parqe, mbjellje dhe korije. Shumëkujt i duket se njollat ​​e shkrira simbolizojnë jetë dhe shpresë të re, pasi janë lajmi i parë i pranverës së bashku me këngën gazmore të zogjve.

Njollat ​​e shkrira shfaqen në fillim të pranverës, kur ngricat ende nuk janë larguar plotësisht dhe fryma e ngrohtë e marsit tashmë ka filluar të ndihet. Është gjatë kësaj periudhe që ju tashmë dëshironi të ndryshoni rrobat e rënda të dimrit në ato demi-sezoni. Çdo person që jeton në një rajon me klimë të butë e di se çfarë është shkrirja, por shpesh nuk e ka idenë se si quhet "shkencërisht".

Përkufizimi

Rezulton se shkrirja është një zonë e vogël e shkrirë nga bora, më shpesh rreth pemëve. Kjo zonë spikat ashpër në sfondin e peizazhit ende dimëror, sepse bora e shkrirë ekspozon tokën e zezë të lagësht. Kur shfaqen njolla të shkrira, mund të hidhni me siguri shallin e leshtë të gjyshes suaj në raftin e largët dhe të zbërtheni pallton e dimrit me kujdes dhe shumë ngadalë. Ky fenomen vërehet kudo ku bie bora: në fusha, parqe, mbjellje dhe korije. Shumëkujt i duket se njollat ​​e shkrira simbolizojnë jetë dhe shpresë të re, sepse janë lajmi i parë i pranverës, së bashku me këngën e gëzueshme të zogjve.

çfarë është shkrirja

Pranvera përrallore dhe emra të ndritshëm

Kuptimi i disa fjalëve është i qartë të paktën përafërsisht tashmë falë tingullit të tyre, dhe kjo mund të thuhet për fjalën "arnë e shkrirë". Kuptimi leksikor i fjalës merret me mend vetëm me një shikim në rrënjën e saj "tal", e cila në vetvete është e lidhur tashmë tek një person me pranverën dhe ngrohtësinë. Mund të bëhet një analogji me metaforën e fshirë "zemra është shkrirë". Siç e dinë të gjithë, ky proces nënkupton një rezultat pozitiv të situatës, sepse një person harron fyerjet, i lëshon ato dhe kthen faqen e jetës. Mund të nënkuptojë gjithashtu se një person është bërë emocional ose ka ndjerë dhembshuri për dikë. Kështu natyra në fillim të pranverës i pëlqen të emocionohet dhe të mbulojë tokën me njolla të shkrira. Nëse një fëmijë i vogël ju pyet se çfarë është shkrirja, mund t'i thoni se kjo pranverë po del nga poshtë një batanije dëbore për të mbuluar tokën me bar të gjelbër,

kuptimi leksikor i shkrirë i fjalës

Rreth fjalëve dhe mungesës së shpresës

Sigurisht, zonat e shkrira nuk janë vetëm në dëborë. Çdo zonë e lokalizuar e shkrirë nga ngrica, akulli ose ngrica quhet gjithashtu e tillë. Për shembull, kur një person merr frymë në një gotë të ngrirë, një rreth i tillë i shkrirë mund të formohet në sipërfaqen e tij. Të gjithë e dinë që nga fëmijëria se çfarë është shkrirja, por të gjithë i japin emra këtij fenomeni ekskluzivisht nga autori. E njëjta fjalë "arnë e shkrirë" mund të gjendet vetëm në poezitë e klasikëve rusë, por sigurisht jo në fjalimin e përditshëm të rinisë moderne. Fjala tingëllon pak e modës së vjetër. Ndoshta shumë shpejt do të zëvendësohet nga një homolog anglez dhe do të përdoret në mënyrë aktive, dhe fjala "patch e shkrirë" do të zhytet në harresë. Mbetet të shpresojmë që bashkëkohësit nuk do ta fshijnë këtë fjalë nga gjuha ruse përgjithmonë, sepse jo vetëm që tingëllon bukur,

kur shfaqen shkrirjet

Rëndësia e shkrirjes

3 Marsi konsiderohet data më e hershme për shfaqjen e njollave të shkrira në zonën e mesme klimatike. Është e trishtueshme që pranvera e hershme refuzon kategorikisht të përparojë, dhe shkurti "ngjitet në tokë me dhëmbë" dhe nuk dëshiron të largohet fare. Në këtë kohë, njerëzit tashmë janë lodhur nga erërat e ftohta dhe ngricat, dhe ata reagojnë me kënaqësi të stuhishme ndaj njollave të para të shkrira. Ata e dinë shumë mirë se çfarë është shkrirja, megjithëse nuk e quajnë këtë fenomen "zyrtarisht". Kjo do të thotë që shumë shpejt do të keni mundësi të ecni pa kapele, të tundni një shall të panevojshëm, të ecni me një pallto të hapur dhe të mos shqetësoheni për faktin se buzët do të plasariten nga i ftohti. Në të njëjtën kohë, kafshët fillojnë të gëzohen: zogjtë fillojnë këngë të reja, macet fillojnë të tregojnë hundët e tyre në rrugë me kënaqësi, dhe qentë bëhen lozonjarë dhe akoma më miqësorë. Njollat ​​e shkrira janë shenja e parë dhe më e sigurt e fillimit të pranverës.

Me kujdes! Pranverë! Vështirësitë e ndryshimeve të pranverës

Çfarë nuk shkon me të? Çfarë nuk shkon me shpirtin tim?

Rreth e rrotull - gjithnjë e më shumë shenja të pranverës që po afrohet, ato kryesore - kalimi i temperaturës mesatare ditore në -5 ° dhe shkrihet gjithnjë e më shumë në një mesditë me diell ose jo shumë. Reshjet e fundit të borës nuk i shpëtojnë rreshjet e dëborës që po qetësohen dhe po fillojnë të shkrihen. Gjithnjë e më shumë ka njolla të shkrira nëpër fusha, dhe jo vetëm në shpatet dhe kodrat.

Akullin që ajo ngriti!


Më shumë pemë janë të zhveshura

Si më parë nën këmbën time

Por në të gjitha zonat çdo ditë dielli lind gjithnjë e më lart mbi horizont. Nën-sezoni i parë i pranverës është gati të përfundojë në Rusinë Qendrore - radha e dimrit , para pranverës (datat mesatare janë 1-17 Mars). Dhe më pas do të pasojë shkrirja e borës (18 mars - 15 prill), ringjallja e pranverës (16 prill - 5 maj), lartësia e pranverës (6-21 maj) dhe ... preludi (22-31 maj)!

(bazuar në materiale nga burime të hapura)

Në kurrizin triumfues

Nën diell më së shumti fluturoi

Retë e pluhurit mund të udhëtojnë shumë larg nga ku buron stuhia dhe mund të vendosen aty ku era është më e dobët, duke krijuar mjegull ose duke ngjyrosur reshjet me ngjyrat e tokës së zonës nga erdhi stuhia.

Dhe pranvera më e bukur është ajo fenologjike, stina, fillimi dhe mbarimi i së cilës përcaktohen nga shenjat fenologjike (ardhja e shpendëve, lulëzimi i gjetheve, lulëzimi i bimëve), të cilat ndodhin edhe për çdo rajon në kohë të ndryshme.

Grumbullimë, lumi mbart

Larku i padukshëm këndon

Kalendari popullor për pranverën

Pranvera është koha e zgjimit të natyrës dhe njerëzve që janë pjesë e saj. Pranvera, nëse i kapërceni me mjeshtëri të gjitha vështirësitë e periudhës së tranzicionit, është koha e planeve të reja, e arritjeve, koha e veprimeve aktive dhe e realizimit të mundësive. Mos hezitoni, dyshoni dhe frikësoni. Duke shijuar aromat magjepsëse të pranverës që lulëzon, mos humbisni kohë, mos ngurroni të filloni biznesin! Fati favorizon të guximshmit dhe të vendosur.

E zhurmshme dhe aromatike.

Me një përrua ajo është një përrua

Pasi mbulesa e borës është shkrirë, është koha që lumenjtë të zgjohen. Hapja e lumenjve, çlirimi i tyre nga akulli ndodh në rendin e kundërt të ngrirjes. Në mes të marsit, hapen lumenjtë e rajoneve perëndimore dhe jugperëndimore (Pregolya, Dniester) të Rusisë Evropiane dhe lumenjtë e pjesës jugore të Primorye në Lindjen e Largët. Më pas procesi i ndarjes së lumenjve zhvillohet në ETR drejt verilindjes, ku lumenjtë zakonisht shpërthehen në fillim të majit.

Sipas kalendarit fenologjik, pranvera fillon me njolla të shkrira të borës së bardhë dhe lulëzimin e alderit gri, përfundon në kohën e lulëzimit të pemëve frutore dhe rënies së frutave të elbit. Periudha mesatare e pranverës është rreth 85 ditë (përafërsisht nga 18 mars deri më 10 qershor).

Dhe me një zog, një zog!

Ditët kalojnë, mbulesa e borës vazhdon të shkërmoqet. Valët e të nxehtit ende zëvendësohen nga valët e ftohta, por çdo valë e njëpasnjëshme e nxehtësisë tenton të ngrohet dhe vala e të ftohtit më pak e ftohtë. Edhe pse një pranverë e rrallë bën pa kthim, moti i vërtetë, i ftohtë, reshjet e borës dhe formimi i një mbulese të përkohshme dëbore. Pas dimrit po përpiqet të frenojë fillimin e pranverës. Dhe në kushtet e një anticikloni pak të vrenjtur, shkrirja e borës gjatë ditës mund të fshihet nga netët dhe mëngjeset mesatarisht të ftohta.

Në mars-prill, lepujt, ptarmigan, nuselalë shkrihen.
Lepuri ka pasardhës - nastoviki, d.m.th. moshatarët e Nast-it; këlyshët e baldosës; moose - u rrit. Zakonisht lindin dy viça të kuq - një dem dhe një mëshqerrë.
Në të njëjtën kohë, amfibët riprodhohen.
Fundi i shkurtit - mars - dasma për ujqër dhe dhelpra.

Pasi bora është shkrirë, toka tashmë është shkrirë në një thellësi prej 30 cm. Erërat e pranverës shfaqen edhe më shpejt kur toka ngrohet deri në 5 ° dhe më e lartë në një thellësi prej 60 cm. Në këtë kohë, shtylla gri-kafe -Peizazhi dimëror fillon të ndryshojë - dhe mbi të gjitha, të bëhet i gjelbër.

Retë po fluturojnë!

Se sa e qetë ose jo do të kalojë koha e ujit të lartë varet nga shumë faktorë që hidrologët mund të marrin parasysh dhe paralajmërojnë me kohë.

murmurit me të,

Dhe në qiellin e ndritshëm

Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet gropave të shumta që shfaqen në këtë periudhë të vitit. Duhet të mësojmë t'i vërejmë në kohë, duke përfshirë edhe orientimin nga manovrat e mjetit përpara.
Duhet mbajtur mend se kur vozitni nëpër gropa, mund të manovroni kur siguroheni që korsia ngjitur të jetë e lirë. Përndryshe, është më mirë të fluturosh në një vrimë sesa të futesh në një aksident për shkak të një kthese të mprehtë.

Vështirësitë mund të lindin për shoferët, të cilat po bëhen gjithnjë e më shumë çdo vit. Në ditët e para të bukura, dëshironi të relaksoheni. Por në asnjë rrethanë nuk duhet të bëhet kjo! Në pranverë shfaqen në shina dhe rrugë pasojat e luhatjeve të temperaturës, veçoritë e regjimit të lagështisë së dimrit të përfunduar dhe zhdukja e mbulesës së borës. Rrëshqitja e baltës është e pashmangshme në fshat. Në qytete, asfalti është ende i ndotur, në disa vende grumbullohet rërë dhe nëse një rrotë godet këtë vend, një rrëshqitje e papritur është e mundur.

Tani bora është shkrirë plotësisht në pyje, në këtë kohë rreziku nga zjarri rritet ndjeshëm. Në fund të fundit, bari i thatë i vitit të kaluar mund të ndizet lehtësisht nga një stuhi e thatë. Zjarret natyrore pas një dimri me pak borë dhe gjatë një pranvere të thatë janë veçanërisht të zakonshme në pyjet e Lindjes së Largët. Zjarret mund të lindin lehtësisht nga një shkrepës e hedhur pa kujdes, bisht cigareje ose nga një shkëndijë e rënë.

Njerëzit thonë për pranverën:

Në korsinë e mesme, koha e ngricave të fundit në ajër kalon, pak më vonë, dhe në tokë (por në veri, ngricat në tokë janë ende të mundshme). Tashmë ftohja nuk do të jetë e rrezikshme për zhvillimin e bimëve Pranvera është e kuqe me lule, kurse vjeshta me byrekë.
Në pranverë do të humbisni një orë, nuk do të arrini gjatë ditës.
Pranvera është si një vajzë: nuk e di kur do të qajë, kur do të qeshë.
Koha e pranverës - hëngri nga oborri. Dita e pranverës - sa fjalë e dashur.
Uji në livadh - sanë në një pirg.
Nëse ju mungon një ditë në pranverë, nuk do ta ktheni atë për një vit.
Ajo shkrihet herët - nuk shkrihet për një kohë të gjatë.
Pranvera e hershme është një shenjë se do të ketë shumë ditë të këqija në verë.
Kur uji i burimit shkon dhe akulli mban, atëherë ky është një vit i keq.
Nëse në pranverë bora shkrihet shpejt, dhe uji shkon së bashku - në një verë të lagësht.
Në pranverë do të japë edhe balta edhe buka.
Një zog shtegtar rrjedh në tufa - drejt një burimi miqësor.
Zogjtë i bëjnë foletë e tyre në anën me diell - nga vera e ftohtë.
Kur shumë minj shfaqen në pranverë, kjo parashikon një vit të uritur.
Nëse takoni një lepur të bardhë në pranverë, atëherë patjetër do të bjerë më shumë borë.
Në pranverë do ta shtrëngoni parmendën - do t'i shtrini këmbët.
Në hënën e plotë të së enjtes së madhe - në pranverë ka shumë ujë.
Pranvera e vonë nuk do t'ju zhgënjejë, nuk do t'ju mashtrojë.
Në pranverë piqet sipër dhe ngrin poshtë.
Në pranverë dhe boshte të mbingarkuara me bar.
Nënë pranverë është e kuqe për të gjithë.
Pashë push në një shelg - dhe pranverë në një vatër.
Në pranverë, ajo lag ditën dhe thahet për një orë.
Në pranverë ndodhin tre ftohje: për zogjtë, për shelgjet dhe për qershinë e shpendëve.
Kur akulli i pranverës nuk lëviz përgjatë ujërave të pasme dhe liqeneve, por fundoset, atëherë viti do të jetë i vështirë për njerëzit.
Lumi u hap në një ditë agjërimi - lopët nuk do të mjelen.

Në fund të prillit dhe madje edhe në fillim të majit, ekziston ende mundësia e të ftohtit dhe reshjeve të papritura të borës. Ngricat e natës janë ende të mundshme. Por gjatë ditës, sipërfaqja e tokës ngrohet gjithnjë e më intensivisht, dhe atmosfera bëhet gjithnjë e më e paqëndrueshme - dhe tani dëgjohen stuhitë e para. Gjithnjë e më shumë ato shoqërohen me rrebeshe të dendura, stuhi dhe breshër.

Moti në pranverë është i ndryshueshëm. Pranverat janë të shkurtra dhe të gjata, të hershme dhe të vona. “Pranvera e hershme nuk kushton asgjë”. Pranvera e vonë ka një efekt të dobishëm në zhvillimin e kafshëve të egra, ajo vjen në fillim të prillit. "Pranvera e vonë nuk do të mashtrojë." Akullnajat e gjata - për një pranverë të gjatë. Fluturimi i hershëm i bletëve - në një pranverë të gjatë dhe të zgjatur.

Në Rusi, probabiliteti më i madh i shfaqjes së stuhive të pluhurit ose rërës vërehet në pranverë në rajonet jugore dhe juglindore të pjesës evropiane, kur periferia jugore ose jugperëndimore e një anticikloni të qëndrueshëm me lëvizje të ulët ndodhet mbi rajon, i cili ndonjëherë shkakton periudha të gjata moti të thatë me erëra të forta lindore ose juglindore . Ka stuhi pluhuri dhe rëre në rajonet jugore të pjesës aziatike të vendit, ku stuhitë e pluhurit vijnë nga shkretëtirat e Azisë Qendrore, Mongolia dhe Kina.  

Por, para se të ndodhë kjo, ekziston, në kushte të caktuara sinoptike, rreziku i pluhurit ose stuhive të rërës. Në pranverë, kur mbulesa e dëborës është shkrirë dhe toka ende nuk është mbuluar me petë, një erë e fortë me një shpejtësi mbi 15 m/s është në gjendje të heqë grimcat e vogla të tokës së thatë, pluhurit, rërës nga sipërfaqja e tokën dhe, duke i mbajtur në ajër për një kohë të gjatë, i bartin në distanca të konsiderueshme. . Në të njëjtën kohë, dukshmëria mund të ulet ndjeshëm, situata ekologjike përkeqësohet dhe bëhet e vështirë për të marrë frymë. Ndonjëherë erërat e thata dhe stuhitë e zgjatura ndikojnë negativisht në të korrat.

Peshkimi pranveror është veçanërisht tërheqës dhe situata dramatike zhvillohen çdo vit kur mbulesa e akullit në lumenj dhe liqene thyhet dhe akulli shpërthen shpejt në dete. Me erën që fryn nga floket e akullit, megjithë monitorimin e vazhdueshëm dhe paralajmërimet në kohë të specialistëve për rrezikun e daljes në akull, shpëtimtarët duhet të largojnë mijëra peshkatarë në pjesë të ndryshme të vendit - në Gjirin e Finlandës, në lumenj të shumtë dhe liqene, në akull të shpejtë pranë Sakhalin.

Kur vozitni nëpër pellgje, mund të ndodhë efekti i aquaplaning, kur rrotat frenojnë në mënyrë aktive, shtrëngimi i tyre në rrugë përkeqësohet. Kjo është e mbushur me lëvizje. Prandaj, para se të futeni në një pellg, duhet të ngadalësoni, mbani timonin fort me të dy duart. Dhe përpiquni të vozitni me të gjitha rrotat, atëherë procesi i frenimit do të zhvillohet njëkohësisht dhe më pa probleme. Pastaj, duke u ngadalësuar pak, është e nevojshme të thahen pads.

Pranverë, pranverë! Sa e lartë

Evgeny Baratynsky

Por në korije ka një gjethe të rrënuar,

duke përkëdhelur rrezet e diellit,

Himn urimi për pranverën.

Në pranverë, zogjtë kthehen nga vendet jugore. Njerëzit thonë: "Dallëndyshja fillon pranverën dhe mbaron bilbili".

Rrjedhat e zhurmshme! Përrenj vezullues!

Në krahët e erës

Por fillimi i pranverës është i pashmangshëm. Leximet e termometrit vazhdojnë të rriten, temperatura e ditës ju detyron të ndryshoni më në fund garderobën tuaj. Ende të freskëta, por tashmë pa ngrica, netët bëjnë të mundur heqjen e mbetjeve të reshjeve të dëborës, të paktën në qytete. Por jashtë qytetit, veçanërisht në pyje, në shpatet veriore të kodrave, në luginat e lumenjve, ende qëndron bora.

Duke fluturuar në qiell me të!

Përkujtim! Meteorologët nuk përdorin shenja popullore në punën e tyre! Por ata dinë për to, dhe jashtë punës i konsiderojnë shumë interesante dhe të bukura. Ja çfarë thotë kalendari popullor për pranverën. Dhe kjo nuk është e gjitha. Specialistët dallojnë edhe pranverën sinoptike, duke e përcaktuar atë si një stinë kalimtare mes dimrit dhe verës në vite të ndryshme, që fillon dhe mbaron në kohë të ndryshme, e karakterizuar nga një regjim i caktuar procesesh atmosferike. I rëndësishëm në gjerësinë gjeografike të mesme është shkatërrimi i anticikloneve të ftohta kontinentale dhe rritja e ndikimit të cikloneve në mot.

Hapja e lumenjve ETR që rrjedhin nga veriu në jug (Volga, Don) fillon në rrjedhën e poshtme dhe gradualisht zhvendoset lart lumit, si rezultat i së cilës lëvizja e akullit zgjatet në kohë. Në lumenjtë e Siberisë, që rrjedhin nga jugu në veri (Ob, Yenisei, Lena), hapja fillon në skajet e sipërme, gjë që shpesh çon në formimin e bllokimeve të akullit në kufirin e poshtëm. Periudha e hapjes fillon në jug të rajonit në maj dhe përfundon në veriun e largët dhe verilindjen në fillim të qershorit. Të fundit që pastrohen nga akulli janë trupat ujorë të ndenjur - liqenet dhe pellgjet.

Sipas kalendarit të pyllit Bianchi, pranvera është koha e mbërritjes masive të zogjve në vendet e tyre vendase të foleve. Të parët që mbërrijnë janë zogjtë që fluturuan të fundit, dhe të fundit që fluturuan të parët: korbat, yjet, larka, fincat, bishtat, pulëbardha, pulëbardha, harqet, vinçat, rrëshqanorët, mëllenjat, kërpudhat, patat e egra, rosat, qiftet, shuplaka, bilbilat, dallëndyshet, swiftet, robinat, qyqja etj.
Të fundit që kanë mbërritur janë zogjtë me pendë të shndritshme - këlyshët e peshkut, grykat e kaltërve, ndjekësit, kafshët, robinët dhe të tjerët. Orioles janë të fundit që arrijnë, tashmë kur pemët janë të mbuluara me gjethe të reja të ndritshme.

Pranvera është diçka që është e pashmangshme, por ju vetëm doni të vraponi drejt saj. Pranvera e parë - kalendari - ka sjellë tashmë shumë gëzim, pavarësisht motit afatgjatë më të ftohtë se mesatarja. Cila pranverë do të jetë e ardhshme - astronomike apo meteorologjike? Nuk është e vështirë të përcaktosh fillimin e pranverës astronomike, këtë vit ajo do të bjerë më 20 mars. Pranvera meteorologjike ose klimatike do të mbetet më e paqëndrueshme, intriguese dhe e dëshirueshme. Do të vijë kur temperatura mesatare ditore do të kalojë vazhdimisht 0°. Shpesh (por jo këtë vit) në rajonet jugore të Rusisë, afër subtropikëve, pranvera mund të rrjedhë pa probleme nga vjeshta (dimri klimatik mund të anashkalohet). Në zonat me klimë të ftohtë (subarktike), pranvera mund të kthehet në vjeshtë, duke anashkaluar verën. Por këto janë situata ekstreme. Në Rusinë qendrore, koha mesatare për fillimin e pranverës bie në gjysmën e dytë të marsit. Pranvera vjen në Urale dhe Siberi pak më vonë, deri në maj arrin në bregdetin Arktik të ETR, deri në qershor arrin në veri dhe verilindje të territorit aziatik të vendit.

Njollat ​​e shkrira shfaqen në fillim të pranverës, kur ngricat ende nuk janë larguar plotësisht dhe fryma e ngrohtë e marsit tashmë ka filluar të ndihet. Është gjatë kësaj periudhe që ju tashmë dëshironi të ndryshoni rrobat e rënda të dimrit në ato demi-sezoni. Çdo person që jeton në një rajon me klimë të butë e di se çfarë është shkrirja, por shpesh nuk e ka idenë se si quhet "shkencërisht".

Përkufizimi

Rezulton se shkrirja është një zonë e vogël e shkrirë nga bora, më shpesh rreth pemëve. Kjo zonë spikat ashpër në sfondin e peizazhit ende dimëror, sepse bora e shkrirë ekspozon tokën e zezë të lagësht. Kur shfaqen njolla të shkrira, mund të hidhni me siguri shallin e leshtë të gjyshes suaj në raftin e largët dhe të zbërtheni pallton e dimrit me kujdes dhe shumë ngadalë. Ky fenomen vërehet kudo ku bie bora: në fusha, parqe, mbjellje dhe korije. Shumëkujt i duket se njollat ​​e shkrira simbolizojnë jetë dhe shpresë të re, sepse janë lajmi i parë i pranverës, së bashku me këngën e gëzueshme të zogjve.
çfarë është shkrirja

Pranvera përrallore dhe emra të ndritshëm

Kuptimi i disa fjalëve është i qartë të paktën përafërsisht tashmë falë tingullit të tyre, dhe kjo mund të thuhet për fjalën "arnë e shkrirë". Kuptimi leksikor i fjalës merret me mend vetëm me një shikim në rrënjën e saj "tal", e cila në vetvete është e lidhur tashmë tek një person me pranverën dhe ngrohtësinë. Mund të bëhet një analogji me metaforën e fshirë "zemra është shkrirë". Siç e dinë të gjithë, ky proces nënkupton një rezultat pozitiv të situatës, sepse një person harron fyerjet, i lëshon ato dhe kthen faqen e jetës. Mund të nënkuptojë gjithashtu se një person është bërë emocional ose ka ndjerë dhembshuri për dikë. Kështu natyra në fillim të pranverës i pëlqen të emocionohet dhe të mbulojë tokën me njolla të shkrira. Nëse një fëmijë i vogël ju pyet se çfarë është shkrirja, mund t'i thoni se kjo pranverë po del nga poshtë një batanije dëbore për të mbuluar tokën me bar të gjelbër,
kuptimi leksikor i shkrirë i fjalës

Rreth fjalëve dhe mungesës së shpresës

Sigurisht, zonat e shkrira nuk janë vetëm në dëborë. Çdo zonë e lokalizuar e shkrirë nga ngrica, akulli ose ngrica quhet gjithashtu e tillë. Për shembull, kur një person merr frymë në një gotë të ngrirë, një rreth i tillë i shkrirë mund të formohet në sipërfaqen e tij. Të gjithë e dinë që nga fëmijëria se çfarë është shkrirja, por të gjithë i japin emra këtij fenomeni ekskluzivisht nga autori. E njëjta fjalë "arnë e shkrirë" mund të gjendet vetëm në poezitë e klasikëve rusë, por sigurisht jo në fjalimin e përditshëm të rinisë moderne. Fjala tingëllon pak e modës së vjetër. Ndoshta shumë shpejt do të zëvendësohet nga një homolog anglez dhe do të përdoret në mënyrë aktive, dhe fjala "patch e shkrirë" do të zhytet në harresë. Mbetet të shpresojmë që bashkëkohësit nuk do ta fshijnë këtë fjalë nga gjuha ruse përgjithmonë, sepse jo vetëm që tingëllon bukur,
kur shfaqen shkrirjet

Rëndësia e shkrirjes

3 Marsi konsiderohet data më e hershme për shfaqjen e njollave të shkrira në zonën e mesme klimatike. Është e trishtueshme që pranvera e hershme refuzon kategorikisht të përparojë, dhe shkurti "ngjitet në tokë me dhëmbë" dhe nuk dëshiron të largohet fare. Në këtë kohë, njerëzit tashmë janë lodhur nga erërat e ftohta dhe ngricat, dhe ata reagojnë me kënaqësi të stuhishme ndaj njollave të para të shkrira. Ata e dinë shumë mirë se çfarë është shkrirja, megjithëse nuk e quajnë këtë fenomen "zyrtarisht". Kjo do të thotë që shumë shpejt do të keni mundësi të ecni pa kapele, të tundni një shall të panevojshëm, të ecni me një pallto të hapur dhe të mos shqetësoheni për faktin se buzët do të plasariten nga i ftohti. Në të njëjtën kohë, kafshët fillojnë të gëzohen: zogjtë fillojnë këngë të reja, macet fillojnë të tregojnë hundët e tyre në rrugë me kënaqësi, dhe qentë bëhen lozonjarë dhe akoma më miqësorë. Njollat ​​e shkrira janë shenja e parë dhe më e sigurt e fillimit të pranverës.

Abstrakt i një mësimi mbi aktivitetet e kërkimit dhe kërkimit

në grupin II të vogël

Tema: Vëzhgim në shëtitjen "Protalinki"

Detyrat:

  1. Për të njohur fëmijët me konceptin e "arna të shkrirë".
  2. Mësoni të vendosni marrëdhënien e ndryshimeve sezonale: dielli po shkëlqen - bora po shkrihet - formohet shkrirja.
  3. Zhvilloni vëzhgimin, interesin njohës, kuriozitetin.
  4. Kultivoni saktësinë.

Fjalor: copë e shkrirë, ishull dheu, shkrihet, shkrihet.

Materiali: Enë (shishe plastike) me ujë të ngrohtë, kanaçe lotimi, kova.

P / lojë "Përshëndetje, copë e shkrirë".

lëvizin

aktivitetet e kërkimit dhe kërkimit.

Mësuesi u lexon fëmijëve një poezi:

arna të shkrira

arna të shkrira, arna të shkrira -

Njollat ​​në dëborë!

Ata kanë një lulebore të vogël

Hatch: ku-ku!

Dhe në korije, përtej periferisë,

Kërcënorët do të përgjigjen

Toka do të lahet me ujë,

Dhe përrenjtë gjëmojnë!

Dimri po zvarritet

Dhe kap heshtjen

Dhe rruga prishet

Udhëtim në pranverë!

Gjithçka filloi me shkrirjen,

Dhe të gjithë janë të kënaqur me diellin.

Çizme në vend të çizmeve

Po trokasin patkonjtë! (Takhistova M.V.)

- Djema, pranvera tashmë është në oborr, dielli po shkëlqen shkëlqyeshëm.

- Çfarë ndodh me borën? (Fëmijët përgjigjen).

Në çfarë shndërrohet bora? (Fëmijët përgjigjen).

Kjo është e drejtë, bora kthehet në ujë.

A shkrin bora njësoj apo jo? (Fëmijët përgjigjen).

- Ashtu është, jo njësoj. Në disa vende, bora tashmë është shkrirë, në të tjera ende qëndron, dhe diku shihen ishuj të vegjël të zinj. Cfare eshte? (Fëmijët përgjigjen, bëjnë supozime).

Po, është e drejtë, është tokë. Dhe ishuj të tillë quhen arna të shkrira. Pse quhet kështu? Dëgjo - shkrirë. (Mësuesi shqipton ngadalë fjalën). Duket si fjala shkrihet, shkrihet, shkrihet. Le të shohim shkrirjen. (Fëmijët shikojnë, vëzhgojnë). Bora e fortë shtrihet rreth shkrirjes, skajet e borës janë të pabarabarta, me gjemba, të mprehta dhe të ftohta. Prek tokën. Çfarë toke? (Fëmijët përgjigjen - i ftohtë, i ndyrë, i lagësht, i lagësht). Pse toka është e lagësht? (Fëmijët përgjigjen). Për shkak se bora shkrihet përreth, kthehet në ujë dhe uji hyn në tokë, laget nga uji.

- Djema, kush e ndihmon të shfaqet shkrirja? (Fëmijët bëjnë hamendje). Sigurisht, dielli. Ajo shkëlqen fort, duke lënë rrezet e saj pranverore të bien në tokë. Në një vend, rrezja më e fortë dhe më e ngrohtë bie në tokë dhe shkëlqen, shkrin borën, bora shkrihet nga nxehtësia, shfaqet një shkrirje - një ishull i vogël dheu. Nëse dielli vazhdon të shkëlqejë fuqishëm, atëherë bora shkrihet edhe më shpejt dhe copëza e shkrirë rritet në madhësi, bëhet më e madhe. Me kalimin e kohës, e gjithë bora do të shkrihet, dhe pjesët e shkrira do të lidhen të gjitha së bashku, dhe ne do të shohim një hapësirë ​​të madhe toke në faqen tonë.

Më pas, mësuesi i fton fëmijët të luajnë lojën "Përshëndetje, copëz e shkrirë!"

- Le të luajmë me ju lojën "Përshëndetje, copëz e shkrirë". Unë kam një bidon me ujë të ngrohtë në të. Ne do të ujitim borën në vend dhe do të shohim se si do të shfaqen shpejt njollat ​​e shkrira. Sapo dikush të ketë një copë të shkrirë, ne do të themi: "Përshëndetje, copë e shkrirë!".

Mësuesja derdh ujë të ngrohtë në kova, vadas për fëmijët, shpërndan shishe plastike me ujë, u kujton fëmijëve të luajnë me ujë me kujdes dhe saktësi (mos i lagni rrobat, mos i derdhni mbi njëri-tjetrin), fëmijët luajnë me mësuesin.

c0c5fa9ae1bd815fc08c810d8c4398f7Valeria Polyakova
Walk. arna të shkrira.

qëllimi : zgjeroni horizontet, thelloni njohuritë për shenjat e pranverës, zhvilloni vëmendjen dhe vëzhgimin.

Dhe bora shkrihet nën këmbët e saj.

Ashtu është, pranvera ka këmbë shumë të ngrohta.

Skaut i vogël i dërguar në pranverë.

Le të jetë akulli i palëvizshëm në lumin e fjetur.

Ky është emri i shtëpisë. (fole)

Një lule e vogël është rritur.

Detyrë : vizatoni lulen e parë ashtu siç e imagjinoni.

Vëllai i 2 marsit nuk është i lumtur për pranverën dhe dimrin.

4 Në mars, edhe një pulë nga një pellg do të dehet.

Vëzhgim : po shikojmë shkrirjen e borës në vende të ndryshme në këndet e lojërave të kopshtit. Njollat ​​e para të shkrira të pranverës shfaqen aty ku dielli ngroh më mirë borën. Vendosni një lidhje midis ndryshimeve në natyrën e pajetë dhe pozicionit të diellit.

Dhe ndonjëherë ndodh : uji rrjedh nga qeset.

Le të fshihemi më mirë nga retë e vrimës.

Vëzhgim : tërhiqni vëmendjen e fëmijëve në një pellg. Le të shkojmë tek ajo. Djemtë shikojnë pellgun. Çfarë shihni atje? Retë dhe pemët reflektohen në pellgje. Le të lëvizim një shkop mbi ujë. Çfarë morëm? Valët. Pse nuk ka reflektim tani? Objektet reflektohen vetëm në ujë të qetë.

1 E gjalla mund të jetë e vdekur.

Edhe të lëngshme edhe shumë të ngurta.

Puna në vend : pastrimi i pellgjeve në vend.

"Një shëtitje në pyll!" Përmbajtja e programit: Për të konsoliduar aftësinë për të ecur në një dërrasë të shtrirë në dysheme, për të përmirësuar aftësinë e kërcimit në dy këmbë me përparim.

Mësim-shëtitje me fëmijët e grupit më të ri "Ecni në pyllin e pranverës" Qëllimi: të zgjojë interesin e fëmijëve për të ecur. Detyrat: t'u jepni fëmijëve idetë e para për pranverën e hershme, të edukoni dashurinë për natyrën, të edukoni.

46352116Në buzë të pyllit ka ende borë. Por për disa arsye, arna të shkrira bien në sy pranë trungjeve të pemëve. Në shekullin e 18-të, natyralisti amerikan B. Franklin bëri një eksperiment interesant që shpjegon arsyen e formimit të njollave të shkrira në trungjet e errëta të pemëve.

"Unë mora," shkruan Franklin, "nga rrobaqepësi disa copa katrore të rrobave me ngjyra të ndryshme. Midis tyre ishin: e zeza, blu e errët, jeshile, vjollcë, e kuqe, e bardhë dhe nuanca dhe ngjyra të ndryshme të tjera. Një mëngjes të ndritshëm me diell i vendosa të gjitha këto pjesë në dëborë. Disa orë më vonë, pjesa e zezë, që ishte ngrohur më shumë se të tjerat, u zhyt në dëborë aq thellë sa rrezet e diellit nuk e arrinin më: ajo blu e errët u fundos pothuajse po aq sa ajo e zeza; blu e lehtë është shumë më pak, pjesa tjetër u mbyt aq më pak, aq më të lehta janë. E bardha mbeti në sipërfaqe, pra nuk u fundos fare.

"Vini re," shton Franklin, "se ne jemi shumë më të nxehtë në diell me një kostum të errët sesa me të bardhë; Objektet e errëta nxehen më shumë në diell sesa objektet e lehta. Prandaj, nën pëlhurën e zezë, bora shkrihej më shumë se nën copat e lehta të materies.

Trungjet e pemëve janë gjithashtu të errëta. Në pranverë, ato nxehen fort nga dielli, dhe dëbora shkrihet rreth tyre. Por pse objektet e errëta nxehen më shumë se ato të lehta? Kjo është për shkak se ata janë të errët. Në fund të fundit, rrezet e diellit bien mbi të gjitha objektet në mënyrë të barabartë. Por nga disa objekte, rrezet reflektohen fuqishëm dhe na duken të lehta. Dhe objekte të tjera thithin rrezet e diellit dhe duken të errëta. Rrezet e absorbuara nga objektet kthehen në nxehtësi.

Burimi

Sladkov "Arna e shkrirë e kujt"

Nikolai Sladkov "Arna e shkrirë e kujt"

Pashë copëzën e dyzet e një të shkrirë - një njollë e errët në borë të bardhë.

- E imja! bërtiti ajo. - Shkrirja ime, meqë e pashë i pari!

Ka fara në copëzën e shkrirë, insektet e merimangave grumbullohen, flutura e limonit shtrihet në anën e saj - ngrohet. Sytë e Magpie u hapën, dhe sqepi i saj ishte tashmë i hapur, por nga askund - Rook.

"Hej, rrituni, unë tashmë kam ardhur!" Në dimër, ajo endej nëpër mbeturinat e sorrës, dhe tani në copëzën time të shkrirë! E shemtuar!

Pse është e jotja? - Cicëroi Magpia. - E pashë i pari!

"Ti e pa atë," leh Rook, "dhe unë ëndërrova për të gjithë dimrin." Për një mijë milje drejt saj me nxitim! Për hir të saj, ai u largua nga vendet e ngrohta. Pa të, nuk do të isha këtu. Ku ka njolla të shkrira, atje jemi ne, gurë. Shkrirja ime!

- Çka po krokon këtu! Magpia gjëmonte. - Gjithë dimrin në jug, ai u ngroh, u lagu, hëngri e piu çfarë donte dhe u kthye - jepi një copë të shkrirë pa radhë! Dhe ngriva gjatë gjithë dimrit, nxitova nga grumbulli i plehrave në deponi, gëlltita borë në vend të ujit, dhe tani, pak i gjallë, i dobët, më në fund kërkova një copë shkrirjeje dhe ajo më hiqet. Ti, Rook, je vetëm në pamje të errët, por je në mendjen tënde. Gjuajtni nga arna e shkrirë derisa ajo goditi kurorën e kokës!

Lark fluturoi deri në zhurmë, shikoi përreth, dëgjoi dhe cicëroj:

- Pranvera, dielli, qielli është i kthjellët, dhe ju po grindeni. Dhe ku - në shkrirjen time! Mos e errësoni gëzimin e takimit me të. Dua këngë!

Magpie dhe Rook vetëm tundnin krahët e tyre.

Pse është e jotja? Ky është shkrirja jonë, e gjetëm. Magpie e priti gjithë dimrin, e shikoi me të gjithë sytë. Dhe mbase isha me një nxitim kaq të madh nga jugu për tek ajo sa pothuajse i zhvendosa krahët gjatë rrugës.

- Dhe unë kam lindur në të! kërciti Laureshë. - Po të shikosh, mund të gjesh edhe lëvozhga nga veza nga e cila dola! Mbaj mend, dikur ishte, në dimër në një vend të huaj, një fole vendase - dhe ngurrim për të kënduar. Dhe tani kënga është shqyer nga sqepi - edhe gjuha po dridhet.

Lark u hodh mbi një humakë, vidhosi sytë, qafa i dridhej - dhe kënga rridhte si një përrua burimi: kumbonte, gurgullonte, murmuriste. Magpie dhe Rook hapën sqepat e tyre - ata dëgjuan. Ata kurrë nuk do të këndojnë kështu, fyti i tyre nuk është në rregull, ata vetëm mund të cicërijnë dhe krokosin.

Ata ndoshta do të kishin dëgjuar për një kohë të gjatë, të lënguar në diellin e pranverës, por papritmas toka u drodh nën këmbët e tyre, u fry si një tuberkuloz dhe u shkërmoq.

Dhe nishani shikoi jashtë - nuhati.

E godit menjëherë vrimën e shkrirjes? Kështu është: toka është e butë, e ngrohtë, nuk ka borë. Dhe ka erë. Eh! A ka erë pranvere? Pranverë, a është ça, je lart?

- Pranverë, pranverë, gërmues! Magpie bërtiti me hidhërim.

- E dija ku të shkonte! Grach ulëriti me dyshim. Edhe nëse është i verbër.

- Pse keni nevojë për shkrirjen tonë? Këngë e dritës gërvishtur.

Nishani ka nuhatur Rook, Magpie, Lark - sheh keq me sy! teshtiu dhe tha:

“Nuk kam nevojë për asgjë nga ju. Dhe nuk kam nevojë për shkrirjen tuaj. Këtu do ta shtyj tokën nga vrima dhe mbrapa. Sepse kam dëgjuar se je i keq. Sherr, gati përleshje. Për më tepër, është e lehtë, e thatë dhe ajri është i freskët. Jo si në birucën time: e errët, e lagësht, e mykur. Hiri! Ju keni ende një lloj pranvere këtu.

- Si mund ta thuash atë? Laureshë u tmerrua. "A e dini, ekskavator, çfarë është pranvera!"

Nuk e di dhe nuk dua ta di! Nishani gërhiti. - Nuk kam nevojë për pranverë, kam të njëjtën nëntokë gjatë gjithë vitit.

"Arna të shkrira shfaqen në pranverë," thanë Magpie, Lark dhe Rook me ëndërrim.

"Dhe skandalet fillojnë në arna të shkrira," gërhiti nishani përsëri. - Dhe për çfarë? Shkrihet si shkrirje.

- Mos më thuaj! Magpie u hodh lart. - Dhe farat? Dhe brumbujt? A janë filizat jeshile? Gjithë dimrin pa vitamina.

- Uluni, ecni, shtrihuni! Grach gërrmoi. - Gërmoni me hundë në tokën e ngrohtë!

- Dhe është mirë të këndosh mbi arna të shkrira! Lauresha bërtiti. - Sa arna të shkrira në fushë - kaq shumë larka. Dhe të gjithë këndojnë! Nuk ka asgjë më të mirë se një shkrirje në pranverë.

- Pse po grindeni atëherë? Mole nuk e kuptoi. - Larku dëshiron të këndojë - le të këndojë. Rook dëshiron të marshojë - le të marshojë.

- Sakte! ka thënë Soroka. "Unë do të kujdesem për farat dhe brumbujt tani për tani."

Këtu filluan sërish të bërtiturat dhe grindjet.

Dhe ndërsa ata bërtisnin dhe grindeshin, në fushë u shfaqën arna të reja të shkrira.

Zogjtë u shpërndanë mbi ta për të takuar pranverën. Këndoni këngë, gërmoni në tokën e ngrohtë, vrisni krimbin.

- Është koha për mua! Tha nishani. Dhe ai ra në një vend ku nuk ka pranverë, nuk ka njolla të shkrira, nuk ka diell dhe hënë, nuk ka erë dhe nuk ka shi. Dhe ku edhe të debatosh me askënd. Aty ku është gjithmonë errësirë ​​dhe qetësi.

Burimi

Shkrirja e kujt? - Sladkov N.I.

Një përrallë për një harak, e cila në pranverë pa një copë toke të shkrirë, dhe fara mbi të, merimangat grumbullohen, një flutur limoni shtrihet në anën e saj - ngrohet. Sytë e Magpies u hapën dhe vendosi të mos e ndante me askënd.

Shkrirja e kujt? lexoni

Pashë copëzën e dyzet e një të shkrirë - një njollë e errët në borë të bardhë.
- E imja! bërtiti ajo. - Shkrirja ime, meqë e pashë i pari!
Ka fara në copëzën e shkrirë, insektet e merimangave grumbullohen, flutura e limonit shtrihet në anën e saj - ngrohet. Sytë e Magpie u hapën, dhe sqepi i saj ishte tashmë i hapur, por nga askund - Rook.
"Hej, rrituni, unë tashmë kam ardhur!" Në dimër, ajo endej nëpër mbeturinat e sorrës, dhe tani në copëzën time të shkrirë! E shemtuar!
Pse është e jotja? - Cicëroi Magpia. - E pashë i pari!
"Ti e pa atë," leh Rook, "dhe unë ëndërrova për të gjithë dimrin." Për një mijë milje drejt saj me nxitim! Për hir të saj, ai u largua nga vendet e ngrohta. Pa të, nuk do të isha këtu. Ku ka njolla të shkrira, atje jemi ne, gurë. Shkrirja ime!
- Çka po krokon këtu! Magpia gjëmonte. - Gjithë dimrin në jug, ai u ngroh, u lagu, hëngri e piu çfarë donte dhe u kthye - jepi një copë të shkrirë pa radhë! Dhe ngriva gjatë gjithë dimrit, nxitova nga grumbulli i plehrave në deponi, gëlltita borën në vend të ujit, dhe tani, pak i gjallë, i dobët, më në fund kërkova një copë toke të shkrirë dhe atë e morën. Ti, Rook, je vetëm në pamje të errët, por je në mendjen tënde. Gjuajtni nga arna e shkrirë derisa ajo goditi kurorën e kokës!
Lark fluturoi deri në zhurmë, shikoi përreth, dëgjoi dhe cicëroj:
- Pranverë, diell, qielli është i kthjellët, dhe ju po grindeni. Dhe ku - në shkrirjen time! Mos e errësoni gëzimin e takimit me të. Dua këngë!
Magpie dhe Rook vetëm tundnin krahët e tyre.
Pse është e jotja? Ky është shkrirja jonë, e gjetëm. Magpie e priti gjithë dimrin, e shikoi me të gjithë sytë.
Dhe mbase isha me një nxitim kaq të madh nga jugu për tek ajo sa pothuajse i zhvendosa krahët gjatë rrugës.
- Dhe unë kam lindur në të! kërciti Laureshë. - Po të shikosh, mund të gjesh edhe lëvozhga nga veza nga e cila dola! Mbaj mend, dikur ishte, në dimër në një vend të huaj, një fole vendase - dhe ngurrim për të kënduar. Dhe tani kënga është shqyer nga sqepi - edhe gjuha po dridhet.

bg ngarkim i bardhë

Lark u hodh mbi një gungë, mbylli sytë, qafa i dridhej - dhe kënga rridhte si një përrua burimi: kumbonte, gurgullonte, murmuriste. Magpie dhe Rook hapën sqepat e tyre - ata dëgjuan. Ata kurrë nuk do të këndojnë kështu, fyti i tyre nuk është në rregull, ata vetëm mund të cicërijnë dhe krokosin.
Ata ndoshta do të kishin dëgjuar për një kohë të gjatë, të lënguar në diellin e pranverës, por papritmas toka u drodh nën këmbët e tyre, u fry si një tuberkuloz dhe u shkërmoq.
Dhe nishani shikoi jashtë - nuhati.
- E godit menjëherë vrimën e shkrirjes? Kështu është: toka është e butë, e ngrohtë, nuk ka borë. Dhe ka erë... Phew! A ka erë pranvere? Pranverë, a është ça, je lart?
— Pranverë, pranvere, gërmues! Magpie bërtiti me hidhërim.
- E dija ku të shkonte! Grach ulëriti me dyshim. Edhe nëse je i verbër...
- Pse keni nevojë për shkrirjen tonë? Këngë e dritës gërvishtur.
Nishani ka nuhatur Rook, Magpie, Lark - sheh keq me sy! - teshtiti dhe tha:
- Nuk kam nevojë për asgjë nga ju. Dhe nuk kam nevojë për shkrirjen tuaj. Këtu do ta shtyj tokën nga vrima dhe mbrapa. Sepse ndjej: është keq për ty. Sherr, gati përleshje. Për më tepër, është e lehtë, e thatë dhe ajri është i freskët. Jo si në birucën time: e errët, e lagësht, e mykur. Hiri! Ju gjithashtu keni një lloj pranvere këtu ...
- Si mund ta thuash këtë? Laureshë u tmerrua. "A e dini, ekskavator, çfarë është pranvera!"
Nuk e di dhe nuk dua ta di! Nishani gërhiti. - Nuk kam nevojë për pranverë, kam të njëjtën nëntokë gjatë gjithë vitit.
"Arna të shkrira shfaqen në pranverë," thanë Magpie, Lark dhe Rook me ëndërrim.
"Dhe skandalet fillojnë në arna të shkrira," gërhiti nishani përsëri. - Dhe për çfarë? Shkrihet si shkrirje.

- Mos më thuaj! Magpie u hodh lart. - Dhe farat? Dhe brumbujt? A janë filizat jeshile? Gjithë dimrin pa vitamina.
- Uluni, ecni, shtrihuni! Grach gërrmoi. - Gërmoni me hundë në tokën e ngrohtë!
- Dhe është mirë të këndosh mbi arna të shkrira! Lauresha bërtiti. - Sa arna të shkrira në fushë - kaq shumë larka. Dhe të gjithë këndojnë! Nuk ka asgjë më të mirë se një shkrirje në pranverë.
- Pse po grindeni atëherë? Mole nuk e kuptoi. - Larku dëshiron të këndojë - le të këndojë. Rook dëshiron të marshojë - le të marshojë.
- Sakte! ka thënë Soroka. "Ndërkohë, unë do të kujdesem për farat dhe brumbujt ...
Më pas filluan përsëri britmat dhe grindjet.
Dhe ndërsa ata bërtisnin dhe grindeshin, në fushë u shfaqën arna të reja të shkrira. Zogjtë u shpërndanë mbi ta për të takuar pranverën. Këndoni këngë, gërmoni në tokën e ngrohtë, vrisni krimbin.
- Është koha për mua! Tha nishani. Dhe ai ra në një vend ku nuk ka pranverë, nuk ka njolla të shkrira, nuk ka diell dhe hënë, nuk ka erë dhe nuk ka shi. Dhe ku edhe të debatosh me askënd. Aty ku është gjithmonë errësirë ​​dhe qetësi.

Burimi


detektor adblock

Por menjëherë më duhej të kërkoja falje: ishte Polya, por dëgjova zërin e saj dhe menjëherë dukej se pashë fytyrën e saj, të qetë dhe të qartë, sicopë e shkrirënë pyllin e pranverës.

copë e shkrirë

"Zonja e qirasë," e kuptoi Romanov, dhe befas, në vend të emrit të saj, një tinëzarecopë e shkrirë.

dhe.
1) a) Vendi ku u shkri bora dhe u ekspozua toka. b) Vendi në lumë ku shkrihej akulli; polinia.
2) shpalos Një vend i shkrirë në gotë të ngrirë.

vendi ku u shkri bora dhe u hap toka Pranvera shkriu arna.

prot'alina, -s

Me bisht të syrit, ai vuri re se aty ku faqja e Rrëqebullit ishte e shtypur anash te gota, një rreth i rrumbullakët mbeti në kaçurrela të ngrira.copë e shkrirëpor nuk i kushtoi vëmendje.

dhe.

1. Vendi ku u shkri bora dhe u zbulua toka. ott. Një vend në lumë ku shkrihej akulli; polinia.

2. i hapur Një vend i shkrirë në një gotë të ngrirë.

Një copë e shkrirë është një vend ku bora shkrihet dhe toka u hap. Zakonisht "arna të shkrira" vërehen në pranverë.

shkrihet
1) a) Vendi ku u shkri bora dhe u ekspozua toka. b) Vendi në lumë ku shkrihej akulli; polinia.
2) shpalos Një vend i shkrirë në gotë të ngrirë.

shkrij, -s

Ndërkohë, në dritaren e ngrirë u formuacopë e shkrirënë madhësinë e një tasi supe, pashë një pemë Krishtlindjeje në dhomë dhe fytyrën e mikut tim Walter, i cili, duke shtypur hundën te gota, më buzëqeshi.

copë e shkrirë

arna të shkrira, vendi ku u shkri bora dhe u hap toka. Lulet e hershme u shfaqën në njollat ​​e shkrira të pranverës. Pushkin. || trans. Një vend i shkrirë. Në dritaret e shkrira, dukej bora verbuese me gaz. M. Gorki.

një vend ku një fletë bore ose akulli është shkrirë dhe ajo që ishte poshtë është e ekspozuar


0 replies on “Cila është mënyra më e mirë për të shpjeguar se çfarë është shkrirja?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *