Kolostrum në gratë shtatzëna kur shfaqet norma

Çdo grua e shëndoshë përpiqet të bëjë gjithçka sa më mirë dhe të drejtë për amësinë e saj të ardhshme. Në fund të fundit, një fëmijë i shëndetshëm është çelësi i lumturisë dhe paqes në familje. Por shumë nga nënat e ardhshme fillojnë të përjetojnë ankth serioz kur koha e caktuar për lindjen e fëmijës nuk është afruar ende, dhe kolostrum gjatë shtatzënisë tashmë është shfaqur në formën e shkarkimit nga thithkat. A është normale? A do t'i shkaktohet dëm i pariparueshëm foshnjës së palindur? Çfarë duhet bërë për këtë situatë? Këto dhe pyetje të tjera serioze mund të përgjigjen në këtë artikull.

Në pritje të lejlekut

Periudha më magjike, drithëruese, e mrekullueshme në jetën e një gruaje, koha e ndjesive të paharrueshme janë muajt e shtatzënisë. Nëna e ardhshme mëson të trajtojë veten më me kujdes dhe më prekëse, fillon një mënyrë krejtësisht të re të jetës, i kushton më pak kohë punës dhe më shumë pushimit, zotëron shëtitjet e gjata në ajër të pastër, përpiqet të harmonizohet me natyrën. Gjatë këtyre dyzet javëve, ajo përpiqet çdo ditë dhe çdo orë të përgatitet që lindja e pritshme të jetë sa më e lehtë, pa dhimbje dhe më e begatë.

Me një butësi të paparë, ajo pret fillimin e atij momenti të lumtur kur do të lindë foshnja e saj e shumëpritur, kur do të jetë e mundur ta lidhni atë (ose atë) në gjoksin e saj dhe të pini qumështin e saj.

kolostrum gjatë shtatzënisë

Ushqimi më i mirë për një fëmijë të sapolindur është kolostrum. Zakonisht besohet se ajo fillon të prodhohet tek nëna e ardhshme menjëherë pas përfundimit të lindjes. Por shpesh ajo fillon në kohën kur foshnja noton në barkun e nënës, domethënë kolostrum shfaqet gjatë shtatzënisë. Si rregull, në tremujorin e dytë të lindjes së një fëmije të ardhshëm, ajo fillon të prodhohet në formën e disa sekrecioneve. I gjithë ky proces është absolutisht i natyrshëm, sepse gjatë shtatzënisë gjinjtë e një gruaje përgatiten gradualisht për të ushqyer fëmijën e saj të dashur. Mos kini frikë nëse ndjeni një ndjesi shpimi gjilpërash, një kruajtje të lehtë, duket se një lëvizje e çuditshme po ndodh në zonën e gjoksit. Këta muskuj e shtyjnë kolostrumin te thithkat. Vjen një kohë kur kolostrum shfaqet gjatë shtatzënisë. I gjithë procesi është absolutisht normal,

Çfarë është kolostrum gjatë shtatzënisë?

Ekziston një besim popullor se nëse kolostrum lëshohet vonë, atëherë qumështi do të shfaqet shumë më vonë pas lindjes, gjë që do të çojë në probleme me ushqyerjen me gji. Të pëlqen apo jo, është e pamundur të thuhet me siguri. Sidoqoftë, për shumë nëna në pritje, shpesh lind pyetja: kur fillon të dallohet kolostrum gjatë shtatzënisë?

kur shfaqet kolostrum gjatë shtatzënisë

Trupi i një gruaje është i aftë të prodhojë një nga produktet më të mahnitshme në natyrë. Kolostrum është shumë më ushqyes se qumështi i gjirit (rreth 2.5 herë), ai përmban shumë proteina, vitamina A dhe C. Një komponent tjetër i rëndësishëm është një grup i caktuar hormonesh, enzimash dhe antitrupash që janë thjesht të nevojshme për një të porsalindur në minutat e para. dhe orët e jetës së tij.

Ngjyra e kolostrumit mund të ndryshojë gjatë shtatzënisë. Nëse prodhimi i tij fillon herët në shtatzëni, atëherë i ngjan një lëngu të trashë dhe ngjitës të verdhë. Ndërsa i afroheni lindjes, kolostrum gradualisht bëhet gjithnjë e më shumë si qumësht, domethënë me ngjyrë të lëngët dhe të bardhë.

Përbërja dhe vetitë e kolostrumit

Deri më sot, nuk ka asnjë përzierje të përdorur për të ushqyer foshnjat që, për nga përbërja e saj, do të ishte në gjendje të përputhej me kolostrumin ose qumështin që në ditët e para të laktacionit. Vetëm në kolostrum, në proporcionin më optimal, natyra ishte në gjendje të kombinonte ato substanca që kanë një rëndësi të madhe në mënyrë që një anëtar i ri i familjes të rritet dhe të zhvillohet siç duhet. Në burime të tjera, substanca të tilla të nevojshme për jetën e minatorit gjenden vetëm veçmas.

Natyra e mençur ka siguruar gjithçka: trupi i nënës është i akorduar në mënyrë harmonike për t'iu përgjigjur zhvillimit të foshnjës së saj, saqë përbërja e lëndëve ushqyese dhe substancave mbrojtëse në qumështin e gjirit mund të ndryshojë në përputhje me këtë proces.

Kur fillon të lëshohet kolostrum gjatë shtatzënisë?

Deri në lindjen e një kikiriku, të gjitha funksionet e nevojshme për të rimbushur trupin e foshnjës së ardhshme me antitrupa merren nga placenta. Dhe pas përfundimit të lindjes, gjëndrat e qumështit fillojnë të punojnë, duke prodhuar kolostrum në ditët e para të laktacionit, dhe më pas qumësht.

Imunoglobulina dhe të tjerët

Gjatë shtatzënisë, kolostrum fillon të prodhohet gjatë asaj periudhe të jetës, kur mbrojtja personale e trupit të foshnjës është ende shumë e vogël. Ai përmban një sasi të madhe leukocitesh dhe antitrupash që formohen në trupin e nënës.

Një rol të madh luajnë imunoglobulinat (proteinat), të përfshira në sasi të mjaftueshme në kolostrum. Detyra e tyre kryesore është të qarkullojnë në të gjithë trupin dhe të shkatërrojnë mikroorganizmat patogjenë. Më e rëndësishmja është imunoglobulina e tipit A. Ka shumë prej saj në kolostrum. Duket se mbulon mukozën e gojës dhe traktin gastrointestinal, duke mos dhënë as mundësinë më të vogël që viruset dhe bakteret të hyjnë në trupin e një të porsalinduri. Është ai që është në gjendje të aktivizojë leukocitet (qelizat e bardha të gjakut), detyra e të cilit është të kryejë mbrojtjen e brendshme të trupit.

Koha e shfaqjes së kolostrumit

Dallimi midis kolostrumit dhe qumështit është se ai është i lartë në proteina dhe i ulët në sheqer dhe yndyrë. Prandaj është shumë i dobishëm për një foshnjë që sapo ka parë dritën, sepse ndihmon në formimin e imunitetit të tij dhe përgatitjen e sistemit tretës për qumështin e gjirit.

Pra, kur shfaqet kolostrum gjatë shtatzënisë? Zakonisht, pikat e para të saj gjenden menjëherë pas lindjes së foshnjës, megjithatë, ka gra që mund të dallojnë njolla të verdha të lehta në të brendshme rreth javës së 28-30, dhe ndonjëherë edhe në javën e 16-18 të shtatzënisë. Kjo në asnjë mënyrë nuk lidhet me patologjinë ose kërcënimin e lindjes së parakohshme. Si dhe kur fillon të lëshohet kolostrum gjatë shtatzënisë? Të gjithë janë të ndryshëm, sepse ky proces është mjaft personal, individual. Para së gjithash, kjo do të thotë një fakt i thjeshtë: trupi i nënës së ardhshme fillon të përgatitet për ushqimin e ardhshëm të vogëlushit.

gjirit gjatë shtatzënisë

Nëse kolostrum sekretohet në shtatzëninë e hershme, kjo tregon se gjoksi po rritet gradualisht dhe gjëndrat e qumështit fryhen.

Mund të ndodhë gjithashtu që kolostrum të mos lëshohet paraprakisht, por mos u shqetësoni. Në fakt, kjo nuk duhet të ndodhë para fillimit të lindjes.

Nëse kolostrum nuk lëshohet gjatë shtatzënisë deri në momentin e lindjes së foshnjës, kjo nuk është dëshmi se nuk do të ketë asnjë pikë qumështi pas lindjes. Këtu nuk ka asnjë marrëdhënie.

Nuk ka kolostrum. Çfarë duhet bërë?

Ekziston një mendim se nëse nëna e ardhshme nuk e sheh pamjen e kolostrumit, atëherë kjo është një shenjë e qartë se fetusi ka çrregullime zhvillimore dhe ka patologji të ndryshme. Gratë janë shumë të shqetësuara për mungesën e këtij lëngu të shijshëm dhe ushqyes, sepse shqetësohen se më vonë nuk do të kenë asgjë për të ushqyer të porsalindurin e tyre. Por të gjitha këto argumente nuk janë gjë tjetër veçse një mit.

kolostrum në shtatzëninë e hershme

Ekziston edhe një ekstrem tjetër: kolostrum lëshohet, duke i shkaktuar bezdi nënës së ardhshme; nga gjoksi sekretohet shumë lëngje. Në këtë rast, duhet të konsultoheni me një mjek. Ndalohet presioni mbi gji gjatë shtatzënisë për të shtrydhur kolostrumin nga gjiri. Ky është mendimi kategorik i mjekëve. Sepse si rezultat i këtyre veprimeve, në trupin e nënës shtatzënë stimulohet prodhimi i oksitocinës dhe mund të kontribuojë në tkurrjen e mitrës aq shumë sa rezultati mund të jetë një abort ose lindje e parakohshme.

Si të vëzhgoni higjenën personale kur ka një rrjedhje nga gjoksi?

Respektimi i higjienës personale, veçanërisht kur sekretohet një lëng si kolostrum, gjatë shtatzënisë është një kusht shumë i rëndësishëm për lindjen e një fëmije të shëndetshëm. Një nënë e ardhshme duhet të zgjedhë një sytjena mjaft të rehatshme që vetëm të rregullojë, por jo t'i ngjesh gjoksin. Një grua shtatzënë mund të përdorë jastëkë të gjirit të disponueshëm (ato mund të blihen pothuajse në çdo dyqan apo farmaci) ose pambuk të rregullt. Ato janë shumë të përshtatshme për tu ndryshuar vazhdimisht. Gjinjtë duhet të lahen me ujë të ngrohtë, pa përdorur produkte higjienike.

ngjyra e kolostrumit gjatë shtatzënisë

Shumëfunksionale e shijshme

Për një foshnjë të porsalindur, kolostrumi i nënës është edhe një ilaç për pothuajse të gjitha sëmundjet, edhe një vakt i shijshëm (nuk ka asgjë më të mirë në botë), dhe një vitaminë komplekse. Prandaj, çdo nënë duhet patjetër të përpiqet t'i ofrojë fëmijës së saj kolostrum sa më shpesh të jetë e mundur. Dhe nuk duhet të bini në depresion nëse trupi i nënës fillon të përgatisë paraprakisht këtë funksion të rëndësishëm. Është e nevojshme vetëm të respektoni me kujdes dhe me kujdes të gjitha rregullat kryesore të higjienës personale dhe të përpiqeni të mos shqetësoheni për asgjë.

 • pije te nxehta;
 • stres i rëndë (i shkaktuar nga emocionet pozitive dhe negative).
 • Mundohuni ta lidhni fëmijën në gji në orën e parë pas lindjes së tij. Kjo do të fillojë prodhimin e kolostrumit. Dhe sigurisht, do të sjellë përfitime të mëdha për fëmijën. Nëse për një arsye ose një tjetër është e pamundur ta bëni këtë, mjekët rekomandojnë që qumështi i parë të nxirret në mënyrë që t'i jepet foshnjës më vonë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse ai ka lindur para kohe.

Pra, cili është saktësisht përfitimi i kolostrumit?

Sekretimi aktiv i kolostrumit ndodh në ditën e parë pas lindjes. Pastaj sasia e tij zvogëlohet gradualisht. 2-5 ditë pas lindjes shfaqet i ashtuquajturi “qumësht kalimtar”.

Formimi i imunitetit

2-4 ditë pas lindjes, do të ketë shumë më tepër qumësht. Dhe në të ardhmen, ajo do të prodhohet në një sasi të tillë që foshnja ka nevojë.

Kolostrum është qumështi i parë i nënës, i cili prodhohet në fillim të dhënies së gjirit. Ky është një produkt i vlefshëm për foshnjën - këtu mjekët janë unanim. Kolostrum i siguron fëmijës të gjithë komponentët thelbësorë për një fillim optimal të zhvillimit. Por ndodh që fillon të prodhohet edhe gjatë shtatzënisë. Dhe nuk duhet të keni frikë - kjo konsiderohet normë. Ne do t'ju tregojmë në detaje për kolostrumin gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes.

 • Kolostrum në ditët e para pas lindjes prodhohet në sasi të vogla - rreth 20-40 ml në ditë. Përderisa foshnja është e mjaftueshme. Por, për të përshpejtuar shfaqjen e qumështit kalimtar dhe më pas të pjekur, është më mirë ta vendosni fëmijën në gji sa më shpesh të jetë e mundur - deri në 10, apo edhe deri në 14 herë në ditë, përfshirë natën. Në këtë fazë, kohëzgjatja e të ushqyerit mund të vonohet - fëmija mëson vetëm reflekset e lindura.

Një devijim nga norma konsiderohet gjithashtu një erë e pakëndshme e kolostrumit dhe dhimbje në gjoks gjatë lëshimit të tij. Kjo mund të tregojë zhvillimin e një procesi inflamator apo edhe një tumor në gjëndrat e qumështit. Kontaktoni mjekun tuaj nëse keni ndonjë simptomë të dyshimtë.

Ditët e para të ushqyerjes me gji, sipas mjekëve, janë të rëndësishme. Fëmija "përvetëson" në mënyrë aktive refleksin e thithjes dhe gëlltitjes, duke marrë, së bashku me kolostrumin, të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme për zhvillimin e tij. Këto aftësi do të jenë shumë të dobishme për foshnjën kur qumështi prodhohet në sasi më të mëdha.

Në disa raste, është pikërisht nga kolostrumi i sekretuar që një grua kupton se është shtatzënë. Por tashmë nga java e 30-të e shtatzënisë, kolostrum shfaqet në shumicën e grave. Pikërisht në këtë kohë, duhet të rezervoni futje speciale absorbuese në sytjena. Por në "fuqi të plotë" kolostrum do të ndihet vetëm pas lindjes - kur të fillojë procesi i ushqyerjes me gji.

Kolostrum ka një ngjyrë të verdhë për shkak të përmbajtjes së lartë të vitaminës A në të. Kjo substancë është jashtëzakonisht e rëndësishme për parandalimin e sëmundjeve të syve dhe lëkurës, imunitetin e fortë. Si rregull, fëmijët e porsalindur kanë një furnizim të ulët të karotenoideve, dhe kolostrum ndihmon për të kompensuar këtë "defekt".

Kur fillon të sekretohet kolostrum?

Imunoglobulinat dhe prebiotikët që hyjnë në trupin e fëmijës së bashku me kolostrumin kontribuojnë në zhvillimin e mukozave në zorrët e tij dhe në formimin e mikroflorës së dobishme. Qumështi i parë ka një efekt të butë laksativ, i cili ju lejon të hiqni shpejt nga trupi gjithçka që nuk është tretur në zorrët e foshnjës në mitër. Dhe lëvizja në kohë e zorrëve tek të porsalindurit është gjithashtu parandalimi i verdhëzës.

Kolostrum përmban faktorë të rritjes që stimulojnë rigjenerimin aktiv të qelizave në trupin e foshnjës. Kjo i jep shtysë zhvillimit të tij aktiv fizik.

Në pyetjen se kur saktësisht nëna e ardhshme fillon të prodhojë kolostrum, gjithçka është individuale.

Ndonjëherë njolla të vogla gjaku vërehen në kolostrum, gjë që gjithashtu konsiderohet normale. Sigurisht, me kusht që këto të jenë raste të izoluara që nuk shoqërohen me simptoma të tjera të frikshme - dhimbje gjoksi, ënjtje dhe temperaturë të lartë. Por ende kërkohet një konsultë me një mjek! Gjakderdhja e vogël mund të tregojë një zgjerim të kanaleve të gjëndrave të qumështit - trupi po përgatitet për ushqyerjen e hershme me gji. Ky proces në disa raste shoqërohet me këputje të kapilarëve, si pasojë e të cilave gjaku, duke u përzier me kolostrumin, del nga thithkat. Nëse duket se ka shumë rrjedhje gjaku dhe ato nuk ndalen, kërkohet ekzaminim i menjëhershëm i mjekut.

Kalciumi dhe elementët e tjerë gjurmë, të cilët janë 2-4 herë më shumë se në qumështin e pjekur, janë të përfshirë në forcimin e skeletit të foshnjës. Nga ana tjetër, kaliumi ka një efekt pozitiv në funksionimin e sistemit kardiovaskular.

Pas lindjes: kalimi nga kolostrum në qumësht të pjekur

Zakonisht është më i lehtë në nuancë. Në këtë fazë, gjoksi bëhet më i fortë dhe më i plotë, trupi përgatitet për prodhimin aktiv të qumështit të pjekur, i cili shfaqet 2-3 javë pas lindjes. Një periudhë shumë stresuese në vendosjen e ushqyerjes me gji, pasi qumështi ka shumë, atëherë qumështi nuk mjafton. Mjekët këshillojnë ushqyerjen me gji më shpesh për të përshpejtuar procesin.

 • Shumica e mjekëve tani këmbëngulin që foshnja duhet të ushqehet jo me orën, por sipas kërkesës. Sa më shumë që fëmija të hajë në ditët e para pas lindjes, aq më shumë qumësht do të keni. Dhe aq më shumë ai do të marrë substanca të vlefshme nga kolostrum. Mundohuni ta ushqeni fëmijën tuaj kur ai jep “sinjale” se është i uritur.

Cilat janë përfitimet e kolostrumit për një fëmijë

Kolostrum përmban një numër të madh leukocitesh dhe imunoglobulinash. Ata mbrojnë trupin e fëmijës nga infeksionet, i mësojnë t'i luftojnë vetë. Kjo është arsyeja pse kolostrum shpesh përmendet si mbrojtja e parë imune e foshnjës. Leukocitet kontribuojnë në prodhimin e antitrupave që mund të neutralizojnë bakteret dhe viruset.

 • Ushqyerja me gji në ditët e para pas lindjes bëhet një sfidë për shumë nëna. Procesi është shpesh shumë i pakëndshëm. Gjinjtë dhe thithkat dhembin, bëhen shumë të ndjeshme. Shqetësuese është edhe shfaqja e spazmave në mitër (si gjatë menstruacioneve). Dhe kjo konsiderohet normë. Shpjegohet me faktin se oksitocina, e çliruar gjatë ushqyerjes me gji, kontribuon në tkurrjen e mitrës për ta kthyer atë në madhësinë e saj "normale". Por lidhja e shpeshtë me gjoksin lehtëson të gjitha “simptomat” e pakëndshme.
 • marrëdhënie seksuale;

Ka një sërë faktorësh që provokojnë lirimin e kolostrumit gjatë shtatzënisë:

Këtu janë disa këshilla që japin ekspertët për një ushqyerje të suksesshme me gji:

Këshilla për ushqyerjen me gji gjatë kolostrumit

 • Ushqyerja e duhur me gji është çelësi i ushqyerjes së suksesshme me gji. Nga kjo varet sasia e qumështit që vjen dhe zhvillimi i refleksit të thithjes tek foshnja. Për më tepër, kapja e gabuar shpesh shkakton dëmtim të thithkave. Kur e vendosni fëmijën në gji, drejtojeni thithkën drejt qiellzës së tij. Atëherë fëmija do të kapë saktë thithin dhe një pjesë të areolës nën të. Dhe ndërsa jeni në spital, mos hezitoni të konsultoheni me mjekët për lidhjen e duhur të foshnjës me gjoksin.

Parandalimi i sëmundjeve të syve dhe lëkurës

Në disa gra, një lëng i verdhë në të bardhë rrjedh nga thithat që në tremujorin e parë të shtatzënisë. Për më tepër, kjo mund të ndodhë edhe në dy javët e para pas fekondimit të vezës.

Kolostrum gjatë shtatzënisë: kur, sa dhe shkak për shqetësim

 • dush ose banjë e nxehtë;

Formimi i funksionit "korrekt" të zorrëve

 • temperatura e lartë e ambientit;

Sasia e kolostrumit të sekretuar gjatë shtatzënisë mund të jetë e ndryshme. Nga disa pika në një rrjedhë të hollë. Por sado qumësht të parë të ketë një nënë, është absolutisht e pamundur ta shprehësh atë. Besohet se kjo mund të çojë në kontraktime të mitrës - një rrezik serioz i abortit dhe lindjes së parakohshme.

Mjekët po nxitojnë të qetësojnë nënat e ardhshme - sasia e kolostrumit të prodhuar gjatë shtatzënisë nuk ka të bëjë fare me sasinë e qumështit të gruas pas lindjes. Këto procese nuk janë të lidhura me njëra-tjetrën në asnjë mënyrë. Mos u shqetësoni nëse për të nëntë muajt nuk i keni parë pikat "të dashura" të qumështit të parë. Kjo konsiderohet gjithashtu normale. Kolostrum prodhohet - ai thjesht mbetet në kanalet e gjëndrave të qumështit, dhe për këtë arsye nuk rrjedh nga gjoksi.

Kolostrum prodhohet vetëm disa ditë, por jep një kontribut të paçmuar në zhvillimin e foshnjës. Ai përmban imunoglobulina, proteina, polipeptide, elementë gjurmë dhe vitamina - ato substanca që do t'i japin një shtysë të madhe zhvillimit fizik të fëmijës. Qumështi i parë është relativisht i ulët në laktozë dhe përbërja e tij yndyrore është e ndryshme nga qumështi i pjekur. Besohet se kolostrum në vetitë e tij është afër lëngut amniotik - mjedisi ku fëmija "jetoi" për të nëntë muajt. Është ideale për foshnjën në periudhën e përshtatjes së tij me botën e jashtme.

Kolostrum, kur krahasohet me qumështin "normal" të gjirit, duket më i verdhë dhe më i trashë. Kështu merr fëmija në ditët e para pas lindjes. Sasia e kolostrumit është shumë e vogël, por çdo pikë i nevojitet bebit. Sipas mjekëve, është jashtëzakonisht e rëndësishme që të mos humbisni momentin dhe ta lidhni fëmijën në gji në tre ditët e para pas lindjes.

Në gjysmën e dytë të shtatzënisë, kolostrum shfaqet në gjëndrat e qumështit, i cili është një lëng ngjitës me ngjyrë të verdhë ose gri. Ai përmban një sasi të madhe të yndyrave, imunoglobulinave dhe substancave të tjera të dobishme. Një grua mund të vëzhgojë rrjedhën e kolostrumit nga gjoksi. Mos u përpiqni të shtrydhni qumështin. Shtypja në gjoks çon në lirimin e hormonit oksitocinë në gjak, i cili rrit tonin e mitrës dhe çon në lindje të parakohshme.

Zmadhimi i gjirit në shtatzëninë e hershme

Gjëndrat e qumështit bëhen shumë të ndjeshme. Çdo prekje e lehtë në zonën e thithkave shkakton dhimbje dhe parehati. Nuk ka asgjë për t'u shqetësuar, ndjeshmëria do të kthehet në normale pas lindjes. Sipas ndjeshmërisë së shtuar të gjirit, disa gra përcaktojnë fillimin e shtatzënisë.

Me fillimin e shtatzënisë, trupi i gruas pëson shumë ndryshime. Kjo vlen edhe për gjëndrat e qumështit, fiziologjinë e tyre, anatominë dhe furnizimin me gjak. Meqenëse të gjitha gratë janë individuale, ndryshimet ndodhin në mënyra të ndryshme.

Nëse ende shfaqen strija, mos u shqetësoni. Pas lindjes, ato do të bëhen më të zbehta dhe më pak të dukshme, do të fitojnë një ngjyrë natyrale të lëkurës.

Shfaqja e strijave

Në fillim të shtatzënisë vërehet zmadhimi i gjirit. Më shpesh kjo vërehet gjatë shtatzënisë së parë. Kjo për faktin se anatomia e gjoksit është rindërtuar plotësisht. Indet e gjirit rriten për shkak të veprimit të hormoneve. Në gjysmën e dytë të shtatzënisë, rritja e gjirit nuk është aq e dukshme. Përfshirjet e yndyrës shfaqen në indin e gjëndrës së qumështit në fazat e mëvonshme. Në raste të rralla, gjëndrat e qumështit nuk rriten.

Mos u shqetësoni nëse kolostrum nuk shfaqet gjatë shtatzënisë. Kjo nuk do të thotë se nuk do të keni qumësht. Për shumë njerëz, kolostrum shfaqet vetëm në ditën e dytë ose të tretë pas lindjes së fëmijës.

Shumica e grave shqetësohen për strijat në gjoksin e tyre. Ato janë vija të purpurta radiale në lëkurë. Ato lindin si pasojë e këputjeve të shtresës së indit lidhor të lëkurës. Kjo zakonisht ndodh për shkak të një çekuilibri hormonal, vetive të veçanta të lëkurës dhe predispozicionit trashëgues.

Gjoksi femëror është një pjesë e pambrojtur dhe e brishtë e trupit. Gjatë shtatzënisë, ajo duhet t'i kushtojë vëmendje të veçantë. Këshillohet që të merrni këshilla nga mjeku juaj, i cili do të ekzaminojë gjëndrat e qumështit dhe do t'ju tregojë për kujdesin e duhur ndaj tyre dhe për përgatitjen e gjirit për laktacion. 

Lëkura e gjoksit bëhet më e ndjeshme. Disa gra shtatzëna përjetojnë acarim për shkak të kontaktit me materialin sintetik. Prandaj, gjatë shtatzënisë, të brendshmet duhet të bëhen nga materiale natyrore. Është më mirë të blini të brendshme për gratë shtatzëna në një dyqan të specializuar.

Për të parandaluar njollosjen e rrobave të kolostrumit, mund të përdorni jastëkë të veçantë për gjoksin. Gjatë kësaj periudhe, një grua mund të ndjejë kruajtje brenda gjoksit të saj. Kjo është për shkak të lëvizjes së kolostrumit përmes kanaleve në thithkë.

Është pothuajse e pamundur të shmangësh plotësisht strijat. Por është e mundur të arrihet një reduktim i numrit të tyre. Shtrirja e lëkurës dhe zmadhimi i gjëndrave të qumështit kontribuon në shfaqjen e kruajtjes. Krehja çon në një rritje të strijave. Rekomandohet të përdorni një hidratues për strijat për të rritur elasticitetin e lëkurës.

Shfaqja e kolostrumit

Lëngu nuk duhet të shtrydhet gjatë shtatzënisë, sepse çdo stimulim i gjirit çon në prodhimin e tepërt të hormonit oksitocinë, i cili është përgjegjës për kontraktimet e mitrës. Situata mund të çojë në aktivitet të parakohshëm të lindjes, i cili në fazat e hershme do të provokojë një abort.

Pse kolostrum rrjedh gjatë shtatzënisë?

Shkarkimi i tepërt nga gjoksi me dhimbje të shtuar dhe dhimbje në pjesën e poshtme të barkut mund të tregojë rritjen e tonit të mitrës, e cila bëhet një kërcënim për jetën e fetusit në zhvillim.

Pse nuk mund të shtrydhni kolostrumin gjatë shtatzënisë?

ndryshimi i ngjyrës së qumështit në të errët ose të gjelbër;

Nuk ka data të sakta për prodhimin e kolostrumit. Në cilën javë apo në cilin muaj do të shfaqet lëngu, asnjë mjek nuk mund t'i përgjigjet kësaj pyetjeje. Në gjysmën e grave shtatzëna, kolostrum fillon të rrjedhë nga tremujori i dytë, ndërsa në të tjerat, pikat mund të shihen vetëm pak para lindjes.

pas një banjë ose dush të nxehtë;

Për të parandaluar prodhimin e oksitocinës gjatë periudhës së shtatzënisë, duhet të jeni jashtëzakonisht të kujdesshëm me llojet e mëposhtme të stimulimeve:

  • Kjo nuk do të thotë se duhet të hiqni dorë nga dushi apo seksi, thjesht duhet të jeni më të kujdesshëm për shëndetin tuaj, të mos e shprehni apo shtrydhni kolostrumin gjatë zhvillimit intrauterin të foshnjës.
  Kolostrum gjatë shtatzënisë lëshohet në fazat shumë të hershme. Për këtë arsye, gjoksi fryhet, bëhet më i ndjeshëm dhe i dhimbshëm kur preket. Shpesh, nga gjëndrat e qumështit të zgjeruara, një grua merr me mend fillimin e konceptimit.

Shenja të tilla duhet të njihen menjëherë te mjeku për diagnozën dhe trajtimin e mëvonshëm. Patologjitë shpesh formohen në sfondin e zhvillimit të mastitit, infeksionit ose si rezultat i formimit të një tumori.

Shumica e grave shtatzëna, vetëm në tremujorin e 2-të ose para lindjes, vërejnë se lëngu rrjedh nga gjoksi, kjo konsiderohet një variant i normës dhe nuk do të ndikojë në laktacionin e mëvonshëm në asnjë mënyrë.

 

 • sindromi i dhimbjes së tepërt të gjëndrave të qumështit;

 

dhimbje në pjesën e poshtme të barkut dhe në ijë;

Çfarë ngjyre ka kolostrum tek gratë shtatzëna?

Në çfarë kohe dhe kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna, pyetjet, përgjigjet e të cilave varen nga karakteristikat individuale fiziologjike të gruas. Në disa, lëngjet gradualisht fillojnë të dallohen që në javët e para, shumë prej tyre ndjejnë ënjtje të konsiderueshme vetëm në mes të periudhës së shtatzënisë. Ndodh që kolostrum të fillojë të prodhohet vetëm pas lindjes, shpesh në primiparas, dhe kjo është gjithashtu normë.

marrëdhënie seksuale;

temperatura e lartë e trupit;

prania e një ere të pakëndshme.

kur pini pije të nxehta.

Lëngu në kanalet e qumështit shfaqet që në ditët e para pas konceptimit, dhe shkarkimi fillon rreptësisht individualisht. Gjatë shtatzënisë normale, do të vini re se kolostrumi duket si një substancë e trashë nga një nuancë e verdhë e zbehtë në të pasur. Në fazat e hershme, lëngu është shpesh i qartë, kolostrumi i verdhë do të shfaqet më vonë, kur është i ngopur me një sasi të madhe mineralesh dhe lëndësh ushqyese.
Kolostrum me gjak gjatë shtatzënisë mund të konsiderohet normal nëse nuk ka simptoma shoqëruese. Si pasojë e rritjes së zgjerimit të kanaleve të qumështit, kapilarët shpërthejnë, gjë që provokon shfaqjen e një sasie të caktuar gjaku.

Një ndryshim në ngjyrën e lëngut tek gratë shtatzëna dhe prania e simptomave shoqëruese tregojnë formimin e një procesi infektiv patologjik:

  Gjatë shtatzënisë së dytë, kolostrum është më intensiv, pasi kanalet e qumështit tashmë janë zhvilluar. Gjithçka varet nga gjendja e trupit të gruas dhe prodhimi i hormonit prolaktinë, i cili është përgjegjës për shfaqjen e qumështit, në periudhën aktuale.

Me një shtatzëni të ngrirë, kolostrumi ndalon së prodhuari, ndaj duhet të dëgjoni trupin tuaj dhe të konsultoheni me një specialist nëse shfaqen simptoma të pazakonta.

në situata stresuese;

foto kolostrum me ngjyra gjatë shtatzënisë
Kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna, ai ndryshon në tregues sasiorë dhe cilësorë nga qumështi i gjirit. Në fazat e hershme, lëngu është transparent, më vonë nuancat e verdha dhe portokallia fillojnë të mbizotërojnë për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave dhe përmbajtjes së lartë të kalorive. Kolostrum është pararendës i qumështit të gjirit, një fazë kalimtare që do ta përgatisë foshnjën për ushqyerjen me gji.

Kur duhet të shqetësoheni?

Në cilën kohë fillon të sekretohet kolostrum gjatë shtatzënisë?

Pra, në cilën kohë nëna e ardhshme mund të vërejë lëshimin e kolostrumit nga gjoksi i saj? Nuk ka asnjë përgjigje të vetme për këtë pyetje, gjithçka është individuale.

Burimet e përdorura

Parashikimi, parandalimi dhe trajtimi i çrregullimeve të hershme të laktacionit / Esartiya M.A. - 2007

Diagnoza e hipogalaktisë së hershme me metodën e shprehur / Shchegolkova A.V., Kucherenko M.A., Tkachenko N.N. etj. // Revista e Obstetrikës dhe Sëmundjeve të Grave - 2010 - Nr. 6

Kolostrum është një sekrecion i trashë i verdhë i sekretuar nga gjëndrat e qumështit, i cili ndryshon ndjeshëm në përbërjen kimike nga qumështi i gjirit.
Kështu, nuk ka kohë specifike kur duhet të shfaqet kolostrum. Ky moment është thjesht individual, varet nga niveli hormonal, si dhe nga një sërë treguesish të tjerë.

 

Çfarë është kolostrum?

Formimi i kolostrumit nën ndikimin e prolaktinës dhe oksitocinës fillon edhe në fillim të shtatzënisë. Megjithatë, si rregull, në tremujorin e parë, sasia e sekretimit të prodhuar është ende aq e vogël sa gratë nuk e vërejnë dhe nuk e ndjejnë atë.
Sidoqoftë, nxjerrja e një sekreti nga gjoksi në një datë më të hershme konsiderohet gjithashtu një variant i normës. E njëjta gjë vlen edhe për ato raste kur kolostrum fillon të lëshohet vetëm pas lindjes.
Në shumicën dërrmuese të rasteve, çlirimi më aktiv i kolostrumit nga gjëndrat e qumështit fillon pas javës së 30-të të shtatzënisë dhe vazhdon deri në 3-7 ditë pas lindjes.
Vlera energjetike e kolostrumit është rreth 150 kcal për njëqind gram, ndërsa përmbajtja kalorike e qumështit të gjirit është rreth 70 kcal për njëqind gram. Ndryshe nga qumështi i pjekur i gjirit, kolostrum përmban më pak ujë, yndyrë dhe laktozë.

Publikuar më 09/09/2020 00:50, përditësuar më 09/10/2020 14:45

Detyrat kryesore të kolostrumit janë formimi i imunitetit pasiv tek i porsalinduri, përgatitja e sistemit të tij tretës për t'u ushqyer me qumësht gjiri. Kolostrum ndihmon në largimin e mekoniumit për shkak të vetive laksative, mbush zorrët e fëmijës me baktere të dobishme dhe normalizon mikroflora e tij.
Ushqyerja me gji është një proces i rëndësishëm. Trupi i një gruaje fillon të përgatitet për të që në fazat e hershme të shtatzënisë. Siç e dini, së pari kolostrum lirohet nga gjëndrat e qumështit, i cili zëvendësohet nga qumështi kalimtar dhe më pas i pjekur. Shumë gra shtatzëna shqetësohen se kur duhet të shfaqet saktësisht shkarkimi i parë nga gjoksi. Në këtë artikull do të flasim për atë që është kolostrum gjatë shtatzënisë, në cilën kohë lëshohet.

Në çfarë kohe fillon të sekretohet kolostrum?

Në çfarë kohe fillon të sekretohet kolostrum?

Duhet të tregohet vigjilencë nëse gjatë shtatzënisë rrjedhjet e përgjakshme ose purulente fillojnë të largohen nga gjëndrat e qumështit. Një ndryshim në vëllimin ose densitetin e një gjëndre qumështi, shfaqja e dhimbjes, një rritje në temperaturën e trupit - e gjithë kjo është një arsye për t'u konsultuar me një mjek.
Për më tepër, bazuar në përbërjen qelizore të kolostrumit, mund të gjykohet shkalla e përgatitjes para laktacionit të gjëndrave të qumështit. Në vitin 2010, rezultatet e punës së shkencëtarëve nga Instituti Kërkimor i Obstetrikës dhe Gjinekologjisë me emrin A.I. PARA. Ott. Qëllimi i studimit ishte të identifikonte mënyrën më efektive për të diagnostikuar hipogalaksinë e hershme. Si rezultat, u zbulua se me hipogalaktikë, ka një ulje të nivelit të leukociteve neutrofile në kolostrum.
Ky sekret është i pasur me vitamina të grupeve të ndryshme, mikroelemente, proteina lehtësisht të tretshme (kryesisht albumina dhe globulina). Ai përfshin kripëra minerale, laktobacile dhe bifidobaktere, enzima ushqimore, imunoglobulina, substanca hormonalisht aktive.

Shtatzënia është periudha më e mrekullueshme në jetën e një gruaje. Por shpesh nëna e ardhshme përballet me procese që nuk mund t'i shpjegojë vetë. Një shembull i tillë është kolostrum në gratë shtatzëna. Kur shfaqet ky lëng dhe çfarë është, ky artikull do të tregojë.

kolostrum në gratë shtatzëna kur shfaqet

Si ndryshojnë gjëndrat e qumështit?

Me fillimin e shtatzënisë, trupi femëror fillon të rindërtohet. Para së gjithash, mitra është zgjeruar. Ky proces shoqërohet me urinim të shpeshtë, veçanërisht gjatë natës. Gjoksi i një gruaje nuk mbetet i pandryshuar. Gjëndrat e qumështit bëhen më të mëdha, mund të shfaqet rëndim dhe shqetësim në zonën e gjoksit.

Kanalet e qumështit, të cilat para shtatzënisë i ngjajnë një bizele, rriten në madhësinë e një arre. Ndonjëherë vajzat frikësohen nga kjo dhe menjëherë shkojnë për një konsultë me një mjek.

Një nga fenomenet më të shpeshta është kolostrum tek gratë shtatzëna. Kur shfaqet dhe çfarë e shkakton, duhet të informoheni nga një mjek obstetër-gjinekolog. Por menjëherë duhet të rezervoni se nuk ka data të sakta - gjithçka varet nga karakteristikat individuale të organizmit.

Amplituda e lejuar

Me të mbërritur në klinikë, vajzat në pozicion duan të marrin informacion se kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna, për sa kohë ndodh. Mjekët thonë se shkarkimi nga thithkat mund të ndodhë në çdo tremujor - ky moment varet nga ndjeshmëria e gjëndrave të qumështit dhe shkalla e përgatitjes së trupit për lindje. Nëse kjo ka ndodhur, mos kini frikë dhe shpikni shumë sëmundje joekzistente. Një sytjena e lagur është një dukuri e zakonshme për vajzat në një pozicion interesant.

Statistikat tregojnë se kolostrum zakonisht lirohet në tremujorin e tretë, kur gjoksi është gati për laktacion. Ky proces fillon nga java e 32-33. Zakonisht shoqërohet me parehati: ndjesi shpimi gjilpërash dhe kruajtje të lehta janë të pranueshme.

kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna

Kolostrum - nektar i nënës

Kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna, vajzat nxitojnë menjëherë të informojnë gjinekologun për këtë. Është interesante se ekspertët ende nuk mund të përcaktojnë përbërjen e saktë të lëngut të lëshuar - është kaq kompleks dhe i pasur.

Për shumë gra, përbërja e qumështit dhe kolostrumit mund të ndryshojë. Ngjyra varion nga e bardha në të verdhë të zbehtë.

Përbërja e këtij lëngu është afërsisht si vijon:

 • Leukocitet.
 • Sekrecione (topa) qumështi.
 • Trupat e kolostrumit.

Lëngu i sekretuar është shumë i pasur me kalori dhe i pasur me vitamina. Prandaj, është e rëndësishme ta vendosni fëmijën në gji derisa të vijë qumështi. Është vërtetuar se edhe disa pika kolostrum mund ta ushqejnë plotësisht foshnjën. Kaloritë janë afërsisht si më poshtë:

 • Dita e parë pas lindjes - 170 kcal.
 • E dyta - 140 kcal.
 • E treta - 90 kcal.

Natyra i ka paraqitur njerëzimit një dhuratë unike - kolostrum në gratë shtatzëna. Kur të shfaqet ky lëng, gjinekologu patjetër do të shpjegojë. E vetmja gjë për të cilën ai do të heshtë është koha e saktë. Por faktin që ky fenomen është normal dhe i nevojshëm, do ta thotë me siguri doktori.

Pse mund të shfaqet kolostrum në fillim të shtatzënisë?

Ndonjëherë kolostrum shfaqet në fazat e hershme të shtatzënisë, kur një grua nuk e di ende se së shpejti do të bëhet nënë. Ky fakt është veçanërisht alarmues për zonjat primipare dhe i bën ato të konsultohen me një mjek.

Gratë shpesh e diskutojnë këtë temë me njëra-tjetrën - kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna. Shqyrtimet e nënave të ardhshme ndryshojnë. Por statistikat tregojnë se vetëm në 20% të rasteve, lëngu lirohet menjëherë pas konceptimit (në javën e 3-4 të shtatzënisë). Kjo mund të shkaktohet nga faktorët e mëposhtëm:

 • Vizitë në sauna.
 • Dush i nxehtë.
 • Masazh i gjirit.
 • Orgazma.
 • Temperatura e rritur e trupit.

Të gjitha këto nuanca mund të provokojnë shfaqjen e hershme të kolostrumit.

kur shfaqet kolostrum tek gratë shtatzëna për sa kohë

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor

Kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna, ndodhin ndryshime në trup që lidhen me një rritje të niveleve të prolaktinës. Gratë mund të ndjejnë rëndim në gjëndrat e qumështit. Dhe kjo është normale.

Por ka situata kur, me shfaqjen e kolostrumit, duhet menjëherë të kërkoni ndihmë nga një specialist:

 • Dhimbje shumë të forta në gjëndrat e qumështit. Kjo mund të jetë shenja e parë e inflamacionit dhe mastitit.
 • Vizatim i dhimbjeve në rajonin e mesit, ngërçe të barkut. Kjo mund të tregojë se mitra ka hyrë në ton. Në fazat e hershme, kjo sugjeron një probabilitet më të madh të abortit.
 • Gjaku ose ikori shihet në kolostrum. Në këtë rast, duhet të kontaktoni mjekun tuaj brenda 24 orëve të para. Ekziston një probabilitet i lartë për një neoplazi në gji (nuk përjashtohet kanceri).

kur shfaqet kolostrum në rishikimet e grave shtatzëna

 • Erë e pakëndshme e lëngut të lëshuar. Kjo mund të tregojë praninë e inflamacionit dhe infeksionit në gjëndrat e qumështit. Nëse diagnoza konfirmohet, atëherë antibiotikët janë të domosdoshëm.
 • Kolostrum u shfaq në një grua jo shtatzënë.

Nëse jeni duke pritur një fëmijë, shkarkimi i një lëngu të pastër ose të verdhë nga thithkat është një proces normal dhe natyral. Në gjëndrat e qumështit mos aplikoni gjethe lakre, fasha me alkool etj. Mbani mend - kështu përgatitet trupi për lindjen e një fëmije dhe ushqim natyral.

Kujdesi i duhur i gjëndrave të qumështit

Siç zbuluam më herët, një nga dukuritë më të zakonshme në tremujorin e 3-të është kolostrum te gratë shtatzëna. Kur shfaqet lëngu, duhet të ndiqni disa rekomandime dhe rregulla:

 • Vëzhgoni higjienën. Lani gjinjtë me ujë të ngrohtë të paktën 2 herë në ditë.
 • Përdorni vetëm të brendshme speciale - sytjenat për gratë shtatzëna janë bërë nga materiale natyrale, ato nuk kanë kocka që do të shtrëngonin gjoksin. Është e rëndësishme të zgjidhni madhësinë e duhur.
 • Larja e thithkave me sapun nuk rekomandohet për të shmangur plasaritjen. Por kremi ushqyes lejohet. Kështu, ju hidratoni lëkurën dhe hiqni qafe strijat.
 • Gjatë kësaj periudhe rekomandohet përdorimi i një peshqiri të butë për të mos irrituar thithkat.
 • Nëse kolostrumi rrjedh në vëllime të mëdha dhe shfaqet përmes rrobave, mund të blihen jastëkë të veçantë për gjoksin.

kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna

Kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna? - një pyetje që i intereson shumë femrave. Mjekët me përvojë do t'ju ndihmojnë të merreni me nuancat, por, si rregull, kjo ndodh pas javës së 32-të të shtatzënisë.

Shtatzënia është periudha më e mrekullueshme në jetën e një gruaje. Por shpesh nëna e ardhshme përballet me procese që nuk mund t'i shpjegojë vetë. Një shembull i tillë është kolostrum në gratë shtatzëna. Kur shfaqet ky lëng dhe çfarë është, ky artikull do të tregojë.

kolostrum në gratë shtatzëna kur shfaqet

Si ndryshojnë gjëndrat e qumështit?

Me fillimin e shtatzënisë, trupi femëror fillon të rindërtohet. Para së gjithash, mitra është zgjeruar. Ky proces shoqërohet me urinim të shpeshtë, veçanërisht gjatë natës. Gjoksi i një gruaje nuk mbetet i pandryshuar. Gjëndrat e qumështit bëhen më të mëdha, mund të shfaqet rëndim dhe shqetësim në zonën e gjoksit.

Kanalet e qumështit, të cilat para shtatzënisë i ngjajnë një bizele, rriten në madhësinë e një arre. Ndonjëherë vajzat frikësohen nga kjo dhe menjëherë shkojnë për një konsultë me një mjek.

Një nga fenomenet më të shpeshta është kolostrum tek gratë shtatzëna. Kur shfaqet dhe çfarë e shkakton, duhet të informoheni nga një mjek obstetër-gjinekolog. Por menjëherë duhet të rezervoni se nuk ka data të sakta - gjithçka varet nga karakteristikat individuale të organizmit.

Amplituda e lejuar

Me të mbërritur në klinikë, vajzat në pozicion duan të marrin informacion se kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna, për sa kohë ndodh. Mjekët thonë se shkarkimi nga thithkat mund të ndodhë në çdo tremujor - ky moment varet nga ndjeshmëria e gjëndrave të qumështit dhe shkalla e përgatitjes së trupit për lindje. Nëse kjo ka ndodhur, mos kini frikë dhe shpikni shumë sëmundje joekzistente. Një sytjena e lagur është një dukuri e zakonshme për vajzat në një pozicion interesant.

Statistikat tregojnë se kolostrum zakonisht lirohet në tremujorin e tretë, kur gjoksi është gati për laktacion. Ky proces fillon nga java e 32-33. Zakonisht shoqërohet me parehati: ndjesi shpimi gjilpërash dhe kruajtje të lehta janë të pranueshme.

kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna

Kolostrum - nektar i nënës

Kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna, vajzat nxitojnë menjëherë të informojnë gjinekologun për këtë. Është interesante se ekspertët ende nuk mund të përcaktojnë përbërjen e saktë të lëngut të lëshuar - është kaq kompleks dhe i pasur.

Për shumë gra, përbërja e qumështit dhe kolostrumit mund të ndryshojë. Ngjyra varion nga e bardha në të verdhë të zbehtë.

Përbërja e këtij lëngu është afërsisht si vijon:

 • Leukocitet.
 • Sekrecione (topa) qumështi.
 • Trupat e kolostrumit.

Lëngu i sekretuar është shumë i pasur me kalori dhe i pasur me vitamina. Prandaj, është e rëndësishme ta vendosni fëmijën në gji derisa të vijë qumështi. Është vërtetuar se edhe disa pika kolostrum mund ta ushqejnë plotësisht foshnjën. Kaloritë janë afërsisht si më poshtë:

 • Dita e parë pas lindjes - 170 kcal.
 • E dyta - 140 kcal.
 • E treta - 90 kcal.

Natyra i ka paraqitur njerëzimit një dhuratë unike - kolostrum në gratë shtatzëna. Kur të shfaqet ky lëng, gjinekologu patjetër do të shpjegojë. E vetmja gjë për të cilën ai do të heshtë është koha e saktë. Por faktin që ky fenomen është normal dhe i nevojshëm, do ta thotë me siguri doktori.

Pse mund të shfaqet kolostrum në fillim të shtatzënisë?

Ndonjëherë kolostrum shfaqet në fazat e hershme të shtatzënisë, kur një grua nuk e di ende se së shpejti do të bëhet nënë. Ky fakt është veçanërisht alarmues për zonjat primipare dhe i bën ato të konsultohen me një mjek.

Gratë shpesh e diskutojnë këtë temë me njëra-tjetrën - kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna. Shqyrtimet e nënave të ardhshme ndryshojnë. Por statistikat tregojnë se vetëm në 20% të rasteve, lëngu lirohet menjëherë pas konceptimit (në javën e 3-4 të shtatzënisë). Kjo mund të shkaktohet nga faktorët e mëposhtëm:

 • Vizitë në sauna.
 • Dush i nxehtë.
 • Masazh i gjirit.
 • Orgazma.
 • Temperatura e rritur e trupit.

Të gjitha këto nuanca mund të provokojnë shfaqjen e hershme të kolostrumit.

kur shfaqet kolostrum tek gratë shtatzëna për sa kohë

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor

Kur kolostrum shfaqet tek gratë shtatzëna, ndodhin ndryshime në trup që lidhen me një rritje të niveleve të prolaktinës. Gratë mund të ndjejnë rëndim në gjëndrat e qumështit. Dhe kjo është normale.

Por ka situata kur, me shfaqjen e kolostrumit, duhet menjëherë të kërkoni ndihmë nga një specialist:

 • Dhimbje shumë të forta në gjëndrat e qumështit. Kjo mund të jetë shenja e parë e inflamacionit dhe mastitit.
 • Vizatim i dhimbjeve në rajonin e mesit, ngërçe të barkut. Kjo mund të tregojë se mitra ka hyrë në ton. Në fazat e hershme, kjo sugjeron një probabilitet më të madh të abortit.
 • Gjaku ose ikori shihet në kolostrum. Në këtë rast, duhet të kontaktoni mjekun tuaj brenda 24 orëve të para. Ekziston një probabilitet i lartë për një neoplazi në gji (nuk përjashtohet kanceri).

kur shfaqet kolostrum në rishikimet e grave shtatzëna

 • Erë e pakëndshme e lëngut të lëshuar. Kjo mund të tregojë praninë e inflamacionit dhe infeksionit në gjëndrat e qumështit. Nëse diagnoza konfirmohet, atëherë antibiotikët janë të domosdoshëm.
 • Kolostrum u shfaq në një grua jo shtatzënë.

Nëse jeni duke pritur një fëmijë, shkarkimi i një lëngu të pastër ose të verdhë nga thithkat është një proces normal dhe natyral. Në gjëndrat e qumështit mos aplikoni gjethe lakre, fasha me alkool etj. Mbani mend - kështu përgatitet trupi për lindjen e një fëmije dhe ushqim natyral.

Kujdesi i duhur i gjëndrave të qumështit

Siç zbuluam më herët, një nga dukuritë më të zakonshme në tremujorin e 3-të është kolostrum te gratë shtatzëna. Kur shfaqet lëngu, duhet të ndiqni disa rekomandime dhe rregulla:

 • Vëzhgoni higjienën. Lani gjinjtë me ujë të ngrohtë të paktën 2 herë në ditë.
 • Përdorni vetëm të brendshme speciale - sytjenat për gratë shtatzëna janë bërë nga materiale natyrale, ato nuk kanë kocka që do të shtrëngonin gjoksin. Është e rëndësishme të zgjidhni madhësinë e duhur.
 • Larja e thithkave me sapun nuk rekomandohet për të shmangur plasaritjen. Por kremi ushqyes lejohet. Kështu, ju hidratoni lëkurën dhe hiqni qafe strijat.
 • Gjatë kësaj periudhe rekomandohet përdorimi i një peshqiri të butë për të mos irrituar thithkat.
 • Nëse kolostrumi rrjedh në vëllime të mëdha dhe shfaqet përmes rrobave, mund të blihen jastëkë të veçantë për gjoksin.

kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna

Kur shfaqet kolostrum te gratë shtatzëna? - një pyetje që i intereson shumë femrave. Mjekët me përvojë do t'ju ndihmojnë të merreni me nuancat, por, si rregull, kjo ndodh pas javës së 32-të të shtatzënisë.

"omniture":"go_to:blog_home"}" data-is-internal="true" data-background="{}" aria-label="" data-cookie-id="">

Home ›› Ndryshimet e gjoksit gjatë shtatzënisë

Shkarkoni një nga aplikacionet më të mira të gjurmimit të shtatzënisë në botë për informacione të dobishme javore, artikuj dhe këshilla rreth shtatzënisë tuaj dhe zhvillimit të foshnjës.

Shkarkoni aplikacionin:

"omniture":""}" data-is-internal="true">

Aplikacioni Pregnancy+

Kur shfaqet qumështi i gjirit pas lindjes?

Pra, mësuam se kur fillon prodhimi i qumështit të gjirit, dhe tani le të shohim se çfarë ndodh pas lindjes së një fëmije.
 

36-72 orët e para pas lindjes përcaktojnë sasinë e qumështit të nënës që prodhohet, ndaj është e rëndësishme ta stimuloni atë gjatë kësaj kohe. Nënat duhet të stimulojnë gjoksin e tyre sa më shumë që të jetë e mundur pas lindjes, ose duke e ushqyer fëmijën shpesh ose duke përdorur një pompë gjiri. Hidhini një sy kësaj pompe gjiri të dyfishtë elektrike që redukton kohën e pompimit dhe përmban një vozis të butë masazhi që masazhon zonën rreth thithkës për të stimuluar rrjedhjen e qumështit. Kur shfaqet qumështi i gjirit? Nënat zakonisht marrin qumështin e tyre të parë menjëherë pas lindjes, por ai do të ndryshojë gjatë javëve të ardhshme.

Fëmija është në krahët e nënës. Edhe aroma e foshnjës stimulon prodhimin e qumështit të gjirit.

Ndryshimet e gjoksit gjatë shtatzënisë

Ka shumë ndryshime të pabesueshme në trupin e nënës gjatë dhe pas shtatzënisë, duke përfshirë edhe gjinjtë. Nënat që vendosin të ushqejnë një fëmijë me gji zakonisht pyesin veten: "Sa kohë duhet para se të shfaqet qumështi?"
 

Femrat që janë bërë nëna për herë të parë kanë shumë pyetje, madje ndonjëherë humbasin pak. Është më se e natyrshme. Ne do të jemi aty dhe të lumtur për të ndihmuar nënat e reja në çdo fazë të ushqyerjes me gji.
 

Kur bëhet fjalë për ushqyerjen me gji, përgatitja shkon shumë. Në këtë artikull, ne do të diskutojmë përgatitjen për ushqyerjen me gji, kolostrumin, qumështin e gjirit dhe do të japim përgjigje për pyetjet e bëra shpesh si: "Kur shfaqet qumështi pas lindjes?" dhe “Kur shfaqet kolostrum gjatë shtatzënisë?”.
 

Si zakonisht, nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim, pyesni mjekun tuaj ose konsulentin e laktacionit për këshilla.

Ushqyerja me gji.
 • Udhëzues për fillestarët për ushqyerjen me gji

  Udhëzues për fillestarët për ushqyerjen me gji

  Lexoni artikullin

 • Si të rrisni sasinë e qumështit të gjirit: këshilla të thjeshta

  Si të rrisni sasinë e qumështit të gjirit: këshilla të thjeshta

  Lexoni artikullin

Aplikacioni shtatzani+

Mësimi rreth përgatitjes së ushqyerjes me gji dhe ndarja e burimeve me familjen dhe miqtë mund t'i ndihmojë nënat dhe mbështetësit e tyre të ngushtë, si bashkëshortët, të ndihen më të sigurt dhe të marrin pjesë aktive në jetën e nënës dhe foshnjës.

Ne e dimë se ushqyerja me gji ngre shumë pyetje. Një përgatitje e vogël paraprake shkon shumë për nënat që duan të ushqehen me gji me sukses.

Home ›› Ndryshimet e gjoksit gjatë shtatzënisë

Si të përgatitemi për ushqyerjen me gji?

Përgatitja do ta ndihmojë nënën të qëndrojë e qetë kur të ketë qumësht pas lindjes.
 

Këtu janë disa këshilla se si një nënë mund të përgatitet për ushqyerjen me gji:
 

 1. Të gjitha gratë e moshuara rekomandohen të vizitojnë një mamolog një herë në 1-2 vjet. Lini një takim me mjekun tuaj për një kontroll të gjirit. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për nënat që kanë thithka të sheshta ose të përmbysura. Mjeku do të flasë për atë që mund të hasin gjatë ushqyerjes me gji dhe do t'u japë këshilla për masat korrigjuese, nëse është e nevojshme.
 2. Vendosni një objektiv për veten tuaj për të ushqyer me sukses gji. Behu pozitiv. Një qëndrim pozitiv mendor është shumë i rëndësishëm gjatë fazës përgatitore dhe gjatë ushqyerjes me gji.
 3. Zhvilloni një plan të ushqyerit. Është e nevojshme të kuptohet paraprakisht se si të ushqehet foshnja dhe çfarë të bëni nëse nëna, për shembull, është larg. Mësoni paraprakisht se si funksionon ushqyerja me gji dhe si të shprehni dhe ushqeni siç duhet qumështin e gjirit; nga ana tjetër, anëtarët e familjes do të jenë në gjendje të kuptojnë se ku nevojitet ndihma e tyre.
 4. Programoni kontaktin fizik me të porsalindurin. Kontakti lëkurë më lëkurë lëkurë më lëkurë me nënën menjëherë pas lindjes përmirëson ushqyerjen me gji, si dhe përshtatjen më të shpejtë të foshnjës me botën e re.
 5. Zbuloni se si ushqyerja me gji mund të ndryshojë ndërsa fëmija juaj rritet. Mësoni më shumë rreth mënyrës se si zhvillohen foshnjat dhe se si fëmija juaj do të duhet të ushqehet për të përmbushur nevojat në rritje të foshnjës tuaj.

Nënat duhet të krijojnë një grup mbështetës që mund t'i ndihmojë gjatë periudhës së ushqyerjes me gji. Kush është në grupin mbështetës? Kjo mund të përfshijë profesionistët e kujdesit shëndetësor, mjekët e lindjes, një konsulent për laktacionin, si dhe aplikacionet, komunitetet në internet, miqtë dhe familjen me përvojë që mund të jenë përreth.

Përdorimi i jastëkëve të butë në sytjenat tuaja Philips Avent do të mbajë gjoksin tuaj të thatë.

Më poshtë tregon se si dhe kur ndryshon qumështi pas lindjes së një fëmije:

 • Kolostrum. Qumështi i parë që vjen pas lindjes quhet kolostrum. Kjo substancë është e lartë në proteina, karbohidrate, imunoglobulina dhe citokina. Disa nëna kanë kolostrum të trashë dhe të verdhë, ndërsa të tjerat kanë kolostrum më të hollë dhe më të holluar me ujë. Kur arrin kolostrum? Mund të dallohet edhe gjatë shtatzënisë, por çlirimi aktiv i kolostrumit ndodh brenda 24 orëve të para pas lindjes. Ky qumësht, të cilin të porsalindurit e hanë gjatë ditëve të para të jetës, përmban gjithçka që u nevojitet për një zhvillim të mirë, siguron imunizimin e parë të foshnjës dhe ka një efekt të lehtë laksativ.
 • qumësht kalimtar. Nëse kolostrumi është një substancë që prodhohet menjëherë pas lindjes së një fëmije, sa kohë duhet që qumështi të arrijë? Pyetje shumë e mirë! Si rregull, nënat fillojnë të vërejnë shfaqjen e qumështit kalimtar midis ditës së tretë dhe të pestë pas lindjes. Mos u shqetësoni nëse kjo periudhë ju merr më shumë se disa ditë. Por gjithsesi duhet të njoftoni mjekun për këtë: ai do të duhet të sigurohet që fëmija të marrë ushqim të mjaftueshëm.
  Periudha kalimtare e prodhimit të qumështit ndodh midis kolostrumit dhe prodhimit të qumështit të pjekur dhe zakonisht zgjat deri në dy javë. Në këtë fazë, ngjyra e qumështit mund të jetë më e lehtë. Megjithatë, ai përmban komponentë të rëndësishëm imunologjikë që kanë nevojë për të porsalindurit.
 • Qumësht i pjekur. Brenda rreth dy javësh pas lindjes, qumështi i pjekur fillon të arrijë. Ky lloj qumështi i gjirit zakonisht prodhohet në sasi të mëdha, veçanërisht me stimulim të shpeshtë të gjirit. Përmbajtja e yndyrës së qumështit të pjekur ndryshon nga ushqimi në ushqim dhe është pikërisht ajo që u nevojitet foshnjave gjatë gjashtë muajve të parë të jetës. Zakonisht duhen tre deri në gjashtë javë ushqyerje ekskluzive me gji për të krijuar prodhim të mirë qumështi. Më pas, nënat mund të kombinojnë ushqyerjen me gji me ushqyerjen me shishe.

Kjo shishe natyrale është zgjedhja perfekte për ushqimin e kombinuar pasi thithka e saj ultra e butë është sa më afër gjoksit. Thitha e gjerë, e ngjashme me gjoksin, me brinjë spirale dhe petale të buta siguron një pozicion natyral në gojë dhe e bën të lehtë kombinimin e ushqyerjes me gji dhe shishe.

Ndryshimet e gjoksit gjatë shtatzënisë

Pra, kur nënat fillojnë të prodhojnë qumësht? Në fakt, prodhimi i qumështit fillon gjatë shtatzënisë. Gjatë gjithë periudhës së shtatzënisë, e cila përfundon me lindjen e fëmijës, gjëndrat e qumështit po përgatiten në mënyrë aktive për të prodhuar qumësht dhe gratë shpesh vërejnë ndryshime në gjinjtë e tyre.
 

Ndryshime të tilla gjatë shtatzënisë mund të përfshijnë:
 

- hidhërim dhe mbindjeshmëri;

- rritje në madhësinë e gjoksit;

- një rritje në madhësi dhe errësim i thithkave dhe areolave ​​(rrathët peripapilare);

- tejdukshmëria e venave përmes lëkurës në gjoks;

- sekretimi i kolostrumit nga gjiri.
 

Si prodhohet qumështi i gjirit? Në procesin e përgatitjes së gjirit për prodhimin e qumështit, përfshihen dy hormone të rëndësishme të nevojshme për formimin e qumështit - prolaktina dhe oksitocina. Prolaktina është hormoni që prodhon qumështin. Hormoni oksitocinë nxit prodhimin e qumështit. Ai aktivizohet në përgjigje të zërit, nuhatjes ose thithjes së foshnjës. Gjatë gjithë shtatzënisë, prodhimi i qumështit të gjirit bllokohet nga nivelet e larta të progesteronit derisa fëmija të lindë, pas së cilës aktivizohet prolaktina.

Artikuj dhe këshilla nga Philips Avent


0 replies on “Kolostrum në gratë shtatzëna kur shfaqet norma”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *