Çokollata finlandeze - prodhues të njohur


GASTRONOM është një vodka gustator nga kuzhinieri me yje Michelin, 
Georges Duboeuf, Perandori i njohur botërisht i Beaujolais. Ai ka kaluar nga një i ri që jep verën e tij në restorantet lokale me biçikletë, në kreun e një kompanie që prodhon 30 milionë shishe në vit.
Me kokrra piper: një përzgjedhje koktejesh pikante për Halloween
Ka mbetur shumë pak para festës më misterioze të vitit - Halloween, ose Dita e Gjithë Shenjtorëve. Në këtë ditë, është zakon të visheni me kostume të të gjithë shpirtrave të këqij dhe të argëtoheni. Dhe ku argëtim, nuk mund të bësh pa pije alkoolike. Prandaj, ne kemi përgatitur për ju një përzgjedhje të koktejeve të nxehta që do të bëhen një dekorim origjinal i çdo feste të Halloween.

Boutique Winestyle LLC, TIN: 7713790026, licencë: 77RPA0010390 Nga 05.11.2014 e vlefshme nga 05.11.2014 deri më 04.11.2024, Moskë, Leninsky Prospekt 52, kati 2, dhoma III, kom. 1-4 Shitje me pakicë Winestyle LLC, TIN: 7716816628, licencë: 77RPA0012148 Nga 26.04.2016 e vlefshme nga 26.04.2016 deri më 25.04.2026, Moskë, autostrada Leningradskoe, 72, kati 1, dhoma 1, IVa, com. 1-5Vinestyle LLC, TIN: 7715808800, licencë: 77RPA0010437 Nga data 16.10.2019 e vlefshme nga 14.11.2014 deri më 13.11.2024, OGRN: 1107746352141, Moskë Skladochnaya, 1, pallati 1, kati 1, pjesë e ambienteve IvOOO "Stor Winestyle", TIN: 9717017438, licencë: 77RPA0012229 Nga 06/08/2016 e vlefshme nga 08/06/2021 deri në 06/06/2027 Moskë, 06/06 rr. Lyusinovskaya, d. 53, kati 1, ambientet VIOOO "Red Winestyle", TIN: 9717049616, licencë: 77RPA0012971 Data e 23/03/2017 e vlefshme nga 23/03/2017 deri më 23/03/22 Moskë, 20 dhoma nga 1 deri në 5OOO "Rose Winestyle", TIN: 9718046294, licencë: 77RPA0014645 Nga data 04.10.2019 e vlefshme nga 04.10.2019 deri më 03.10.2024, Moskë, Varshavskoe L, kati 1 Art shosse, dhoma 72, 72. TIN: 7730259175, licencë: 77RPA0015061 Nga data 11/12/2020 e vlefshme nga 11/12/2020 deri më 11/11/2025, 121096, Moskë, rr. Kastanaevskaya, 17, kati 1, dhoma II, dhomë 1-8Art Winestyle LLC, TIN: 7730259175, licencë: 77RPA0015129 Nga data 13.01.2021 e vlefshme nga 13.01.2021 deri më 01.12.2026, Moskë, Bulevardi Stroginsky, 26, f. 2, kati 1, pjesë e ambjentit 466OOO Art Winestyle, TIN: 7730259175, licencë: 50RPA0018989 Nga data 23.06.2021 vlen nga 23.06.2021 deri më 22.06.2026, rajoni i Moskës, rajoni Krasnoulmos, 3,Dhoma Krasnogord, Posnogord. 1 dhomë 77, kati I, dhoma. Nr 1-2City Winestyle LLC, NIPT: 7734439080, licencë: 77RPA0015355 datë 25 qershor. 2021 është e vlefshme nga 25.06.2021 deri më 24.06.2026, Moskë, rr. Akademika Yangelya, 2, kati 1, pjesë e ambienteve 1City Winestyle LLC, TIN: 7734439080, licencë: 77RPA0015363 Nga 25/06/2021 e vlefshme nga 25/06/2021 deri më 24/06/2026, Moskë. Ostrovityanova, 30, bldg. 1, kati 1, pjesë e ambientit IIICity Winestyle LLC, TIN: 7734439080, licencë: 50RPA0019179 Nga data 25.08.2021 e vlefshme nga 25.08.2021 deri më 24.08.2026, Lyubertsy, rr. Kirova, d.9, k. 2, dhome. 915, kati 1, në planin Nr. 4, 6, 8Nat Winestyle LLC, TIN: 5024214120, licencë: 77RPA0015592 Nga 01.10.2021 e vlefshme nga 01.10.2021 deri më 30.09.2026, Moskë. Arkitekt Shchusev, 1, kati 1, pjesë e ambienteve 4 Reutov Winestyle LLC, TIN: 5041212395, licencë: 50RPA0019515 Nga 14.12.2021, e vlefshme nga 14.12.2021 deri më 12/13, 13,77,2020, Yuley, 12/13/2020. , pom. 17 NOO "Nat Winestyle", NIPT: 5024214120, licenca: 77RPA0015797 datë 15.12.2021 e vlefshme nga 15.12.2021 deri më 14.12.2026, Moskë, rr. Donetskskaya, 34, ndërtesa 1, kati 1, pjesë e ambienteve 5BOO "Green Winestyle", TIN: 9718061246, licencë: 77RPA0015868 Nga 19/01/2022, e vlefshme nga 19/01/2022 deri më 02/18, Moskë . Korabelnaya, 6, kati 1, pjesë e lokaleve 6Rose Winestyle LLC, TIN: 9718046294, licencë: 77RPA0016098 Data e 07/07/2022 e vlefshme nga 07/07/2022 deri më 07/06/2027 Rusi, Moskë, rr. Prospekt Mira, d. 124, k. 5, bodrum, dhoma III, dhoma 1, kati 1, pjesa e dhomës III Dërgesa e produkteve te personat juridikë kryhet në përputhje me legjislacionin në fuqi. 2022 është e vlefshme nga 19.01.2022 deri më 18.01.2027, Moskë, rr. Korabelnaya, 6, kati 1, pjesë e lokaleve 6Rose Winestyle LLC, TIN: 9718046294, licencë: 77RPA0016098 Data e 07/07/2022 e vlefshme nga 07/07/2022 deri më 07/06/2027 Rusi, Moskë, rr. Prospekt Mira, d. 124, k. 5, bodrum, dhoma III, dhoma 1, kati 1, pjesa e dhomës III Dërgesa e produkteve te personat juridikë kryhet në përputhje me legjislacionin në fuqi. 2022 është e vlefshme nga 19.01.2022 deri më 18.01.2027, Moskë, rr. Korabelnaya, 6, kati 1, pjesë e lokaleve 6Rose Winestyle LLC, TIN: 9718046294, licencë: 77RPA0016098 Data e 07/07/2022 e vlefshme nga 07/07/2022 deri më 07/06/2027 Rusi, Moskë, rr. Prospekt Mira, d. 124, k. 5, bodrum, dhoma III, dhoma 1, kati 1, pjesa e dhomës III Dërgesa e produkteve te personat juridikë kryhet në përputhje me legjislacionin në fuqi.

Në përputhje me legjislacionin e Federatës Ruse, ju njoftojmë: produktet alkoolike mund të blihen në dyqanet e zinxhirit WineStyle.

Andrey Shmakov, ndoshta shefi më i titulluar i restorantit të Moskës SAVVA, mund të shtojë edhe një gjë në listën e tij të profesioneve - një mjeshtër i përzierjes. Këtë vit, Andrey krijoi dy vodka gastronomike nën markën GASTRONOM: përzierja nr. 4 për gatimet e mishit dhe përzierja nr. 7 për gatimet e peshkut. E veçanta e pijeve është se ato theksojnë në mënyrë të favorshme shijen e pjatave dhe përmirësojnë përshtypjen gastronomike.

Blog


Georges Duboeuf: prodhuesi kryesor i verërave të Beaujolais

Për një periudhë mjaft të gjatë kohore në Evropë, model dhe ideal ishte çokollata e mrekullueshme e prodhuar në Zvicër dhe Belgjikë. Megjithatë, më shumë se një shekull më parë, një tjetër vend i çokollatës, Suomi, u prezantua në të gjithë botën. Që atëherë, çokollata finlandeze ka qenë e njohur për banorët rusë dhe dashamirët e ëmbëlsirave në të gjithë Evropën.

Fazer finlandez për çokollatë

Deri më sot, mund të provoni rreth 100 lloje të kësaj ëmbëlsire të preferuar. Ne jemi të llastuar me një larmi kaq të madhe fabrikash të njohura prodhuese. Varietetet tradicionale të qumështit të çokollatës finlandeze, shufrat me kripë në përbërës, ëmbëlsirat me jamball dhe karamel, madje edhe me amoniak. Dhe vetë banorët e Finlandës blejnë produkte çokollate në formën e suvenireve nëse do të vizitojnë të afërmit ose miqtë.

Çokollatë finlandeze

Fazer

Kompania më e vjetër këtu konsiderohet të jetë Karl Fazer, është e famshme në të gjithë botën. Që në vitin 1890, babai themelues Karl hapi dyert e kafenesë me mikpritje dhe këtu ai priti të rregulltit me ëmbëlsirat e përgatitjes së tij. Kjo kompani është ende një nga liderët në biznesin e çokollatës në Finlandë. Çdo dashnor i ëmbël e di këtë.

Çokollata finlandeze Fazer në paketimin e saj blu të firmës është suvenir i ëmbël më tradicional. Por në Federatën Ruse, çokollata Geisha fitoi njohjen kombëtare. Ka çokollatë të hidhur dhe me qumësht, dhe mbushja është bërë nga arra. Janë produktet e kësaj marke që përdoren si suvenire për të afërmit dhe miqtë nga udhëtarët. Nga produktet ikonike të çokollatës finlandeze Faser, sigurisht që këshillohen të provojnë atë të markës (receta e saj është autentike dhe nuk ka ndryshuar që nga viti 1922). Dhe gjithashtu - ëmbëlsirat me pije alkoolike dhe një bar me përbërës të tillë të shijshëm si arra të kripura, boronicat, dardha.

Për fëmijët, Faser ka krijuar një suvenir feste të quajtur Kalendari i Krishtlindjeve, i cili përbëhet nga ëmbëlsira të vogla. Rreth një muaj para festës së madhe, kudo shiten komplete të freskëta ushqimore dhe jo shumë të shtrenjta. Dhe pas festës, ato me të vërtetë mund të blihen me zbritje të konsiderueshme.

Çokollatë me nenexhik finlandez

Dashuria më e madhe mes njerëzve është çokollata finlandeze me nenexhik - "Fazermint". Dhe gjithashtu: një karamele e butë e shijshme brenda një lustër çokollate - Dumle. Dhe një tjetër opsion interesant. Nenexhik delikate në karamel Marianne (mbushëse çokollate).

Shqyrtime të çokollatës finlandeze

"Panda"

Besohet se kjo është marka e dytë më e famshme finlandeze e ëmbëlsirave me çokollatë. Ju mund të gjeni produkte të tilla në supermarkete - delikatesat janë zbukuruar me një portret të ariut me të njëjtin emër. Produktet më të kërkuara të kësaj marke janë: bare të mbushura me nenexhik dhe jamball, me karamel, me përbërës alkoolik.

Brunberg

Një fabrikë edhe më e vjetër e çokollatës Suomi. E themeluar në Porvoo në 1871. Aty ka mbetur edhe sot e kësaj dite. Për një kohë të gjatë, të gjitha produktet këtu bëheshin me dorë. Tani, sigurisht, çokollata me ëmbëlsira krijohen duke përdorur një transportues. Pronarët e kompanisë thonë se specialistët më me përvojë kujdesen për proceset dhe biznesi nuk bën dot as sot pa punë manuale. Trajtimet më të njohura nga Brunberg: çokollata me mbushje tartufi dhe oriz të fryrë. Dhe Brunberg gjithashtu përgatit çokollatën pa përdorimin e sheqernave, dhe çokollatën me qumësht, e cila nuk përmban laktozë.

Kultasuklaa

Çokollata e famshme finlandeze në Evropë. Shqyrtimet për produktet e kësaj kompanie janë më lajkataret. Është unike: pothuajse të gjitha produktet bëhen me dorë. Asortimenti përfshin çokollatë të formave të ndryshme: në formë kafshësh ose frutash me lule. Turistët adhurojnë grupe të tilla çokollate. Dhe para Vitit të Ri, ata po blejnë me dëshirë Santa Claus të mëdhenj. Produktet Kultasuklaa janë një kënaqësi e vërtetë për ata që kanë një dhëmb të ëmbël! Në dyqane, është gjithashtu e mundur për të blerë çokollatë të lirshme finlandeze, për shembull, me gjallëri ose nenexhik, luleshtrydhe, boronica ose jamball. Dhe sa vlejnë ëmbëlsirat me thekon kokosi dhe marmelatë apo arra! Ose çokollatë me shtimin e specit djegës, i cili është shumë i popullarizuar në mesin e finlandezëve.

Sezoni i çokollatës: komente

Fillon rreth Krishtlindjeve. Kjo është një mundësi e shkëlqyer për të marrë një shije të mirë të produktit. Dhe në Suomi, për këtë festë, çdo kompani që respekton veten për prodhimin e ëmbëlsirave prodhon pllaka me botime të kufizuara - me karamele, pecan dhe kanellë, me lëvozhgë portokalli. Delikatesa të tilla delikate, paketat e të cilave zakonisht zbukurohen me foto të Vitit të Ri, vendosen në supermarketet finlandeze dhe dyqanet e specialiteteve që në fund të nëntorit. Nga rruga, sipas statistikave, finlandezët hanë rreth shtatë kilogramë të këtij produkti të ëmbël në vit! Dhe pjesa më e madhe bie në këtë sezon.

Nga fillimi deri në fund, Omani bën gjithçka me dorë: përzierjen e masës së kakaos, mbushjen e kallëpeve dhe dekorimin e produktit përfundimtar. “Bërja e çokollatës artizanale kërkon dashuri dhe përkushtim total ndaj procesit, por në të njëjtën kohë është shumë argëtuese,” thotë ajo.

Finlandezëve që jetojnë jashtë zakonisht u mungon buka e zezë finlandeze e thekrës për të plotësuar lumturinë e tyre, dhe ata gjithashtu dëshirojnë çokollatën e famshme vendase Fazer në mbështjellësin blu të markës.

Rreshta çokollate me ngjyra te ndryshme ne forme zemre.

Produktet me çokollatë të Jouko Rajanen bëjnë përshtypje me pamjen e tyre.Foto: Choco Deli

Era e ndryshimeve dhe sfidave të reja

Rreshta me çokollata ngjyrë rozë në formë zemrash.

Ne <3 Çokollatë: Këto zemra me çokollatë vegane janë bërë në Mercedes Studio me një ndryshim sezonal, me mjedra të thara në të ftohtë dhe jamball.Foto: Mercedes Studio

Ashtu si shumë njerëz të tjerë krijues, Jouko Rajanen punoi shumë në kohën e lirë për të realizuar ëndrrën e tij.

Fokusi kryesor i Mercedes Studio ka qenë prodhimi i çokollatës vegane dhe pa gluten.

Kombinimi i ngjyrës dhe shijes

Një shpërndarje çokollatash me ngjyra dhe forma të ndryshme.

Jouko Rajanen kaloi vite duke përmirësuar aftësitë e tij në prodhimin e çokollatës përpara se të hapte fabrikën e tij të çokollatës Choco Deli në qytetin Arktik të Rovaniemit në Finlandën veriore. Foto: Choco Deli

Në tavolinë janë shtruar çokollatë, vezë, kokrra kakao dhe manaferra me ngjyra të ndryshme.

Mercedes Winquist krijon çokollatë vegane në studion e saj Mercedes në Ishujt Åland. Foto: Mercedes Studio

Kjo histori, si çdo gjë tjetër që sjell gëzim dhe lumturi, ka lindur edhe nga dashuria. Arkipelagu Aland i Finlandës i detyrohet një pjesë të madhe të trashëgimisë së tij të çokollatës një vendase në Venezuelë, Mercedes Winquist, e cila u transferua në Aland te burri i saj. Një herë ai i dha asaj një libër për kakaon, i cili e magjepsi aq shumë Mercedesin, saqë biznesi i çokollatës u bë profesioni i saj.

Historia për të vazhduar

Channa Oman, një vendase nga Alands, u kthye në shtëpi pasi studioi për të bërë pastiçeri në Le Cordon Bleu në Londër dhe dëgjoi se Mercedes Chocolaterie po kërkonte një kandidat të përshtatshëm për të menaxhuar fabrikën (faqe në suedisht). "Dhe unë hodha mundësinë për të filluar një karrierë si çokollate," thotë Channa Oman. "Unë gjithmonë kam dashur të kem fabrikën time të çokollatës."

Një kafene e vogël dhe një fabrikë artizanale Mercedes Chocolaterie ndodhet në mes të natyrës në fshatin Åland, rreth 20 minuta me makinë nga kryeqyteti i Ishujve Åland, Marienhamn.

"Ne përdorim vetëm kokrra kakao organike në prodhimin tonë, të blera direkt nga prodhuesit," thotë Peter Westerlund, pronar i Little Chocolate Factory. "Unë i njoh fermerët dhe blej fasule direkt prej tyre."

Rreshta me artikuj të ndryshëm çokollate, duke përfshirë tartufe në miniaturë dhe copa cokollate të thyera.

Asortimenti i produkteve të çokollatës së dyqanit - tartufi, çokollata, çokollata dhe produkte të tjera - varion në varësi të sezonit. Foto: Pieni Suklaatehdas

Omani prodhon gjithashtu produkte që janë të pazakonta për një çokollatë klasike, të tilla si çokollata të mbushura me pralinë të aromatizuara me mjedra dhe yuzu (një frut ekzotik agrume). Pasi jeni njohur me këtë çokollatë, ju e gjeni veten peng të shijes së saj unike të tortës dhe e dëshironi atë gjithnjë e më shumë. Një tjetër recetë origjinale e Omanit përfshin bukë thekre të mbuluar me çokollatë dhe fara.

Channa Oman e konsideron veten shumë me fat që vazhdon historinë e Mercedes Chocolaterie. Megjithatë, ajo gjithashtu shkruan faqe të reja në të, duke krijuar recetat e saj. Në këto, Omani shpesh përdor përbërës sezonalë të prodhuar në vend, si mjalti, gjalpi, kremi dhe gjemba e detit. “Kombinimi im i preferuar është kripa e detit dhe çdo lloj çokollatë”, thotë ajo. "Më pëlqen vetëm kombinimi i kripës dhe ëmbëlsirës."

Një grua qëndron në banakun e një dyqani duke mbajtur një pjatë plot me ëmbëlsira.

Channa Oman, duke u kthyer në shtëpi në Ishujt Åland pasi përfundoi arsimin e saj të kuzhinës jashtë vendit, menjëherë shfrytëzoi mundësinë për të punuar për Mercedes Chocolaterie.Foto: Mercedes Chocolaterie

Dyqani i Ryanen është i specializuar në çokollata, pasta dhe ëmbëlsira të punuara me dorë. Veçanërisht të njohura janë ato produkte që përmbajnë manaferrat vendase. Vizitorët shpesh bëjnë pyetje në lidhje me përdorimin e përbërësve vendas.

Eko trendet dhe një fabrikë e vogël çokollate në Porvoo

Mbretëresha e çokollatës së Ishujve Åland

"Fabrika e vogël e çokollatës" (Pieni suklaatehdas), e vendosur në qytetin Porvoo në Finlandën jugore (faqja e internetit në anglisht), prodhon atë që është një trend në rritje i çokollatës moderne: produktet përfundimtare të çokollatës bëhen direkt nga kokrrat e kakaos, dhe kështu në procesi i prodhimit nuk përdor më pluhur kakao ose çokollatë të ofruar nga prodhues të tjerë.

Sidoqoftë, i nderuari Fazer, i cili u vendos në Finlandë në vitin 1891, nuk është aspak lojtari i vetëm në hapësirat e çokollatës së vendit. Ne vizituam disa ëmbëlsira, përvoja e të cilëve është larg shenjës 130-vjeçare të një ndriçuesi çokollate.

Pasioni për receta të reja

Ne bëjmë një udhëtim me traget në ishujt e bukur Åland në brigjet jugperëndimore të Finlandës për ëmbëlsira të shijshme me çokollatë finlandeze të punuara me dorë. Ne gjithashtu do të marrim një tren dhe do të shkojmë në veriun e largët, në Lapland finlandeze, duke magjepsur me bukurinë e natyrës së saj të virgjër.

"Personalisht, më pëlqen çokollata e zezë," thotë Westerlund, "dhe ajo nxjerr në pah karakteristikat e kokrrës së kakaos."

Disa kokrra të plota kakao vendosen pranë një grushti kokrra kakao të grimcuara dhe një copë çokollatë.

"Fabrika e vogël e çokollatës" (Pieni suklaatehdas) në Porvoo blen kokrra kakao direkt nga fermerët në një përpjekje për të qenë e qëndrueshme në prodhimin e saj. Foto: Pieni suklaatehdas

Karakteri i kokrrës së kakaos shfaqet në çokollatë të zezë

Fabrika, e themeluar në vitin 2005, ka admiruesit e saj të cilët vlerësojnë shumë cilësinë e shkëlqyer, shijen unike, mirëdashjen mjedisore dhe theksin sezonal të produkteve të saj.

“Nëse dini të kombinoni ngjyrat dhe shijen, madje të zotëroni teknikën, atëherë nuk ka kufi për përsosmërinë”, thotë Rajanen. – Mendoj se të gjithë mund të gatuajnë, por jo të gjithë mund të bëjnë çokollatë. Çdo hap në këtë proces duhet të verifikohet, përndryshe nuk do të arrini rezultatin ideal.

Kontrolli i cilësisë së të gjithë procesit të prodhimit, nga përzgjedhja e lëndëve të para dhe përpunimi i tyre deri tek aromatizimi dhe dizajni i pamjes, i mundëson "Fabrika e Vogël e Çokollatës" të prodhojë produkte më të shijshme dhe miqësore me mjedisin.

Ajo përpiqet të përdorë sa më shumë përbërës organikë në produktet e saj. Shumë nga manaferrat në çokollatën e saj janë nga kopshti i saj. “Megjithatë, gjëja më e rëndësishme për çokollatën është shija e saj, çokollata duhet të jetë e shijshme”, thotë ajo.

Kryeveprat e çokollatës nga Arktiku

"Kam ngritur një fabrikë të vogël çokollate në garazhin tim dhe atje kam bërë sasi të vogla çokollate natën," thotë Rajanen. “Unë punoja si kuzhinier në hotelin Santa Claus në Rovaniemi në atë kohë, kështu që kisha kohë për të ushtruar pas punës.”

“Sapo kuptova se njerëzve u pëlqente çokollata ime, nuk kishte kthim prapa për mua”, thotë Mercedes. Ajo quhet me dashuri Mbretëresha e çokollatës së Ishujve Åland.

Përbërës të shumtë për të bërë çokollatë janë hedhur në tryezë: gjalpë, mjaltë, krem, kripë, bishtaja vanilje, pluhur kakao dhe kokrra kakao.

Recetat e çokollatës së Mercedes Chocolaterie përdorin produkte vendase nga Ishujt Åland, të tilla si gjalpë, mjaltë, krem ​​dhe manaferrat, së bashku me kokrrat e kakaos. Foto: Mercedes Chocolaterie

Pas pesë vjet përvojë në prodhimin e çokollatës, Ryanen hapi Choco Deli, një nga fabrikat më veriore të çokollatës në botë (faqe në finlandisht). Ndodhet në rrugën e këmbësorëve të Rovaniemit, një qytet që ndodhet pak nën Rrethin Arktik. Produktet e ëmbla të fabrikës janë të njohura si nga vendasit ashtu edhe nga turistët.

"Unë u rrita me çokollatë të shkëlqyer," thotë Mercedes. "Por në fillim nuk dija shumë për të, përveç se Venezuela ime vendase me diell prodhon kakaon dhe çokollatën më aromatike të njohur në të gjithë botën." Dhe ajo themeloi biznesin e saj në Aland - fabrikën e çokollatës Mercedes Chocolaterie, e cila i solli sukses dhe famë. Më vonë, pas shumë vitesh prosperiteti, ajo shiti Mercedes Chocolaterie. Megjithatë, ajo ende i qëndron besnike dashurisë së saj për të bërë çokollatë dhe krijon produkte origjinale çokollate në Studion e saj të vogël Mercedes (faqe suedeze).

“Ndjeva nevojën për ndryshim, për diçka të re”, thotë Mercedes. “Tani bëj gjithçka në një shkallë më të vogël. Studio Mercedes është në shtëpinë time dhe unë bëj gjithçka atje.”

Teksti: Karina Chela, shkurt 2022

Produktet e prodhuara në Choco Deli njihen jo vetëm për shijen e tyre të shkëlqyer, por vizualisht janë kryevepra të vërteta. Ryanen pëlqen të punojë me paleta ngjyrash dhe ka studiuar me çokollatë të njohur si Valrone dhe Michel Cluisel.

Për një kohë të gjatë, çokollata zvicerane dhe belge ishte jashtë konkurrencës. Më shumë se 100 vjet më parë, Finlanda hyri në treg dhe mban me vendosmëri pozicionin e saj. Çokollata finlandeze është e njohur dhe e dashur si në Evropë ashtu edhe në Rusi. Ne do të flasim për markat më të mira, do të vizitojmë një fabrikë çokollate, do të japim këshilla se si të arrijmë atje dhe çfarë të blejmë.

Çfarë është ajo

Kjo delikatesë pëlqehet njësoj kudo. Fëmijët shpesh u kërkojnë prindërve të blejnë të mirat e dëshiruara. Po, dhe të rriturit nuk ia mohojnë vetes kënaqësinë për të pirë një filxhan kafe aromatike me një bar qumështi.

Vetë banorët blejnë shpesh ëmbëlsirat kur udhëtojnë në vende të tjera, si suvenir.

Çokollatë finlandeze çfarë është ajo

Shumëllojshmëria e produktit është aq e madhe sa edhe personi më selektiv do të gjejë diçka për veten e tij. Vitrinat janë të mbushura me lloj-lloj llojesh dhe shijesh. Mund të gjeni qumësht, të hidhur, nenexhik, karamel dhe madje jamball.

Ju mund të humbni në ndërlikimet e vitrinave të dyqaneve, sepse departamenti i ëmbëlsirave zë një zonë mjaft të madhe në çdo supermarket Suomi.

Prodhuesit ofrojnë të paktën 100 lloje dhe lloje të çokollatës me një shumëllojshmëri të gjerë të aditivëve.

Markat kryesore

Siç u përmend më lart, diapazoni është i madh. Si të vendosni?

Për të bërë një zgjedhje, ne ofrojmë të konsiderojmë markat më të mira, të cilat të gjitha janë të dashura nga popullsia vendase dhe turistët.

Fazer

Phaser finlandez me çokollatë

Çokollata Phaser nga Finlanda hyri në treg mbi 100 vjet më parë. Shqetësimi i Carl Faser zë një pozicion drejtues. Për momentin, më shumë se gjashtëdhjetë për qind e xhiros totale të çokollatës është e zënë nga kjo markë.

Historia e saj filloi me një kafene të vogël, ku biznesmeni i talentuar i ardhshëm u ofroi vizitorëve ushqime të shijshme të prodhimit të tij. Ata ishin aq mbresëlënës sa ai vendosi të hapte fabrikën Phaser. Produktet hynë shpejt në treg.

Tani ai është një nga më të zgjedhurit në botë. Receta e barit të qumështit, e zhvilluar në vitin 1922, nuk ka ndryshuar deri më sot.

Për dashamirët e së pazakontës, është zhvilluar një mbushës me arra të kripura dhe karamel.

Brunberg

Fabrika më e vjetër në Suomi. Një pastiçeri e vogël u hap në Porvoo në 1871. Brunberg fitoi famë falë prodhimit të bërë me dorë të çdo çokollate. Falë shijes së mahnitshme, produktet u bënë menjëherë të njohura.

Çokollatë finlandeze Brunberg

Fabrika është e pajisur me teknologjinë më të fundit. Megjithatë, procesi i automatizimit nuk e ka anuluar kontrollin njerëzor. Cilësia monitorohet nga afër nga teknologë me përvojë.

Kostoja e çokollatës mbetet e lartë për shkak të ekskluzivitetit të saj. Linja e produkteve përfshin një shumëllojshmëri shijesh, madje janë krijuar versione pa sheqer.

Panda

Në çdo dyqan të vendit mund të gjeni produkte të kësaj marke. Ai është i dyti më i popullarizuari në Suomi.

Raftet e supermarketeve janë zbukuruar me pako ëmbëlsirash me një logo të lezetshme panda. Kjo kafshë qesharake është simboli i markës.

Produktet janë të famshme për përbërësit e tyre të pazakontë. Mbushjet e bëra nga nenexhiku, jamballi, karamel dhe një shtresë e hollë likeri dhe vodka janë shumë të njohura. Llojet më të mira të alkoolit përdoren në prodhimin e tij.

Kultasuklaa

Çokollatë finlandeze Kultasuklaa

Kompletet e çokollatës, të punuar me dorë në formën e kafshëve, kënaqin jo vetëm fëmijët, por edhe të rriturit. Lulet dhe frutat janë gjithashtu të njohura.

Në dyqane mund të blini çokollatë sipas peshës. Nenexhiku, luleshtrydhet, lëkura e agrumeve, jamballi dhe mbushjet me boronica nuk janë gjithçka që prodhon Kultasuklaa.

Ku mund të blej

Ju mund të blini shumicën e produkteve të markave të përshkruara në të gjitha dyqanet.

Kultasuklaa bëhet një përjashtim - kjo markë e ëmbëlsirave nuk bie në zinxhirët e shitjes me pakicë.

Për hir të një delikatesë të tillë, ia vlen të shkoni në Iitala, ku ka një dyqan të kompanisë. Emri i saj përkthehet si Çokollatë e Artë.

Çokollatë finlandeze ku të blini

Vendi i dytë interesant për t'u vizituar është parajsa e çokollatës së Brunberg në Porvoo. Ky vend nuk duhet humbur nga asnjë ëmbëlsirë.

Legjenda

Sigurisht që është Fazer. Më i blerë, i dashur nga të gjithë dhe i njohur përtej kufijve të shtetit. Janë produktet e tij që blihen më shumë si suvenire dhe dhurata të vogla.

Shiriti i qumështit i mbështjellë me blu ka qenë prej kohësh një simbol i çokollatës finlandeze. Në prag të Krishtlindjeve, ju mund të sillni kalendarët me çokollatë nga Finlanda si dhuratë për fëmijët.

Para Pashkëve, vezët e çokollatës në lëvozhgë të vërteta mbërrijnë në rafte.

Fabrika në Vantaa

Fabrika finlandeze e çokollatës Fazer

Statistikat thonë se çdo i pesti banor i vendit ka vizituar të paktën një herë në jetën e tij fabrikën Phaser.

Më shumë se 50,000 turistë vizitojnë shqetësimin çdo vit. Këtu vijnë edhe udhëtimet shkollore.

Në vend ka një kopsht fëmijësh falas për fëmijët e punonjësve. Ai u hap për fillimin e prodhimit dhe u bë projekti i parë i tillë në Evropë.

Punonjësve u jepet edhe bukë e nxehtë çdo ditë nga furra e tyre.

Deri në vitin 1957, kjo zonë ishte pyll. Në sallë ka një pamje të madhe nga lart nga një helikopter, ku shihet se territori është i rrethuar nga një mur i dendur pylli.

Turneu zgjat gati dy orë dhe përfshin një degustim.

Për të hyrë në prodhim, duhet të hiqni të gjitha bizhuteritë, të lani duart tërësisht, të vishni një fustan steril dhe një kapak flokësh. Kjo është e nevojshme për të parandaluar hyrjen e objekteve të huaja në produkt.

Turne me çokollatë finlandeze

Sekretet e prodhimit ruhen me kujdes. Prandaj, disa transportues nuk mund të fotografohen.

Në prodhim, përdoren vetëm përbërës me cilësi të lartë dhe përbërës me origjinë vendase. Eksportohet vetëm kokrrat e kakaos. Qumështi furnizohet nga Valio dhe manaferrat mblidhen në vende ekologjikisht të pastra në Suomi.

Duke parë shiritin, mund të shihni se si produkti i nxehtë i kakaos përzihet me mbushësin, derdhet në kallëpe dhe ftohet. Pas kësaj, ai dorëzohet në dyqanin e paketimit përgjatë rripit transportues. Paketimi është i dizajnuar në tonalitetet blu, ngjyra e flamurit shtetëror.

Phaser është një biznes familjar. Ajo drejtohet nga stërnipi i themeluesit, Calle Faser. Aty mund të takosh edhe Maylen, motrën e regjisorit. Ajo është shijuesja kryesore e të gjitha llojeve të produkteve.

Si për të arritur atje

Fabrika finlandeze e çokollatës

Fabrika ndodhet në Vantaa, afër Helsinkit. Adresa Fazerintie, 6.

Autobusët e rregullt shkojnë atje. Turneu mund të rezervohet përmes një agjencie udhëtimi.

Orari i hapjes dhe çmimi

Prodhimi është i hapur deri në orën 17:00. Mund të arrini atje vetëm si pjesë e një turneu me guidë. Për ta bërë këtë, duhet të lini një rezervim paraprak.

Gjatë ditëve të javës, nga ora 8 deri në 10:00, aplikimet pranohen me telefon +35898762613. Kostoja është 10 euro për person.

Këshilla për udhëtime

Sigurohuni që të vizitoni vendin gjatë stinëve të ëmbla. Çdo markë është me nxitim për të kënaqur klientët me diçka të pazakontë.

Prodhohen si produkte të reja ashtu edhe ato tashmë tradicionale.

Pragja e stinëve të ëmbla bie në Krishtlindjet dhe Pashkët Katolike.

Video interesante: Historia e Fazer

Ekziston një delikatesë në botë që është njëlloj e dashur nga fëmijët dhe të rriturit, burrat dhe gratë, veriorët dhe banorët e ekuatorit. Kjo është çokollatë. Nuk ka gjasa që njerëzimi të shpikë ndonjëherë një produkt më të admirueshëm. Varietetet belge janë konsideruar gjithmonë standardi i shijes dhe thesaret e vërteta të ëmbla.

Por rreth njëqind vjet më parë, pastiçerët finlandezë konkurruan me mjeshtrit belgë. Gustatorët e shijes vërejnë se çokollata finlandeze nuk ndryshon nga standardi i njohur në shijen e saj.

Duhet të them që mjeshtrit vendas ofrojnë qindra lloje të kësaj delikatesë: nga varietetet tradicionale deri te ato vërtet të shijshme, për shembull, me kripë. Nëse nuk keni vendosur ende se çfarë të sillni si dhuratë nga Finlanda, atëherë zgjidhni një kuti me çokollata ose një çokollatë.

Vini re se vetë banorët e këtij vendi e bëjnë këtë kur shkojnë për një vizitë. Prandaj, mund të shfrytëzoni këtë mundësi dhe të kënaqni familjen dhe miqtë tuaj me këtë ëmbëlsirë.

Brunberg

Në 1871, në qytetin e Porvoo u hap një ëmbëltore e vogël, e cila shpejt u shndërrua në fabrikën e ëmbëlsirave Brunberg. Duhet thënë se kompania Brunberg po punon ende në këtë qytet. Sekreti i suksesit të ëmbëlsirave të tyre nuk është vetëm në shijen e mahnitshme.

Candy Brunberg
www.brunberg.fi

Nja dy dekada më parë, të gjitha operacionet e prodhimit kryheshin me dorë. Aktualisht fabrika është e pajisur me teknologjinë më të fundit, por pastiçerët më me përvojë vazhdojnë të monitorojnë punën. Kjo çokollatë e shtrenjtë finlandeze është një ekskluzivitet i vërtetë, dhe Brunberg gjithashtu ka ëmbëlsira të pazakonta pa sheqer.

Fazer

Fazer konsiderohet si një nga markat më të famshme botërore. Shpesh ndodh që kompania që ka themeluar një biznes përfundimisht ua lëshon të drejtat e saj konkurrentëve. Por kjo nuk ndodhi dhe nuk do të ndodhë kurrë me idenë e Karl Fazer, i cili themeloi kompaninë e tij në 1890.

Phaser finlandez me çokollatë
Foto: Derbrauni / Wikimedia Commons

Në fillim ishte një kafene e vogël ku pronari u ofronte vizitorëve ëmbëlsirat e tij. Ka kaluar më shumë se një shekull dhe Fazer mbetet lider në industrinë e ëmbëlsirave në të gjithë Finlandën, duke zënë deri në 60% të tregut.

Çokollata tradicionale e qumështit Fazer është një kartë vizite e këtij vendi. Receta, e zhvilluar në vitin 1922, nuk ka pësuar as ndryshimin më të vogël.

Dashamirët e ëmbëlsirave janë gjithashtu të kënaqur me ëmbëlsirat me pije alkoolike, dhe për njohësit e shijes pikante, ëmbëlsirat kanë zhvilluar një recetë me arra shqeme të kripura. Kjo kompani ka një shumëllojshmëri të madhe të ëmbëlsirave, kështu që zgjedhja është vërtet mbresëlënëse.

Panda

Në Finlandë, nuk ka asnjë dyqan, raftet e të cilit në departamentin e ëmbëlsirave nuk do të zbukuroheshin me ëmbëlsira me një arush pelushi qesharak në mbështjellës. Kjo është një tjetër nga markat më të njohura të çokollatës finlandeze. Pllaka veçanërisht të shijshme me një shtresë nenexhiku, jamball ose karamel.

Ëmbëlsirat panda në Finlandë
Foto: www.panda.fi

Dhe për raste veçanërisht solemne, nuk ka asgjë më të mirë se çokollata finlandeze Panda me mbushje me liker dhe vodka. Mund ta blini në çdo dyqan, por gustatorët e shijes i njohin strehët ku mund të shijoni delikatesë të ëmbël, të hidhur dhe të shijshme për kënaqësinë e zemrës suaj.

Fabrika në Vantaa

Për ngjyrën e ambalazhit të ëmbëlsirave nga kjo fabrikë, ajo quhet me përzemërsi “Faser ynë blu” dhe çdo i pesti banor i këtij vendi ka qenë tashmë këtu. Çfarë mund të themi për turistët që udhëtojnë me qindra në Vantaa çdo ditë për të parë me sytë e tyre se si bëhet çokollata legjendare finlandeze Fazer.

Çokollata finlandeze Dumle
Foto: SeppVei / Wikimedia Commons

Turneu është aq emocionues sa disa të ftuar vijnë këtu disa herë. Vini re se ky është ekskursioni më i shijshëm dhe para se të ndahen, pastiçerët ftojnë mysafirët e tyre të shijojnë produktet e tyre. Para se të hynin në punishten e prodhimit, turistët veshin një uniformë të veçantë.

Kultasuklaa

Por ajo që nuk është e lehtë të gjendet në supermarketet lokale është çokollata finlandeze nga Kultasuklaa. Por në Iittala ka një dyqan të kompanisë së kësaj marke. "Golden Chocolate" - kështu përkthehet emri i saj dhe nuk ka asgjë të habitshme në këtë. Është me të vërtetë e artë, sepse pothuajse të gjitha operacionet për prodhimin e tij kryhen me dorë.

Kostoja e çokollatës së njohur finlandeze
Foto: Tiia Monto / Wikimedia Commons

Fatkeqësisht, qyteti i Iittala ndodhet larg rrugëve të njohura turistike. Por nuk do të pendoheni nëse korrigjoni pak planin tuaj të udhëtimit. Vetëm këtu mund të blini trëndafila të vërtetë me çokollatë me mbushje luleshtrydhe.

A është e mundur të gjeni një dhuratë më të mirë për të dashurën tuaj? Gjithashtu në shitje ka shumë figurina qesharake me çokollatë të mbushura me manaferra natyrale. Me drejtësi, duhet thënë se produktet e kompanisë mund të blihen në dyqanet e kompanisë.

kostoja e çokollatës

Nëse finlandezët hanë 7 kg ëmbëlsira në vit, atëherë "sezoni kryesor i ngrënies" bie pikërisht në dhjetor dhe çdo kompani ëmbëlsirash nxiton të kënaqë klientët e saj me diçka origjinale. Në fund të nëntorit, çokollata finlandeze në një mbështjellës festiv të Vitit të Ri shfaqet në dyqane.

Kostoja e çokollatës në Finlandë
Foto: fin-ware.ru

Festimet e Krishtlindjeve me shtresa dhe mbushje të veçanta janë rreptësisht të kufizuara dhe zhduken nga raftet menjëherë pas festave. Ka një traditë të mrekullueshme, e cila është e drejtë të zërë rrënjë me ne. Finlandezët blejnë një kalendar Advent me çokollatë - një kuti me një numër të caktuar dritaresh kartoni, pas së cilës fshihen figura të ndryshme.

Duke hapur kalendarin çdo ditë, mund ta bëni pritjen e festës edhe më të shijshme dhe më misterioze. Ashtu si para festës së Krishtlindjes, dhe para festës së Pashkëve, është e pamundur të hiqni sytë nga vitrinat.

Çfarë bukurie nuk do të shihni atje: shporta me çokollatë me vezë, lepuj të ëmbël dhe pula. Por delikatesa më e rëndësishme që çdo familje finlandeze blen për Pashkë janë vezët e zakonshme me çokollatë.

Ky trajtim i Pashkëve është prodhuar nga Fazer. Në vitin 1896, Karl Fazer bleu një tufë vezësh dhe e hoqi përmbajtjen përmes një vrime mezi të dukshme dhe e mbushi lëvozhgën me çokollatë. Klientëve u pëlqeu aq shumë risia, saqë vitin e ardhshëm, në prag të Pashkëve, vezët me çokollatë natyrale u bënë bestseller.

  • Kostoja e çokollatës finlandeze në dyqanet Prism.

Dhe kjo ndodh çdo vit, për gati 120 vjet. Kjo është një histori kaq e shijshme. Sidoqoftë, e përsërisim edhe një herë: është e këndshme dhe e dobishme të dëgjosh të tjerët, por është më mirë ta provosh vetë. Në materialin tonë të ardhshëm, do t'ju tregojmë më në detaje për çokollatën finlandeze Faser, ku do të mësoni historinë e tyre, gamën e produkteve dhe gjithashtu mund të shihni çmimet aktuale.


0 replies on “Çokollata finlandeze - prodhues të njohur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *