Modeli

Që nga koha e Paleolitit të Sipërm, njerëzit kanë zbukuruar rroba, pjata, banesa me linja dhe figura të çuditshme. Mijëvjeçarët ndryshuan, por kjo traditë mbeti e palëkundur. Deri më tani, ne veshim rroba me karrocë, ngjitim letër-muri me "tranguj", blejmë pjata të pikturuara në Khokhloma ose Gzhel. Pra, cilat janë modelet dhe çfarë roli të rëndësishëm kanë luajtur ato me kalimin e kohës?

çfarë është modeli

Përkufizimi

Për të zbuluar se çfarë është një model, shikoni në fjalor. Ai thotë se kjo fjalë do të thotë një vizatim që ndërthur linja, ngjyra, hije. Dhe nuk duhet të jetë e punuar me dorë. Një shembull i gjallë i kësaj janë modelet e dimrit në dritare në një ditë të ftohtë.

Historikisht, fjala vjen nga leksema të tilla si "të shohësh", "të shohësh". Në gjuhën e vjetër ruse, ata nënkuptonin jo vetëm "të shohësh", por edhe "të kuptosh thelbin". Prej këtu vijnë shprehjet "të piqet në rrënjë", "një person i pjekur". Paraardhësit tanë krijuan modele për të përcjellë informacionin më të rëndësishëm shpirtëror. Kjo shpjegon aplikimin e tyre në pjesët e fshehura të objekteve: fundi, ana e kundërt.

Nëpërmjet modeleve ata treguan për strukturën e universit, vlerat e përjetshme. Shpesh ata kryenin funksionin e një hajmali. Kjo është arsyeja pse ato qëndiseshin përgjatë skajeve të rrobave, në zonën e zemrës, etj. Shpesh, modelet u zbulonin të tjerëve informacione për statusin shoqëror të pronarit të tyre, familjes së tij ose një kafshe totem. Kur njerëzit donin t'i kushtonin vëmendje bukurisë grafike të vizatimit, ata përdorën një fjalë tjetër - "dekorim".

stoli

Ne kuptuam se çfarë është një model. Sidoqoftë, në rusisht ekziston një fjalë tjetër - stoli. Ajo u shfaq shumë më vonë dhe e ka origjinën nga latinishtja ornamentum (“dekorim”). Ky koncept filloi të tregojë një lloj të veçantë modelesh të bazuara në alternimin ritmik të simboleve. Baza e ornamentit është "raporti" (nga frëngjishtja - "përgjigje, kthim"). Ky është emri i pjesës përsëritëse të modelit.

modelet e dimrit

Njëherë e një kohë, stolitë kryenin një funksion magjik, duke mbrojtur njerëzit nga forcat armiqësore. E keqja në kohët e lashta shoqërohej me kaos, çrregullim. Besohej se bota ishte në një gjendje kaq pa formë derisa krijuesi krijoi një kozmos të rregulluar. Duke aplikuar një stoli, njerëzit u krahasuan me perënditë. Ata harmonizuan hapësirën, duke renditur simbolet në një rend të caktuar, dhe kështu krijuan një hajmali kundër shpirtrave të këqij.

Motivet kryesore

Ornamentet mund të përbëhen nga një larmi elementesh. Alokoni:

 • Modele gjeometrike që përfshijnë vija, pika, yje, diamante, rrathë, kryqe dhe forma të tjera abstrakte. Vizatime të tilla janë më të hershmet. Ato gjenden në sendet shtëpiake të krijuara 17-12 mijë vjet më parë.
 • Ornament me lule në të cilin alternohen lulet, frutat, gjethet dhe degët.
 • Imazhe zoomorfike ku stilizohen kafshë reale ose mitike.
 • Ornament antropomorfik që përshkruan figura njerëzish ose pjesë të veçanta të trupit.
 • Modele objektesh që datojnë që nga koha e Romës së Lashtë. Në një stoli të tillë, armët, instrumentet muzikore dhe sendet shtëpiake përdoren si motive.
 • Model kaligrafik, kur shkronjat dhe fjalët aplikohen në sipërfaqe. Një zbukurim i tillë është i përhapur në Japoni dhe Kinë.
 • Vizatimet e peizazhit. Trupat qiellorë, fenomenet natyrore gjithashtu zbukurojnë shpesh tekstilet japoneze dhe kineze.

Simbolet universale

Modelet në stilin popullor nuk janë vetëm të bukura. Ato përmbajnë informacione për themelet e universit. Motivet më të lashta shfaqen në stolitë e popujve të ndryshëm që banojnë në planetin tonë. Le të shqyrtojmë disa prej tyre.

Modelet ruse

 • Rrethi fillimisht lidhet me trupat qiellorë: diellin, hënën. Kjo është një formë ideale, që simbolizon tërësinë, unitetin, pafundësinë, përsëritjen. Ndërsa stinët shkojnë njëra pas tjetrës, ashtu edhe në jetë çdo gjë herët a vonë do të kthehet në normalitet.
 • Spiralja është kodi botëror, sipas të cilit zhvillohet gjithçka në universin tonë.
 • Kryqi është një kombinim i dy parimeve të kundërta që bashkohen me njëri-tjetrin në qendër.
 • Rombi është një simbol i pjellorisë, një korrje e mirë dhe femërore. Shpesh mund të shihet në fustanin e nusërisë.
 • Svastika gjendet në të gjitha kulturat, ka shumë simbole të tilla midis modeleve ruse. Ai shfaq rrotullimin e universit rreth qendrës së shenjtë. Svastika simbolizon prosperitetin dhe krijimin.

Modelet tradicionale ruse

Që nga kohërat e lashta, paraardhësit tanë dekoronin rroba, enët, linjat, mobiljet dhe pjesët individuale të ndërtesave me zbukurime. Në modele mbizotërojnë simbolet e pjellorisë dhe shenjat mbrojtëse të lidhura me elementë të ndryshëm. Ngjyra e përdorur kishte një rëndësi të madhe.

modele në stilin popullor

 • E kuqja konsiderohej e bukur, shoqërohej me zjarrin, diellin. Ai gjithashtu mbrojti jetën.
 • E bardha është ngjyra e pastërtisë, mbrojtjes nga forcat e errëta.
 • Blu është një simbol i ujit, qiellit të pafund dhe forcës. Ata qëndisnin rroba burrash.
 • E gjelbra lidhej me pyllin, me ndihmën e elementeve natyrore.
 • E zeza është tokë pjellore. E shohim në veshjet e grave, mbron mëmësinë.

Për secilin rast, populli rus kishte stolitë e veta që shërbenin si magji.

Modele moderne

Aktualisht, ne jemi ende të rrethuar nga stolitë, megjithëse kuptimi i tyre i shenjtë është harruar gradualisht. Ne i admirojmë më shumë format e jashtme të elementeve, kombinimet e bukura të ngjyrave. Ornamentet etnike janë në modë - rrota skoceze, "këmbët e sorrës", "kastraveci indian", damask, etj. Gratë me gjilpërë thurin triko, dorashka dhe shalle duke përdorur modele norvegjeze dimërore (flokë dëbore, dreri, yje).

modele gjeometrike

Dizajnerët modernë i caktojnë një rol të rëndësishëm stoli, pasi është në gjendje të transformojë sipërfaqen. Në brendësi, me ndihmën e saj, ju mund të zvogëloni ose zmadhoni vizualisht dhomën, të krijoni një ndjenjë stabiliteti ose ajrosjeje, lakim ose rrumbullakësi.

Shumica prej nesh nuk janë plotësisht të vetëdijshëm se cilat janë modelet. Por ato gjithsesi harmonizojnë hapësirën përreth, duke na dhënë njëkohësisht kënaqësi estetike. Kushtojini vëmendje modelit të letër-muri, dekorit të lirive të krevatit dhe enëve. Ndoshta janë ata që e bëjnë shtëpinë tonë komode dhe largojnë mendimet e këqija?

Siç e dini, ka lloje të ndryshme zbukurimesh. Ato janë bimore, subjekt, peizazh, astral, floral, fantastik, kaligrafik, etj. Gjithçka varet nga elementët nga cili model është krijuar. Gjeometrike përbëhet nga forma të thjeshta - një rreth, një katror, ​​drejtkëndësha, trekëndësha. Ky është opsioni më i zakonshëm dhe më i lehtë për t'u ndërtuar. Për ta bërë atë, mjafton të përdorni shabllone ose mjete vizatimi dhe të kuptoni modelin e ndërtimit.

modele të formave gjeometrike

Ornamentet dhe modelet gjeometrike: llojet

Vendndodhja dhe natyra e kompozimit shoqërohet gjithmonë me formën e objektit mbi të cilin është aplikuar vizatimi. Mbi këtë bazë, ekzistojnë lloje të tilla zbukurimesh nga figura:

 • kasetë;
 • rrjetëzoj;
 • centrike ose rozetë.

E para është ndërtuar në formën e një shiriti të drejtë ose të lakuar që kalon përgjatë qendrës ose buzës së produktit. Kështu bëhen frizat dhe kufijtë. Në rastin e dytë, e gjithë sipërfaqja që do të dekorohet është e mbushur me një model. Në opsionin e tretë, elementët individualë janë të vendosur brenda një katrori, rrethi, rombi, drejtkëndëshi, të cilat ndodhen në qendër të objektit të dekoruar.

Fushat e aplikimit të ornamentit

Modelet gjeometrike në enët janë përdorur që nga kohërat e lashta. Ishte mënyra më e lehtë për të dekoruar një enë ose tenxhere. Përdoreshin shkopinj të zakonshëm, të cilët bënin gropa të rrumbullakëta në sipërfaqe, vija.

Me zhvillimin e teknologjisë, stolitë gjeometrike filluan të përdoren në arkitekturë dhe veshje. Tani ato përdoren shpesh për të dekoruar produkte tekstili, shalle, liri krevati, qilima, si dhe në shtypjen kur shtypni libra, letër-muri, për dekorimin e mobiljeve, materialet e përfundimit (pllaka qeramike dhe tavani, laminat, linoleum, etj.).

stoli dhe modele gjeometrike

Koncepte të rëndësishme

Çdo model, gjeometrik, me lule, ka një motiv dhe raport të caktuar. Ju duhet të kuptoni qartë se çfarë kuptimi kanë të dyja fjalët. E para është elementi kryesor i ornamentit. Mund të jetë e thjeshtë, e përbërë nga një formë me një kontur të vetëm, ose komplekse, e cila përfshin praninë e disa komponentëve.

modele gjeometrike në enët

Një lule e stilizuar, një gjethe, një yll, lloje të ndryshme poligonesh, një yll i përbërë nga trekëndësha mund të veprojnë si motiv. Raporti është një ndërthurje e një motivi ose një grupi prej tyre dhe distancës me atë fqinj.

Teknika për ndërtimin e një stoli

Çdo model, gjeometrik, floral apo ndonjë tjetër, përfaqëson një ritëm të caktuar, pra përsëritje, alternim të elementeve të caktuara. Si motiv, mund të merrni një trekëndësh izosceles. Përsëriteni shumë herë horizontalisht pa boshllëqe, atëherë do të merrni një lloj dhëmbësh, në të njëjtën distancë ose duke alternuar gjatësinë e hapësirës midis elementeve në një kombinim të caktuar. Lloji i ornamentit të shiritit do të ndryshojë. E njëjta gjë mund të bëhet vertikalisht.

Për të krijuar një model rrjetë, mjafton të përsërisni vijën e trekëndëshave të marrë në fazën e parë disa herë në një kolonë. Secili modul mund të jetë ose njëri nën tjetrin ose i kompensuar. Dy rreshta të ndryshëm horizontalë alternohen sipas një modeli të caktuar, përmes një, dy, etj.

Dekoret origjinale përftohen duke kombinuar lloje të ndryshme pasqyrimi. Linjat, kolonat ose vetëm pjesët e tyre në një kombinim të caktuar pasqyrohen horizontalisht ose vertikalisht.

Ornamentet dhe modelet gjeometrike qendrore janë gjithashtu të lehta për t'u marrë. Mjafton të zgjidhni pikën e rrotullimit në një nga skajet e elementit, brenda ose jashtë dhe rreth tij, zhvendosni trekëndëshin me një numër të caktuar gradësh.

Si të bëni një zbukurim për një fillestar

Modelet e thjeshta gjeometrike janë shumë të lehta për t'u bërë. Baza është një grup figurash të rregulluara, për shembull, në një shesh. Ky modul përsëritet shumë herë sipas ndonjë prej modeleve të mësipërm.

Mënyra më e lehtë dhe më argëtuese për të hartuar një model, qoftë gjeometrik, vegjetal apo tjetër, është të përdorni një redaktues grafik në kompjuterin tuaj. Një program që punon me grafikë vektoriale është i përshtatshëm, i cili i referohet vetëm formave të thjeshta gjeometrike që kanë një skicë dhe një mbushje. Modele të tilla mund të merren në redaktorin Corel Draw ose Adobe Illustrator.

modeli gjeometrik

Algoritmi i punës do të jetë si më poshtë:

 1. Nga format gjeometrike përbëjnë elementin bazë.
 2. Kryeni një operacion grupimi.
 3. Kopjoni modulin.
 4. Futni sa herë të keni nevojë.
 5. Zbatoni funksionin e shpërndarjes së të gjitha fragmenteve të zgjedhura në një distancë të caktuar. Linja është gati.
 6. Grupojeni atë në të njëjtën mënyrë si vetë moduli në fillim.
 7. Provoni kombinime të ndryshme reflektimesh, përsëritjesh. Ju madje mund të bëni një rrotullim rreth një rrethi me kënde të ndryshme rrotullimi.

Do të ketë shumë kombinime. Zgjidhni më të mirën, printoni ose përdorni për ndonjë qëllim tjetër. Nga rruga, ju mund ta përdorni këtë imazh si një shabllon: gjurmoni modelin që rezulton përmes xhamit në letër, dhe më pas përdorni atë për pikturimin e pëlhurave, dekorimin e kartolinave të punuar me dorë, qëndisje, xham me njolla, gdhendje dhe çdo teknikë tjetër të aftësive artistike.

Ndërtimi nga qelizat

Modelet e formave gjeometrike janë të lehta për t'u bërë në një rrjet. Mund të përdorni një fletë të rregullt fletoreje ose të vizatoni paraprakisht qeliza të çdo madhësie në fletë me vija të holla. Tashmë mbi to janë vizatuar ose skicuar konturet me ngjyrën e figurës. Madhësia e pjesëve dhe boshllëqeve është e lehtë për t'u përcaktuar duke numëruar qelizat.

modele të thjeshta gjeometrike

Pra, e keni parë se si ndërtohen stolitë dhe modelet gjeometrike. Ju mund të zgjidhni ndonjë nga metodat e mësipërme dhe të përpiqeni të kryeni vetë disa opsione. Nëse e bëni këtë detyrë në një kompjuter, do të merrni një numër të madh opsionesh. Ky aktivitet është shumë emocionues, pasi është e vështirë të imagjinohet paraprakisht se çfarë do të dalë një dekor kompleks nga një element i thjeshtë.


0 replies on “Modeli”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *