Kiev - popullsia, përbërja e saj dhe perspektivat e zhvillimit

Përbërja shtetërore

Në shumicën e vendeve evropiane ka vështirësi të natyrës demografike. Kështu, popullsia e Ukrainës ka qenë në rënie në dekadën e fundit. Për herë të parë, rritja e karakteristikave demografike u regjistrua në vitin 2010. Në shekullin e 20-të ka një trend pozitiv edhe në kryeqytet. Popullsia e Kievit (2013) u rrit me 30.7 mijë njerëz. Shkencëtarët parashikojnë një rritje të konsiderueshme të banorëve deri në vitin 2025. Pra, gjatë hartimit të një plani për zhvillimin e kryeqytetit, specialistët përfshinin në të një tregues të popullsisë prej 4 milion njerëz. Ndër arsyet e rritjes veçohet urbanizimi. Me fjalë të tjera, qyteti do të rritet në kurriz të vizitorëve që duan të vendosen në kryeqytet. Rritja natyrore e popullsisë, pavarësisht programeve për stimulimin e lindshmërisë, mbetet e paarritshme për Kievin. Shumica
familjet kanë më pak se 1 fëmijë. Ndërsa për rritjen e popullsisë, sipas statistikave, duhet të jenë dy ose tre. Fatkeqësisht, standardi i jetesës nuk i provokon familjet të kenë fëmijë.

rrëfim

Disa fakte historike

Shumica e banorëve të qytetit janë ukrainas. Po, dhe konsullata e rusëve, bjellorusëve, polakëve është e madhe. Përveç kësaj, hebrenjtë, moldavët, tatarët e Krimesë dhe grekët mund të dallohen nga grupet shtetërore. Kievi, popullsia e të cilit është mjaft heterogjene në përbërje, kryesisht e konsideron rusishten si gjuhë ndëretnike të komunikimit. Në rrugët e qytetit, fjalimi ukrainas nuk dëgjohet shpesh, gjë që njihet nga shteti. Shumica e banorëve preferojnë të flasin gjuhën e Pushkinit, e cila është e kuptueshme për njerëzit e të gjitha kombësive. Popullsia e Kievit (2013) sipas të dhënave zyrtare ishte 2.8 milion njerëz.

Informacioni i parë historik për popullsinë e Kievit daton në shekullin e 17-të. Sipas këtyre dokumenteve, atëherë në qytet jetonin 10 mijë njerëz. Në procesin e rritjes dhe lëvizjes natyrore, kjo shifër është rritur një herë e gjysmë gjatë dy 10 viteve. Duhet thënë se Kievi, popullsia e të cilit ka qenë gjithmonë shumëkombëshe, u rrit me shpejtësi. Për shkak të pozicionit të saj të rehatshëm gjeografik, ajo ka qenë prej kohësh qendra e zejeve, dhe më pas qendra e traditave kulturore të vendit.

Në kushtet e urbanizimit të pandërprerë, qytetet e mëdha po zgjerohen gjithnjë e më shpejt. Njerëzit shohin perspektiva aktuale më tërheqëse veçanërisht në megaqytetet. Kryeqyteti i Ukrainës, Kievi, nuk bën përjashtim. Popullsia e qytetit po rritet me shpejtësi, duke kërcënuar të kalojë katër milionë kohët e fundit. Tashmë për momentin, popullsia ditore (numri i njerëzve që jetojnë në qytet gjatë gjithë kohës dhe që vijnë nga periferi për të punuar dhe studiuar) është 3.98 milionë njerëz. Në të ardhmen, ky numër mund të jetë dukshëm më i lartë.

Historikisht, feja kryesore e kryeqytetit është Ortodoksia. Qyteti ka një numër të madh të
vendeve historike dhe tempujve, të cilët janë monumente kulture. Është e qartë se Kievi, popullsia e të cilit ishte e para që u pagëzua në Rusi, ishte qendra e ortodoksisë sllave lindore. Krishterimi në Ukrainë zakonisht ndahet në dy degë që konkurrojnë së bashku, gjë që është shumë e dukshme në kryeqytet. Përveç kësaj, katolicizmi është mjaft i zhvilluar në qytet, të cilin e shpallin njerëz nga rajonet perëndimore dhe polakët. Tatarët e Krimesë sollën me vete Muhamedanizmin.

ukraina, shpërbërja, operacioni special ushtarak, çlirimi, donbass, ldnrzho, referendum
Nisja nga Rusia në shkurt 2022 e një operacioni special ushtarak (SVO) në territorin e Ukrainës nuk e ndryshoi politikën e Kievit, gjë që krijoi rreziqe të reja për shpërbërjen e shtetit ukrainas. Kjo politikë e Ukrainës u inkurajua nga shtetet perëndimore. SHBA dhe BE kërkuan të përdorin Kievin kundër Rusisë, me shpresën për të shkaktuar dëme maksimale në ekonominë ruse. Duke provokuar autoritetet ukrainase për të vazhduar konfliktin në lindje të vendit, duke ofruar ndihmë ekonomike përmes institucioneve financiare ndërkombëtare dhe duke ndarë asistencë në shkallë të gjerë, Perëndimi në fakt kontribuoi në shembjen e shtetit ukrainas. Si rrjedhojë, politika e rëndimit të situatës në lindje të vendit, për të cilën ishin veçanërisht të interesuara shtetet perëndimore, çoi në humbje të reja territoriale.
Në fund të shtatorit 2022, u mbajtën referendume në Republikat Popullore të Lugansk dhe Donetsk, rajonet Kherson dhe Zaporozhye, në të cilat popullsia votoi për bashkimin me Federatën Ruse. Tashmë më 30 shtator u nënshkruan marrëveshjet për pranimin në Rusi të këtyre katër rajoneve. Periudha e tranzicionit duhet të jetë disavjeçare dhe të zgjasë deri në vitin 2026. Këto traktate fiksuan kufijtë e rinj të shtetit ukrainas, territori i të cilit është zvogëluar ndjeshëm. Në të njëjtën kohë, çështja mbetet e hapur se çfarë kufijsh do të mbetet shteti ukrainas në të ardhmen.
Kufijtë e rinj të shtetit ukrainas tërhoqën një vijë në një fazë të gjatë zhvillimi, kur Ukraina kishte territorin më të madh në historinë e saj. Gjatë periudhës sovjetike, shteti ukrainas zgjeroi territoret e tij. "Blerja" e fundit ishte Krimea, e cila u transferua në Ukrainën Sovjetike. Në të njëjtën kohë, kontradiktat ndërrajonale, të cilat përcaktoheshin nga natyra komplekse dhe kontradiktore e territoreve individuale që kanë qenë pjesë e shteteve të ndryshme për shekuj me radhë, nuk janë zgjidhur. Nacionalizmi Galician bashkëjetoi me ideologjinë komuniste. Për më tepër, prania e mbështetësve të nacionalizmit Galician në rajonet e Ukrainës Perëndimore u përdor shpesh në luftën midis grupeve të ndryshme në sistemin partiak dhe shtetëror të Republikës Sovjetike të Ukrainës.
Prandaj, procesi i rënies së shtetit ukrainas mund të vazhdojë. Nga njëra anë, zbatimi i NMD nga Rusia tashmë ka çuar në formimin e kufijve të rinj të shtetit ukrainas. Arritja e qëllimeve të çmilitarizimit dhe denazifikimit, të cilat Presidenti i Rusisë i shpalli në shkurt të këtij viti, nuk mund të arrihet pa ndryshim të regjimit politik në Kiev. Nga ana tjetër, shteti ukrainas mbështetet në ndihmën e huaj ekonomike nga shtetet perëndimore që mbështesin ekonominë e Ukrainës. Pompimi masiv i Ukrainës me para dhe armë perëndimore provokon vazhdimin e konfliktit dhe ruan kërcënimin e shpërbërjes së mëtejshme të Ukrainës.
Perspektivat për shtetin ukrainas, kufijtë e tij të ardhshëm dhe zhvillimi i mëtejshëm përcaktojnë marrëdhëniet midis Rusisë dhe shteteve perëndimore. Mbështetja e vazhdueshme e SHBA-së dhe BE-së për Kievin dhe provokimi i tij në një konfrontim me Rusinë vazhdon të kërcënojë integritetin territorial të pjesës tjetër të Ukrainës, e cila rrezikon shpërbërjen e mëtejshme. 
Banorët e Donbasit duan të jenë pjesë e Rusisë. Foto e Reuters
Në të njëjtën kohë, vendet perëndimore nuk e fshihnin më interesin e tyre për të ndryshuar rrënjësisht politikën e Kievit, duke provokuar një konflikt midis Rusisë dhe Ukrainës. Prandaj, grushti i shtetit në shkurt 2014 fillimisht kishte për qëllim ndryshimin e politikës së brendshme dhe të jashtme të Ukrainës. Orientimi shumëvektorial dhe kompromisi me Rusinë duhej t'i hapnin rrugë riorientimit të Kievit drejt shteteve perëndimore. Kjo përfshinte zhvillimin e një politike anti-ruse dhe mbështetjen në ideologjinë e nacionalizmit ukrainas. Një qasje e tillë krijoi një kërcënim serioz për ekzistencën e shtetit ukrainas, pasi përkeqësoi kontradiktat ndërrajonale.
Ngjarjet e marsit 2014, kur Krimea u bë pjesë e Rusisë, shënuan fillimin e kolapsit të shtetit ukrainas. Konflikti ushtarak në Ukrainën lindore, i nisur nga Kievi në prill të të njëjtit vit, krijoi rreziqe shtesë për integritetin territorial të Ukrainës. Politika e ndjekur në vitet e mëvonshme nga ish-Presidenti Petro Poroshenko ndaj Republikave Popullore të Luhanskut dhe Donetskut në fakt çoi në përjashtimin e territoreve të pakontrolluara nga një hapësirë ​​e vetme politike dhe ekonomike. Kështu u krijuan kushtet për shpërbërjen e mëtejshme të vendit. Presidenti aktual i vendit, Volodymyr Zelensky, vazhdoi të thellonte konfliktin me Rusinë, duke nënshtruar politikën e jashtme të Ukrainës ndaj interesave të Perëndimit.
Qasja e autoriteteve ukrainase ndaj zgjidhjes së konfliktit në Donbas provokoi shpërbërjen e mëtejshme të vendit. Kievi zyrtar i nxori territoret e pakontrolluara jashtë shtetit të bashkuar, duke rritur interesin e autoriteteve rajonale në rajone të ndryshme të Ukrainës për të zgjeruar kompetencat e tyre. Vetëm masat e ashpra të Kievit kundër rajoneve e mbajtën Ukrainën nga shpërbërja e mëtejshme. Për më tepër, Kievi zyrtar provokoi qëllimisht një konflikt me Rusinë, duke preferuar të injorojë problemet që përbënin kërcënim për integritetin territorial të pjesës tjetër të shtetit ukrainas.
Pas rënies së BRSS, elitat e reja politike të shtetit ukrainas u drejtuan drejt formimit të një shteti "korrekt" ukrainas, në të cilin nuk kishte vend për jo-ukrainasit. Një politikë e tillë provokoi një përkeqësim të konfliktit ndërrajonal. Diskutimet për federalizimin nuk gjetën mbështetje mes elitave politike dhe bizneseve të mëdha. Ngjarjet politike të vitit 2004 - Revolucioni Portokalli, i cili u mbështet në mënyrë aktive nga vendet perëndimore - treguan joefektivitetin e metodave jo të dhunshme. Si rezultat, kompromisi i arritur midis elitave politike ukrainase uli përkohësisht nivelin e konfliktit midis lindjes dhe perëndimit të Ukrainës, por nuk e zgjidhi konfliktin ndërrajonal.

Kyiv konsiderohet të jetë qyteti më i vjetër dhe një nga më të bukurit ndër kryeqytetet evropiane. Gërmimet arkeologjike tregojnë se vendbanimet kanë ekzistuar në territorin e saj rreth njëzet mijë vjet më parë.

popullsia e KievitHistoriani Ilovaisky D.I. në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë për herë të parë publikoi popullsinë e Kievit në epokën e Rusisë së Lashtë. Sipas kronikave historike të zbuluara, 100,000 njerëz jetonin në Kiev në shekullin e 12-të. Kjo shifër konfirmohet nga studiues të tjerë. Historianët modernë besojnë se popullsia e Kievit në atë kohë arriti në 120,000 njerëz. Kjo mospërputhje në numra tregon mungesën e zhvillimit të metodave të kërkimit. Në fund të fundit, në analet mund të gjenden fakte specifike, të cilat flasin për murtaja, zjarre, numrin e trupave që dolën për të luftuar armikun. Nuk duhen lënë mënjanë dëshmitë e udhëtarëve të huaj, të cilat tregojnë për përmasat e mëdha të qytetit në atë kohë dhe numrin e banorëve të tij.

Sipas fakteve historike, 30 mijë njerëz jetonin në Novgorod në shekullin e 13-të, 20 mijë njerëz jetonin në Londër në shekullin e 11-të (rreth 35 mijë në shekullin e 14-të), Gdansk dhe Hamburg kishin nga 20 mijë njerëz secila në shekullin e 12-të. Nëse e krahasojmë popullsinë e Kievit me numrin e qyteteve sllave dhe të Evropës Perëndimore të asaj kohe, mund të konkludojmë se Kievi i tejkaloi dukshëm ato. Ishte qendra më e madhe tregtare dhe zejtare.
popullsia e Kievit

Shumë më vonë, shkencëtarët mësuan statistika më të sakta nga burimet arkeologjike. Në shekullin e 17-të, qytetet e vjetra ruse ndryshonin pak nga qytetet e mëdha të botës antike. Në atë kohë kishte 100-150 njerëz për hektar të territorit të tokës. Dendësia mesatare e popullsisë së Kievit të lashtë ishte 125 njerëz. për 1 ha. Rrjedhimisht, 47.5 mijë njerëz jetonin në 380 hektarë. Për sa i përket popullsisë, Kievi në atë kohë konsiderohej një rival i Kostandinopojës. Dhe të dhënat e fundit të shekullit të tetëmbëdhjetë tregojnë se popullsia e Kievit në atë kohë ishte afërsisht 30 mijë njerëz.

Në periudhën post-sovjetike, kryeqyteti i Ukrainës ishte i vetmi rajon në vend ku numri i banorëve mbeti i qëndrueshëm për një dekadë.

Popullsia e KievitKievi modern, me një popullsi prej 2.9 milionë banorësh sipas të dhënave të vitit 2010, është vazhdimisht në rritje. Çdo vit numri i banorëve të Kievit rritet për shkak të ardhjes së emigrantëve nga rajonet rurale dhe të vogla urbane të Ukrainës. Vetëm në dy tremujorët e parë të vitit 2010, popullsia e Kievit u rrit me 880 persona për shkak të migrimit. Këto janë faktet zyrtare të Departamentit Kryesor të Statistikave të Kievit. Rritja e numrit të banorëve është reflektuar edhe në numrin e të porsalindurve. Shifra zyrtare është 810 foshnja. Rritja natyrore e Kievit ka qenë prej kohësh negative.

Pjesa më e madhe e popullsisë së qytetit janë ukrainas. Pjesa tjetër e përbërjes kombëtare të Kievit është formuar nga bjellorusët, hebrenjtë, rusët, tatarët e Krimesë, polakët dhe moldavët. Sipas Kushtetutës, gjuha shtetërore është ukrainase. Por shumë banorë të kryeqytetit flasin rrjedhshëm gjuhën ruse dhe komunikojnë në të.

Pjesa kryesore e popullit të Kievit e shpall ortodoksinë. Kjo është për shkak të së kaluarës historike të Kievit. Feja e disa banorëve (polakë, emigrantë nga Ukraina Perëndimore dhe Bjellorusia) është katolicizmi.

Përafërsisht tre të katërtat e popullsisë së tremujorit flasin ukrainisht, ndërsa pjesa tjetër flet rusisht. Mbi 1 milion banorë kanë përfunduar arsimin e lartë ose të mesëm, duke reflektuar një rritje prej mbi 21% nga të dhënat e regjistruara gjatë viteve 1980.

Popullsia e Kievit ka parë shumë ulje-ngritje përgjatë viteve. Në fillim të viteve 1900, popullsia numërohej në 450,000 njerëz, duke u rritur në mbi 626,000 në 1914 përpara se të binte përsëri. Popullsia shpejt filloi të rritet përsëri, dhe nga fundi i viteve 1950, mbi 1 milion njerëz jetonin në qytet. Deri në vitet 1980, ky numër ishte dyfishuar. Deri në vitin 2015, ky numër filloi të rritet më afër 3 milionë. Ndërsa shumë vite panë rritje dyshifrore, vitet 2000 kanë pasur vite me rënie të lehtë, por tani, numri i popullsisë është në rritje, megjithëse jo me një ritëm kaq të lartë rritjeje. Ky qytet i lulëzuar, i cili ka një kulturë të pasur, shumë monumente historike dhe atraksione moderne, vazhdon ta bëjë Kievin një vend tërheqës për të jetuar, kjo është arsyeja pse rritja pritet të vazhdojë me një ritëm të qëndrueshëm.

Madhësia e qytetit dhe dendësia e popullsisë

Kievi është një qytet shumë i larmishëm dhe të dhënat e marra gjatë regjistrimit të vitit 2001 tregojnë se mbi 130 grupe etnike dhe kombësi jetojnë në qytet. Shumica e popullsisë - mbi 82% - janë ukrainas. Ekziston edhe një numër i madh rusësh, mbi 13% të popullsisë së përgjithshme. Ekziston gjithashtu një komunitet i madh hebre që banon brenda qytetit, me pak më pak se 20,000 njerëz. Përqindjet zbërthehen për të treguar se ukrainasit përbëjnë grupin më të madh etnik në Kiev, dhe ata përbëjnë 2,110,800 njerëz ose 82.2% të popullsisë. Rusët përbëjnë 337.300 (13.1%), hebrenjtë 17.900 (0.7%), bjellorusët 16.500 (0.6%), polakët 6.900 (0.3%), armenët 4.900 (0.2%), azerbajxhanasit 2.600 (0.1%), tatarët Gjeorgjianët 2400 (0.1%), Moldavët 1.900 (0.1%).

Kievi është kryeqyteti i Ukrainës. Jo vetëm që është kryeqyteti, por është qyteti më i madh për nga popullsia. Vlerësimi i fundit i popullsisë së Kievit tregon se 2,887,974 njerëz banojnë në qytet. Jo vetëm që e bën atë qytetin më të madh në Ukrainë, por edhe të 7-tin më të populluar në Evropë.

Historia e Kievit

Kur zbërthehen numrat, popullsia e Kievit anon në favor të femrave. Femrat përbëjnë mbi 53% të popullsisë së përgjithshme të qytetit, ndërsa meshkujt përbëjnë mbi 46% të popullsisë.

Gjatë shekullit të 15-të, qytetit iu dhanë të drejtat e Magdeburgut për t'i dhënë qytetit më shumë pavarësi në aspektin e tregtisë ndërkombëtare. Në vitet 1600 u krijua Akademia Kiev-Mogilyanskaya, e cila e bëri qytetin një qendër arsimi.

Mendohet se njerëzit e parë që banuan në këtë zonë ishin përreth gjatë epokës së gurit. Legjenda e lashtë tregon historinë e Kyi, Schek dhe Khoryv, dhe Lybed e tyre, të cilët së bashku themeluan qytetin gjatë shekullit të 5-të ose të 6-të. Megjithatë, është regjistruar se themelimi zyrtar ka ndodhur në vitin 482 pas Krishtit

Rritja e popullsisë në Kiev

Qyteti filloi të luftonte për pavarësinë e tij gjatë viteve 1600. Pas rënies së Perandorisë Ruse, Ukraina u shpall e pavarur. Megjithatë, gjatë Luftës Civile, vendi u pushtua dhe ai - së bashku me qytetin e Kievit - u bënë pjesë e Bashkimit Sovjetik.

Demografia e Kievit

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, shumë nga thesaret dhe kishat e qytetit u shkatërruan. Megjithatë, qyteti filloi të rindërtohej pas luftës. Në vitet 1990, Bashkimi Sovjetik u shemb dhe vendi shpalli pavarësinë e tij.

Qyteti i Kievit mbulon një sipërfaqe totale të konsiderueshme prej 839 kilometrash katrorë (324 milje katrore). Kur kombinohet me të gjithë popullsinë prej pak më pak se 3 milion banorë, llogaritja e dendësisë së popullsisë vjen në rreth 3,299 banorë për kilometër katror (8,540 banorë për milje katror).

Duke ecur përpara në shekullin e 11-të, Kievi ishte bërë një nga qytetet më të mëdha në Evropë. Ishte një qendër për zeje dhe pazar dhe ishte gjithashtu shtëpia e qindra kishave. Popullsia gjatë kësaj kohe ishte 50,000. Fatkeqësisht, gjatë viteve 1100 dhe 1200, pati beteja të shumta të përgjakshme dhe qyteti ra në rënie. Megjithatë, qyteti u kthye shpejt dhe u bë një qendër e kulturës, politikës dhe artit.

Në kontekstin e urbanizimit të pandërprerë, qytetet e mëdha po zgjerohen me shpejtësi. Njerëzit shohin vetë perspektiva më tërheqëse të jetës në megaqytetet. Kryeqyteti i Ukrainës, Kievi, nuk bën përjashtim. Popullsia e qytetit po rritet me shpejtësi, duke kërcënuar të kalojë katër milionë në të ardhmen e afërt. Tashmë popullsia ditore (numri i banorëve të përhershëm në qytet dhe i atyre që vijnë nga periferi për të punuar dhe studiuar) është 3.98 milionë njerëz. Në të ardhmen, ky numër mund të jetë shumë më i lartë.

Popullsia e Kievit

Përbërja kombëtare

Shumica e banorëve të qytetit janë ukrainas. Por përfaqësimi i rusëve, bjellorusëve, polakëve është gjithashtu i madh. Për më tepër, hebrenjtë, moldavët, tatarët e Krimesë, grekët mund të dallohen nga grupet kombëtare. Kievi, popullsia e të cilit është mjaft heterogjene në përbërje, kryesisht e konsideron rusishten si gjuhë ndëretnike të komunikimit. Fjalimi ukrainas, i cili njihet si gjuha shtetërore, nuk dëgjohet shpesh në rrugët e qytetit. Shumica e banorëve preferojnë të komunikojnë në gjuhën e Pushkinit, e cila është e kuptueshme për njerëzit e të gjitha kombësive. Popullsia e Kievit (2013) sipas të dhënave zyrtare ishte 2.8 milion njerëz.

Feja

Historikisht, feja kryesore e kryeqytetit është Ortodoksia. Ka shumë në qytet

Popullsia e Kievit 2013

vende historike dhe tempuj që janë monumente kulture. Dihet se Kievi, popullsia e të cilit ishte e para që u pagëzua në Rusi, ishte qendra e ortodoksisë sllave lindore. Krishterimi në Ukrainë tradicionalisht ndahet në dy degë që konkurrojnë me njëra-tjetrën, gjë që manifestohet fuqishëm në kryeqytet. Përveç kësaj, katolicizmi është mjaft i zhvilluar në qytet, i cili praktikohet nga njerëz nga rajonet perëndimore dhe polakët. Tatarët e Krimesë sollën Islamin me vete.

Perspektivat e zhvillimit

Në shumicën e vendeve evropiane ka probleme të karakterit demografik. Kështu, popullsia e Ukrainës ka qenë në rënie në dekadën e fundit. Për herë të parë, rritja e treguesve demografikë u regjistrua në vitin 2010. Në shekullin e njëzet e një, në kryeqytet ka një tendencë pozitive. Popullsia e Kievit (2013) u rrit me 30.7 mijë njerëz. Shkencëtarët parashikojnë një rritje të konsiderueshme të banorëve deri në vitin 2025. Kështu, gjatë hartimit të një plani për zhvillimin e kryeqytetit, ekspertët përfshinë në të një tregues të popullsisë prej 4 milion njerëz. Ndër faktorët e rritjes janë urbanët. Kjo do të thotë, qyteti do të rritet në kurriz të vizitorëve që duan të vendosen në kryeqytet. Rritja natyrore e popullsisë, pavarësisht programeve për stimulimin e lindshmërisë, mbetet e paarritshme për Kievin. Shumica

Popullsia e Kievit 2013

Familjet nuk kanë më shumë se një fëmijë. Ndërsa për të rritur popullsinë, sipas statistikave, duhet të jenë dy ose tre. Fatkeqësisht, standardi i jetesës nuk i inkurajon familjet të kenë fëmijë.

Disa fakte historike

Informacioni i parë historik për popullsinë e Kievit daton në shekullin e 17-të. Sipas këtyre dokumenteve, atëherë dhjetë mijë njerëz jetonin në qytet. Në procesin e rritjes natyrore dhe migrimit, kjo shifër është rritur një herë e gjysmë gjatë dy dekadave. Duhet të them se Kievi, popullsia e të cilit ka qenë gjithmonë shumëkombëshe, u rrit me shpejtësi. Për shkak të pozitës së saj të përshtatshme gjeografike, ajo ka qenë prej kohësh qendra e zanateve, dhe më vonë qendra e traditave kulturore të vendit.

Në kontekstin e urbanizimit të pandërprerë, qytetet e mëdha po zgjerohen me shpejtësi. Njerëzit shohin vetë perspektiva më tërheqëse të jetës në megaqytetet. Kryeqyteti i Ukrainës, Kievi, nuk bën përjashtim. Popullsia e qytetit po rritet me shpejtësi, duke kërcënuar të kalojë katër milionë në të ardhmen e afërt. Tashmë popullsia ditore (numri i banorëve të përhershëm në qytet dhe i atyre që vijnë nga periferi për të punuar dhe studiuar) është 3.98 milionë njerëz. Në të ardhmen, ky numër mund të jetë shumë më i lartë.

Popullsia e Kievit

Përbërja kombëtare

Shumica e banorëve të qytetit janë ukrainas. Por përfaqësimi i rusëve, bjellorusëve, polakëve është gjithashtu i madh. Për më tepër, hebrenjtë, moldavët, tatarët e Krimesë, grekët mund të dallohen nga grupet kombëtare. Kievi, popullsia e të cilit është mjaft heterogjene në përbërje, kryesisht e konsideron rusishten si gjuhë ndëretnike të komunikimit. Fjalimi ukrainas, i cili njihet si gjuha shtetërore, nuk dëgjohet shpesh në rrugët e qytetit. Shumica e banorëve preferojnë të komunikojnë në gjuhën e Pushkinit, e cila është e kuptueshme për njerëzit e të gjitha kombësive. Popullsia e Kievit (2013) sipas të dhënave zyrtare ishte 2.8 milion njerëz.

Feja

Historikisht, feja kryesore e kryeqytetit është Ortodoksia. Qyteti ka shumë
Popullsia e Kievit 2013vende historike dhe tempuj që janë monumente kulture. Dihet se Kievi, popullsia e të cilit ishte e para që u pagëzua në Rusi, ishte qendra e ortodoksisë sllave lindore. Krishterimi në Ukrainë tradicionalisht ndahet në dy degë që konkurrojnë me njëra-tjetrën, gjë që manifestohet fuqishëm në kryeqytet. Përveç kësaj, katolicizmi është mjaft i zhvilluar në qytet, i cili praktikohet nga njerëz nga rajonet perëndimore dhe polakët. Tatarët e Krimesë sollën Islamin me vete.

Perspektivat e zhvillimit

Në shumicën e vendeve evropiane ka probleme të karakterit demografik. Kështu, popullsia e Ukrainës ka qenë në rënie në dekadën e fundit. Për herë të parë, rritja e treguesve demografikë u regjistrua në vitin 2010. Në shekullin e njëzet e një, në kryeqytet ka një tendencë pozitive. Popullsia e Kievit (2013) u rrit me 30.7 mijë njerëz. Shkencëtarët parashikojnë një rritje të konsiderueshme të banorëve deri në vitin 2025. Kështu, gjatë hartimit të një plani për zhvillimin e kryeqytetit, ekspertët përfshinë në të një tregues të popullsisë prej 4 milion njerëz. Ndër faktorët e rritjes janë urbanët. Kjo do të thotë, qyteti do të rritet në kurriz të vizitorëve që duan të vendosen në kryeqytet. Rritja natyrore e popullsisë, pavarësisht programeve për stimulimin e lindshmërisë, mbetet e paarritshme për Kievin. Shumica
Popullsia e Kievit 2013Familjet nuk kanë më shumë se një fëmijë. Ndërsa për të rritur popullsinë, sipas statistikave, duhet të jenë dy ose tre. Fatkeqësisht, standardi i jetesës nuk i inkurajon familjet të kenë fëmijë.

Disa fakte historike

Informacioni i parë historik për popullsinë e Kievit daton në shekullin e 17-të. Sipas këtyre dokumenteve, atëherë dhjetë mijë njerëz jetonin në qytet. Në procesin e rritjes natyrore dhe migrimit, kjo shifër është rritur një herë e gjysmë gjatë dy dekadave. Duhet të them se Kievi, popullsia e të cilit ka qenë gjithmonë shumëkombëshe, u rrit me shpejtësi. Për shkak të pozitës së saj të përshtatshme gjeografike, ajo ka qenë prej kohësh qendra e zanateve, dhe më vonë qendra e traditave kulturore të vendit.


0 replies on “Kiev - popullsia, përbërja e saj dhe perspektivat e zhvillimit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *